Column: Gemopper op de liften

Ruud op 10 januari 2013· 32 reacties

null

We skiën met een hele groep. Eén van ons, die hier vorig jaar ook geskied heeft, gaat voorop. We doen een heerlijke rode piste, een beetje achterin het skigebied. Na een bocht zien we een stukje verderop in het dal een eenzaam sleepliftje. Ik hou van die plekken, een beetje achteraf, ver weg van de massa. Het liftje plooit zich verleidelijk omhoog en je vermoedt achter de heuvel wéér een lekkere piste. Maar blijkbaar geeft de sleeplift niet iedereen een tevreden gevoel. Voor het poortje staat warempel iemand te mopperen. Dat ze niet van sleepliften houdt. Dat ze ongemakkelijk zijn en soms een beetje eng. En dat je het er zo koud in krijgt. En kramp in je kuiten. Waarom ze hier nou geen stoeltjeslift neerzetten. “Mens”, denk ik, “was in bed gebleven”.

Ik laat me braaf omhoog trekken, onderwijl genietend van de berijpte bomen. Het hele landschap is stijf bevroren.” Wat zal die mevrouw het koud hebben”, denk ik met enig leedvermaak. En hij is nog best steil ook, deze lift. Zal ze ook niet appreciëren. “Tjonge, dat mensen toch zo kunnen mekkeren”, denk ik, me ietwat superieur voelend.

Na nog twee pistes en weer twee sleepliften komen we bij een stoeltjeslift. We laten lekker comfortabel onze konten op de verwarmde zetel zakken. De meneer naast ons doet de kap naar beneden. Het is bitter koud, dus dat is helemaal geen slecht idee. Maar we treffen het niet vandaag, want nou zit er al weer een mopperaar naast ons. Dat hij een hekel heeft aan verwarmde stoeltjes. Dat hij zich ergert als mensen de kap dicht doen terwijl het helemaal niet koud is. “Vandaag is het prima hoor”, voegt hij er haastig aan toe, “maar soms willen mensen dat ding dicht terwijl het prachtig weer is”, moppert hij verder. En dat dat dezelfde mensen zijn die pas op het laatste moment zo’n kap omhoog doen. Vindt hij heel irritant. “Man”, denk ik, leven en laten leven”

Als we boven zijn op het plateau, zie ik overal stoeltjes omhoog komen. Met kap. Vast ook met verwarmde stoeltjes. “Die vent kan net zo goed terug naar het hotel gaan” Sommige mensen hebben altijd wat. “Tjonge, dat mensen toch zo kunnen mekkeren”, denk ik, me ietwat superieur voelend.

Na de lunch willen mijn skigenoten helemaal naar boven, naar de top van het gebied. Ze willen de grote gondel nemen. Spontaan barst ik uit in gemopper. Dat ik een hekel hebt aan gondels. Dat je dan je ski’s moet uitdoen en met die dingen al die trappen moet opklossen. Dat je dan in zo’n volle gondel tegen elkaar aan moet staan en dat je je als het even tegenzit nergens kunt vasthouden. En dat je zo’n beetje op je voorvoeten moet leunen en kramp in je kuiten krijgt. En dat het vaak zo warm is in die dingen. Heel irritant allemaal.

“Hé!”, zegt mijn vrouw, “schei eens uit met dat gemekker!”

Ruud
droomt het hele jaar van witte bergen. Altijd bezig met het plannen van nieuwe trips, blogt hij over wintersport wetenswaardigheden.

Plaats een reactie

ha ha ha, mooi stukje!

Boris

lol :-)

Life is fun, so enjoy it

Leuk stuk en o zo herkenbaar…

Klagen op hoog niveau :)

Hahahaha
Goeike!!!

Moet ook altijd binnenmonds lachen met de mopperende medemensen!
Kunnen inderdaad beter in hun bed blijven liggen… :)

Haha :D Mooi stukje en zo herkenbaar ;)

Het spijt mij, mopperen zit bij de Nederlanders ingebakken.
We zeuren over niets. Of het nu de lift = of het weer: ze blijven mopperen.
De kampioenen zijn de Amsterdammers: zelfs als AJAX gewonnen heeft
zeiken ze nog !

Funny Ruud,…en blijven mopperen hè

www.wausclothing.com THE BRAND FOR BOARDERS

Zo herkenbaar, geen enkele lift is goed. Stoeltjesliften gaan te langzaam of klappen bij het instappen keihard tegen je kuiten. Sleepliften zijn zogenaamd vermoeiend en gondels zijn druk, warm en elke keer je ski’s/snowboard uit doen is ook geen pretje.

Maar tijdens het afdalen vergeet je alles weer en bij de volgende lift begint het weer opnieuw.

het moet er vol schapen zitten daar op die liften… met al dat gemekker :)
Heel herkenbaar en we laten ons ook wel eens vangen.
Misschien heeft dat te maken met net dat ene biertje dat we teveel dronken de avond voordien.

Ken je de Harry Potter liften ?
Dat zijn die oude sleepliften , waarbij je als een raket gelanceerd wordt en wel even van de grond komt bij het vertrek !
Daar kan je over mekkeren , zeker bij het ‘niet al te prettige gevoel’ dat je aan je kruis aan overhoud.

Eigenlijk erger ik me alleen aan sleepliften die geen ‘snowboarderschoteltjes’ hebben. Of die een anker hebben. En aan stoeltjesliften die niet afremmen bij op- en afstap. En ook aan pendelgondels. Dus valt mee! Maar eigenlijk hebben we niks te zeuren. Lang geleden was het nog lopen naar boven. Leuk stukje, Ruud.

:-)

It's all about the turns duuuuuude!

Ik snap helemaal niets van dat gemopper. Het is vakantie! Ik heb ook nog nooit meegemaakt dat het van gemopper beter werd

Erg herkenbaar inderdaad. Vooral van het sleepliftje achteraf… Heel erg herkenbaar in Ellmau, je hebt daar ook een piste naar beneden (met aansluiting Scheffau) waar (na een heel lekker restaurantje) een sleeplift omhoog gaat. Wij stapten altijd halverwege uit die lift om via een paadje weer op de piste uit te komen. Erg leuk!

Niet herkenbaar gelukkig. Ik zeik echt NOOIT op liften. Ben al lang blij dat ze er zijn… :D

altijd leuk zo’n column, thanks!

VIND IK LEUK

Ik mopper vooral op (te lange, zware) sleepliften. En dat is vooral omdat me die als snowboarder toch vaak teveel energie kosten, wat dus ten koste gaat van de energie die ik op de piste te besteden heb (waar ik mn energie toch een stuk liever verbruik) :)

Zeer herkenbaar, maar mij zal je er niet snel over horen klagen. Ik vind het over het algemeen prima, op 1 soort na. Die liften met enkel een touw met knopen daarin, dan kun je beter dwars of zonder ski’s naar boven lopen.

@Harm, zou ook wat zijn als je (letterlijk) op liften stond te zeiken :D *Sorry, ik moest hem maken.

Heerlijke column weer Ruud, ik lees ze graag!

Je zal maar moeten lopen! Dàt is het enige antwoord op al het geklaag.

Saas Grund, een gondel naar halverwege en een gondel naar 3 kilometer. Alles daartussen zijn anker-sleepliften. Voor mij inmiddels genoeg reden om dit gezellige, mooie en knusse gebied niet meer te bezoeken tot er wat stoeltjesliften bij zijn gekomen.
Hoeft niet verwarmd of overkapt te zijn, maar een compleet gebied vol anker-slepers was ik vorige vakantie beu.

Groen duimpje

Je moet eigenlijk altijd iets te zeiken hebben. Dan zijn de leuke dingen nog mooier.

Sleepliften zijn leuk idd. Vaak op rustige plekjes vh gebied of tussen de bomen ofzo. Stoeltjesliften zijn heerlijk relaxen en genieten vh uitzicht. Aleen gondels hou ik niet van, geeft me het gevoel dat ik in de spits in een drukke metro sta.

hhahaha, er zijn inderdaad genoeg mensen die altijd wat te zeiken hebben ja! Die dingen staan er nou eenmaal, welke zin heeft het om je erop te ergeren? Je hebt alleen jezelf ermee…

Wat ik wel knap irritant vind, zijn mensen die niet (goed) weten hoe de ‘regels’ in liften zijn. Mensen die gewoon besluiten een andere stoeltje te nemen in een stoeltjes lift dan waar ze voor stan opgesteld, met als gevolg dat jij opeens geen plek meer hebt en de zooi fout loopt.
Of mensen die het nodig vinden om meteen het rek dicht te trekken, niet kijkende of iederen al zit, en of het wel kan (je weet wel, van die mensen die alleen maar aan zichzelf denken). Wat ben ik blij dat ik altijd een helm op heb, ik heb die stang echt al vaak tegen mijn hoofd gekregen.
in dit rijtje past toch ook wel de mensen die zonder overleg de kap dichttrekken bij goed weer… Zoiets ‘overleg’ je toch met de rest van de mensen?

zelf als boarder vermijd ik sleepliften met een schoteltje, dit vind ik vaak wat te vermoeiend. maar sleepliften met een anker (en dan alleen erin) zijn echt prima voor boarders hoor.

oke toegegeven, ik erger me ook aan mensen die gewoon voor het poortje blijven staan bij een te volle stoeltjeslift omdat ze niet alleen durven… :P

Leuk gebracht heb eens 's morgends een dame geweten die al kleog dat ze die marteltuigen aan haar voeten moest doen. Heb haar de tip gegeven andere skibotjes te gaan halen maar ik kan echt op verlof niet mopperen hoor we nemen alles zoals het komt en genieten vooral genieten van elke moment.

RoCo

Leuk stukje! Maar waarom zou je mopperen? Het is vakantie, geniet er van! Het enige moment dat ik mijzelf niet kan bedwingen is als er weer eens iemand denkt mensen opzij te moeten duwen zodat hij of zij sneller in de lift zit.

prachtig

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie