BEWintersport is ook beschikbaar op wintersport.be
sluiten
Oorlog op de Reschenpass

Oorlog op de Reschenpass

Henri op 25 oktober 2016 · 35 reacties

Mensen die naar Nauders op wintersport gaan wacht deze winter een onaangename verrassing. Door de plotselinge beëindiging van het skipasverbond door Nauders zullen zij het waarschijnlijk met flink minder pistekilometers moeten doen. De samenwerking tussen Nauders en het Italiaanse Schöneben en Haider Alm onder de naam Skiparadies Reschenpass staat namelijk op losse schroeven. Wat aanvankelijk leek op een verbetering van de onderhandelingspositie voor Nauders is uitgelopen op een zo goed als definitieve stop. Hoe heeft het zo ver kunnen komen?

Nauders niet tevreden

Skiparadies Reschenpass is in 1999 opgestart om een wintersportregio te creëren die aan alle eisen van de moderne wintersporter voldoet: een aantrekkelijke weekbestemming met een groot aantal pistekilometers. Op 29 april jl. werd echter plotseling bekend dat Nauders Bergkastel uit het skipasverbond wil stappen.

Tijdens recente onderhandelingen over een nieuwe verdeling van de skipasinkomsten zijn de twee partijen er eveneens niet uitgekomen en daarop heeft Nauders besloten om de samenwerking met de skigebieden in Zuid-Tirol na 17 jaar te beëindigen. Beide gebieden laten weten dat ze tot het uiterste zijn gegaan om tot een overeenkomst te komen, maar helaas is dat niet gelukt. De verdeling van de skipasinkomsten was aanleiding voor de ruzie. Dit was al langer een discussiepunt en in het verleden is deze verdeling al eens aangepast. Na een relatief korte tijd van samenwerking werden op aandringen van Nauders de eerste aanpassingen doorgevoerd. Afgesproken werd dat een skigebied een bepaald percentage (26%) van de skipasinkomsten mag houden, als deze in het desbetreffende gebied is gekocht.

Het skipasverbond Skiparadies Reschenpass lijkt ten einde

Het steekt Nauders echter dat sinds het begin van de samenwerking al meer dan 10 miljoen euro vanuit Oostenrijk naar Italië is gestroomd zoals men recentelijk liet weten, en dat men niet meer tevreden is met de afgesproken 26%. Ze eisten een prestatiegebonden inkomstenverdeling plus een bonus omdat volgens hen de grootte van het skigebied ook van belang is. Tot die tijd droeg Nauders namelijk het grootste deel van de kosten, maar tegelijkertijd kregen ze evenveel geld als de kleine partnergebieden.

Schöneben niet akkoord

Aan de Zuid-Tiroler kant wilde men niet meegaan in de door Nauders voorgestelde verandering van de inkomstenverdeling. Volgens hen zou er bij een akkoord een te groot nadeel voor het Italiaanse skigebied ontstaan. Het nieuwe idee van Nauders is volgens Schöneben bovendien niet compleet, omdat de kwaliteit van de liften en pisten er niet in meegenomen is. Om de onderhandelingen toch tot een goed einde te brengen, was Schöneben bereid het eerdergenoemde percentage van 26% naar 38% te verhogen, wat erg in het voordeel van Nauders zou zijn.

De strakgeprepareerde pistes van Schöneben
De strakgeprepareerde pistes van Schöneben

Nauders was het hier nog steeds niet mee eens en eiste de eerdergenoemde bonus omdat hun skigebied groter is. Volgens Heinz Pfeifer, bedrijfsleider bij de Bergbahnen Nauders, is dat niet teveel gevraagd, omdat ze meer liften en pistes hebben en het dus ook meer geld kost om die te onderhouden. Met het voorstel van Schöneben om per liftrit af te rekenen, ging Nauders ook niet akkoord. Hiervoor voert Nauders dezelfde reden aan. Schöneben heeft minder liften om te onderhouden en dus zal een afrekening per liftrit in het voordeel van Schöneben zijn.

Skiarena Vinschgau

Na de misgelopen onderhandelingen met Nauders werd al vrij snel bekend dat Schöneben en Haider Alm toenadering had gezocht tot andere skigebieden voor een gezamenlijke skipas. Vanaf komende winter werken de twee skigebieden samen met Sulden am Ortler, Watles en Trafoi onder de naam Skiarena Vinschgau.

Nieuwe gesprekken?

Nauders zegt nog steeds bereid te zijn om te overleggen om weer een gezamenlijke skipas aan te kunnen bieden, maar voor minimaal één winterseizoen lijkt Nauders er alleen voor te staan. Een flinke domper voor het gebied, dat met ‘Ski6’ en ‘Snowcard Gold’ nog wel twee andere skipasverbonden heeft. Of het bij een eventueel volgend overleg goed gaat komen is nog maar de vraag, want de wensen van beide partijen liggen nog ver uit elkaar.

Voor veel bezoekers zal het in ieder geval een grote teleurstelling zijn dat ze niet meer met één pas in alle drie de skigebieden kunnen skiën. Een terugloop van het aantal skigasten dreigt.

Op de hoogte blijven van de laatste artikelen? Meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief!


Plaats een reactie

Om te posten op dit forum heb je een account nodig. Login of maak een account aan.

Reacties

 • Userd 25-10-16 07:46
  Userd 25 oktober 2016 · 07:46
  Met een beetje mazzel lekker rustig in Schöneben in jan dus. 😉
  We zijn er met de auto, ik houd wel van kleine(-re) gebieden, vind het niet erg om een stukje te moeten rijden en we zijn dit seizoen beginnende snowboarders, dus veel pistekms is deze ronde wat minder belangrijk. In alle rust lekker oefenen zie ik best zitten 😀
 • Joja 25-10-16 08:54
  Joja 25 oktober 2016 · 08:54
  Wij zijn op dit moment in het gebied en let op onze woorden .....er gaat heel veel gebeuren komende 3 jaar met de gebieden Schöneben,San Valentin en Nauders. 1 seizoen richten op het fantastische Südtirol is geen straf overigens. Alles kump gaod !
 • ThomJ 25-10-16 09:06
  ThomJ 25 oktober 2016 · 09:06
  Wij zijn op dit moment in het gebied en let op onze woorden .....er gaat heel veel gebeuren komende 3 jaar met de gebieden Schöneben,San Valentin en Nauders. 1 seizoen richten op het fantastische Südtirol is geen straf overigens. Alles kump gaod !Joja op 25 okt 2016 08:54

  Hebben ze investeringsplannen?

  Ik vraag me trouwens af hoeveel mensen afhaken doordat ze niet naar het andere gebied kunnen. Ik had zelf niet de indruk dat veel mensen dit doen. Zijn hier getallen over bekend?
 • Rene1983 25-10-16 09:39
  Rene1983 25 oktober 2016 · 09:39
  ze hebben daar wel investeringsplannen maar de natuurbeschermers in italie zijn nog een maatje groter dan die in oostenrijk. Waar heb je deze info van JoJa?

  ben afgelopen zomer in Resschen geweest voor de wandel en mountainbike. Merkte toen al op dat er veel ruimte was voor mooie piste maar die kerel van de lift gaf dus aan dat er teveel belangen zijn in de natuur en de grond van boeren om iets te kunnen doen
 • dianadenboer71 25-10-16 09:59
  dianadenboer71 25 oktober 2016 · 09:59
  Goddomme wat krijgen we nou?
  Jaren ons vertrouwde,betaalbare stekkie!!
  Schöneben alleen is veel te klein en de andere 2 dorpjes niet aangesloten, nog kleiner en qua kilometers aardig wat rijden.
  Nauders alleen niet genoeg kilometers voor ons gezin meer...
  Dit zo vlak voor ons geboekte vakantie....geen idee wat ik nu ga doen....
  Zwaar de ziekte in....
 • Sndr 25-10-16 11:44
  Sndr 25 oktober 2016 · 11:44
  @dianadenboer71 Scuol? Hartstikke prima met gezin en als je dagje naar je oude gebied wil half uurtje met auto
 • Tjerk2 25-10-16 13:42
  Tjerk2 25 oktober 2016 · 13:42
  Op het forum bij Nauders over dit zelfde onderwerp heb ik al een berichtje geplaatst, maar dit betekent ook dat de skibusverbinding tussen Nauders en Schöneben dit seizoen ook vervalt en dat is voor mensen zoals ik die met de bus naar Nauders gaan, en dus geen eigen vervoer hebben, een forse handicap, op zich valt er wel mee te leven dat je een aparte dagkaart moet kopen voor een dagje Italië, maar het vervoer er naar toe is veel lastiger, je moet dan met de Postbus en die rijdt maar een paar keer per dag.

  En het is even rekenen met skipassen, er worden veel arrangementen aangeboden inclusief een zesdaagse skipas (6 in 7) , maar als je 1 of 2 dagen naar Schöneben wilt is dat misschien onvoordelig, maar een vijfdaagse (5 in 6) kan ook ongelukkig uitpakken, t's maar net wanneer je dat dagje Schöneben wilt pakken.
 • Zorba 25-10-16 15:53
  Zorba 25 oktober 2016 · 15:53
  Wij hebben ook al geboekt en het gebied juist uitgekozen om op 1 pas zowel in Oostenrijk als in Italië te kunnen skiën, in mijn ogen de ideale combinatie! Ik voel me een beetje misleid, je moet immers vroeg boeken om een mooie betaalbare acco te vinden en tijdens boeking speelde dit verhaal niet ... maar wat ik nog erger vindt is dat ze trots antwoordde op mijn email dat de skipas prijs hetzelfde blijft als vorig jaar...jantje de koekoek maar wel met ruim 40 km minder aan pistes.
  Het gemak hoe hiermee wordt omgegaan verbaasd mij maar ik weet het er zijn ergere dingen en we kijken er ook naar uit om het gebied voor het eerst Nauders te verkennen
  *bericht bewerkt door Zorba op 25 okt 2016 15:54
 • Tjerk2 25-10-16 19:18
  Tjerk2 25 oktober 2016 · 19:18
  @Zorba, het probleem is al wel enige tijd bekend zie ook het forum topic - Nauders beëindigt skipasverbond met Schöneben en Haideralm, www.wintersporters.nl/dorpen/nauders/forum/topic/238819....
  Maar wees gerust Nauders is een mooi gebied waar je je vast en zeker goed gaat vermaken ook zonder Italië als het moet.

 • Zorba 25-10-16 19:51
  Zorba 25 oktober 2016 · 19:51
  @Tjerk2 weet ik heb daar zelf ook gereageerd Wij hadden al 18 maart geboekt toen was er nog niks bekend anders zou ik niet lopen miepen 😉 Maar je bent bekend in het gebied begrijp ik ? Nog leuke insiders info?
 • JeroenFR 25-10-16 20:04
  JeroenFR 25 oktober 2016 · 20:04
  Jammer hoor zijn leuke gebieden wij komen er de laatse 4 jaar in de zomer en winter , de toeristen in nauders zal het overigens een worst zijn in nauders zelf is het goed vertoeven hoor
  als het maar wit is !!
 • Shuffle 25-10-16 21:59
  Shuffle 25 oktober 2016 · 21:59
  Het is idd zonde dat sudtirol er niet meer bij zit. Zijn de afgelopen 4 jaar naar Nauders geweest en vonden het altijd fijn om een dag richting Italie te gaan.
  Persoonlijk zie ik nog genoeg mogelijkheden in Nauders om het gebied groter te maken dan de 75km die er nu over blijven. Alleen kost dat weer de nodige euro's en ik weet niet hoe het met de monumentenzorg is gesteld....
 • Patrick71 26-10-16 09:30
  Patrick71 26 oktober 2016 · 09:30
  Tja..... je verandert er niets aan maar balen is het natuurlijk wel als je geboekt hebt met de gedachte dat je én in Nauders én in Reschen kan gaan skiën.
  Persoonlijk vind ik het niet heel erg, wij skiën liever in Reschen (Schöneben) dan in Nauders. Meestal wel 1 dagje Nauders maar daar is het vaak veel drukker en de sneeuw wordt anders geprepareerd (harder) dan in Schöneben (meer griffig). Op een aantal punten is het gewoon te druk in Nauders maar daarentegen vinden we de afdaling via de 2, 7 en de 1 fantastisch.
  Schöneben heeft onze harten gestolen en we vinden het er heerlijk vertoeven.
  Piste riderrrrr
 • Joy85 26-10-16 09:49
  Joy85 26 oktober 2016 · 09:49
  Dan koop je toch gewoon dagpassen. Kun je alsnog naar de Italiaanse kant gaan of omgekeerd... Het is niet dat de afstand plots groter is geworden... 😃 Misschien is het minder handig, maar de mogelijkheden blijven in mijn ogen nog steeds dezelfde.
 • Flippi 26-10-16 11:49
  Flippi 26 oktober 2016 · 11:49
  Dan koop je toch gewoon dagpassen. Kun je alsnog naar de Italiaanse kant gaan of omgekeerd... Het is niet dat de afstand plots groter is geworden... 😃 Misschien is het minder handig, maar de mogelijkheden blijven in mijn ogen nog steeds dezelfde. Joy85 op 26 okt 2016 09:49
  Afzonderlijke dagpassen vallen duurder uit. De skibussen zullen ook wel niet meer de grens over gaan, zonder eigen vervoer wordt dat een probleem.
 • HenriS blogger 25-04-17 20:37
  HenriS blogger 25 april 2017 · 20:37
  Update!

  Het is gelukt om tot een overeenkomst te komen. Vanaf seizoen 17/18 zijn alle meerdaagse skipassen geldig in Nauders, Schöneben, Sulden, Haideralm, Watles en Trafoi

  http://www.tt.com/wirtschaft/standorttirol/12902337-91/nauders-und-ski...
  https://www.suedtirolnews.it/wirtschaft/groesster-ski-kartenverbund-zw...
 • Chonn 26-04-17 11:11
  Chonn 26 april 2017 · 11:11
  Is men toch tot het inzicht gekomen dat ze elkaar nodig hebben... Deze discussie heeft echter wellicht al wel tot schade geleid omdat mensen (vroeg boekers) het zekere voor het onzekere hebben gekozen en in andere gebieden hebben geboekt.
  Atomic Redster XTI 169 / Völkl Racetiger RC UVO 160
 • Patrick71 26-04-17 17:06
  Patrick71 26 april 2017 · 17:06
  Jammer, was wel zo rustig in Schöneben 😉
  Piste riderrrrr
 • Shuffle 28-04-17 18:42
  Shuffle 28 april 2017 · 18:42
  Als je in Nauders zit, is Schöneben en Haideralm prima te doen! Maar zie mezelf niet 123 naar Trafoi of Sulden rijden om te gaan skiën.....is gauw 50 km😬
 • Joja 26-12-17 17:16
  Joja 26 december 2017 · 17:16
  Wederom in het gebied ,investering zijn goed besteed ! Afgelopen dagen al genoten van Sulden tot Nauders. Komende jaren volgt er een verbinding tussen Haideralm & Schöneben, alleen lift , geen pistes. Natuursactivisten Italië zitten nog deels in de weg helaas....
 • Joja 26-12-17 17:16
  Joja 26 december 2017 · 17:16
  Wederom in het gebied ,investering zijn goed besteed ! Afgelopen dagen al genoten van Sulden tot Nauders. Komende jaren volgt er een verbinding tussen Haideralm & Schöneben, alleen lift , geen pistes. Natuursactivisten Italië zitten nog deels in de weg helaas....
 • Onnem 26-12-17 21:46
  Onnem 26 december 2017 · 21:46
  De cabinebaan van Langtaufers naar de Kaunertaler gletscher gaat niet door ;(
  http://www.tt.com/wirtschaft/standorttirol/13808681-91/absage-an-skive...
  The older I get, the better I was
 • Joja 26-12-17 22:00
  Joja 26 december 2017 · 22:00
  Gelukkig niet 😃! Een dal als dat van Langtaufers,een authentiek dal dat ze mogen blijven koesteren. Mooie wandelingen in gletsjer-rijk landschap!
  We hebben 2 jaar geleden met onze kinderen bij het einde van de gletsjer gestaan.....hardop ons de vraag gesteld ,zullen jullie dit over een jaar of 25 nog met jullie kinderen kunnen doen...?
 • Onnem 24-09-18 21:23
  Onnem 24 september 2018 · 21:23
  Nieuwe piste bij de nieuwe verbinding tussen Schoeneben (Reschen) en Haideralm (St Valentin).
  Italie, vlak achter de grens bij Nauders.

  The older I get, the better I was
 • Joja 24-09-18 21:59
  Joja 24 september 2018 · 21:59
  Enkele beelden van de tot stad koning van de verbinding tussen St Valentin & Schöneben!
 • bartvwg 25-09-18 07:57
  bartvwg 25 september 2018 · 07:57
  Ik blijf het straf vinden hoe ze op enkele maanden tijd dit allemaal klaar krijgen.

  In februari eens gaan zien.
 • Shuffle 25-09-18 09:06
  Shuffle 25 september 2018 · 09:06
  Gaat supersnel idd! Ben benieuwd hoe het eruit zal zien straks in een witte wereld!
 • Shuffle 25-09-18 09:09
  Shuffle 25 september 2018 · 09:09
 • Forza 25-09-18 21:04
  Forza 25 september 2018 · 21:04
  Op deze manier komt Schöneben nog hoger op mijn ToDo-lijstje. Ben benieuwd!

Plaats een reactie

Om te posten op dit forum heb je een account nodig. Login of maak een account aan.