Pak sneeuw voor de Oostenrijkse bergen?

Roel op 02 oktober 2016· 13 reacties

null

Alsof oktober wil laten zien dat we toch echt al in de herfst zitten. Na alle thermische uitspattingen van september (Alpen 2 à 3°C warmer dan normaal) komen we nu toch echt in meer winterse sferen. Een venijnig lagedrukgebiedje dat vanuit Finland komt afzakken zorgt donderdag zelfs mogelijk voor de eerste sneeuw in grote steden als Praag en Warschau. In de Alpen maakt vooral het oosten van Oostenrijk kans op een pak sneeuw tot in de hogere dalen.

Top 10

Hieronder de sneeuwval top 10 voor de komende zes dagen. Tot een halve meter sneeuw wordt berekend, met een enkele uitschieter naar boven:

BestemmingSneeuwval op de bergSneeuwval in het dal
Geen gegevens beschikbaar

Je ziet bijna alleen maar Oostenrijkse skigebieden en dat heeft te maken met de luchtdrukverdeling. Daarover zo meteen meer. Ik moet erbij zeggen dat de sneeuw niet in één dump valt, maar uitgesmeerd wordt over meerdere dagen. Hierdoor smelt een deel van de versgevallen sneeuw tussentijds weg. Vandaag begint het met een buienzone die van west naar oost over de noordalpen trekt. Zwitserland pakt daar ook wat van mee bij een sneeuwgrens die langzaam daalt naar 1800 tot 2000 meter.

Koude lucht nadert

Het wordt deze week vanuit het noorden immers steeds kouder. Een hogedrukgebied bouwt zich de komende dagen op boven Scandinavië waar je U tegen zegt. Het zal sommige lezers weinig zeggen, maar als deze weerkaart er over een maand of twee zou liggen dan waren winter- en natuurijsliefhebbers in rep en roer. Noordoostenwinden die koude continentaal polaire lucht lucht aanvoeren.

null

Nu is de zon te krachtig, en omdat er in Oost-Europa geen kou voorradig is noch er een sneeuwdek ligt is het simpelweg te vroeg om de diepvries open te zetten.

Donderdag mogelijk meer sneeuw

Waar het niet te vroeg voor is is sneeuw. Met de noordoostelijke stroming komt een lichte nordstau op gang waaruit de komende dagen nu en dan wat sneeuw valt, bij een sneeuwgrens tussen 1300 en 2000 meter. Hoofdzakelijk in Oostenrijk. Richting Zwitserland, Frankrijk en Italië wordt de luchtdruk te hoog of is de lucht te droog en/of warm voor sneeuw.

Donderdag komt in de hogere luchtlagen een klein lagedrukgebied uit het hoge noorden afzakken. Dit zorgt aan de grond voor een verdere verkilling, de sneeuwgrens ligt dan tussen 800 en 1100 meter, en mogelijk ook meer sneeuw. Aan deze ontwikkeling zitten een paar mitsen en maren want sommige modellen laten het lagedrukgebiedje te oostelijk langstrekken. De oostelijke helft van Oostenrijk, globaal alles ten oosten van Salzburg, maakt in ieder geval de grootste kans op sneeuw van betekenis. Eens zien waar we de komende dagen op uit komen!

Fraai lichtspel op de Jungfraujoch, Zwitserland
Fraai lichtspel op de Jungfraujoch, Zwitserland

Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

Zit net winterbeelden te kijken en dacht al dat er dit topic aan zat te komen. Ben benieuwd, toch altijd weer even een momentje :D

Yep en we zijn los!!!

Seriously snow addicted family!

Net zoals vorig jaar de eerste grote sneeuwval rond september.
Net zoals vorig jaar, gaat het weerfenomeen La Nina - El Nino een verschil maken?
Net zoals vorig jaar een artikel met ... maar als deze weerkaart er over een maand of twee ....

We weten allemaal hoe vorig jaar uiteindelijk gestart is.
Laten we hopen dat het dit jaar al begin december start.

Want dan vertrek ik voor 2 weken. ;)

*bericht bewerkt door Anon5710 op 02 okt 2016 15:16

@Anon5710, Tja zo gaat het ieder jaar. Geen enkel jaar is hetzelfde, maar de vragen die ik krijg zijn dat wel. Vandaar dat ik er lekker over blijf bloggen. Dit najaar is het trouwens La Niña dat de gemoederen bezig houdt dus dat blog komt eraan ;-)

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

ik heb nog nooit op ‘oktobersneeuw’ geskied en dat is maar goed ook. Maar de beelden die er aan komen zijn natuurlijk wél een heerlijk lekkermakertje’ voor de rest van de winter. En bovendien een mooi geschenk voor de gletsjers, misschien dat ook de eerste Worldcup wedstrijd in Sölden -over lekkermakertjes gesproken- door kan gaan. @anon5710 : inderdaad, de afgelopen jaren waren tot en met oud- en nieuw ‘billenknijpers’, maar als je dat weet…waarom ga je dan zo vroeg?
Voor de rest van het seizoen geen tijd meer? of gewoon ongeduldig en het risico dan maar nemen?

Kostprijs, als je vroeg boekt kan je soms mooie deals sluiten.
Die 2 weken in begin december kost mij minder als 1 week in het hoog seizoen.
Als je dan het hoog genoeg opzoekt ( L2A & AlpeDuez ) moet het echt wel grondig fout gaan om geen sneeuw te hebben.

Dan kan je ook in jan, mrt of april gaan, als datde enige reden is. Dan is het een stuk sneeuwzekerder.

Tot mijn verbazing en plezier houdt de Franse kersvakantie op 31 december op! Sommige Fransen hanteren direct veel lagere prijzen in de week na oud en nieuw, de 2e Nederlandse kerstvakantieweek.
Voor het eerst Peisey geboekt in paradiski… voor weinig! Normaal boek ik last minute in de kerstvakantie maar deze aanbieding kon ik niet weerstaan. Op 1 januari zal daar toch wel sneeuw liggen…

null

Ah, mooi!!! Blik op Silvretta vanaf de neue Heilbronner Hütte in Montafon…

Kitzsteinhorn (Kaprun): verse poeder en prima skien bij Magnetköpfl lifts.

Haus Gassner in Niedernsill

De grootste sneeuwval lijkt vanavond te gaan inzetten vanuit het noordoosten. Hou rekening met sneeuw boven 800 tot 1100 meter!

null

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

Sneeuwkanonnen staan al heel de dag op in Schladming, precies goed koud.

http://www.skiamade.com/nl/live-informatie/webcams?region=79…

Op heel wat plaatsen stonden de sneeuwkanonnen aan vandaag.
Ze geven koud genoeg weer volgende week. Mss zelfs dat ernog wat extra natuursneeuw valt.

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie