Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

De weststau is de grote sneeuwbrenger voor de Franse Alpen. Wanneer storingen vanuit het westen naderen botsen ze frontaal op de westalpen, met vaak grote sneeuwhoeveelheden in bekende Franse gebieden als Les Trois Vallées en Paradiski.

Lucht vanaf Atlantische Oceaan

De veroorzaker is meestal een lagedrukgebied dat vanaf de Atlantische Oceaan Europa intrekt en zeer vochtige lucht aanvoert. Deze wordt tegen de Alpen gedwongen om op te stijgen, koelt dan af en sneeuwt uit. Bij westenwind zitten de Franse en Zwitserse Alpen op de voorste rij waardoor die gebieden vaak de meeste sneeuw krijgen. In maart 2016 maakten we dit veelvuldig mee met gigantische hoeveelheden sneeuw in onder andere Val Thorens.

Sneeuwgrens soms hoger

Bij weststau is de sneeuwgrens wel altijd een aandachtspunt. Omdat de Atlantische Oceaan warmer is dan de Noordzee ligt de sneeuwgrens vaak wat hoger dan bij een nordstau. Daarbij wisselen koude en warmere luchtsoorten elkaar vaak af door de snelle passage van warmte- en koufronten waardoor de sneeuwgrens flink kan schommelen. Daar hebben ze in de Franse Alpen echter rekening mee gehouden door de meeste skistations duidelijk hoger te bouwen dan de dorpen die bijvoorbeeld in Oostenrijk liggen.

Een weststau geeft vaak veel sneeuw in de hoge Franse gebieden

Ook sneeuw in Vorarlberg

Niet alleen Franse skigebieden worden blij van een weststau. De westelijke Zwitserse Alpen profiteren volop mee van een weststau en zelfs het Oostenrijkse Vorarlberg doet dat. Er liggen vanuit het westen namelijk weinig bergen in de weg. Wel geldt hoe oostelijker je gaat, hoe minder sneeuw er valt. De meeste skigebieden in Tirol, het Salzburgerland en vaak ook Italië krijgen de restjes.

Roel
is sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman en redacteur. Dagelijks schrijft hij over zon, sneeuw en achtergronden van de wintersport.
MiTi15 november 2016 · 15:04

Love weststau! L3V en Chamonix, here we come! ?⛷

Winter is coming
Matthias12315 november 2016 · 15:17

Laat de ene na de andere Weststau maar komen. Meter, maar dan ook meters sneeuw in Alpe d’Huez.

Born to Ride

Plaats een reactie