Soepel door de liftpoortjes

Rogier op 21 december 2016· 20 reacties

Lachend door de poortjes zoals op deze foto van SkiData
Lachend door de poortjes zoals op deze foto van SkiData

Iedereen kent het wel. Opeens stokt het soepel doorlopen: iemand staat vast voor één van de liftpoortjes. Meteen ontstaat er een file. Misschien ben je het zelf wel die voor een dicht poortje staat. Mij is het in iedergeval al wel eens gebeurd dat het poortje dienst weigerde. Nou ja, het poortje deed niets fout, meestal lag de fout bij mij. Om te zorgen dat je altijd soepel door de skipascontrolerende liftpoortjes heen kunt: hier de tips.

1. Zorg dat je je skipas meehebt

Dit is misschien wel de beste tip! Hoe vaak is het mij niet gebeurd dat ik een andere jas of broek aantrok en daardoor mijn skipas niet meer bij me had. Of ik dacht thuis slim te zijn en dit probleem te voorkomen en mijn skipas uit mijn jaszak te halen. Je raadt het al… de pas bleef thuis. Let dus op als je van kleding wisselt of als je net als ik wat rommelig bent. Als je je skipas niet bij je hebt gaan de poortjes niet open. Als je je skipas meeneemt zorg ook dat de pas geldig is, en niet toevallig een pas van een andere dag of een ander (deel)gebied…

2. Geen andere skipassen

De skipaspoortjes controleren of je pas nog geldig is. Het poortje leest het nummer van je skipas en in de computer staat aangegeven of deze kaart geldig is. Als je dichtbij je geldige pas een ongeldige pas hebt (de skipas van de dag ervoor, de skipas van iemand anders of een oude skipas van een ander gebied) dan begrijpen de poortjes er niets meer van en zullen ze niet altijd open gaan. Het kan zijn dat ze een verkeerd nummer uitlezen of helemaal niets uitlezen. Zorg er dus voor dat je andere skipassen uit je zakken haalt en slechts je geldige skipas bij je hebt.

3. Mobiele telefoon is een stoorzender

Mobiele telefoons zijn een echte stoorzender voor de elektronische hands-free poortjes. Je skipas in dezelfde zak als je telefoon is niet handig. Zeker als je telefoon tussen je skipas en het poortje komt te liggen zal het poortje vaak dienst weigeren. Ook schijnen telefoons je kaartje totaal onleesbaar te kunnen maken voor de liftpoortjes. Tenminste dat heb ik mij eens laten vertellen toen mijn seizoenspas het niet meer deed. Verder kan je skipas natuurlijk uit je zak vallen als je je telefoon pakt. En dan kom je weer bij punt 1 terecht: hou je telefoon in een andere zak dan je skipas.

Opstoppingen als de poortjes niet soepel openen
Opstoppingen als de poortjes niet soepel openen

4. Goede hoogte

Zorg dat je skipas op de goede hoogte zit voor de skipoortjes. Dus niet te laag in een baggy-broek en niet te hoog in een napoleonzak. Ook hoge skipaszakjes op je bovenarm zijn niet ideaal. Beter is het als je skipas in een skipasvakje op je onderarm zit, of net boven je heup. Voor de kleine skiërtjes is het nog een ander verhaal. Zeker bij hoge poortjes. Een idee kan zijn om de skipas in de helm te plaatsen; Dit kan met goed plakband en soms zelfs onder de voering van de helm.

5. Goede kant

Over het algemeen vind je het controlerende poortje aan je linkerzijde. Dus zorg dat je skipas links zit. Maar er zijn gebieden waar ze bij enkele liften rechts zitten. Erg onhandig. In zo’n gebied moet je of erg lenig zijn en intiem willen worden met liftpoortjes of, en dat is de makkelijkste oplossing, je stopt je skipas in het speciale skipasvakje in je mouw, op je onderarm. Dan kun je eenvoudig met je arm langs de goede kant van het poortje gaan.

6. Gebruik je eigen skipas

Als je een meerdaagse pas hebt is het verstandig om je eigen pas te gebruiken. Vaak is de pas gekoppeld aan een foto. En deze wordt gecontroleerd door een heer of dame met een tablet. Deze controleurs zijn niet altijd te zien. Ook worden de namen en opgegeven leeftijd gecontroleerd. Als je geen foto hebt laten zien bij het kopen van de skipas, dan nog gebruiken sommige skigebieden camera’s om te controleren of de skipas door dezelfde persoon wordt gebruikt. Dus als je per ongeluk de skipas van je zoontje meepakt is de kans groot dat je, nadat je het poortje bent gepasseerd, uit de lijn wordt gehaald. Onhandig, en als je geen goede uitleg hebt kan dit zelfs tot invordering van je skipas leiden of een flinke boete. Zonde en nergens voor nodig.

Rogier
woont in de Franse Alpen. Als er maar een beetje sneeuw ligt, is hij buiten te vinden, om ons daarna bij te praten.

Plaats een reactie

Punt 5, 2x links, 1x zou rechts moeten zijn denk ik ;)

Het achter de mensen staan die niet door het poortje komen kent iedereen denk ik.
Verder zelf nooit echt problemen mee, omdat het vakje op de linkermouw (onderarm) echt altijd prima werkt (en ik geen meerdere skijassen heb ?).

ik heb wel eens een snowboarder gezien die met beide bindingen door de poortjes wilde boarden ( rustige periode, kon ook makkelijk ) maar toen draaide het poortje net als normaal 1 slag en zat de stang van het poortje tussen zijn benen terwijl hij nog in beide bindingen vast zat.

hoe die het voor elkaar kreeg??? of hij het er om deed ik weet het niet, grappig was het wel.

*bericht bewerkt door Droopy-d op 21 dec 2016 15:43

don't count the days, make the days count !

@Marijnt Oeps inderdaad! :-)

Click. Click. Peace

Vallen op de pas is ook dodelijk, voor de pas toch :D

Heb je geen speciaal liftpasvakje werkt de linker borstzak ook erg goed. Ben je tussen de 1,70m en 1,80m gaat het feilloos, daar onder of boven moet je soms wat moeite doen. Ik heb nu een speciaal zakje in de jas en dat is niet per sé beter. Stoorzenders blijven gelukkig ver uit de buurt dan zodat er nog wel een voordeeltje is :)

*bericht bewerkt door Bennie op 21 dec 2016 19:35

Wat er ook nog wel bij mag (zie je elke dag wel gebeuren): zorg dat er ruimte is om door de poort te kunnen. Als de piep gaat en vervolgens staat het ervoor muurvast dan gaat hij voorlopig niet meer open voor jou :)

ik heb wel eens een snowboarder gezien die met beide bindingen door de poortjes wilde boarden ( rustige periode, kon ook makkelijk ) maar toen draaide het poortje net als normaal 1 slag en zat de stang van het poortje tussen zijn benen terwijl hij nog in beide bindingen vast zat.

hoe die het voor elkaar kreeg??? of hij het er om deed ik weet het niet, grappig was het wel.

Droopy-d op 21 dec 2016 15:42

Weleens gehad dat hij juist niet draaide met zo door het poortje gaan. Dat leverde een blauwe knie op.

Ik heb skipas meestal in borstvakje (maar ben dan ook niet heel lang) soms in broekzak: dan kan het poortje soms wat hoog zitten, maar meestal gaat dat goed.

@Droopy-d, dat is mij skiënd ook eens overkomen. Ik heb toen een soort radslag gemaakt om erdoor te komen. Vond de liftbediende niet echt leuk :-)

Iemand door het poortje helpen kan ook problemen geven, de kans bestaat dat het poortje jouw pas detecteert. Dan gaat degene die jij hielp op jouw pas door, en moet je uit de rij om vervolgens 10 minuten te wachten voordat je weer door kunt ?

dick

in valoire had onze stationsverantwoordelijke eens geprobeerd met 200 vervallen skipassen in zijn rugzak door de poortjes te gaan. Die hebben daardoor toch een dag platgelegen ;)

Vraag mij telkens af waarom aan iedere lift skipascontrole moet zijn? In de hoger gelegen gebieden kan je enkel maar geraken na reeds enkele liften te hebben genomen met een geldige skipas…

Geen ski zonder après ski...

Het ligt een beetje aan het gebied. Ik Kaprun bijv. heb je enkel controle bij de 1e lift. Daarna nergens meer. (of dit moet ondertussen veranderd zijn)
Andere gebieden zullen zo veel mogelijk doen om fraude tegen te gaan. Denk dat het qua kosten weinig extra is om bij een nieuwe lift een detectiepoortje te plaatsen.
Ook kun je doordat je bij elke lift controle hebt achteraf op een website kijken wat je die dag gedaan hebt.

Übung macht den meister!!!

Eens gehad in Champagny. Hartstikke druk 's morgens bij de lift, onze dochter een jaar of 5 en een voor haar te hoog poortje. Ik haar helpen ging het poortje open op mijn pas en ik kon dus niet verder. Boze liftmevrouw die dochter terugtrok aan haar arm druk frans pratend. Wat een toestand maakte ze ervan. Volgende ochtend zelfde probleem poortje te hoog, werd ze weer boos omdat ik niet hielp en haar wenkte. Tja het is het een of het ander.

Leuke blog, herkenbaar!
Herinner me ook nog een skivakantie met knipkaart, bij de eerste gondel/liften kreeg je een gaatje in je kaart ;)

Iemand door het poortje helpen kan ook problemen geven, de kans bestaat dat het poortje jouw pas detecteert. Dan gaat degene die jij hielp op jouw pas door, en moet je uit de rij om vervolgens 10 minuten te wachten voordat je weer door kunt ?

dvdv op 21 dec 2016 21:47

De echte uitdaging is om met lift & piste binnen tien minuten weer aan dezelfde lift te staan en er dan niet door te mogen omdat het systeem denkt dat je je skipas doorgeeft :)

Mijn kinderen en ik hebben de pas altijd in het zakje op de onderarm, daar worden de jacks zelfs op gekocht. Verder gaan die passen er meteen na aankoop in en komen er niet meer uit.
@KarelJansma Ik heb wel eens gehoord dat de meeste liftsystemen ongeveer op de enkele reistijd van de lift afgesteld staan, zodat het niet mogelijk is om binnen die tijd weer beneden te zijn.
@RFKANGOO Ik denk dat het voor skigebieden ook heel interessant is om te weten wie wanneer welke lift pakt, i.v.m. het uitbreiden of juist terugbrengen van liftcapaciteit.

O.a. In winterberg worden de inkomsten verdeeld aan de hand van tellingen door de liftpoortjes.

Übung macht den meister!!!

O.a. In winterberg worden de inkomsten verdeeld aan de hand van tellingen door de liftpoortjes.

RFKANGOO op 22 dec 2016 12:44

Zie het al voor me, straks nog met hapjes de mensen naar je lift lokken :p

In m’n oude jas zat het pasvakje links-onderin. Niet echt ideaal voor lange mensen omdat je dan vaak een limbodans moet doen om het poortje te openen. In m’n huidige jas zit het vakje in de linkermouw bij de pols. Ideaal! Hadden ze dat 10 jaar geleden niet kunnen bedenken?

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie