Lengte van veel skihallen overdreven

Roel op 28 november 2016· 28 reacties

SnowWorld Landgraaf

Zoals je wellicht hebt gezien, hebben wij de afgelopen weken veel skihallen bezocht. Bijna alle door Nederlanders en Belgen bezochte skihallen in de Benelux en Duitsland hebben een video review gekregen, aangevuld met ervaringen van jullie. De oplettende kijker zal gezien hebben dat in ieder filmpje van Kristy ook de lengte van de baan wordt vermeld. De nog oplettendere kijker merkte daarbij op dat de lengte van de aangegeven pistes niet overeenkomt met de lengte die de skihallen zelf opgeven. Hoe zit dat?

Eerder discussie in de Alpen

Toen we de hallen bezochten, keken we niet alleen naar de faciliteiten, uitstraling en de sneeuwkwaliteit maar zijn we ook de lengte van de pistes nagelopen. Toen we de hallen op Google Maps namelijk aan het bekijken waren kwamen we erachter dat er iets niet klopte. We maten globaal de lengtes na, en zelfs rekening houdend met de Stelling van Pythagoras voor het omrekenen van 2D naar 3D kwamen we op veel lagere getallen uit. We kennen allemaal nog wel de ophef enkele jaren geleden toen skigebieden massaal jokten over het aantal pistekilometers. Dus hoe zit het met de indoorpistes?

Lengtes ook indoor overdreven

Om helemaal zeker te zijn trokken we met een speciale lasermeter de skihallen in. De laser meet nauwkeurig de afstand tot wanden en objecten. We hebben expliciet de “skibare” lengte gemeten. Na enkele geslaagde tests kwamen we tot een opmerkelijke conclusie: van de 10 skihallen geeft slechts één hal een pistelengte op die wij ook hebben gemeten. Dat is SnowWorld Zoetermeer. Alle anderen geven te veel meters op. Wellicht niet verrassend: niemand geeft een te korte lengte op.

SnowWorld Landgraaf mogelijk niet de grootste

  • SnowWorld vervult een opmerkelijke rol in ons onderzoek. Met SnowWorld Zoetermeer heeft het de “eerlijkste hal”, maar tegelijkertijd wordt er met SnowWorld Landgraaf maar liefst 133 meter “gesmokkeld”. De langste piste is volgens onze meting niet 520 meter maar 387 meter lang, men geeft 34% meer meters op. De claim dat ze over de grootste overdekte piste ter wereld beschikken komt daarmee wellicht zelfs op losse schroeven te staan, al kunnen we dat aan de hand van onze gegevens niet hardmaken.

  • De nummer 2 Alpincenter Bottrop is ook te positief. Wij meten geen 640 maar 564 skibare meters. Nu zit er in deze baan een grote bocht maar we hebben de meest ruim geskiede bocht gemeten. Ski je over het midden van de piste dan is de baan nog korter.

  • De grootste afwijking zien we echter bij SnowPlanet in Spaarnwoude. Zij maken het helemaal bont met een skibare piste die in onze meting 60 meter korter was dan de hal zelf opgeeft (170 tegen 230 meter). Men overdrijft de pistelengte met meer dan 35%! Gemiddeld over alle skihallen zijn de pistes bij ons 39 meter korter dan de skihallen zelf opgeven.

De lange piste van SnowPlanet in Spaarnwoude is volgens onze meting 60 meter korter dan opgegeven

Reacties van de hallen

Opmerkelijke resultaten uit een onderzoek dat we eigenlijk bij toeval zijn gaan doen. We hebben de bezochte skihallen natuurlijk gevraagd om een reactie.

De woordvoerder van SnowWorld geeft een duidelijk antwoord: “Je hebt gelijk, de baan in Landgraaf is geen 520 meter lang maar zo’n 100 meter korter. Voordat SnowWorld gebouwd werd, lag er op die plek een buitenpiste. In het reclamemateriaal van deze baan werd gesproken over 520 meter. Wij hebben dat altijd aangehouden, nadat wij de buitenbaan hadden overgenomen en voorzien van een overkapping. Dit temeer omdat een aantal van de buitenlandse banen om Landgraaf heen ook meer lengte opgeven dan zij daadwerkelijk hebben […] Alleen SnowWorld Zoetermeer geeft, bij ons weten, de juiste lengte op: 300 meter.”

Andere banen hebben een eigen verklaring. De woordvoerder van Skidôme Terneuzen/Rucphen zegt: “Wat betreft de lengte, wij communiceren deze afmetingen op basis van een meting van wand tot wand. Wellicht dat het verschil daar in zit.” Montana Snowcenter: “Wij hebben bovenaan de piste iets meer dan 5 meter plat en beneden iets meer dan 5 meter plat, dan kom je samen op 137 meter of zo, is afgerond 140. Wij hebben voor het onderste 5 meter overigens netten gehangen vanwege de veiligheid. Qua skiën zit je ongeveer op de meters die jullie hebben gemeten.”

“Maybe you made something wrong with the laser?!”

De twee Duitse skihallen en de Uithof in Den Haag houden zich op de vlakte of trekken onze meting simpelweg in twijfel. De woordvoerder van Skihalle Neuss reageert met: “I have no explanation for the measurement.” Alpincenter Bottrop: “I can’t imagine that the length of the slope isn’t 640 meter. Maybe you made something wrong with the laser?!”(sic). Tot slot, de Uithof in Den Haag: “Naar mijn mening is de baan 211 meter maar ik zal het eens bespreken met de sneeuwbaan manager. Vanaf welk punt hebben jullie gemeten? Hoor graag van je.” Na onze reactie daarop hebben we helaas niks meer vernomen. Van Snow Valley Peer hebben we helemaal geen reactie mogen ontvangen.

Updates:

  • Van SnowPlanet Spaarnwoude kregen we voor publicatie van dit artikel helaas geen reactie op onze testresultaten. Zowel telefonisch als via een interview met een lokale krant trekt directeur Richard Kokke onze metingen nu in twijfel. Hij ging zelf met een meetlint de lange piste op om tot de conclusie “200 meter en heel veel skiplezier” te komen. Als SnowPlanet open staat voor een controle-meting, dan komen we graag langs.
  • In het Belgische Peer is in de zomer van 2017 de lange piste verlengd van 200 naar 300 meter. Een nieuwe video daarover is hier te vinden.

Inhoud van facebook.com
Door op “toon inhoud” te klikken kunnen er cookies worden geplaatst door facebook.com.

Roel
is sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman en redacteur. Dagelijks schrijft hij over zon, sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

GiGi28 november 2016 · 11:14

Skihallen zijn, net als skigebieden, gedreven door marketing om klanten te trekken. Op zich niet zo verrassend dus. De reacties vind ik dan wel weer duidelijk aangeven hoe deze bedrijven staan tegenover kritiek die vrij objectief onderbouwd is.

Coldfeet28 november 2016 · 12:02

Hahaha, vooral de reactie van de Duitse hallen klinkt net als VW bij het begin van het schandaal.

Dan is men bij Snowworld tenmiste verstandig. Ontkennen of negeren is nooit verstandig in zo’n geval.

Glij blij door die brei :-)
Droopy-d28 november 2016 · 12:07

34% korting van de dagprijs bij Snowworld Landgraaf! Lijkt mij een goede compensatie voor al het geleden leed al die jaren…

maar goed als je na gaat, we doen nogal graag alsoftie langer is dan dat hij is. Maar als het om de “breedte” gaat zit Landgraaf wel weer goed!

don't count the days, make the days count !
Sneeuwbaard28 november 2016 · 13:32

In landgraaf hebben ze mij eens wijs proberen te maken dat het om lengte van de skibare lijn zou gaan. In een slalom van de piste, uitstapje naar het oefenbaantje, rondje om het liftstation en met je board/ski’s doorgaan tot in het restaurant en ook in Spaarnwoude is de opgegeven afstand ‘gewoon’ mogelijk. Pessimisten ;)

my subculture can kick your subcultures ass anytime 24/7
evr6628 november 2016 · 14:27

Ik wil dat nieuwe ding in Tignes straks wel op gaan meten!

Edwin van Riel
winterwonderland28 november 2016 · 14:44

Zouden ze niet de totale lengte vermelden? Bv de 60 missende meters van Snowplanet in Spaarnwoude kan mss best wel baantje 2 zijn…

Aequilater Nubila
Rogier12028 november 2016 · 14:59

http://nos.nl/artikel/2145485-indoor-skihallen-liegen-over-l…
Het is inmiddels wereldnieuws in Nederland geworden.

Matthias12328 november 2016 · 15:04

Ik zag het inderdaad ook net op NOS.nl verschijnen. Kben benieuwd of de hallen nu ook hun cijfers op de website aan gaan passen.

Born to Ride
Userd28 november 2016 · 15:13

Shit, eergisteren 34% minder gedaan dan gedacht, vond het al zo goed gaan. ;)

Droopy-d28 november 2016 · 15:16

http://nos.nl/artikel/2145485-indoor-skihallen-liegen-over-l…
Het is inmiddels wereldnieuws in Nederland geworden.

Rogier120 op 28 nov 2016 14:59

gaat Snowworld landgraaf niet leuk vinden… Als de plannen voor skibaan Oss nu worden doorgezet en de echt beloofde aantal meters ook daadwerkelijk neer plempen. Dan hebben ze dus een heeeeeel mooit baantje te pakken daarzo.

Gaat @Kristy nu de boel ook opmeten met een laser in Dubai ? Daar ben ik nu dus heel erg benieuwd naar. :)

*bericht bewerkt door Droopy-d op 28 nov 2016 15:17

don't count the days, make the days count !
Tim.28 november 2016 · 16:07

De radio op 3FM kwam met het 4u journaal ook met deze berichtgeving :)

Wimbers28 november 2016 · 16:27

hoppa, snowplanet de boel met 35% verlengen of de prijs met 35% omlaag…

ThomJ28 november 2016 · 16:39

Goed dat jullie dit zo duidelijk naar buiten brengen. Op een indoor baan heb ik altijd het gevoel dat je veel eerder beneden bent dan op basis van de lengte zou moeten. Mooi dat dit ook echt waar is.

Ik ben het verder helemaal met GiGi eens. Ik vraag me heel erg af hoe ze voor de marketing op deze veel te hoge getallen uitkomen. Een paar meter snap ik nog. Je kan een meting alleen moeilijk echt “overdrijven”.

Wimbers28 november 2016 · 16:40

Als ik snow planet op afstandmeten opmeet van rand tot rand (bovenkant hal tot ingang) kom ik net aan op 230M, de skibanen hal is minder dan 180, discrepantie is natuurlijk dat de hellingsgraad niet kan worden meegenomen op een satelliet foto.

Sndr28 november 2016 · 17:00

Leuk dit! @Roel misschien hebben we hier te maken met gevoelsmeters (als in gevoelstemperatuur). @Gigi onderschat de skis niet die je daar kunt huren. Zoveel rebound dat je na twee bochten weer bovenaan de piste staat!

GiGi28 november 2016 · 17:42

@Gigi[/mention] onderschat de skis niet die je daar kunt huren. Zoveel rebound dat je na twee bochten weer bovenaan de piste staat!

Sndr op 28 nov 2016 17:00

Gaat sneller dan al die sleepliften en lopende banden dan… Doe mij zo’n setje!

Freerider28 november 2016 · 18:27

haha lachen hoor zojuist editie nl ook al over deze site gesproken

Ferdinand28 november 2016 · 19:04

Was afgelopen donderdagavond in SW Landgraaf.
Eigenlijk niets van gemerkt dat het zoveel korter is.
Dus geheel in lijn met de echte skigebieden… :)

fijne site hè, dat wintersport.nl?
Martin718228 november 2016 · 20:58

Sjoemelhallen. @Sneeuwbaard, die verklaring staat ook op Wikipedia:

Op de langste piste (de Matterhornpiste) kunnen afdalingen gemaakt worden tot 520 meter. Dit is echter niet de werkelijke lengte van de piste, maar de lengte van een gemiddeld afdalingspad. De werkelijke lengte ligt op ongeveer 390 meter. [post]“[https://nl.wikipedia.org/wiki/SnowWorld_(Landgraaf)”[/post…](https://nl.wikipedia.org/wiki/SnowWorld_(Landgraaf)“[/post “https://nl.wikipedia.org/wiki/SnowWorld_(Landgraaf)”[/post”)]

*bericht bewerkt door Martin7182 op 28 nov 2016 21:00

Skimams28 november 2016 · 22:26

Check Facebook van Snowplanet, (re)actie van de directeur himself.

mama on a mission in the snow
Pirmin28 november 2016 · 23:21

Ach…,mannen liegen ook vaak over de lengte…

Freerider29 november 2016 · 10:48

@Pirmin ik heb nog nooit opgeschepte over de lengte…maar wel wat ik ermee kan :P (kidding!)

Pirmin29 november 2016 · 13:22

???

Sneeuwbaard29 november 2016 · 14:01

Check Facebook van Snowplanet, (re)actie van de directeur himself.

Rachel-P op 28 nov 2016 22:26

Volgens de meneer is de piste van muur tot muur 200meter (dat een oppervlak bedekt met sneeuw iets anders is dan een piste, laten we even in het midden). Waar kwam die extra 30 meter van die 230meter dan vandaan?! De werkelijke piste (als ik het vlakke stuk boven en onder niet meereken) is zelfs blijkbaar nog korter dan die 170meter.

Goed… het plezier is er gelukkig niet minder om. :)

my subculture can kick your subcultures ass anytime 24/7
Embee29 november 2016 · 17:25

Haha, het maakt nogal wat tongen los.

Oh Santa! Fresh snow, my favourite! How did you know?
Skimams30 november 2016 · 00:31

Check Facebook van Snowplanet, (re)actie van de directeur himself.

Rachel-P op 28 nov 2016 22:26

Volgens de meneer is de piste van muur tot muur 200meter (dat een oppervlak bedekt met sneeuw iets anders is dan een piste, laten we even in het midden). Waar kwam die extra 30 meter van die 230meter dan vandaan?! De werkelijke piste (als ik het vlakke stuk boven en onder niet meereken) is zelfs blijkbaar nog korter dan die 170meter.

Goed… het plezier is er gelukkig niet minder om. :)

Sneeuwbaard op 29 nov 2016 14:01

Ik denk dat de oorspronkelijke borstelbaan 230 meter lang was @Sneeuwbaard

mama on a mission in the snow
Steven230 november 2016 · 09:37

in ski-juwel geven ze twee afstanden, de downhill-afstand (109km) en de sporty-descent afstand (145km)
verschil tussen de twee afstanden is 33%…, maar ze zijn er eerlijk over!
https://www.skijuwel.com/en/winter/lifts-and-pistes…
klik ook even door op de foto met de A en de B lijn…

grtjs,

Steven

Zjanke30 november 2016 · 12:03

Zit hier nu het antwoord over de discussie rondom de snelheid die we halen? Als ik 34% bij mijn snelheid optel haal ik best imposante waardes :)

Voor mij is het gewoon marketing en wordt mijn plezier er niet minder om. Ik betaal namelijk per uur en niet per kilometer of het aantal keer dat ik in de lift stap. En dan blijft landgraaf (voor mij persoonlijk, reistijd er naar toe telt ook) het beste alternatief om buiten de wintersport vakanties te kunnen boarden.

Plaats een reactie

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.