Vijf extreem steile hellingen die zijn geskied!

Rogier op 03 januari 2017· 22 reacties

Zelfs de Matterhorn is geskied
Zelfs de Matterhorn is geskied

Een zwarte piste is voor veel skiërs al heel wat, maar het kan (natuurlijk) nog veel heftiger. Er is een kleine niche wereld in de off-piste/toerskiscene waar skiërs en boarders op zoek gaan naar de steilst skibare hellingen. Dit is een wereld die absurd extreem is. Enkele onnavolgbare atleten skiën of boarden hellingen waar maar weinig mensen tegenop kunnen klimmen. Laat staan afskiën. Indrukwekkende beelden.

Hier een lijstje met vijf beroemde of indrukwekkende lijnen die geskied zijn. Deze lijst is enorm lang te maken, en reken er maar op als je in een skigebied om je heen kijkt dat elke witte lijn op de bergen al wel eens geskied is. En tegenwoordig met meer en meer stijl en snelheid. Zoals Jeremie Heitz in dit filmpje laat zien.

Wat is steilterrein skiën?

De vraag is wat steil terrein skiën precies inhoudt. Er is geen bepaalde grens van wat steil terrein precies is. Alhoewel, 45° is een soort van magische grens. Maar een helling van deze steilte met een mooie laag poeder is veiliger te skiën dan 35° betonharde sneeuw boven een rotswand. De expositie en het gevaar is zeker iets dat meespeelt. Bij echt steil terrein is een val verboden. Want zo staat er in de ski-waarderingen letterlijk geschreven:

Een val is dodelijk, met uitzondering van een wonder.

1. Het Hornbeincouloir op de Everest, Nepal

null

De hoogste berg ter wereld is natuurlijk iets bijzonders. Deze berg is al meerdere keren afgeskied en zelfs gesnowboard. Een van de hoofdprijzen op deze berg is het Horbeincouloir. Dit couloir is ooit door twee top-alpinisten al zittend en sleeënd afgedaald. Maar hier is ook de extreem-snowboarder Marco Siffredi overleden. Dit beroemde couloir is gemiddeld genomen 47° steil. Voor het moment is het alleen Dominique Perret gelukt om dit af te skiën. Andere pogingen zijn in drama’s uitgelopen of de condities waren überhaupt niet goed genoeg.

*Steilte: 47° met passages tegen de 60°
Lengte: 500 m voor het couloir, totale wand 2800 m
Hoogte top: 8848 m

2. Matterhorn, Zwitserland

Bron: skitour.fr
Bron: skitour.fr

De Matterhorn is een berg die velen het hart sneller doet kloppen. Want is er een berg op aarde die meer op een klassieke berg lijkt dan deze top? Een droom voor alpinisten en een droom voor zeer goede steilterrein skiërs. Want inderdaad. Deze berg is geskied, best vaak al zelfs. De laatste jaren heeft men hier goede condities gevonden, en valt het volgens de zeer goede skiërs ‘wel mee’. Maar vergis je niet, we hebben het nog steeds over extreem steil skiën. Indrukwekkend sowieso dat deze top geskied is!

*Steilte: 48°
Lengte: 650 m
Hoogte top: 4478 m *

3. Eiger, Zwitserland

null

Naast de Matterhorn is de Eiger in de Jungfrau Region ook zo’n bekende en beruchte berg. De noordwand is natuurlijk niet te skiën. Maar de westwand die ook zeer indrukwekkend is, is wel te skiën, maar zeker niet de extreemste uit dit rijtje. De vraag is zelfs of hij wel in het rijtje thuishoort maar het is wel de mythische Eiger waar je vanaf skiet. Mocht je in de Jungfrau Region skiën, kijk dan eens naar de westwand van de Eiger en stel je eens voor dat je daar vanaf zou skiën. Lijkt het je wat?

Steilte: 41°/1200 m en 45°/400 m
Lengte: 1650 m
Hoogte top: 3970 m

4. Chardonnet, Frankrijk

null

Chamonix is het epicentrum van het steilterrein skiën. Het gebergte leent zich er met de vele couloirs ook uitstekend voor. Dit trekt 's wereld beste steilterrein skiërs aan met extreem steile lijnen. Bijna alle witte lijnen die je boven het dorp (stadje) ziet zijn al eens, of heel vaak, geskied. Ook lijnen waarvan je denkt dat deze überhaupt niet skibaar zijn. Kijk maar eens naar dit filmpje.

Steilte: 40° / 45°
Lengte: 850 m (50 m afklimmen)
Hoogte top: 3 824 m

5. Nant Blanc, Frankrijk

Bron: Volopress.fr
Bron: Volopress.fr

We blijven nog even in Chamonix. Hoog boven het dal en vlak achter het deelgebied van de Grands Montets ligt de Aiguille Verte, een hoge berg die vanuit het gehele Chamonix-dal te zien is. Op deze berg ligt de Nant Blanc wand. Een helling die ooit voor het eerst werd afgedaald door de extreem-ski pionier Jean Marc Boivin. Later heeft ook de beroemde snowboarder Marco Siffredi op 20-jarige leeftijd deze helling afgedaald. Een zeer steile helling waarbij maar enkelen de gehele wand zonder abseils hebben geskied, en dat zijn allemaal grote namen uit de steilterrein skiwereld. De wand is alleen maar zelden in conditie. Klik hier voor een indrukwekkend verslag

Steilte: 45°-55°
Lengte: 900 m
Hoogte top: 4122 m

Rogier
woont in de Franse Alpen. Als er maar een beetje sneeuw ligt, is hij buiten te vinden, om ons daarna bij te praten.

Plaats een reactie

Knap hoor! Al wist ik helemaal niet dat er een blauwe en een rode piste van de Matterhorn naar beneden liepen. Ik vind wel dat de blauwe er iets moeilijker uitziet, denk dat ze nog een keer moeten nameten voor de pistecodering ;).

Mooie plaatjes, ontzettende bikkels met enorme cohones maar het heeft niet zo heel veel meer met skiën te maken imo.

Ik heb altijd in cursussen geleerd dat ze in Europa tot 50° skiën en in de vs is dat rond de 55° . Het heeft uiteraard met het soort sneeuw te maken.

Nu schrik ik wel van de graden die erbij staan! ik zou zo een Matterhorn toch steiler inschatten.

In skigebieden en advertenties spreken ze altijd de steiltegraad in % en in de freeride ,alpinisme en lawine berichten spreek men over graden°. Beetje marketing ! In % klinkt het veel spectaculeirder ???

100% is 45°

Schiheil ⛷🏂🎿

@Rogier: en heb jij er eentje of meerdere van geskied? Of is dit een paar graden teveel van het goede?

@Yoeri Dat tussen de VS et Europa is ook pure marketing… IK heb in Europa steiler geskied dan 50°. Maar heel veel steiler dan dat wordt snel onmogelijk, ook overzees, maar Red-Bull doet graag anders geloven ;-)
@Userd Filmpje van Jeremie gezien? Ik vind dat wel skiën hoor
@77Steve Hahaha even een mailtje naar Zermatt sturen.

Click. Click. Peace

@Sarah Van deze heb ik niets geskied, maar in goede condities zou ik ze allemaal wel aandurven, muv de Everest omdat ik daar niet over durf te zeggen hoe ik op zulke extreme hoogte reageer. In mijn leven slechts op 6000ers gestaan.

Click. Click. Peace

@Rogier, die niet nee, zal ik zo even doen, maar de ‘christmas steep’ is meer een soort omgekeerd bergbeklimmen (bergafdalen, is dat een woord en een sport?) dan skiën imo ;)

Toevoeging na kijken; Jeremie kan aardig skiën ;)

*bericht bewerkt door Userd op 03 jan 2017 16:31

@rogier Ik vraag me wel is af hoe steil het eerste stuk van corbets couloir is ?

Schiheil ⛷🏂🎿

@Yoeri Bijna verticaal, maar gemiddelde steilte is niet meer dan 40°. Dit couloir is zo kort… Ik ken hier bij mij om de hoek heel veel hellingen waarbij een passage echt zo ontzettend steil is, en veel langer dan in het Corbets couloir. En dat ook nog eens in coulirs die gemiddeld veel steiler zijn. Een zelfde couloir zou in Frankrijk weinig beroemdheid kennen… Het zijn er gewoon teveel.

Click. Click. Peace

Ik heb La Liste gezien op Red Bull tv. Het stukje waar hij bijna valt… verliest 1 ski en gaat dan langzaam verder op 1 tot hij zijn 2de ski bereikt. Heftige beelden, zat op het puntje van mijn stoel…

@Arnold daar heeft ie zoveel ontzettend veel geluk gehad…

Click. Click. Peace

Ja op corbet moet je gewoon de ballen hebben om in te droppen he ???

Schiheil ⛷🏂🎿

Alleskunner die Kilian Jornet.

King of the hill

De Everest afdalen lijkt mij een hachelijke onderneming. In de winter zijn de omstandigheden er niet naar, in de zomer ligt de sneeuwgrens erg hoog en zal de sneeuw tegenvallen. Deze foto maakte ik afgelopen oktober op 5200 meter, je ziet dat de sneeuwgrens veel hoger ligt. Maar, Rogier, zoek gerust een mooie lijn uit, hoor.

null

2024 Met kleinkinderen, weer gebonden aan het hoogseizoen €€€

WoW dat had ik niet verwacht van de Everest ??

Schiheil ⛷🏂🎿

@Frank Mooie plaat zeg!

Click. Click. Peace

@Frank we zien op jouw plaat de Hornbein perfect!

Click. Click. Peace

Ik ga morgen nog eens even goed naar de Westkant van de Eiger kijken… Het blijft sowieso indrukwekkend allemaal. Van deze lijkt mij de Everest het pittigst, gezien de combi van omstandigheden.

Ik word al een beetje week in de benen van het kijken naar deze steile hellingen (A) ;)

Slippery slippery slidy slidy slopy slopy

Deze mag er ook wel bij. Tot 55° steil.
https://youtu.be/3jrl_XTBAtk

Never ski faster than your guardian angel can fly!

En deze is ook leuk! Niet zo super steil maar wel verschrikkelijk lang! 1800hm dénivellation.

Never ski faster than your guardian angel can fly!

Ik heb medelijden met de ouders van die jongens

Genieten
Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie