Volle bak sneeuw door weststau

Roel op 10 november 2016· 19 reacties

Mégève (F)
Mégève (F)

Weststau

Gisteren zagen we al heerlijke plaatjes voorbij komen vanuit Frankrijk en Zwitserland en vanochtend doen we er nog een schepje bovenop. Enkele decimeters sneeuw zijn er plaatselijk al gevallen en dit gaat de hele dag en nacht door om morgen regionaal al op een meter verse sneeuw uit te komen. De reden is een zware “weststau” die momenteel aan de gang is.

In het dal van Grand Bornard (F)
In het dal van Grand Bornard (F)

Winters in Alpe d'Huez (F)
Winters in Alpe d'Huez (F)

Volle bak sneeuw in Val Thorens (F)
Volle bak sneeuw in Val Thorens (F)

Oberlech (O)
Oberlech (O)

Weststau

Het sneeuwt vandaag van de Franse en Zwitserse Alpen tot aan het Oostenrijkse Vorarlberg hard door. Verder oostelijk nemen de hoeveelheden af maar helemaal droog zal het ook in de rest van Oostenrijk niet zijn. De reden van die afnemende sneeuw richting het oosten licht ik toe in dit filmpje.

Op de radar is goed de stuwing zichtbaar tegen de westkant van de Alpen
Op de radar is goed de stuwing zichtbaar tegen de westkant van de Alpen

Veel wind

Niet alleen sneeuwt het hard, afgelopen nacht heeft het ook erg hard gewaaid. Op de Jungfraujoch woeien windsnelheden tot 140 km/uur, op de Titlis bij Engelberg tot 113 km/uur. Dat je op korte termijn moet oppassen voor lawinegevaar spreekt dus voor zich. Vandaag neemt de wind geleidelijk af maar er is inmiddels veel sneeuw weggeblazen. Dat zie je ook terug op verschillende webcams.

Morgenvroeg hebben we nog steeds te maken met zware sneeuwval maar de meeste sneeuw verplaatst zich langzaam richting Oostenrijk. Niet zo’n grote hoeveelheden als in Frankrijk maar toch kan er in Tirol en Salzburg 10 tot plaatselijk 30 centimeter sneeuw vallen. De sneeuwgrens pendelt tussen 500 meter en 900 meter, dus tot in veel dalen wordt het wit.

Op de Asitz in Leogang is nu nog weinig aan de hand(O)
Op de Asitz in Leogang is nu nog weinig aan de hand(O)

Geen slecht weekend

De zaterdag heb ik gisteren aangekondigd als een droomdag. Dat is ie voor veel geopende skigebieden nog steeds. 's Ochtends kan er in Oostenrijk nog restbewolking hangen maar elders begint de dag stralend. In de loop van de middag neemt de bewolking in Frankrijk wel toe en wordt het juist in Oostenrijk strakblauw.

Ook de zondag lijkt voor Oostenrijk helemaal niet beroerd te verlopen. De volgende oceaanstoring lijkt namelijk niet veel verder dan Zwitserse Alpen te geraken waardoor het in Oostenrijk grotendeels droog en mogelijk zelfs redelijk zonnig blijft. Hoe oostelijker het skigebied, hoe groter die kans op zondag is. Wat dat betreft zou je op de Hintertuxer Gletscher of in Kaprun dus wat gunstiger zitten dan in Sölden. Toch durf ik in het algemeen te stellen dat het met de sneeuw en bewolking zaterdag en zondag wel meevalt. Zelfs de wind lijkt zich koest te houden.

De Franse en Zwitserse Alpen hebben zondag wel last van de genoemde storing. Daar valt van tijd tot tijd sneeuw en omdat het iets zachter wordt kan er beneden 1500 tot 1800 meter ook wat regen vallen. Zoveel sneeuw als er nu valt verwacht ik echter niet meer.

Winterberg
Winterberg

Sauerland

En dan Sauerland waar ook al een aardige laag sneeuw ligt. De sneeuwkanonnen zijn er zelfs al getest maar meer dan dat is het vooralsnog niet. Door de verwachte hogere temperaturen volgende week wil Winterberg vooralsnog niet denken aan een vervroegde opening. Hou hun Facebookpagina in de gaten. Daar vind je vaak goeie en eerlijke informatie.

Volgende week meer zon

Ik zei het al, Winterberg houdt rekening met hogere temperaturen en dat is niet voor niks. Ook in de Alpen wordt het iets zachter en vooral droger. Hogedruk breidt zich uit over het Alpengebied waardoor de zon meer ruimte krijgt. Onder andere het Amerikaanse model houdt nog wel rekening met enkele fronten waardoor de sneeuwkans tijdelijk groeit maar op zulke grote hoeveelheden als deze week hoeven we even niet meer te rekenen.

Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

Oef wat een beelden. En als ik dan die bully op dat webcamshot van Alpe d’Huez zie… die is tot boven de rupsen ingesneeuwd, terwijl hij gisterochtend nog gebruikt is. Dit wordt de beste seizoensstart sinds jaren, want ook al wordt het misschien weer wat warmer, boven de 1500m gaat dit nooit meer wegdooien, en door die sneeuwlaag zal het in de nachten sowieso koud genoeg zijn om evt extra te besneeuwen op de pistes mocht het tot de kerst verder niet meer sneeuwen…

Born to Ride

@Matthias123 Dat beetje dooien kan juist erg goed zijn! Want te koude sneeuw is erg gevoelig voor wind, laat het maar dooien en daarna opvriezen, dan krijg je een super onderlaag!

Leuke foto uit Chamrousse:

null

Click. Click. Peace

mmmmmmmmmmmmm ziet er goed uit voor men short-ski naar Sölden.
Enkel in de heenreis (vannacht) zal ik wel wat last hebben van regen en sneeuw denk ik.

Les Arcs:

null

Click. Click. Peace

Schitterende vooruitzichten, vertrekken deze nacht voor shortski naar Stubai :-)

Val d’isere:

null

Click. Click. Peace

@Bruyne, klopt. Vannacht ligt er een actieve maar smalle regenzone over Duitsland. Je kunt geluk of pech hebben. Richting Fernpass wordt het sowieso oppassen morgenvroeg ivm sneeuwval. Goeie reis

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

Eind volgende week zie ik toch weer wat sneeuw op de kaarten staan. Is misschien wel buiten de betrouwbare termijn maar het zou een droomscenario zijn. Tijdelijk wat zachter zodat de sneeuw zich kan zetten. 's nachts koud genoeg om de sneeuwkanonnen aan te zetten zodat de basis goed gevormd wordt enn dan van tijd tot tijd een laagje van een 15cm erbij zodat met kerst en nieuw alles wit ziet. Als die basis zo gevormd wordt dan ziet het er goed uit.

Het zag er maandag al schitterend uit boven de alpen.

null

Seriously snow addicted family!

Mooi hoor, het is te hopen voor de uitbaters dat het weer eens een lang en echt goed seizoen gaat worden, mag wel weer eens na afgelopen seizoenen.

@Roel alvast bedankt voor de goede info. :)

Groetjes,
Koen

Click. Click. Peace

40 cm in de Aravis op 1200 m

null

Click. Click. Peace

Mooie beelden allemaal hoor! @Rogier: Het lijkt erop alsof de lawinedienst in Oostenrijk nog op zomerreces is. Ik zie nog geen lawineberichten en (verwachte) stufes. Ook krijg ik nog weinig gehoor van diverse touristeninformatiecentra. Kun jij iets zeggen over de condities voor tourskieen komend weekend (Montafon)

@SBL Dat klopt, lawinediensten gebruiken vaak de skigebieden om aan info te komen. En die gebieden zijn nu nog dicht. In Frankrijk worden ook nog geen stufes uitgegeven. Er is gewoon te weinig info. Als je nu de bergen inwilt moet je zelf de kennis hebben om zelf het gevaar te bepalen.

Zelf zit ik niet in Oostenrijk. Maar er wordt het volgende voorspeld:

  • Veel sneeuw (kritische neuschneemenge)
    En daar zegt het SLF het volgende over: Die gefallene Neuschneemenge. Wurde die “kritische Neuschneemenge” erreicht, muss von einer mindestens “erheblichen” Lawinengefahr (Stufe 3) ausgegangen werden:
  • 10 bis 20 cm bei ungünstigen Bedingungen (starker Wind, kalt, ungünstige Unterlage)
  • 20 bis 30 cm bei mittleren Bedingungen
  • 30 bis 50 cm bei günstigen Bedingungen (wenig Wind, warm, günstige Unterlage)

Veel wind, en zaterdag gaat het duidelijk warmer worden dus gevaar! Er kan zeker getoerd worden, je kunt zeker off-piste skiën, maar het is verstandig om dit zeer terughoudend te doen en op niet al te steile (onder de 30°) te blijven. Sowieso is dat bij de eerste dumps verstandig om je ski’s niet meteen kapot te skiën…

Click. Click. Peace

@Stefan Blok Ik zie weinig wind de laatste dagen, ook niet in het vooruitzicht, dus dat is gunstig. Afgelopen dagen 30cm vers, dat is nog niet kritisch maar er valt nog ongeveer 35 bij en dan wordt het wel opletten. Zaterdag wordt het warmer in de loop van de dag, en met zoveel vers zou ik wel opletten. In het weekend gaan er in Montafon ook wat liften draaien.
*edit, hou het bij een gras ondergrond. Er zal nog niet veel base zijn.

*bericht bewerkt door Arjen5 op 10 nov 2016 15:42

It's all about the turns duuuuuude!

Val thorens gaat week vroeger open dan gepland ??

@Roel, hadden we vorig jaar rond deze tijd behoorlijke ‘last’ van een Eurohoog en die nog wel even aanhield?

Not all who wander are lost
Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie