In je eentje op wintersport

Ruud op 11 oktober 2016· 56 reacties

null

Veel mensen zouden er niet aan moeten denken om zonder gezelschap af te reizen naar de pistes. “Alleen skiën”, dat klinkt heel eenzaam. Maar dat valt best mee, is mijn ervaring.

De eerste keer

Ik ben zelfs meerdere keren een paar dagen alleen op wintersport gegaan. De eerste keer was het al april en ik wilde zo graag nog een paar dagen hoewel we al met het gezin hadden geskied. Er was tot laag in de dalen nog een vers pak sneeuw gevallen en ik zat steeds verlangend naar de webcams te kijken. Maar wie ik ook belde, niemand wilde. Geen dagen meer, geen zin meer, al met het hoofd in de lente, allemaal redenen om niet te gaan. Dus boekte ik, een beetje onbezonnen, een shortski naar Saalbach en stapte alleen in de bus, om vervolgens drie geweldige dagen mee te maken.

Nog een keer

Het was zelfs zo leuk, dat ik het jaar erna weer alleen in de bus stapte, deze keer naar Valloire.
Geen last minute tripje in een opwelling op het eind van het seizoen, maar gewoon een geplande driedaagse. Ook weer heerlijk. Dus in de jaren daarna heb er nooit moeite mee gehad alleen op pad te gaan. In het jaar na Valloire ben ik namelijk gaan bloggen voor Wintersporters en dan komt het op de diverse trips nog wel eens voor dat ik één of twee dagen alleen ski. Ook zoek ik vrienden of kennissen op in een skigebied en die hebben dan ook niet altijd tijd om alle dagen mee te skiën.

null

Voordelen

Het grote voordeel van alleen skiën is dat je precies de hele dag je eigen goddelijke gang kan gaan. Je begint wanneer je wilt, je neemt de pistes die je wilt, je gaat lunchen wanneer je daar zin in hebt en je blijft net zo lang –of kort- zitten als je goed dunkt. Je hoeft even met niemand rekening te houden, alleen maar met je eigen plezier. Geen medeskiërs of-boarders op wie je moet wachten omdat ze even naar hun bindingen moeten kijken, even naar de wc moeten of even hun handschoenen zoeken. Geen discussies over welke afdaling je gaat doen, of over de vraag of er hoognodig weer koffie met strudel moet worden genoten en geen gewacht op langzamere skigenoten -of gejakker achter snellere reisgenoten-; je doet alles in je eigen tempo en in je eigen ritme. Qua skiën kom je op zo’n dag helemaal aan je trekken.

Nadelen

Natuurlijk zijn er ook nadelen. Ik vind met name het alleen reizen naar de skigebieden niet geweldig. Het is best lekker om een paar uur met je favoriete muziek alleen in de auto te zitten, maar een uur of tien is in je eentje is saai. Vroeger heb ik via de toenmalige liftcentrale weleens lifters meegenomen, overigens met wisselende ervaringen. Uiteraard heb je tegenwoordig mooie sites en apps voor het vinden van lifters. Ook alleen eten is niet de meest gezellige activiteit. Een keertje is okee, maar als je drie dagen alleen zit te ontbijten, lunchen en dineren is dat minder. Gelukkig heb je tegenwoordig smartphones en tablets.

null

Valt mee

Maar mijn ervaring is dat het eigenlijk wel mee valt met die eenzaamheid. Het is namelijk opvallend hoe snel je contact legt als je in je eentje bent. Niet alleen in de liften, maar ook op terrassen en in restaurants kom je regelmatig met mensen in gesprek. Ik heb meegemaakt dat ik in de stoeltjeslift kennismaakte met een leuke Italiaanse die me vervolgens het skigebied ging laten zien. En wat te denken van een man die me aansprak toen ik op een pistekaart stond te turen met de vraag of we samen konden skiën omdat hij zijn vrouw even wilde “stallen” op het terras. De twee keer dat ik alleen met de bus was gegaan, maakte ik al meteen kennis met mede-busreizigers met wie ik uiteindelijk op de piste belandde en in de après ski. Verder schuif je aan als eenling vrij makkelijk bij mensen aan tafel als het terras druk is. Komen vaak heel leuke gesprekken uit voort. In Sankt Moritz zat ik ‘avonds in een restaurant de kaart te bestuderen toen de Italianen aan de lange tafel achter mij het dreigende solodiner niet konden aanzien en me druk gebarend aan hun tafel uitnodigden. Werd zo leuk dat we uiteindelijk in een nachtclub belandden met zijn allen.

Veiligheid

Waar je misschien niet als eerste aan denkt in het geval je alleen gaat: je veiligheid. Je bent –zeker als je buiten de vakanties gaat- soms helemaal alleen op een piste (kicken!), maar als je ongelukkig valt is er dus ook dus niet meteen assistentie. Door een klein incidentje (maar dat is materiaal voor een ander blog) kwam ik er achter dat het in sommige gevallen handig kan zijn om met de receptie van je hotel af te spreken dat je je aan het eind van de dag even afmeldt.

null

Kortom

Skiën is leuker in gezelschap, maar alleen is ook prima. Als het alternatief thuisblijven is, dan weet ik het wel; ga ik morgen zo weer in mijn eentje. Ik zou zeggen: probeer het eens! En als je dat nou niet wilt en een skimaatje zoekt; je mag me altijd bellen ☺

Ruud
droomt het hele jaar van witte bergen. Altijd bezig met het plannen van nieuwe trips, blogt hij over wintersport wetenswaardigheden.

Plaats een reactie

Klinkt idd erg bekend.
Een paar jaar geleden was ik in september met een vriend van me op fietsvakantie in de Franse Alpen, echter overleed de oom van de kameraad en gingen we een week eerder naar huis dan gepland. Ik had weinig zin om deze week thuis door te brengen, en toen ik zag dat er in Hintertux een dik pak sneeuw ging vallen over 2 dagen wist in mijn volgende bestemming al, ff naar een site om een last minute hotelletje te boeken, Winterssportspullen klaar leggen en de volgende nacht ben ik naar Hintertux gereden, Ik vind het alleen rijden niet heel erg, je hoort weer eens wat andere muziek op de Deutsche autostrade en als je een beetje door kan rijden ben je op bestemming voordat je het weet. Ik heb daar 3 dagen heerlijk geboard in de poeder. Nadelen vond ik idd het eten, vaak alleen eten en regelmatig vroeg een Duits stel mij erbij, en wat boven al gemeld word is de veiligheid, je neemt toch iets minder risico, misschien wel verstandig, maar ik vind het op vakantie altijd wel erg leuk om de “grens” op te zoeken, maar als je geen compagnon hebt, en er zou een ongeval gebeuren is maar altijd de vraag of je snel gezien wordt.
Nadeel van het terugrijden was bij mij dat ik net na de middag terugreed, veel file, en vermoeidheid, en dan heb je niemand die je afleid, dus was beter geweest om eerder of later te vertrekken.

Eigenlijk ben ik ook nog wel heel benieuwd naar die wisselende ervaringen met lifters… Volgend onderwerp?

Leuk blog Ruud! En groot gelijk dat je het doet!

Herkenbaar, het alleen skiën lijkt me inderdaad geen probleem (heerlijk aan het eind van de dag). Maar het alleen eten lijkt me inderdaad toch wel wat eenzaam, gelukkig heb je daar goede ervaringen mee. Blijkbaar spreek je veel verschillende talen, Engels is vaak toch wel een drempel lijkt me.

Let it snow!

Ik ben ook jaren alleen op wintersport gegaan. In Andorra was voor mij gemakkelijk daar een vriend van mij daar een horecazaak had, dus 's avonds genoeg vertier, overdag was ik of alleen op pad of met mensen die ik daar leerde kennen. Vervolgens meerdere winters alleen naar Oostenrijk geweest, tijdens de Apres Ski en in het hotel leer je voldoende mensen kennen. Of je wordt met anderen op een tafel ingedeeld, of je wordt gevraagd door anderen om erbij te komen zitten, genoeg aanspraak! En alleen op de piste is voor mij ook heerlijk! Maar samen is uiteraard weer een andere ervaring en is zeker zo gezellig! En meestal kom je altijd weer ergens een bekende tegen, zeker in Oostenrijk.

Ik kan het niet beter omschrijven. Met name de voordelen zijn duidelijk. Je maakt als eenling veel meer skiuren en apres ski is toch niet aan mij besteed. Ik heb echter wel familieleden achter de hand die niet skien. Overigens heb ik afgelopen seizoen wel de keerzijde gezien. Op de laatste helling richting Croisette in Les Menuires kwam een snowboarder met een skier in botsing. De skier bleer versuft liggen. Toen hij bijkwam leek hij de weg kwijt omdat hij onverstaanbare taal sprak. Achteraf bleek het een Hongaarse tandarts van 70 die enkel Hongaarse sprak en een paar woorden Duits en met een busgezelschap naar LM was gekomen. De hulpdiensten waren snel ter plaatse maar het kostte veel moeite om uit te zoeken waar hij verbleef en wie zijn reisleider was. Hij is afgevoerd en ik neem aan dat het uiteindelijk goed gekomen is. Als dit hogerop gebeurd wordt het natuurlijk nog lastiger. Moraal van het verhaal, zorg dat je legitimatie bij je hebt.

Hen48

Tja, ik sluit me aan bij @Ruud: de voordelen zijn fantastisch en de nadelen zijn verwaarloosbaar.

Misschien het enige wat jammer is als dat je niemand hebt om mee te ‘high-fiven’ als je die prachtige lange carve afdaling op topsnelheid hebt bedwongen!

Vorig jaar december ook een paar dagen alleen gaan skien in Oostenrijk. Alle voordelen die hier al beschreven staan + geen moeilijkheden over keuze van gebied en hotel. Toen in een bar ook een paar Duitsers tegengekomen waar ik daarna elke dag mee afsprak voor apresski. Alleen het eten s’avonds is soms minder leuk maar een goed boek doet dan wonderen, ook al word je soms eens raar aangekeken dan.
Iemand half december een paar dagen mee naar Oostenrijk? :D (als het weer wat meewerkt)

Een mooi verhaal dat een lach op mijn gezicht tovert.

Zelf heb ik ook genoeg uren in mijn eentje op de piste gestaan. Erg fijn vanwege de vrijheid, maar ook om heel geconcentreerd aan je techniek te werken op jouw eigen tempo. Misschien een goed idee om te overwegen, want er zijn genoeg momenten dat ik wel even kort naar de sneeuw zou willen wanneer er niemand anders mee kan of wil :)

Voordelen: je kan gaan en staan wanneer je wil. Je kan je eigen tempo volgen. Opstaan wanneer jij wil zonder verplichtingen bv. Als je niet naar geld of vrije tijd hoeft te kijken, maakt het al zeker niet meer uit.

Nadelen: het delen van het plezier na een mooie carve afdaling bv. En de nevenactiviteiten (eten/drinken/ apres ski…) deel je toch het liefste met mensen die je al beetje beter/goed kent ook. Nu, je kan ook bv. les pakken. Dan heb je altijd aanspraak ook.

Afspraken met je overnachtingsplaats maken is sowieso al zeker een aanrader voor je veiligheid ook!

Jarenlang ook gedaan in de week voor Kerst … heerlijk skiën, geen kat op de piste, en qua contact valt het wel mee als je zelf maar openstaat voor andere mensen en ervaringen! Een paar mensen horen nu gewoon bij de vaste vriendenkring en daar we elk jaar nog 2-3 weken mee op reis.

Ik heb heel veel alleen geskied. Het bevalt mij heel goed.

Erg herkenbaar! Ik ben dit jaar voor de tweede keer alleen een week naar de Stubaier Gletscher. Heerlijk om alles op eigen tempo te doen.

P.S. Het sneeuwt hier nu belachelijk hard, niks van de milde sneeuwval zoals voorspeld, haha. Als het morgen maar weer zonnig is.

@JWWietsma Fotootje? ;-)

Click. Click. Peace

Ik ben als laatste over gebleven van een gezelschap dat in het begin uit een groep van 20-tal personen bestond. Toen dit groepje uit elkaar viel ben ik 12 jaar niet meer op wintersport gegaan en nadat ik een keer alleen ben geweest en nu alweer voor de 15-keer alleen ga, sta ik volkomen achter het volgende wat Ruud zegt: Skiën is leuker in gezelschap, maar alleen is ook prima. Als het alternatief thuisblijven is, dan weet ik het wel; ga ik morgen zo weer in mijn eentje.

*bericht bewerkt door Ron4 op 11 okt 2016 12:27

niet roetsjen maar skieen

Oh ja, heerlijk je eigen gang gaan! Leuk blog Ruud. Maar zoals iemand die high five al noemde, zou ik wel even die blik richting vriend/partner/whatever missen van ‘Oooooh, wat was dat gaaaf!!’, even die terugkoppeling, even dat gezamenlijke, even dat compliment voor die ander enz.
Maar verder: helemaal niet erg om in je eentje te genieten.

Leuk geschreven!

Wat ik alleen mis zijn de kosten, ik ga altijd samen en één van de voordelen is dat benzine/verblijf/eten gedeeld wordt. Zeker mbt het verblijf lijkt het mij ook lastig om voor één persoon een plekje te vinden. Of valt dit mee?

Skiën= 6 maanden voorpret en 6 maanden napret

Ik heb gewoon geen vrienden die kunnen skie-en op mijn niveau.
Niets is zo vervelend om slechts 10km te doen als je er perfect 60 van kunt maken.
Deze winter heb ik nu al 3 solo weken vastgelegd.

@Ivo7 Vergelijk jouw kostprijs/afgelegde kilometer is ;)

Als iemand die anders ook alleen gaat (en veel/snel skiet) een weekje Vaujany (half december) ziet zitten, stuur me een PM, het appartement heb ik al.

*bericht bewerkt door Anon5710 op 11 okt 2016 14:10

Graag wil ik mij achter alle bovenstaande lovende woorden scharen. Tot op heden altijd met grote vriendengroep geweest waarvan ik af en toe op de piste dacht: was ik maar even alleen. Echter heb ik het nooit gedaan maar ik denk dat ik maar eens de stoute schoenen ga aantrekken en gewoon eens richting sneeuw ga only the lonely.
Zijn er btw geen single-reizen naar de sneeuw, dan ben je alleen maar toch ook weer niet en kom je gauw in contact met anderen. Hoewel dat met de Oostenrijkse gemütlichkeit ook niet echt moeilijk is.

Zoals het nu aan het sneeuwen is wil ik ook direcht gaan, en daarom hou ik deze site nauwlettend in de gaten om komende maande de eerste sneeuw te pakken voordat ik met mijn groep op vakantie ga.

Goed topic dus en nu hoop ik stiekem op het vervolg: " een dag op en neer met het vliegtuig richting sneeuw" ;).

@JWWietsma Fotootje? ;-)

Rogier op 11 okt 2016 11:56

@Rogier, misschien schept dit een beetje een beeld. Die foto met m’n snowboard was 5 a 8 minuten in de lift zitten.

null

Wel echt heerlijk overigens, zat op de pistes soms gewoon tot knie diep in de sneeuw. Helaas wat eerder moeten stoppen omdat het zicht echt bagger was. Maar als het goed is wordt het morgen een zonnig dagje, dus dan enorm vroeg op de lat.

Hier nog een filmpje van gisteren:

; < toen had het 's nachts goed gesneeuwd.

*bericht bewerkt door JWWietsma op 11 okt 2016 15:56

Die move na 26 sec. had ik niet aan zien komen :-)

@Forza, haha ik zelf ook niet. ;-)

Blij dat ik een helm op had, dat wel!

@Ivo7 , in België en ik vermoed in Nederland ook hebben ze geweldige busreizen voor zowel shortski als weekski. Waar een solo trip meestal slechts 100-150€ extra is tov met 2. Dus als je dit uitsmeert over 3 of 6 dagen tov het totaalbedrag en het pluspunt van vrij te zijn in de sneeuw plaatst en bijkomend tov van niet te gaan => ik zou het wel weten. Spijtiggenoeg heb ik te veel hobbies die vaak vakantiedagen kosten en we al 2 weekjes per seizoen gaan skiën is het vaak moeilijk keuzes maken. Maar bij een geschikte uitnodiging en een gaatje vrij in de agenda durf ik me nog wel eens laten verleiden voor 1 of 2 shorskitripjes.

Maar het issue veiligheid is wel iets eentje om extra bij stil te staan. De tip van melden en afmelden bij de balie is wel een goede tip die ik onthoud. Ik neem meestal dagelijks een keertje contact met het thuisfront. Ook als ik een trip doe met mijn tienerzoon. Dan is de vrouw telkerns weer gerustgesteld ;-)

*bericht bewerkt door Johan-Lemmens op 11 okt 2016 18:14

Leuke blog Ruud!

Ik doe dit ook al jaren.
Skitrip met de familie, reisje met wat vrienden en dan nog een of twee solotripjes.
Onafhankelijk van anderen, gebiedje uitzoeken en gaan.
Sommigen stellen busreizen voor, maar in mijn ervaring zijn die qua format toch beperkend voor je keuze. Als je het qua planning op tijd regelt is het ov een goedkope optie. Goedkoop ticket voor trein of vliegtuig regelen en het is voordeliger dan alleen in de auto rijden. Het voordeel van een auto is dan wel weer de mobiliteit en de mogelijkheid om tijdens je tripje nog van gebied te wisselen.
Tijdens het eten is het vaak alleen, maar inderdaad, lang leve de tablet of een goed boek. Dat mensen soms raar kijken, so be it, niet iedereen kan een skibum zijn :D
Contacten zijn, als je wil, ook zo gemaakt, dus dan valt het met dat alleen zijn ook al gauw weer mee.

Er zijn steeds meer hotels die ook 1p kamers aanbieden voor dezelfde prijs als pp met 2 in 2p kamer. Alleen zijn t meestal maar paar kamers, dus snel weg.
Voordeel van hotel hp is dat je gewoon kunt aanschuiven en niet alleen de deur meer uit hoeft en tafeltje moet scoren.
Nadeel van groepsreizen vind ik juist dat t veelal simpele accommodaties zijn (vakantie is voor mij ook beetje luxe) en je een kamer moet delen.
Dit seizoen 6/2 naar hinterglemm.

Ik ben afgelopen jaar alleen naar turijn gevolgen en heb 3 dagen geskied in Bardonecchia. Ik vond het heerlijk alleen, ik hoefde met niemand rekening te houden en kon lekker knallen. Al zocht ik zoals hierboven ook al genoemd niet de grenzen op en skiede ik op safe. Ook had ik op mijn helm ICE informatie geplakt.

Alleen skien hoeft ook niet duurder te zijn. Ik was voor 3 dagen skien, skipas, 3 overnachtingen in een hotel, huur skies, vlucht en ov transfer 300 euro kwijt.

@Rob-board @Gerwin. @Marijnt @Hulst @Remko2 @Michaelh @robert_eu @ThomJ @Carla46 @Lars3 @2rmgb @Hessel @StevieB @Ron4 @Johan-Lemmens @Anon5710 @ViolaB
Ik ben behoorlijk verbaasd over de reacties; ik wist niet dat er meer wintersporters waren die regelmatig alleen gaan skiën of boarden. Als ik jullie zo lees dan kunnen we inmiddels wel een klein busje vullen en samen gaan :-) Misschien hebben nu alle wintersporters die alleen gaan op dit blog gereageerd en zijn er geen andere meer in Nederland of België; maar ik begin nu te beseffen dat het minder bijzonder is dan ik dacht.

Blogger, skiër, verslaafd :-)

@Ruud als we een busje gaan vullen dan is het niet meer solo hè? :D

@JWWietsma: zeg; ga s ff weg met die lekkere beelden!:-) :-) @Ivo7: ja ik ben een talenman; dus ik kan me in veel landen goed redden

Blogger, skiër, verslaafd :-)

@Ruud , ja talen is een voordeel, en in combinatie met een open mind helemaal “the road to go” voor een geslaagd skitripje en verrassende/leuke nieuwe contacten/vriendschappen.
Als vlaming werkend in de regio Brussel (ook voor Franstalig cliënteel), gaat Frans mij prima af. Vandaar mijn voorkeur voor Frankrijk (waar we via Outspot regelmatig prima aanbiedingen voorbij krijgen). Engels en Duits kan ik me ook nog redden, maar voor Italiaans pas ik ;-). Dit jaar voor het eerst een keer buiten Frankrijk. Italië, samen met mijn nichtje (petekind) en haar man een keertje naar Pila ( met de Belgische paasvakantie) begin April. Haar man komt daar al van kindsaf (±20-25 jaar) met de familie (Italiaanse roots) “het geboekte hotelletje is die periode privé voor de familie => goede condities en een gezellige ontspannen sfeer”. Dit jaar dus voorlopig nog geen solo tripjes gepland (alhoewel die normaalgezien toch pas last minute vallen ;-) )
Leuk om te lezen in de reacties dat er nog meer zielsverwanten zijn, die er niet om malen om solo te vertrekken ;-)

*bericht bewerkt door Johan-Lemmens op 11 okt 2016 21:29

Ben ook regelmatig paar dagen alleen in de Alpen, heerlijk alleen skiën of een stuk sneeuwschoenwandelen, ergens een jausen eten op een terras. Er is altijd genoeg aanspraak als je dat wil, een keer zolang in het zonnetje zitten kletsen met vreemden, is ook genieten, heb skidagen genoeg ;)
Rij ook een paar keer alleen naar het Salzburgerland, heb wel eens gemeld hier of er dan iemand mee wil rijden, maar alleen ook geen punt. En bij deze 21 jan in de ochtend vroeg ga ik ook, dus als er iemand mee wil rijden? bij deze :D

Dienten Die Alte schule
Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie