Welke skigebieden staan hoog op jouw verlanglijst?

Kristof op 14 januari 2013· 60 reacties

null
Nieuwe plekken ontdekken blijft het mooiste aan wintersport

Bekend en bemind, maar nog niet bezocht. Als fervent wintersporter is er altijd wel minstens één skigebied waar je altijd al naartoe bent willen gaan, maar waar je nog niet toe gekomen bent. En dan heb ik het niet noodzakelijk over Chili, Alaska of Japan, maar gewoon bereikbare gebieden in de Alpen.

Op ontdekking
Soms zit je gewoon goed in het gebied waar je al jaren komt. Maar trek je liever op ontdekking, dan zijn er honderden skigebieden in de Alpen waar je terecht kunt. Over de criteria en accommodaties ga ik niet uitwijden, maar toch lees ik met veel interesse de meningen en verslagen van de Wintersporters bezoekers op het forum. Ze maken me telkens weer warm om een nieuw gebied te gaan ontdekken. Zo trok ik dankzij jullie dit seizoen voor het eerst enthousiast richting Ski Amade na herhaaldelijke positieve commentaren over Flachau, Wagrain en Kleinarl. Ongetwijfeld een ‘blijvertje’ in mijn persoonlijke ski-atlas.

null
“Kijk, ginder heb ik ooit ook al geskied”

Mijn grijze vlek op de skimap van de Alpen
Maar dat ene skigebied dat bovenaan je verlanglijst staat en waar je nog altijd niet geraakt ben, heb ik de grijze vlek op de skimap gedoopt. Geloof het of niet, ik heb zelf ook zo’n grijze vlek op mijn skimap. Enkele jaren geleden begon ik een digitale kaart aan te maken met pins. Groen voor de skigebieden die ik bezocht had, oranje voor diegene die concreet op de planning stonden, en rood voor de gebieden die nog op de wishlist stonden. Omdat ik wel van afwisseling hou, werd die kaart met de jaren steeds groener, ik bezocht bijna ieder jaar een of meerdere ‘nieuwe’ gebieden. Tot ik afgelopen zomer constateerde dat ik één groot Frans gebied nog niet bezocht had: Les Portes du Soleil!

Altijd nieuwsgierig naar de magie
Een nieuw gebied ontdekken staat gelijk aan telkens weer de skimap op voorhand al even bestuderen. Waar denk je de beste afdalingen te vinden, hoe staat de zon op deze pistes en om hoe laat gaan 's ochtends de liftpoortjes open? Veel vragen die langzaam maar zeker ingevuld worden als je ter plaatse bent. Ik verblijf binnenkort samen met een delegatie Wintersporters bloggers in Avoriaz, het mythische dorp bovenin Les Portes du Soleil. Volgens vele mensen niet het mooiste Alpendorpje, maar wel een toplocatie voor de doorwinterde kilometervreter. Welke pistes en plekken moeten we zeker gaan bekijken volgens jou?

null
PDS, een immens skigebied. Wat moeten we zeker ontdekken volgens jou?

Wat is jouw grijze vlek op de skimap?
Ongetwijfeld heb je zelf ook een of meerdere gebieden die nog absoluut op de to-do lijst staan. Welke zijn dat en zie je die concreet ingevuld worden dit seizoen of de komende jaren?

Kristof

Plaats een reactie

Het valt mij altijd op hoe weinig er op deze website eigenlijk bericht wordt over Italie of over Zwitserland. Dit terwijl er toch echt hele mooie gebieden zijn in deze twee landen, bijvoorbeeld Val Gardena of Flims Laax. Misschien ideetje om deze skimap-gaten van de website verder in te vullen?

Zelf heb ik een groot gat staan bij Ischgl, deze moet ik toch echt nog een keer ingevuld zien te krijgen :)

Ik zou graag alle grote skigebieden langsgaan.

De Dolomieten staan heel hoog op mijn verlanglijst. (Helaas weinig busverbindingen en prijzig)

Dit jaar naar Portes du soleil na de topper van vorig jaar: Paradiski.

Zeker ook een keer naar Espace Killy en Trois vallees.

Daarnaast staan Zermatt en Saas-Fee nog op de lijst.

In oostenrijk ben ik vroeger veel geweest met mijn ouders. Is wel veel gezelliger maar de aaneengesloten gebieden zijn gewoon kleiner.

dolemieten ben ik ook nieuwsgirig naar! schijnt toch net anders dan het hooggebergte van de alpen zelf… ook arlberg en la grave

Gehan

Espace Killy (helaas moeten annuleren dit jaar)
Zermatt
Dolomieten
Engadin

zwitserland meer bezoeken

aangezien wij in het zelfde gebied zitten, in dezelfde periode, stel ik voor dat we hier onze PDS-dag-favorieten neerpennen … maar jullie hebben een lokale gids (blogger) die de spots wel zal kennen…
Zelf is het te lang geleden dat ik daar nog was; maar volgens verschillende bronnen: bij slecht weer - richting morzine of chatel; daar hebben ze meer bomen.

Zermatt lijkt me heel mooi, ook Alpe d’Huez, Chamonix en andere gebieden met hoge toppen en hele grote hoogteverschillen, zodat je lange afdalingen kan maken, zonder extra liften te nemen.

Ik ga over twee weken weer naar Tignes - Espace Killy. Echt voor iedereen een ontzettende aanrader.

Daarnaast ben ik al meerdere malen in Les Menuires - Les Trois Vallee geweest. Dit is ook echt een aanrader! Leuke afdaling (mits er in het dal genoeg sneeuw ligt): van Les Menuites naar St Martin de Belleville

Net als Porte du Soleil. Een aanrader in dit gebied: ga van Petit Chatel naar Torgon: skiën met uitzicht op het meer van Genève!

Kortom, ik ben qua skigebied verkocht aan La France. Kappen met zeuren over de Frambozen, dat ze onvriendelijk zijn etc. Wij zijn gewoon boeren en moeten dat overal waar we komen aan de locals laten zien. Gedraag je dus gewoon, spreek mensen met ‘Monsieur’ of ‘Madame’, dus niet met garcon of fille (ten zij het natuurlijk kinderen zijn) tegen de bediening in een bar of restaurant. Ik heb al vaak genoeg op deze manier alles voor elkaar weten te krijgen! Apresski, tjah das een ander verhaal. Al moet ik zeggen dat ‘La Foulie Douce’ in Val d’Isere een geweldige tent is: op de berg, in het zonnetje en dansen op de tafels!

Pfff ik ben hopeloos vastgeroest in Ski Amadé.
Dit jaar weer Flachau… kom daar al vanaf dat ik een baby ben… Flachau of Wagrain altijd!
1x Schladming en Dachstein. Maar toen was ik nog klein.

Ik wil nog heel veel gebieden bezoeken. Maar omdat we het prima naar ons zin hebben in Flachau is de keus moeilijk uit al die gebieden… en gaan we elke keer voor het gemak en boeken we weer in Flachau… Erg he? Hihi

@Desiree

Wanneer ben jij er? Altijd als ik er ben staan er extreme rijen en is de wachttijd ± 20 min. per lift.

Geef mij maar Zauchensee, veel uitgestrekter en uitdagender!

Hmmm… Ik wilde dus zeggen Niseko in Japan, maare dan zeg ik maar Ischgl want die blijft op de een of andere manier ook maar steeds niet ingevuld worden

ik heb er geen ik denk dat ik al op de mooisten plekken ben geweest (espace kelly, les 4 vallees, les trois vallees,…) we hebben dit jaar weer voor de 6 keer gekozen voor les trois vallees omdat we het gewoon het mooiste gebied vinden :D

Ik heb meerdere gebieden bezocht, maar ik kan het nergens vinden, dus altijd weer naar Gerlos, al ruim 25 jaar. Daar kan niets aan tippen.

SkiJuwel - Alpbachtal Wildschönau

Wij gaan altijd naar oostenrijk frankrijk ik wil ooit eens naar italie bv livigno

Ik zeg de andere kant van de grote plas. Whistler, Canada :-)

Flims-Laax, Scuol, Adelboden en Davos staan hoog op de verlanglijst, maar de dure zwitserse frank maakt het er niet makkelijk op.

Val Gardena, St. Anton, Whistler, Vail, Rusutsu (Hokkaido, Japan)

Uiteindelijke doel is om zoveel mogelijk te skiën en om dit op zoveel mogelijk verschillende plekken op de wereld te doen :)

Ben Over de hele wereld wezen skien maar omdat er 4 meter sneeuw in Serra nevada lag en de liften niet draaide zou ik daar graag nog eens heen willen ja en mijn top is toch wel Tignes.

@Desiree, ik heb precies hetzelfde alleen dan met Hochfügen-Hochzillertal
Sinds mijn 3de kom ik er al, nu, 14 jaar later nog steeds elke kerst.
We hebben het er altijd naar ons zin daar, leuke pistes en we hebben daar vrienden gemaakt, dus we blijven nog wel een tijdje daar naar toe gaan :)
Nu gebruik ik mijn carnavalsvakantie om andere skigebieden te bezoeken.
4 jaar geleden SkiWelt in Söll, afgelopen 3 jaar Flachau/Wagrain/Alpendorf en nu dit jaar Stubaier Gletscher.

Deze staan nog op mijn to-do list:
-Zermatt
-Paradiski
-Pitztal/Kaunertal
-Saas Fee
-Laax
-Livigno
-Alpe D’huez
-Wengen
-Bovec/Sella Nevea

Grubigstein en La Grave Meije

Liever wintersport dan zomervakantie.

Ik kijk vooral naar +200 km gebieden en heb er al een best wat gezien. Tignes staat bij mij ook nog op het verlanglijstje. Ik heb ’ idee dat verblijf daar nogal wat duurder is dan andere gebieden…

Port du Soleil lijkt me ook mooi. Zijn de dorpen daar ook volledig op elkaar aangesloten?

Trois Vallees, Paradiski is erg lekker kilometersknallen! Ski Arlberg, Otstallarena (Solden), Ischgl en Saalbach Hinterglemm heeft dat ook, maar is vooral rente gezellig!

Ik heb hetzelfde als Desiree, kom al heel mijn leven in Ski Amadé en zal er nog lang blijven ook. Toch zijn er echt gebieden die ik graag zou willen bezoeken.

  • Zermatt
  • Ischgl
  • Espace Killy
  • Les Trois Vallee
Hup Willem II

Espace Killy
Alle jaren bij de skiplanning kijken we uit naar dit gebied.
We moeten echter steeds deze droom uitstellen vanwege de prijs. De verblijven zijn zeer duur en is het al wat goedkoper, dan zit je in een kruipkotje.
Als het budget het ooit toelaat, dan zien ze me daar nog wel. Het lijkt me een fantastisch gebied !

Ik heb twee jaar achter elkaar genoten van het geweldige Portes du Soleil! Dit jaar gaan we voor het eerst sinds lange tijd weer eens naar Oostenrijk, en dan wel Ski Arlberg, ofwel, St. Anton am Arlberg. Daarnaast staat Zermatt/Breuil-Cervinia nog erg hoog op mijn verlanglijstje!

En natuurlijk Canada, Amerika en Japan! Hopelijk kan ik die dromen ook ooit waar maken :)

Jammer dat ik nog geen Massif des Aravis heb gezien. Vrij groot gebied met weinig Nederlanders en zeer regelmatig grote hoeveelheden sneeuw, ook offpiste!

In ieder geval mijn wishlist:

  • Kaprun (gepland 2013)
  • Hinterglemm (gepland 2013)
  • Snowmass (Aspen) (Wishlist)
  • Val Thorens (gek genoeg)
  • Zermatt
  • Arlberg

Jammer dat ik nog geen Massif des Aravis heb gezien. Vrij groot gebied met weinig Nederlanders en zeer regelmatig grote hoeveelheden sneeuw, ook offpiste!

In ieder geval mijn wishlist:

  • Kaprun (gepland 2013)
  • Hinterglemm (gepland 2013)
  • Snowmass (Aspen) (Wishlist)
  • Val Thorens (gek genoeg)
  • Zermatt
  • Arlberg

To do list:

Aspen Snowmass (VS)
Sölden
Zermatt
Whistler Blackcomb (Canada)
Paradiski
Val Thorens
Les deux alpes
Mayrhofen

In portes du soleil uiteraard le chavanette (le mur suisse) ook de ripaille-grand paradis is erg mooi! Mooiste uitzicht bij mt chéry(bij les gets) prachtig met o.a. de mt blanc. Ook mooi uitzicht over meer van Genève boven bij Torgon (liften wel veelal langzaam/oud). Leukste dorpje op de piste is les lindarets (piste richting Ardent nemen en rechts aanhouden tussen de huisjes door) zeker koffie drinken bij “chez Bob et Annie”. Veel plezier!

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie