Sneeuwthriller in de maak

Roel op 01 november 2016· 9 reacties

Dat het eind van de week spannend ging worden stond al vast, maar de ochtendberekeningen toveren met een doorkijk naar volgende week een ware thriller op de kaart. Een soort drietrapsraket wordt in de steigers gezet met op het einde in de zuidalpen misschien wel anderhalve meter sneeuw. Hieronder de hoeveelheid neerslag die het Amerikaanse GFS model berekent tot en met dinsdag.

Verwachte neerslag t/m dinsdag (kaart: wetteronline.de)
Verwachte neerslag t/m dinsdag (kaart: wetteronline.de)

Drietrapsraket

Over de nordstau-light van donderdag hadden we het gehad. Dat is fase 1 van de drietrapsraket die nog niet al te spectaculair verloopt. 5 tot zo’n 10 centimeter sneeuw, dan heb je het wel gehad.

Gisteren haalde ik het wispelturige gedrag van een lagedrukgebied aan (fase 2) dat vandaag zoals verwacht weer net wat anders wordt ingetekend. De kern hiervan blijft in de ochtendkaarten ten noorden van de Alpen, met een afsplitsing boven Frankrijk. De stroming is hierdoor zuidwestelijk of zuidelijk waardoor Oostenrijk en de noordalpen niet ontkomen aan föhn. Deze hele week verwacht ik hier nog geen sneeuw van betekenis. In de Franse, westelijke Italiaanse en zuidelijke Zwitserse Alpen kan wel al lokaal een halve meter of meer vallen maar de sneeuwgrens is en blijft onzeker. De lucht is van oorsprong niet koud waardoor we het van neerslagafkoeling (lees het blog over de sneeuwgrens) moeten hebben om het tot in de dalen te laten sneeuwen. Die kans acht ik het grootst in de zuidelijke Franse Alpen en tegen de Italiaans-Zwitserse grens.

Genuadepressie

Dan fase 3. Die is nieuw maar wordt misschien wel de heftigste al moet ik erbij zeggen dat die zich grotendeels buiten de betrouwbare termijn afspeelt. De sneeuwverwachting hieronder pakt er het eerste deel van mee.

  • Sneeuw
  • 1cm
  • 5cm
  • 10cm
  • 15cm
  • 20cm
  • 30cm
  • 40cm
  • 50cm
  • 75cm
  • 100+
  • Regen
  • 1mm
  • 5mm
  • 10mm
  • 20mm
  • 30mm
  • 60mm
  • 120+

Het laag boven Frankrijk verplaatst zich naar de Golf van Genua (jawel, een Genuadepressie) en activeert daarbij sterk onder invloed van de warme Middellandse Zee. Mocht dit scenario werkelijkheid worden dan mag je bovenop de genoemde hoeveelheden nog met gemak een meter sneeuw erbij tellen. Bovendien lijkt de bovenlucht wat af te koelen waardoor we minder bang hoeven te zijn voor regen. Een droomscenario voor de zuidalpen en ook voor de gletsjerskigebieden op de Alpenhoofdkam zit het wel snor. Voor de skigebieden in Noord-Tirol en Salzburg blijft het nog even spannend of zij wel meeprofiteren.

Afwachten dus…

Laten we ons donderdag eerst maar eens verrassen door de eerste sneeuwbeelden uit Oostenrijk en daarna de ontwikkelingen op zaterdag en zondag. Tegen die tijd is al lang bekend of we die anderhalve meter ergens gaan aantikken. Een heerlijk begin van november.

Bergstation Hartkaiserbahn, Ellmau
Bergstation Hartkaiserbahn, Ellmau

Tot slot deze mooie herfstcam uit Skiwelt Wilder Kaiser - Brixental. Laaghangende bewolking kon zich gisteren tot het middaguur handhaven waardoor je al die tijd een geweldig zicht had op het “Nebelmeer”. Als een eiland in de wolken was Skiwelt zelfs vanuit de ruimte herkenbaar. Een fijne dag.

Foto: MODIS
Foto: MODIS

Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

Ben er klaar voor. Schiet die sneeuwraket maar af.
Ik ben nu wel echt benieuw of het zo zwaar gaat uitpakken in November. Is volgens mijn (niet onfeilbaar) geheugen lang geleden dat ik zo’n weerbericht heb gezien voor deze periode van het jaar.

Top vlieg 8-11 naar Milaan kijken of er wat te zien is!

Seriously snow addicted family!

Vraagje! Het is nog vroeg op het jaar maar er is dus sprake van een koude inval. De zon boet in aan kracht en er kan dus al wat sneeuw blijven liggen. Is het moment ook gekomen om volgende week de sneeuwkanonnen aan te zetten of is dit nog veel te vroeg?

Wat een fantastisch vooruitzicht !! Donderdag vertrek ik voor een kleine week naar Sölden !!! SUPER

kijk eens op weeweeweepuntboerteunpuntcom :)

Ik verbaas me er toch elk jaar weer over dat ik zo blij kan worden van een weerbericht dat, objectief gezien, eigenlijk helemaal niet belangrijk voor mij is. Ik ga tenslotte pas over ruim twee maanden voor het eerst weer skiën… Pfff, kan niet wachten ;-)

Super nieuws! Mijn broer en ik gaan donderdag richting Hintertux en daarna naar de Stubaier Gletscher om een volle week lekker als een raket de berg af te gaan…heerlijk! Lang geleden inderdaad zo veel sneeuw begin november.

@Patrick1973 wat dat betreft is ons geheugen redelijk selectief. Het komt vaker voor, maar als het daarna weer warm wordt is alles weer snel weggesmolten waardoor het voor de kerst toch weer bibberen en beven is.
@Geensmaarten een kou-inval zou ik het nog niet willen noemen, de sneeuwgrens blijft in eerste instantie vrij hoog dus al inzetten op kunstsneeuw is riskant. Misschien in de loop van volgende week

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

Ben er klaar voor. Schiet die sneeuwraket maar af.
Ik ben nu wel echt benieuw of het zo zwaar gaat uitpakken in November. Is volgens mijn (niet onfeilbaar) geheugen lang geleden dat ik zo’n weerbericht heb gezien voor deze periode van het jaar.

Patrick1973 op 1 nov 2016 08:50

2012 was in Sölden 12 November het skigebied open tot boven aan de Giggijoch gondel met echt een dikke laag verse sneeuw.
Maargoed het is nog geen 12 November natuurlijk ;) . Gelukkig hebben we de foto’s nog :)

kijk eens op weeweeweepuntboerteunpuntcom :)

Mooie plaatjes hoor. Lijkt me als uitbater inderdaad lastig te bepalen wanneer je nu de kanonnen kunt gaan gebruiken. Zeker gezien de enorme kosten (en risico op lege bassins) wil je ze ook niet te snel inzetten.
We blijven gewoon hopen op goede berichten van Roel zodat we die dingen helemaal niet nodig hebben.

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie