10 tips om als ervaren wintersporter gezien te worden

Rogier op 28 januari 2017· 46 reacties

null

Natuurlijk willen we allemaal als ervaren crack gezien worden. In ieder geval wil niemand als dummy worden gezien. Maar dat gaat zomaar niet. Want je hebt een jarenlange ervaring nodig om als crack gezien te worden. En de cracks laten je natuurlijk niet zomaar toe in dit clubje van ‘ervaren wintersporters’. Na jarenlang ploeteren hebben wij genoeg ervaring om jullie tips te geven zodat je in het skigebied als volleerd wintersporter gezien wordt! (Dit artikel verscheen eerder in ons Anton Magazine)

null

1. Zorg voor een goed uitgeruste auto

Het begint al op de weg naar het skigebied toe. Wegslippende banden, in de berm terecht komen, midden op de weg je kettingen om moeten leggen of gewoon weg niet verder kunnen. Het zijn allemaal minpunten om als gevorderde wintersporter gezien te worden. Locals zullen minachtend naar je lachen als ze op volle snelheid langs je scheuren. Zorg ervoor dat je goede winterbanden hebt. Want een echte crack komt overal boven en is niet bang voor een besneeuwde bergweg. Heb je niet zoveel rij-ervaring doe dan misschien zelfs een slipcursus. Dan ben jij zometeen degene die als beste naar boven rijdt op een gladde bergweg! En trouwens, wat modder als spatresten op de zijkant van je auto is ook wel erg cool!

2. Draag je ski’s zoals het hoort

Niets verraadt een dummy meer als het verkeerd dragen van de ski’s. Het is niet zo moeilijk als je weet hoe het moet. Toch gaat het te vaak mis. In onderstaande filmpje laten wij zien hoe je je ski’s hoort te dragen. Maar nog een speciale vermelding voor de dames: jullie horen je ski’s zelf te dragen!

3. Loop normaal met je skischoenen

Kijk eens naar een skileraar. Kijk eens naar een goede skiër. Lopen zij raar met skischoenen? Lopen zij als een eentje te waggelen met skischoenen aan? Nee. Dus waarom zou jij dat wel moeten doen. Je schoenen hoeven ook niet open te staan. De buckels iets losser klikken mag (en in het racemilieu is dit zelfs cool) maar we mogen je sokken niet zien. Zorg er ook voor dat je broek strak over je schoenen zit, en in geen geval boven je schoenen blijft hangen. En dat lopen? Loop gewoon, dat kan ook met skischoenen.

null

4. Zorg dat je skibril goed bij je helm past

Ten eerste hoor je onder een helm een skibril te dragen en eigenlijk geen zonnebril. Of je moet wel heel erg goed skiën, dan word dat alles je vergeven. Maar zorg dat er geen ruimte is tussen je bril en je helm. Deze moeten goed aansluiten. Doe je dat niet dan heb een Gaper-Gap en dat is iets wat je ten alle tijden wilt voorkomen. Het is koud, onaangenaam en de stoere skiërs en boarders zullen je nakijken. Dus als je een helm of skibril gaat kopen neem dan je skibril of helm mee naar de winkel, om zeker te weten dat alles goed aansluit.

null

5. Zorg dat je sneeuwschep klaar hebt om je auto uit te graven

Het uitgraven van je auto met een steelpannretje, met een schepsleetje of iets anders wat er niet voor bedoelt is is niet cool. Zorg dat je een schep hebt klaar hebt liggen. De meeste crack-punten krijg je voor een echte lawineschep. En bedenk dat niemand het cool vindt als je met een meter sneeuw op je dak gaat rijden.

null

6. Eenmaal van de pistes: geen skibril meer op of skischoenen aan

Eenmaal uit het skigebied trek je je skischoenen uit en gaat je skibril van je hoofd. In de après-ski is dit misschien nog net toegestaan, maar de echte cracks hebben deze ook niet meer aan. Verder in supermarkten, winkelstraten en waar dan ook heb je gewone schoenen of goede sneeuwlaarzen aan. En let op dit zijn goede sneeuwlaarzen, waar je de locals ook mee ziet. En dat zijn niet van die onloopbare boots.

7. Zorg dat je niet verbrand

Blaren op je lippen, de vellen die aan je neus hangen… Heb je dat weleens gezien bij je skileraar? Bij de stoere freeriders uit het gebied? Nee. Dat klopt want netjes zonnebrand smeren is cool. Als je elke dag aan het skiën bent kun je het niet permitteren om niet netjes te smeren. Verbranden is niet cool. Netjes bruin verbrand, zo hoort het.

null

8. Zorg dat je liftpas op de goede plek zit

Niets toont het missen als ervaring als niet soepel door een liftpoortje komen. Sommige mensen zie je extreem intiem worden met liftpoortjes in de hoop dat het poortje open gaat. Maar dat hoeft niet! Zorg dat je skipas op een goede plek zit. Veel skijassen hebben een skipasvakje in de mouw en dat is ideaal. Zorg dat er geen oude of anders skipas naast je geldige pas zit en zorg ervoor dat je telefoon ook ver verwijdert is van je pas. Bij kinderen, die vaak te klein zijn om eenvoudig langs de poortjes te komen, kan het een tip zijn om de skipas in de helm te plakken.

null

9. Verleen netjes voorrang aan kinderen en langzame skiërs

Als goede en ervaren skiër sta je redelijk hoog in de hiërarchie in het skigebied. Maar dat komt ook met verplichtingen. Dat betekent dat je als goede en ervaren skiërs het goede voorbeeld geeft. Je laat kinderen, klasjes en beginnende skiërs voor. Je skiet netjes langs iedereen heen en je zorgt dat niemand van jouw hoge snelheid schrikt. Dus je remt wanneer dat moet, en je helpt mensen die gevallen zijn met opstaan. Echt niemand vindt het cool als jij stoer doet ten opzichte van anderen. Een vriendin van mij was ooit een ski kwijt geraakt in de diepe sneeuw in La Clusaz. Dankzij de hulp bij het uitgraven van niemand minder dan Candide Thovex kon ze snel weer verder skiën. Zo hoort het, het goede voorbeeld geven…

null

10. Simpelweg de sterren van hemel skiën

De meeste van deze regels kun je vergeten, als je gewoon de sterren van de hemel skiet. Goede skiërs lijken alles te mogen. Zoals zo vaak maken zij de wetten van wat hoort en wat niet hoort qua mode en qua coolheid.

Maar het allermooiste is als je gewoon plezier hebt op de pistes, en als jij met een lach rond skiet wat kan je dan de mening van anderen interesseren…

Rogier
woont in de Franse Alpen. Als er maar een beetje sneeuw ligt, is hij buiten te vinden, om ons daarna bij te praten.

Plaats een reactie

Ik hoef niet cool gevonden te worden.
Maar een kind van de piste boarden en dan verder gaan, zijn wel erg veel min punten.
Als je denkt dat je goed of cool bent, help je idd anderen.

Met mijn 1m57 en ski’s van 1m60, zondig ik toch liefst aan de ski-draag methode. Ik zou niet graag een mede wintersporters onthoofden. Uiteraard wordt dit mij vergeven door mijn uitmuntende ski-prestaties ;-) ;-)

Het is moeilijk om bescheiden te blijven wanneer je zo cool bent als ik…

Rock

Leuk filmpje en een paar goede tips!

Maar basicly komt het er op neer dat je je gewoon fatsoenlijk gedraagt. Zoals je overal en altijd moet doen. Helaas zie je dat steeds minder in de hele maatschappij dus ook op de piste. Cool zijn en dat verschrikkelijke machismo vind ik ondergeschikt aan normaal doen, een ander helpen als die plat ligt, zorgen dat je alles op orde hebt, niet vlak langs iemand knallen enz. Sorry voor het moraal ridder gehalte ? Just my 2 cents.

Hoewel ik tegen geen van genoemde geboden zondig ben ik, net als iedere Nederlander, van verre herkenbaar als toerist. Geeft niks…want ik breng de centjes en dat weten de locals ook.

Ik was netjes aan het afvinken van 1 t/m 9 toen even een dipje bij eerste deel van punt 10 maar bij tweede deel een dikke vink? Met 9,5 ben ik dik tevreden?

Wie tot tien kan tellen kan de hele wereld bellen

Dit zouden eigenlijk verplicht de 10 geboden moeten worden voor je Überhaupt een ski mag aanraken.

Mijn top 5 van verbazing zijn:

1 Altijd weer die buitenlanders met nog steeds zomerbanden.En die stress met kettingen ? Wel altijd lachen natuurlijk ( sorry)

2 Verkeerd dragen van de ski’s.
Of het dragen van ski’s van de vrouw.(partner) Kan nog erger helpen uittrekken van de skischoenen.

3 Dat lopen op bijna open schoenen om 23.00uur s’avonds met vaak de broekspijpen opgestroopt
.
4 Nog steeds skiën zonder zonnebril.

5 Dat hysterische gedoe bij de lift controle.(Het bekende uittrekken van de handschoenen met de tekst ik had mijn liftpas toch ergen zitten of ben ik hem vergeten) ?

Top filmpje. Weet iemand nog meer (hilarische) ski-draag-methoden?
en/of zijn er ook namen te bedenken voor de loopjes op skischoenen :)

Als ik wit zie, dan gaat het bergafwaarts met me.

Je kunt ook een cool jack ‘lenen’. Iets van de lokale skischool of een toevallig raceteam (liefst van een land), ben je zeker een of twee afdalingen helemaal-het-mannetje

@Sndr Als je het bijpassende ski-niveau hebt. Anders… ;-)

Click. Click. Peace

Je kunt ook een cool jack ‘lenen’. Iets van de lokale skischool of een toevallig raceteam (liefst van een land), ben je zeker een of twee afdalingen helemaal-het-mannetje

Sndr op 28 jan 2017 12:18

Austria Ski Team jassen hangen bij diverse winkels in de schappen.

Kan je mooi rondlopen met een “Kronenzeitung” logo op de borst.

Jazeker @Veenhoorn
Met de manier waarop iemand zijn skischoenen sneeuw vrij maakt en in de binding stapt weet je meestal al wel wat zijn ski prestaties zullen zijn.
@RRski ??
Die jassen heb ik al.Ook van het Duitse Team en Swiss Team…

Ik draag ze eigenlijk bijna nooit moet ik zeggen.(gelukkig maar)

Ik heb wel eens een hele groep vrienden gesproken die allemaal op internet van die foute ski pakken uit de jaren 70/80 aan hadden. Super fout ???

@Hooykaas kom maar door met die fotos (van die jassen)!

Ik hoef niet cool gevonden te worden.
Maar een kind van de piste boarden en dan verder gaan, zijn wel erg veel min punten.
Als je denkt dat je goed of cool bent, help je idd anderen.

Sander11 op 28 jan 2017 09:20

Mooie gap, dude

Van die gasten in debiele outfits, compleet met gewei op hun helm… Kan je alleen mee wegkomen als je ook echt heel goed kan skiën/boarden. Idem voor vriendengroepjes met dezelfde jassen met een ‘leuke’ tekst achterop.

Dat ik een toerist ben is niet te missen ben ik bang, maar gelukkig heb ik ondertussen wel de ervaring om te weten hoe het heurt.
Geklooi met de auto, zonnebril/google, helm, skischoenen, zonnebrandcrème etc. zal je me niet op betrappen, ook mijn kinderen niet. Dat gaat op routine. Ook beleefd zijn en als het even kan in het Duits/Frans spreken vind ik niet meer dan logisch. Krijg je een hoop vriendelijkheid voor terug.

Het dragen van mijn partners skies vind ik vrij galant. Pech als dat dan weer niet zo hoort.

We komen over het algemeen in de wat rustige gebieden, waar het allemaal niet zoveel uitmaakt.
Twee jaar geleden ‘per ongeluk’ Saalbach geboekt. Daar schaamde ik me om Nederlander te zijn en was heel blij als mensen mij in het Duits aanspraken.

Jazeker @Veenhoorn
Met de manier waarop iemand zijn skischoenen sneeuw vrij maakt en in de binding stapt weet je meestal al wel wat zijn ski prestaties zullen zijn.

@RRski ??
Die jassen heb ik al.Ook van het Duitse Team en Swiss Team…

Ik draag ze eigenlijk bijna nooit moet ik zeggen.(gelukkig maar)

Hooykaas op 28 jan 2017 12:52

Waarom heb je ze als je ze eigenlijk niet wil dragen?

Zelf heb ik een aantal Duitse team outfits. Niets mis mee.

Het hebben van twin-tips is ook cracky. En veel te grote kleding, met het kruis op de knieën en een jas dat eigenlijk in de winkel hing als gevoerde jurk… Uber-cool, ganz der Gipfel jungeh!

fijne site hè, dat wintersport.nl?

@sndr Nou goed 1 foto dan ?

null

Austria Ski Team.
German Ski Team.
Swiss Team ligt nog in Oostenrijk!
@RRski Kronen Zeitung vergeet IGLO niet.? @Dsvier Ik draag ze ook wel af en toe zo is het niet.Ze zijn inieder geval van een goede kwaliteit.

Tof onderwerp, en de laatste alinea vind ik toch nog steeds de belangrijkste!

Off-topic: Probeer wel op te passen voor dt-foutjes, 4 (!) in 1 topic zijn er toch al heel wat :)

Ik wist niet dat er een wintersport etiquetteregels bestonden. Wat mij betreft doe je een scapino jas aan en gaan.

Over jou hebben we het dus de hele tijd @239
Heb je het nu pas door ?

Haha, m’n vriend zei deze week nog dat ik toch dringend m’n ski’s vlotter moet leren aan- en uitklikken, omdat het er echt als een beginner uitzag. Dus, blijkbaar is je bindingen losklikken met je stok not done, en doe je het met de andere ski en dan je schoen. En aan mag je niet te hard stampen, maar gewoon in stappen.

Dragen deed ik al juist, joepie! Nog even wat stoerdere gear en ik ben er helemaal klaar voor :-D

Rekening houden met de ander blijft toch het belangrijkste, de sukkel die aan een rotvaart over m’n ski’s denderde en toen bij een simpel sprongetje onderuit ging, blijft toch een dikke beginner voor mij. Wat ik wel merk, is dat sommigen zich net meer durven veroorloven tegenover beginners. Ik ski rond niveau 6 bij voldoende ruimte etc, maar door wat slechte ervaringen in het verleden raak ik wel eens wat techniek kwijt op een erg drukke helling. En het is net dan dat een laagvlieger op een halve meter voorbijkomt, die kerel over m’n ski’s raast of iemand het nodig vindt z’n sprongetje te landen op een verbindingspiste tussen mij en een doodsbang meisje dat in ploeg er wat van probeerde te maken, met nog een meter ruimte ofzo. Nul respect, en zo’n dingen kom ik niet tegen als het wat vlotter gaat, en ook m’n vriend, die veel beter skiet, wordt veel respectvoller behandeld.

@Elienc Ski’s aan en uitrekken behoor je tegenwoordig zo te doen: https://www.wintersport.nl/forum/topic/340250

Click. Click. Peace

Hahaha top, zo heb ik volgende keer weer wat te oefenen :-D

null

dino pak aan, en gaan!!
de beste manier om te laten zien dat je zelfs in debiele outfit nog prima kan glijen

Kan ook zo!??

Let even op de tekst van de buschauffeur :
Waar heeft U skiën geleerd.
Waarop de man zegt in Zwitserland .
Ja dat dacht ik wel zegt de buschauffeur ?

Haha, m’n vriend zei deze week nog dat ik toch dringend m’n ski’s vlotter moet leren aan- en uitklikken, omdat het er echt als een beginner uitzag. Dus, blijkbaar is je bindingen losklikken met je stok not done, en doe je het met de andere ski en dan je schoen. En aan mag je niet te hard stampen, maar gewoon in stappen.
[/post]

Niet mee eens, ski’s uitstampen met je andere ski’s doe je alleen als je geen respect hebt voor je ski’s! Is niet echt goed voor je belag.

Click. Click. Peace

Nou, die neigen wel naar Jerry of the day! ;)

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie