Met hoeveel sneeuw kan een skigebied open?

Rogier op 04 november 2016· 13 reacties

null

Het gaat goed met de ‘domme vragen’ reeks. Wij krijgen ook dit jaar weer leuke vragen binnen. Blijf ze vooral doorsturen (rogier@wintersporters.nl) en dan zoeken wij de antwoorden. Dit keer de vraag:

Hoeveel sneeuw heeft een gebied nodig om te kunnen openen? En als het bijvoorbeeld niet sneeuwt maar wel koud is, hoe lang hebben ze dan nodig om een gebied met kunstsneeuw te openen? Vroeger hoorde ik de plaatselijke skiboer altijd zeggen dat het minimaal een halve meter moest sneeuwen omdat anders de pistenbully de berg niet op kon, is dat echt zo?

Ondergrond gebied

De hoeveelheid sneeuw die nodig is om een skigebied te openen hangt heel erg af van de ondergrond van het skigebied. Je kunt je voorstellen dat een rotsige ondergrond met stenen van meer dan 50 cm hoog meer sneeuw nodig heeft dan op een strak gemaaide alpenweide. Verstandige skigebieden zorgen dan ook voor strakke en schone pistes. Koeien en schapen mogen deze pistes strak houden, en afgrazen. Regelmatig gaat zelfs de grasmaaier eroverheen. In financieel sterke gebieden worden eventuele stenen en rotsen zelfs vermalen zodat de ondergrond vlakker wordt. 's Zomers geeft dat een enigszins raar effect aan de helling.

null

Gebieden die over het algemeen een dik pak sneeuw krijgen zijn hier minder precies in dan de gebieden die het van enkele decimeters moeten hebben. Zo staan er in mijn thuisgebiedje van Puy Saint Vincent kleine lariksen op de pistes. Te verwend met sneeuwrijke seizoensstarts. Dat levert dan wel weer meteen problemen op bij een slechte seizoensstart.

Hoeveel cm is er dus nodig?

Als we van een strakke ondergrond uitgaan, zonder stenen, zonder boompjes en met mooi strak gras, dan kunnen goede pistenbullychaufeurs met 20 cm uit de voeten, als het echt moet. Maar elke steen of elke tak kan met zo weinig sneeuw al voor een probleem zorgen. 30 cm wordt over het algemeen als comfortabele grens aangehouden.

De ene cm is niet de andere

Daarnaast is de ene centimeter niet de andere. Zo is 20 centimeter vederlichte poeder minder sneeuw, want er zit meer lucht tussen de sneeuwvlokken dan bij een centimeter nattere sneeuw. Hierdoor is eigenlijk het equivalent aan vocht in de sneeuw belangrijker dan het aantal centimeters sneeuw. Als het tenminste sneeuwt en niet regent. Sneeuwkanonnen hebben sneeuw die nog compacter is, dus dat werkt nog lekkerder voor de pistenbully’s. Kunstsneeuw is ook minder gevoelig voor temperatuurschommelingen. Veel gebieden proberen een laag kunstsneeuw aan te leggen voor de eerste echte sneeuwval komt.

Geen sneeuw wel sneeuwkanonnen?

En als Vrouw Holle nou niet thuis geeft maar het is wel koud? Dan moeten de sneeuwkanonnen sowieso aan de slag. Financieel sterke gebieden als Ischgl, Val Thorens of echte kunstsneeuw-specialisten als Alta Badia of Kronplatz die een goed netwerk aan sneeuwkanonnen hebben, kunnen in minder dan een week een groot deel van de pistes besneeuwen. Serfaus - Fiss - Ladis zegt in twee à drie dagen de belangrijkste pistes van voldoende sneeuw te kunnen voorzien.

null

Kleinere gebieden, of gebieden met een slechte kunstsneeuw-infrastuctuur hebben soms niet eens genoeg kunstsneeuw-power om überhaupt pistedekkend te besneeuwen. Daar staan de kanonnen als aanvulling en niets meer dan dat.

Laten we hopen dat komend seizoen er gewoon meer dan genoeg sneeuw valt om lekker te kunnen skiën, liefst al voor december, zodat er niet angstvallig gekeken hoeft te worden hoeveel centimeter er nou precies valt.

Rogier
woont in de Franse Alpen. Als er maar een beetje sneeuw ligt, is hij buiten te vinden, om ons daarna bij te praten.

Plaats een reactie

Op de luchtfotos kun je vaak goed zien dat de pistes geëgaliseerd zijn, om 's winters de sneeuw makkelijker te kunnen prepareren.
Hier een voorbeeld in Les Arcs: https://www.google.nl/maps/@45.5542883,6.7977852,713m/data=!..

Mooi stuk weer. Ik begreep dat Winterberg zelfs op een aantal pistes zoals de poppenberg dusdanig veel kanonnen heeft staan dat ze bij goede koude en droge omstandigheden dusdanig veel kunstsneeuw kunnen produceren dat ze in 1 dag voldoende sneeuw kunnen produceren om open te gaan. Nu is Winterberg natuurlijk ook het perfecte voorbeeld van pistes met een ondergrond van een biljartlaken…

Born to Ride

Heftig @Arjen2. Daar zou ik 's zomers volgens mij niet graag gaan wandelen.

Over biljartlakens gesproken. Dit was Val Gardena vorig jaar zomer:

null

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

Hoi rogier, bedankt voor je stukje.

inderdaad, Een flinke dikke onderlaag in de herfst aub. De locals zullen dan ook al iets geruster zijn. En de World cup skiers ook denk ik

Blij dat ze in SkiWelt kunnen besneeuwen! Lekker snel een koude ondergrond en met een toplaag met verse sneeuw altijd goed skieen.
Heb wel gemerkt dat de sneeuw lekkerder blijft als het de hele dag net onder nul blijft. Slush is niet mijn ding.

Interessant stuk weer! En hoe het er zomers uit ziet willen we niet altijd zien, zo heel erg natuurlijk is onze sport niet daar het een behoorlijke impact op de natuur heeft waarbij er erg veel wordt aangepast.

*bericht bewerkt door Marijnt op 04 nov 2016 10:33

@Arjen2 Heftig idd en @Roel sommige voetbalvelden zouden jaloers zijn.

Click. Click. Peace

Om de ondergrond van zo’n piste te prepareren (steenvrij te maken) zal een hele klus zijn.
Gaat een piste dan ook ‘eeuwig’ mee of wordt er nog wel eens eentje verplaatst of verwijderd? Bij een grote aardverschuiving of zo, zou ik me dat kunnen voorstellen.

Als ik wit zie, dan gaat het bergafwaarts met me.

Je hebt ook twee lagen sneeuw nodig… met één laag is de sneeuw zó verdwenen, hoe koud de ondergrond ook mag zijn… Met twee lagen (verschillende momenten dat er een dump(je) valt) heb je een buffer/isolatie laag…

Ik heb een aantal seizoenen les gegeven in Wengen. Een keer in april was begeven moment de sneeuw op het beginners hellinkje verdwenen tot dat er een fijne dump van ca. 50 cm cm was gevallen… tot mijn verbazing gingen de liftjes en de pistes niet open… drie dagen later was alles weer verdwenen… (en zo verschrikkelijk warm was het nou ook weer niet). Vandaar…

Sterker nog, sommige skigebieden passen ook een volledige drainage laag toe op (onder) de pistes. Deze zorgt voor een goede afvoer van gesmolten sneeuw waardoor andere sneeuw minder aangetast wordt. De grondlaag die tussen drainage en de piste zit kan sneller een lagere temperatuur aannemen en hierdoor kan sneeuw beter op de piste plakken. Ja idd., het kan behoorlijk sneeuwen maar als de grond te warm is dan smelt deze gelijk weg. Heel belangrijk is ook dat door onvoldoende of verkeerde drainage aanleg kan de kans op erosie en grondverschuivingen toenemen.

You can’t buy happiness, but you can buy a lift pass!

Sterker nog, sommige skigebieden passen ook een volledige drainage laag toe op (onder) de pistes. Deze zorgt voor een goede afvoer van gesmolten sneeuw waardoor andere sneeuw minder aangetast wordt. De grondlaag die tussen drainage en de piste zit kan sneller een lagere temperatuur aannemen en hierdoor kan sneeuw beter op de piste plakken. Ja idd., het kan behoorlijk sneeuwen maar als de grond te warm is dan smelt deze gelijk weg. Heel belangrijk is ook dat door onvoldoende of verkeerde drainage aanleg kan de kans op erosie en grondverschuivingen toenemen.

Lange op 4 nov 2016 17:31

Ik heb ergens gelezen dat er wordt geëxperimenteerd met het aanleggen van koelelementen in de ondergrond van pistes, waarmee de bovenlucht net boven de piste wordt gekoeld om zo bij positieve temperaturen sneeuw te kunnen maken en behouden. Weliswaar nog steeds in testfase, dacht ik.

Een soort snowworld in de alpen dus…

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie