De goedkoopste skipassen in 2016-2017

Roel op 20 november 2016· 17 reacties

null

Sinds we de website vernieuwd hebben zijn er verschillende features toegevoegd waaronder de accommodatie prijsvergelijker maar we hebben ook de skipassen eens beter tegen het licht gehouden. Voor zover je nog niet weet waar je naartoe wilt gaan loont het de moeite daar eens kritisch naar te kijken want we komen op onze skipaspagina een paar opvallende zaken tegen. Wat zijn dit jaar de goedkoopste skipassen en waar krijg je het meest waar voor je geld?

Combi-passen

We hebben zoveel mogelijk skipassen in beeld gebracht. Plaatsgebonden passen uiteraard maar steeds vaker zie je ook samengestelde (combi-)passen waarmee je in tig gebieden terecht kunt. Denk aan de Dolomiti Superskipas waarmee je bijna 1200 pistekilometers kunt afleggen. Nu bestaat daar veel discussie over. Je kunt in een week onmogelijk 25 skigebieden bezoeken waardoor je het gevoel hebt te veel te betalen. Nu is “te veel” wel een subjectief begrip. Wat voor een vader van twee kleine kinderen veel is, is voor een kilometervreter met vrienden soms goedkoop.

Franse Alpen goedkoper dan Tsjechië

Als je kijkt naar de absolute prijs voor 6 dagen skiën heeft het Franse Crevoux de goedkoopste skipas van de Alpen. Voor €95,40 kun je je een week vermaken op 26 kilometer piste. Opmerkelijk: dit is duidelijk goedkoper dan Spindleruv Mlyn in Tsjechië dat toch bekend staat om zijn lage prijzen. Voor eveneens 26 kilometer piste betaal je daar €153,00. Geen enkel Tsjechisch skigebied is trouwens goedkoper dan Crevoux. Alleen het Duitse Belchen in het Zwarte Woud (leuk gebiedje!) is nog een stuk voordeliger.

null

Zwitserse gebieden duur

Het zal geen geheim zijn dat de Zwitsers niet meedoen om de goedkoopste skipas. De ongunstige wisselkoers speelt het land al jaren parten. Dat blijkt uit het feit dat in de top 12 van duurste passen alléén maar Zwitserse bestemmingen staan. Matterhorn Zermatt voert de lijst aan met bijna €350 voor 6 dagen skiën zónder Cervinia:

De duurste skipassen in 2016-2017
De duurste skipassen in 2016-2017

La Grave: €129 per pistekilometer

Je moet de prijs ook altijd zien in relatie tot hetgeen geboden wordt en dan is de prijs per kilometer een goede maat. Zeker voor mensen die veel pistekilometers maken. We komen meteen een opmerkelijke bestemming tegen die er wel heel negatief uitspringt. In La Grave La Meije betaal je maar liefst €129 per pistekilometer. Het gebied heeft namelijk maar 2 kilometer aan geprepareerde piste maar een gigantisch off-piste terrein! Je gaat hier dus als poederfanaat naartoe en niet met je gezinnetje. Dit is wel de enige uitschieter van dit formaat.

Portes du Soleil: €0,44 per pistekilometer

Wat verder opvalt is dat de combi-passen met soms meer dan 1000 pistekilometers bijna altijd het voordeligst zijn. Logisch misschien, maar zoals gezegd moet je hier een beetje doorheen kijken. Kijken we naar de populaire “zelfstandige” skigebieden dan springt het grote Portes du Soleil er in positieve zin uit. “Slechts” €0,44 per kilometer betaal je hier en ook de skipasprijs zelf is met €255 per week helemaal niet gek. Andere relatief goed geprijsde zelfstandige gebieden zijn Via Lattea (€0,49 / €196), Les Sybelles (€0,71 / €220) en Skiwelt Wilder Kaiser - Brixental (€0,83 / €235).

Prijzen stijgen behalve in Zwitserland

De verwachting is dat de prijzen de komende jaren gestaag blijven stijgen. Ten opzichte van vorig jaar bedroeg de stijging gemiddeld 3% als gevolg van verdere modernisering (liften) en uitbreiding van kunstsneeuwinstallaties. Het lijkt er niet op dat die trend snel zal veranderen. Er is echter één uitzondering, en dat is Zwitserland. We zagen eerder deze herfst al de herfststunt voorbij komen van Saas-Fee, maar ook veel andere skipassen zijn niet in prijs gestegen of zelfs wat goedkoper geworden.

Daarbij zijn veel accommodaties in Zwitserland ook niet (meer) zo duur als we allemaal denken. In de Aletsch Arena bijvoorbeeld heb je accommodaties aan de piste onder de 900 euro (vier personen). Check de accommodatie vergelijker. Het levensonderhoud is en blijft duur maar het lijkt erop dat de Zwitsers nu weten dat ze iets zullen moeten.

Naslagwerk: Skipasprijzen vergelijken

De bedragen zijn gebaseerd op de prijzen die deze herfst op de websites van de skigebieden stonden en kunnen fluctueren door (kortings)acties of wisselende valutakoersen.

Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

Dag Roel, super goed initiatief om de prijzen op ‘harde data’ te vergelijken. Misschien kun je nog wel er iets aan toevoegen om de waarde te vergroten, een soort prijs kwaliteit stempel.

Misschien is er een gebied waar je bijvoorbeel 300e/week betaalt maar dat daar wel topliften tegenover staan. Waar bijvoorbijbeeld de wachttijden kort zijn, kwaliteit liften van hoog niveau en nog wat meer.

Ik vind het zelf geen probleem om meer te betalen om er meer voor terug te krijgen. Maar dan wil ik wel snappen waar het verschil zit.

Keep up the good work, zonnige groet John

Vorig jaar was dit ook een item op het forum; waar je als gezin het goedkoopste kon skiën. Vele suggesties werden gedaan. Ik weet niet hoe je snel een onderwerp terug kan vinden in het forum ‘archief’.

Voor de duidelijkheid: het betreft hier de prijzen in het hoogseizoen, toch? Misschien ook handig om daar een zin over op te schrijven op de skipaspagina zelf? Een soort van disclaimertje als in “aan deze weergave kunnen geen rechten worden ontleend” is misschien ook handig. Je weet maar nooit.

*bericht bewerkt door GiGi op 20 nov 2016 10:15

Fijn overzicht!
Wat ik een prettige toevoeging zou vinden, is de grensleeftijd voor gratis passen, of een eventuele kinderkorting. Vaak kunnen kids met korting of gratis skieën, waardoor het plaatje voor een gezin anders uitpakt dan je op basis van het schema zou verwachten. Het kan lonen om naar een ‘duurder’ gebied te gaan als je kids daar gratis kunnen skiën, terwijl je in een ‘goedkoper’ gebied duurder uit kunt zijn omdat je daar wel passen voor de kids nodig hebt of minder korting krijgt.

Aan de andere kant: het is ook niet erg als er iets aan uitzoekwerk overblijft, dat hoort bij de voorpret:)

@handigneefje, het beste kun je bij de gebiedskenmerken en -omschrijving kijken. Daar worden dit soort dingen vaak genoemd net als in de reviews van mensen. Dit is in een overzicht helaas nauwelijks mee te nemen, waarbij ook geldt dat weinig wachttijden voor de lift kan betekenen dat je overvolle pistes hebt.
@GiGi dat klopt het zijn hoogseizoenprijzen, dat staat er op de betreffende skipaspagina bij, bv. https://www.wintersport.nl/skigebieden/rauris/skipas…. Dit omdat ieder skigebied afwijkende data met lagere prijzen hanteert. Ook is toegevoegd dat sommige gebieden in minder drukke perioden lagere prijzen gelden. Je andere opmerking wil ik bespreken.
@Jorien83, hiervoor geldt hetzelfde. Ieder skigebied heeft voor kinderen en gezinnen weer andere acties. Raadpleeg daarom ook altijd de site van het skigebied. Er kunnen ook tijdelijke kortingen zijn.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

Ik vind het altijd wel leuk om uit te zoeken hoe je het goedkoopst uit bent. Mijn zoontje is in 2001 geboren. Kwam er achter dat het goedkoper is om een pas voor de hele regio te kopen, want dan telt hij nog mee als kind, in plaats van een pas van het gebied (Bramberg) waar zitten te kopen. Want daar telt hij mee als jongere. In dat gebied is de leeftijd voor kinderen gesteld op 2002 als geboortejaar. Scheelt me toch weer 60 euro.

Peter Pos

Wat mij opvalt is dat Portes du Soleil gunstig is qua prijs/km, ondanks dat het deels in Zwitserland ligt. Trouwens als je die € 0,44 per km bij dit skigebied nog lager wil krijgen: bestel online je skipas voor 30 november 2016, dan krijg je 10% korting, altijd meegenomen! (of voor 9 december 2016 dan krijg je 5% korting) http://en.portesdusoleil.com/winter/early-booking-pass.html…

Wat mij opvalt is dat de skipassen in Frankrijk toch wel een stuk goedkoper zijn dan de andere landen. De prijs per km toch echt systematisch een stuk lager in Frankrijk.
Vooral als je als die gekunstelde “grote” skigebieden wegschrapt. In mijn optiek is het niet 1 skigebied zodra je een bus of de auto moet gaan pakken voor een ander deel van het skigebied te bezoeken. Het is gewoon een truc om de mensen te lokken en een duurdere pas te laten kopen die ze waarschijnlijk toch niet benutten.

Er zijn in Oostenrijk gebieden van ca. 30 tot 50 km die gewoon meer dan 225 euro (en zelfs meer) durven te vragen. Voor 25 tot 30 euro meer heb je dus ook een skipas voor Les Portes du Soleil (580 km), Le Grand Massif (265 km) of Serre Chevalier (250 km). En zeker die laatste 2 zijn echt 1 groot skigebied zonder allerlei gekunstelde verbindingen.
De Franse kleine skigebiedjes van 25 tot 50 km vragen dan ca. 100 tot ca. 140 euro voor een skipas.

Nu had ik dat al veel eerder gezien maar toch lees ik nog vaak dat de franse skigebieden duur zijn. Waar dat vandaan komt weet ik niet, waarschijnlijk van de absolute prijs van de grotere gebieden omdat deze veel km’s omvatten. Maar welbeschouwd zijn de warme billetjes in Oostenrijk dus best wel prijzig.

En dan te bedenken dat je in veel gebieden ook ‘vroeg boek korting’ kan krijgen. Zoals in PDS, waar de prijs al laag is, kan je als je voor 30 september bestelt, 15% korting krijgen (voor 30/11 10% en voor 9/12 5%). Op een pas van €255 scheelt dat snel al een leuk bedrag (€38,25 met 15% korting).

*bericht bewerkt door Siard op 21 nov 2016 11:17

Stay frosty

Wij zitten in het Zwitserse gedeelte van PDS, maar daar moet je helaas wel meer betalen voor een skipas, dan in het Franse gedeelte.

In veel gebieden kan je ook familiekorting krijgen. In heel veel Franse gebieden en ik denk natuurlijk ook in de andere landen.
Zo heb ik in Tignes 4 skipassen voor 890 euro (2 volwassenen, 1 x 18j en 1 x 15j). Dat is een voordeel van 222 euro. Het loont dus zeker de moeite om wat zoekwerk te doen op de sites.

@petra4 zou je dan niet beter gewoon skipassen voor de hele regio kunnen kopen via de website? Dan lijkt me niet dat je meer betaalt ervoor dan in het Franse gebied.

Stay frosty

Leuk overzicht! Ik vind het wel knap hoe sommige gebieden hun prijzen toch laag houden. Zelf snap ik nooit zo goed waarom grote(re) gebieden zoveel duurder zijn. Of je nu 3 liften met 6 kilometer piste moet onderhouden, of 300 liften met 600 kilometer piste. Je kan immers ook verhoudingsgewijs 100 keer zoveel gasten kwijt. Maar goed, de klant is niet bereid om voor kleinere gebieden zoveel te betalen, dus het zal de marktwerking zijn.

De prijs per kilometer is natuurlijk een heerlijke indicator, dan zie je de gebieden die de goedkoopste weekpas hebben, opeens terug als duurste kilometerprijs. Uiteindelijk heeft bij mij de skipasprijs nog nooit de doorslag gegeven, ook omdat er zoveel andere kosten bij komen kijken. En het duurste is (bij mij) toch altijd de accomodatie. Dus daar valt ook het meeste winst te behalen.

@Siard, dat helpt niet. Je moet op de website aangeven in welk dorp je zit en daar moet je ze dan ook ophalen. Ik heb begrepen dat waar je ze koopt, je ook het eerst daar door het poortje moet

@petra4 oh dan wordt het erg lastig ja… :(

Stay frosty

@Roel, graag had ik ook geweten of je ergens skipassen met een korting kan bestellen zoals je ook kan bv als je je latten online wil huren.
Kortgeleden heb ik een programma bekeken bij ons op TV1. Het programma noemde “voor hetzelfde geld”
Daarin werden twee sites vermeld waarop dit zou mogelijk zijn. Maar geen van beide deugen in mijn ogen. Iedereen die het leest moet het zelf maar eens proberen en zijn bevindingen geven. Nee ik zoek echt een manier om skipassen met korting te verkrijgen. Is dit eigenlijk mogelijk?
Hieronder nog de twee sites waarvan sprake in het TV1 programma:

http://www.yodelyou.com
http://www.swisspasses.com

@Gerrit, die sites ken ik niet. Mij lijkt de enige manier om een pas met korting te kopen via de site van het skigebied zelf is. Zoals Ski amadé bepaalde acties heeft http://www.skiamade.com/nl/winter/skipassen/aanbiedingen…, hebben anderen dat ook

Weerman, redacteur, skiër, Limburger
Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie