Obertauern meest sneeuwzeker van Oostenrijk. Of niet?

Roel op 18 november 2016· 14 reacties

Obertauern op een sneeuwrijke dag (foto: FB Obertauern)
Obertauern op een sneeuwrijke dag (foto: FB Obertauern)

In de strijd om de wintersportgast is sneeuwzekerheid een sterke troef. Skigebieden weten dat, dus geregeld worden via sociale media onderzoeken gepusht waarin skigebieden als bijzonder sneeuwzeker uit de bus komen. Gisteren had ik het nog over het schneeloch, sinds een paar weken noemt Obertauern zich het sneeuwrijkste wintersportdorp van Oostenrijk. Dit na onderzoek van de Oostenrijker Günther Aigner. Maar hoe zit het met Damüls dat al veel eerder de titel “sneeuwrijkste dorp ter wereld” had? Tijd voor een nadere beschouwing.

Onderzoeken zijn niet nieuw

Een dorp of skigebied uitroepen tot meest sneeuwzekere bestemming is niet nieuw. Elf jaar geleden kreeg Damüls van journalist Reinhardt Wurzel de primeur met het “sneeuwrijkste dorp ter wereld”. Daar lag een aardige onderbouwing onder waar ik ooit dit blog over schreef. Daarna werd Warth - Schröcken door onderzoek van de Daily Mail verkozen tot het “sneeuwrijkste skigebied van Europa” en in 2015 kreeg het Pillerseetal van de Oostenrijkse toerismeonderzoeker van zukunft-skisport.at Günther Aigner de titel “sneeuwrijkste regio van Tirol”. Dit jaar krijgt Obertauern van diezelfde Günther Aigner een nieuwe onderscheiding.

Afbeelding: Obertauern.com
Afbeelding: Obertauern.com

Welke sneeuwparameter?

Ik heb het onderzoek van Obertauern gelezen, en ik ken de eerdere onderzoeken ook. Laat ik voorop stellen dat alle bestemmingen die in deze studies genoemd worden absoluut sneeuwzeker zijn. De Arlberg maar ook Obertauern staat bekend om de grote hoeveelheid sneeuw. Gek zijn de uitkomsten dan ook niet, maar als je dieper de materie induikt zie je soms opmerkelijke dingen.

Bij sneeuwstudies hangt het er namelijk van af welke sneeuwparameter je gebruikt en welke data beschikbaar zijn. De leidende parameter bij Warth - Schröcken en Damüls was “jaarlijkse sneeuwval”. Dat is de hoeveelheid verse sneeuw die iedere ochtend om 7.00 uur wordt gemeten, en dan een jaar lang bij elkaar opgeteld.

Bij Obertauern ligt dat iets anders. In de analyse van zukunft-skisport.at wordt de “gemiddelde maximale sneeuwhoogte” over de laatste 30 jaar genomen. Daarin voert Obertauern met 264 cm de lijst aan. De maximale sneeuwhoogte is echter een belangrijk andere parameter dan sneeuwval. Eén week zware sneeuwval en je hebt een gigantische sneeuwhoogte, ook als daarna alles wegsmelt. Als het om sneeuwzekerheid gaat kun je de onderzoeken dus eigenlijk niet echt vergelijken, je vergelijkt appels (sneeuwval) met peren (sneeuwhoogte).

Nummer 1

Waarom wordt bij Obertauern dan niet ook de jaarlijkse sneeuwval genomen? In de analyse staat dat de sneeuwval in Obertauern maar tot 1993/1994 is bijgehouden en dus niet bepalend kan zijn voor het onderzoek. Dit klinkt als een plausibele verklaring maar iets verderop staat ook te lezen : “Es soll für Obertauern eine Nummer-1-Position mit dem Bezugsrahmen „Österreich“ gefunden werden.” Oftewel Obertauern moest als winnaar uit de bus komen.

OBERTAUERN ist der österreichische Wintersport mit den GRÖSSTEN SCHNEEHÖHEN der Nation. Dies ist das Ergebnis der...

Geplaatst door Zukunft Skisport op woensdag 5 oktober 2016

Betrouwbaarheid

Of de maximale sneeuwhoogte het beste criterium is om sneeuwzekerheid uit te drukken daar kun je over twisten. Je hebt ook nog de duur van sneeuwbedekking die veel over sneeuwzekerheid zegt, daarover in een volgend blog meer. Zijn conclusie op basis van de maximale sneeuwhoogte dat “de sneeuwhoogtes in Obertauern” de laatste 108 jaar statistisch onveranderd zijn gebleven, zou ik op basis van dit onderzoek echter niet durven trekken. De maximale sneeuwhoogte is een momentopname en zegt niks over de periode dat er een bepaalde hoeveelheid sneeuw ligt.

Wat echter nog belangrijker is, is dat de gebruikte gegevens betrouwbaar zijn. Omdat ik de metingen van Obertauern nergens kon terugvinden heb ik contact gezocht met Dr. Weilguni van de Hydrographischer Dienst in Oostenrijk, de dienst die verantwoordelijk is voor de data. Hij gaf aan dat het meetpunt in Obertauern vanwege de sterke windinvloed niet langer als betrouwbaar wordt gezien en de gegevens daarom niet meer gepubliceerd worden. Oftewel, de vraag rijst of de door Aigner gebruikte sneeuwdata van Obertauern wel gebruikt kunnen worden.

Belangrijk citaat achterin het onderzoek van zukunft-skisport.at
Belangrijk citaat achterin het onderzoek van zukunft-skisport.at

Verder geeft Weilguni aan - en dat staat achterin het onderzoek van zukunft-skisport.at gelukkig ook (zie hierboven) - dat sneeuwmetingen uiterst gevoelig zijn. “Vooral de sneeuwgegevens van hogergelegen of windgevoelige meetpunten moeten behoedzaam en mogen alleen met kennis van zaken gebruikt worden”, geeft hij aan. Groeiende bomen/struiken in de omgeving of een kleine verplaatsing van het meetpunt (gebeurt regelmatig) kunnen metingen behoorlijk beïnvloeden. Dat gezegd hebbende begeef je je met zo’n onderzoek al snel op drijfzand, zeker als het moet leiden tot een gewenste uitkomst.

Reactie

Ik heb daarop Günther Aigner natuurlijk gevraagd om een reactie. Hij erkent dat wind een probleem is bij sneeuwmetingen en er daarom alleen bij benadering conclusies getrokken mogen worden. Hij zegt daarop: “Ik acht de gemeten sneeuwhoogte in Obertauern echter dusdanig veel groter dan in de Arlberg dat ik het gedurfd zou vinden als een andere wintersportplaats een grotere sneeuwhoogte zou claimen. Mijn onderzoek acht ik geldig totdat het tegendeel bewezen is.” Hij vervolgt: “Overigens claim ik niet dat Obertauern de sneeuwrijkste wintersportplaats van Oostenrijk is; ik laat slechts zien dat Obertauern de grootste maximale sneeuwhoogte van Oostenrijk heeft.”

Dat doet hij inderdaad niet in deze bewoordingen, al lijkt het toerismebureau van Obertauern zich daar - schermend met Aigners’ onderzoek - niks van aan te trekken. Aigner spreekt de boodschap ook nergens openlijk tegen.

null

Verder is het vaak zo dat de media dit soort onderzoeken verkeerd uitleggen. Om alles in hapklare brokken en begrijpelijke teksten te publiceren kun je ze dat niet eens kwalijk nemen. Het betekent alleen dat de resultaten, naar de woorden van Dr. Weilguni, met nog meer “Vorsicht und Sachverstand” zouden moeten worden gepresenteerd. Nog meer dan Aigner doet (die verder trouwens gedegen onderzoek heeft verricht).

Discussie eigenlijk niet nodig

Dat gezegd hebbende is het jammer dat de discussie over de betrouwbaarheid van gegevens moet gaan en dat de discussie over de nummer-1 positie eigenlijk überhaupt gevoerd wordt. Obertauern heeft dat helemaal niet nodig. Dit dorp ligt op 1740 meter in de relatief koude Oostalpen, het heeft iedere winter meer dan genoeg natuursneeuw -voor een witte wereld hoeft het zijn webcams niet tactisch op te stellen - en het is ieder jaar gegarandeerd van een lang skiseizoen. Oftewel dit skigebied kent een ongekende luxe. Ik ben van plan daar deze winter zelf naartoe te gaan en dan laat ik dat jullie graag met eigen ogen zien.

Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

Oostenrijkse variant van ’ lies, damned lies and statistics’. We hebben de uitkomst al, je moet er alleen nog even een onderzoek bij verzinnen.

Weer zo’n een gesponserd onderzoek waarbij het resultaat op een geheel eigenwijze door de opdrachtgever is geïnterpreteerd…

Atomic Redster S9 Revoshock 160 / G9 Revoshock 172 / Rossignol Hero Elite LT 176

Het mooie van statistiek is, dat je door middel van slimme interpretaties bijna elke conclusie kunt verklaren

Mooi Bericht @Roel! Klasse!

Kunnen ze niet in alle skigebieden een gestandaardiseerd meetstation zetten op een "neutrale"plaats in een skigebied (dus waar wind en bomen zo min mogelijk invloed hebben)? Maar misschien dat sommige skigebieden zich daar tegen verzetten? In 2013 half december sneeuwkettingen moeten leggen om boven bij Obertauern te komen. En zelfs vorig jaar de week voor kerst waren bijna alle pistes open. Dus wel relatieve sneeuwzekerheid daar. Maar dat is geen verrassing.

Aantal centimeters is toch ook niet echt interessant? Alle hier genoemde gebieden kun je best behoorlijk sneeuwzeker noemen, wie er op nummer 1 staat zal me als skiër echt een biet zijn.

Wellicht interessanter: Op hoeveel dagen hebben afgelopen jaar meer dan 75% van de liften gedraaid of iets in die richting.

Edwin van Riel

@Michaelh dat is precies wat ze ook doen maar dan in het dal. In veel gevallen gaat dat goed, maar soms worden we ingehaald door de actualiteit door boomgroei of nieuwbouw waardoor een station verplaatst moet worden. Ik weet dat ze hier al heel secuur in zijn, maar dan nog blijven sneeuwmetingen erg gevoelig voor invloeden van buitenaf.

In skigebieden zelf staan ook meetpunten maar die zijn voor de lawinediensten en dienen een ander doel. Daarbij komt dat het op hellingen vaak harder waait waardoor het een niet met het ander te vergelijken is.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

@evr66, het aantal dagen met geopende liften of pistes zegt voor skiërs inderdaad genoeg, maar waar het hier om ging is natuursneeuw. Dus of het landschap wit is. In gebieden met goeie kunstsneeuwinstallaties draaien liften bijna de hele winter, in de Dolomieten hebben ze dat bv. perfect op orde. Maar om Val Gardena nu een sneeuwzekere bestemming te noemen…

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

Da’s ook weer waar. Hele volksstammen die daar heen gaan om op een paar witte linten te kunnen skiën :)

Edwin van Riel

Interessant zo blijkt maar weer niet alles geloven wat je leest behalve de weerpraat van @Roel

Seriously snow addicted family!

Het lijkt de horoscoop wel, iets is altijd wel van toepassing, maar het geheel zegt niet zoveel…

@Roel, je begint erg sterk dit seizoen. Zeer interessante artikelen. Ga vooral zo door.

Ja, sneeuw is koud en glad. Maar het heeft nog andere voordelen ook.

Twee jaar geleden zijn we helaas zelf op de koffie gekomen met deze -misleidende- informatie. We zouden de tweede week van december een dag of vier skiën in Obertauern, in hetzelfde gebied waar we de zomer ervoor een paar dagen gewandeld hadden. Maar ons bange vermoeden kwam uit: een dag of drie van tevoren moesten we noodgedwongen omboeken omdat er nog geen piste geopend was. Een dure les, maar een goede leer voor de volgende keer!

Sneeuwzeker of niet, die afdalinkjes zijn er zo kort… Nee, voor mij niet nog eens.

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie