Huisdieren mee op wintersport, ja of nee?

Rogier op 13 januari 2013· 20 reacties

null
Honden zijn over het algemeen erg blij in de sneeuw

Hoe leuk en gezellig huisdieren thuis ook zijn. Als je op reis gaat zijn honden, katten en andere dieren onhandig. Wat doe je met deze dieren als je op wintersport gaat. Er zijn natuurlijk verschillende oplossingen. Wie van jullie heeft huisdieren en wat doen jullie?

Vrienden
Natuurlijk kunnen de katten, honden en andere dieren uit logeren bij vrienden. Iedereen met dieren heeft vast vrienden die het geen enkel probleem vinden om op deze te passen. Ik heb zelfs vrienden die staan te springen als mijn hond, Scratch, bij hen langs komt. Een prettig idee voor mij en ik weet dat mijn hond het daar uitermate naar zijn zin heeft. Dan ga je wel zo lekker weg toch?

Kennel
Als je je vrienden of familie niet tot last wilt zijn is een kennel natuurlijk een handige oplossing. Maar kennels zijn niet goedkoop en lang niet alle dieren vinden een kennel prettig. De ene hond of kat vindt het geweldig om tussen zijn soortgenoten te zitten terwijl de ander gestrest terug komt. Een ding weet je wel zeker, je dier wordt professioneel verzorgd.

Mee
Je kunt je huisdieren natuurlijk ook meenemen. Zeker een hond vindt winter en sneeuw fantastisch. Maar je dier mee op wintersport levert aardig wat vragen en ‘problemen’ op. Ten eerste moet de hond net als thuis ook uitgelaten worden dus volle dagen skiën en niet naar je hond omkijken zit er niet bij. Zeker niet omdat de hond in een onbekende omgeving zit. Het uit gelaten worden in de diepe sneeuw is voor de hond gelukkig vaak wel een feest (wat het voor het baasje minder vervelend maakt in de meeste gevallen). Verder zijn lang niet alle accommodaties geschikt om honden mee te hebben. Van tevoren bellen is ‘verplicht’ om niet voor vervelende verrassingen te komen te staan. Als je een groot formaat hond hebt is het belangrijk om dit te melden. Zeker in Frankrijk zijn kleine hondjes vaak geen probleem, maar als je dan aankomt met een hond van zo’n 40 kilo is het opeens niet zo makkelijk meer.

null
Voor toerskiërs is het meenemen van de hond een idee

Verder
Als je je hond of kat meeneemt op wintersport zorg er dan ook voor dat het beest zijn ‘papieren’ en alle benodigde inentingen heeft. Anders kan dat bij de grens problemen opleveren. Eenmaal op bestemming laat je hond nooit op geopende skipistes lopen voor de veiligheid van wintersporters en zijn eigen veiligheid. Laat je viervoeter, wat toch een roofdier blijft, niet zomaar loslopen in de bossen en natuur van het skigebied. Alleen zijn geur kan dieren al op de vlucht doen slaan wat in de winter hun dood kan betekenen.

Wat doen jullie met jullie huisdieren? Hoe lossen jullie dit op als jullie naar de sneeuw vertrekken?

Rogier
woont in de Franse Alpen. Als er maar een beetje sneeuw ligt, is hij buiten te vinden, om ons daarna bij te praten.

Plaats een reactie

Vorig jaar maakte ik in een mooie sneeuwbui een afdaling aan het einde van de dag. Ik stopte even om me te oriënteren en hoorde toen een vreemd geluid. Plots zag ik in de mist twee huskies aan komen rennen, door de halve meter verse poeder en voor hun twee baasjes uit. Ze zagen er zo gelukkig uit en het kwam zo idyllisch over dat we met open mond ze na hebben gestaard. Ik heb zelf geen honden maar op dat moment zag ik de lol er wel van in.

Boris

In ons chalet Solneige zijn honden (mits van tevoren even overlegd) van harte welkom. Onze Golden retriever Yara vindt het meestal geweldig om een week lang een “maatje” te hebben. We doen vaak een deal met onze gasten: zij laten beide honden uit voor of na het ontbijt als wij het druk hebben, wij laten de honden tussen de middag uit (de gasten kunnen dus op de pistes bijven) en eind van de middag en 's avonds regelen we het onderling. Prima voor iedereen!
Therese
http://www.solneige.com

Af en toe nemen we onze hond mee (alleen als bestemming het toe laat). Heeft zichtbaar veel plezier in de poeder op zoek naar sporen van dieren onder de sneeuwlaag. Na een half uurtje ploeteren wel redelijk ‘bevroren’ door de dunne vacht dus lange tochten zitten er helaas niet in…

Mijn kat blijft thuis, de buren geven 'm elke dag te eten. Mee op reis nemen is geen optie.

Volgzaam type (off-piste mits berggids).

Wij gaan onze hond waarschijnlijk wel meenemen… af en toe mee gaan wandelen en voor de rest zal hij in de bench moeten zitten denk ik …

Onze ierse terrier vindt de off-piste geweldig! Een ritje aan het begin en einde van de dag, verder heerlijk uitslapen. Jammer genoeg heeft ze op oudjaar wel kennis gemaakt met de kant van mijn ski. Ingesneden pees gehecht door een Zwitserse dierenarts die vertelde dat hij wekelijks zo’n operatie uitvoert. Supergaaf hond in de sneeuw op de berg, maar net als voor ons niet zonder risico.

Onze agapornis moet helaas thuisblijven. Maakt iets teveel lawaai in het Pension.

Paul Scholten

Wij nemen onze hond altijd mee! We hebben dit 1x niet gedaan en hadden er de hele week spijt van! Onze Duitse herder is echt zot van de sneeuw!!! Maar wij gaan altijd met de familie zodat de schoonmoeder er voor kan zorgen!

Vrienden van ons hebben een huis gehad in Zwitserland. Wij namen onze hond daar ook mee naar toe. Onze schoonouders gingen toen ook mee dus kon de hond ook makkelijk uitgelaten worden. Ik zag vaak ski-leraren/medewerkers van het ski-gebied met de hond in de gondel omhoog gaan. Ik heb dit vervolgens zelf ook gedaan. De hond vond het prachtig. Lekker achter ons aan rennen terwijl wij naar beneden skieden. Achteraf vraag ik wel af of het voor toeristen ook toegestaan is.
Ik moet zeggen dat we de laatste jaren de hond gewoon bij fam./vrienden thuis laten. De reis is ok niet altijd even leuk voor een hond en een hond neemt redelijk wat ruimte in die je vaak wel kunt gebruiken voor wat spullen.

Ook dit jaar is onze kleine hond weer meegeweest naar Grindelwald.Wij overnachten dan in een vakantiewoning,na overleg met de eigenaar is de hond hartelijk welkom (leuk voor de kleinkinderen). Als familie delen we onze dagen dan anders in. Een of twee personen gaan dan skien, de andere(n) zijn hele dagen samen met de hond aan het wandelen en sleeën. Nu moet ik wel zeggen, dat Grindelwald een fantastisch skigebied heeft, maar daarnaast kun je hier geweldige sleeafdalingen maken. (o.a. 15 km. vanaf de Faulhorn). 'sAvonds is iedereen dan uitgeteld.

Die van ons gaan niet mee op wintersport, wij zitten in een hotel en dat is niet handig om 2 hele grote honden mee te nemen. Ze gaan naar een kleinschalig pension. In de zomer gaan ze wel mee in de camper.

Sneeuw en een cocker spaniel gaan niet goed samen… door z’n lange haren blijft het sneeuw hangen met als resultaat… een lopende sneeuwbal. Mijn schoonouders wonen in duitsland ,onze hond gaat er halverwege onze heenreis er al uit waar hij zelf ook lekker kan genieten van zijn vakantie ;-)

Sneeuw en een cocker spaniel gaan niet goed samen… door z’n lange haren blijft het sneeuw hangen met als resultaat… een lopende sneeuwbal. Mijn schoonouders wonen in duitsland ,onze hond gaat er halverwege onze heenreis er al uit waar hij zelf ook lekker kan genieten van zijn vakantie wink

onze Bichon friséé heeft ook lang haar maar de sneeuw die eraan plakt deert hem niet ,hij rent als een gek op en over de piste,hij gaat al mee van zij eerste verjaardag en is nu 11jaar,zelfs op de zetellift gaat hij mee!!
mijn vrouw skiet niet meer en zo kan ze hem altijd meenemen op haar wandelingen,zelfs als hij moe zou worden gaat hij in een speciale hondenzak die ze aan haar nek hangt.
maar ge moet weten als ge een dier meeneemt dat ge er de last,als ge dat zo wil noemen er moet bijnemen,zoals smorgens en savonds laat nog eens buitenlaten om hun behoefte te doen!!

Sinds vorig jaar gaat de hond gewoon mee (al 3 skivakanties). Pension beviel niet en geen vrienden en familie die een hele week willen oppassen. We zoeken ons hotel er wel altijd op uit, honden welkom, ruime kamers en dicht bij de piste. Hij zit dan van half 9 tot half 4 alleen (lees: ligt heerlijk te pitten in ons bed) en gaat dan na een lange wandeling mee naar de bar. Vaak slaan we ook een dagje skien over om dan samen met de hond de lift omhoog te nemen, te wandelen en te lunchen. Thuis zit hij ook gemiddeld 3 dagen per week alleen thuis, dus geen probleem. Alleen de autoreis is wat stress.
Ik vind het trouwens ook heerlijk om voor het ontbijt een stuk te wandelen, spiertjes lekker los.

Sinds vorig jaar gaat de hond gewoon mee (al 3 skivakanties). Pension beviel niet en geen vrienden en familie die een hele week willen oppassen. We zoeken ons hotel er wel altijd op uit, honden welkom, ruime kamers en dicht bij de piste. Hij zit dan van half 9 tot half 4 alleen (lees: ligt heerlijk te pitten in ons bed) en gaat dan na een lange wandeling mee naar de bar. Vaak slaan we ook een dagje skien over om dan samen met de hond de lift omhoog te nemen, te wandelen en te lunchen. Thuis zit hij ook gemiddeld 3 dagen per week alleen thuis, dus geen probleem. Alleen de autoreis is wat stress.
Ik vind het trouwens ook heerlijk om voor het ontbijt een stuk te wandelen, spiertjes lekker los.

ohja als iemand nog een goede tip heeft voor hotel/appartement waar honden welkom zijn en dat aan de piste ligt in een groot gebied (min 150km) op max 8/9 uur reisafstand van Eindhoven, hoor ik het graag.

Nog een tip voor mensen die twijfelen of ze de hond meenemen. Denk aan een jasje als het erg vriest en een pot vaseline voor de pootjes als er zout gestrooid is op de wandelroute. Er zijn ook schoentjes, maar dan moet de hond wel willen meewerken (de onze vertikt dat)

Voor Maria,
Ik ken in Duitsland Oberstdorf(wijk Tiefenbach) vakantiewoningen en ontbijtpension Das kleine Landhaus. Hier komen de honden op de eerste plaats. Keurig netjes, alles nieuw.
Kirsten is afgelopen juli begonnen, super gemotiveerd. Alleen ligt het niet vlakbij de skipistes, maar is dat een probleem? Je kunt met de auto naar Felhorn-klein Walsertal, of naar de Nebelhorn. En er rijden ook skibussen?
Trouwens ook een tip voor de zomer, een prima wandelgebied dichtbij.

Wij gaan dit jaar voor het eerst met ons hondje op wintersport. Hij kan niet zonder ons en we zouden ook niet zonder hem willen. We hebben gekozen voor een kleiner ski gebied zodat we hem kunnen aanleren ons te volgen als we skien en kijken hoe het gaat en wat we kunnen verbeteren. En überhaupt of ons hondje het leuk vindt. Ook de heen en terugreis gaat spannend worden. Vorig jaar hebben wij hem in huis genomen rondom de feestdagen en hebben hem laten wennen. Daarna was de wintersport seizoen alweer voorbij.

Voor Maria, dat wat jij vraagt heb ik gevonden, maar wel erg klein ski gebied. Wel skibus voor hotel.

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie