We zijn los: vanaf woensdag nog meer sneeuw

Roel op 06 november 2016· 22 reacties

Gargellen (O)
Gargellen (O)

Het is heerlijk wakker worden als je deze zondagochtend je computer opstart voor wat webcams. De koude lucht stroomt momenteel lekker binnen met daardoor steeds meer winterse beelden. Het sneeuwt op dit moment vooral in Oostenrijk steeds lager met snel wit wordende bergen en dorpen, zoals in Gargellen.

Van groen naar wit in een uur

Hoe snel, dat zie je aan deze webcam uit de Zillertal Arena (Gerlospass). De eerste foto is van 9.30 uur, de tweede van 10.30 uur.

Gerlospass 9.30 uur
Gerlospass 9.30 uur

Een uurtje later
Een uurtje later

Ook de Franse Alpen hebben sneeuw al duurde het tot gisteravond dat de regen echt op de meeste plaatsen overging in sneeuw. Het leverde dit pak op in La Rosière en inmiddels sneeuwt het ook in Frankrijk tot beneden de 1000 meter.

La Rosière (F)
La Rosière (F)

Met het verder instromen van de koude lucht verplaatst de neerslag zich nu naar het oosten. In Italië was tijdelijk iets zachtere lucht binnengesijpeld maar ook daar daalt de sneeuwgrens vandaag weer. Op de Stelvio / Stilfserjoch heersen blizzardcondities.

null

Vanaf woensdag weer volle bak sneeuw

In Zwitserland, Oostenrijk en Italië verwacht ik vandaag nog zo’n 10 tot 30 centimeter waardoor het totaal plaatselijk al boven de halve meter uitkomt. We hebben het dan wel over het hooggebergte, lager hadden we eerst regen. De komende dagen neemt de neerslagintensiteit even wat gas terug maar het blijft koud. Zo’n -5 graden op 1500 meter wat betekent dat de sneeuwkanonnen non-stop aan kunnen. 's Nachts koelt het boven de sneeuw plaatselijk af naar -10 tot zelfs -20 graden. Volop winter dus.

Vervolgens is het woensdag en is de natuur weer aan zet. En hoe. Vanaf de Atlantische Oceaan wordt een glijbaan in de steigers gezet waarover actieve storingen op de Alpen afstomen. Zoals het er nu naar uitziet komen de Franse en Zwitserse Alpen op ramkoers te liggen met vele, vele decimeters sneeuw. De berekeningen liegen er niet om:

  • Sneeuw
  • 1cm
  • 5cm
  • 10cm
  • 15cm
  • 20cm
  • 30cm
  • 40cm
  • 50cm
  • 75cm
  • 100+
  • Regen
  • 1mm
  • 5mm
  • 10mm
  • 20mm
  • 30mm
  • 60mm
  • 120+

BestemmingSneeuwval op de bergSneeuwval in het dal
Geen gegevens beschikbaar

Sneeuwgrens iets hoger

Maar goed deze hoeveelheden zullen zeker nog wat gaan variëren de komende dagen. De ervaring leert dat een kleine koerswijziging van de systemen nog weleens voor verschuivingen zorgt, maar ook Oostenrijk zal zijn deel gaan krijgen en dan vooral de Arlberg.

Een kleine adder onder het gras is de temperatuur. Als de stoet van storingen op gang komt wordt ook iets zachtere lucht aangevoerd. Afwisselend trekken kou- en warmtefronten over waardoor de sneeuwgrens dan weer hoger, dan weer lager komt te liggen. Toch is het niet meer dan een klein addertje, we zitten immers pas in november en zoals het er nu naar uitziet blijf je boven 1500 tot 2000 meter (in Oostenrijk wellicht 1500-1800 meter) redelijk gevrijwaard van regen. Dat betekent dat het sneeuwdek daarboven alleen maar verder aangroeit. Een uitgangspositie waar we vorig jaar van konden dromen.

Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

Vorige jaar begonnen we inderdaad wat voorzichtiger. Mooi om te zien hoe het landschap totaal verandert binnen een uur. Zag soortgelijke beelden vanmorgen al op de webcam in Kaltenbach. Dank voor het heldere bericht Roel!

Wat een heerlijke beelden, hier wordt ik blij van

Ischgl dorp ook al helemaal wit, boven gaat het daar goed tekeer!

null

Wordt ik zo blij van, en zenuwachtig :D was het al maar 10 dec

Dienten Die Alte schule

yeah! me happy!

Seriously snow addicted family!

Zijn alle nieuwe liften, restaurants e.d. al klaar??

Joepie! Donderdagavond vertrek ik naar Hintertux.

Iemand een idee of de kans er in zit dat de pistes tot aan boven de Sommerberg (2100) open zou zijn?

Hopen voor alle Kerstvakantie-skiers dat het dit jaar weer eens goed uitpakt. Wij gaan voor het eerst in 25 jaar niet na 3 dramatische jaren, het zal niet waar zijn he :)

Ischgl!!! we komen eraan. nog 3 weekjes.

Ziet er goeduit voormen shortski van volgend weekend maak morgenwel een topic aan welk gebied jullie aanraden voor volgende week.

Mvg,
Koen

Dik pak al op Paznaujer Taja in Ischgl:

null

Maar ook Samnaum dorp kreeg al een behoorlijk pak sneeuw:
null

Ziet er prima uit in Alpe d’Huez!

null

Click. Click. Peace

@roel is het mogelijk dat gebieden zoals Gargellen hun deuren eerder openen eind november of is het daar nog te vroeg voor?

Vertrekken woensdagochtend naar de Stubaier gletscher voor het Sportscheck Testival. Word genieten !!!

Yiehaaaaaa!!!
Nog 47 nachtjes… Hoop dat het de komen de tijd alleen maar beter word…???

William & José

De kerstvakantie hogerop is al veilig gesteld , oef geen triller met kerst in LTV ???

@roel is het mogelijk dat gebieden zoals Gargellen hun deuren eerder openen eind november of is het daar nog te vroeg voor?

chrisss op 6 nov 2016 16:58

Dat zou best kunnen als het zo blijft maar dan zal het waarschijnlijk een weekend zijn.
@Pieter230976 niet te snel juichen. Althans voor de lagere gebieden. Er kan nog veel gebeuren in 7 weken.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

Als we in dezelfde situatie komen als de laatste 3 jaar dan heb je met kerst alsnog geen fijne pistes… Ook niet in les 3 vallees @Pieter230976
Maaaarrrrr, dat gaat niet gebeuren!! (zegt mijn gevoel)

Zucht, nog 82 dagen wachten eer ik naar Carezza vertrek

Maar laat maar heel veel sneeuw vallen, van mij mag het
Ook hier in Nederland

Ziet er mooi uit, hopelijk blijft het liggen en groeit het gestaag aan de komende weken.

Atomic Redster S9 Revoshock 160 / G9 Revoshock 172 / Rossignol Hero Elite LT 176

Vast zo weer weg, dal iig, maar om in de stemming te komen wél lekker:

null

null

Ook in Winterberg is het flink aan het sneeuwen, zoals hier op de Schneewittchen…

null

Born to Ride
Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie