4 Skigebieden met teleurstellende pistes

Rogier op 11 december 2016· 41 reacties

Elk skigebied vecht om zoveel mogelijk bezoekers. Tegenwoordig weten we dat de hoeveelheid geadverteerde pistekilometers al met een korreltje zout genomen mag worden. Maar ook op andere manieren worden de verwachtingen torenhoog gemaakt door de lokale VVV’s. Door video’s, foto’s, evenementen en allerlei andere soorten promotie hebben sommige gebieden een naam opgebouwd die meer doet verwachten dan dat je eigenlijk krijgt. Afgelopen jaren zijn wij verschillende skigebieden tegengekomen die wij vonden tegenvallen.

Les Deux Alpes

Les Deux Alpes lijkt genoeg te bieden: Een gletsjer en volgens de boekjes ruim 200 kilometer pistes. Op het eerste gezicht lijkt het door de handig getekende pistekaart ook heel wat. Het gebied heeft relatief veel pistekilometers maar voelt toch klein aan. Dit komt doordat veel pistes in één lijn op dezelfde helling liggen, in een vallei die van de gletsjer naar het dorp loopt. Je vindt er geen kleine valleitjes, of andere leuke uithoeken die rondskiën mogelijk maken. Je komt vaak op dezelfde pistes uit. Dit is trouwens ook te zien als je op Google Maps kijkt waar de pistes op staan ingetekend. Door deze opbouw voelt het gebied kleiner dan je zou verwachten.

Afgezien van enkele pistes die iets van de lange brede baan afwijken zijn het vaak vrij saaie en vlakke pistes. De ‘Gours’ is bijvoorbeeld leuker met langlaufski’s dan op gewone ski’s, en als je denkt dat die vlakke pistes leuk zijn voor beginners kom je bedrogen uit. De meeste afdalingen naar het dorp zijn enorm steile muren waar de pisteurs elke middag klaarstaan om gewonden af te voeren. Gelukkig is er nu een eenvoudigere piste gemaakt om eenvoudiger in het dal te komen, dat maakt het iets beter.

Waarom wel: Als je van freestylen houdt, dan zit je goed in Les Deux Alpes met geweldige parken in verschillende moeilijkheidsgradaties. Ook zijn hier leuke ski/boardercross parcoursen uitgezet. Natuurlijk is de sneeuwzekerheid op de brede gletsjer leuk voor beginnende wintersporters die graag goede sneeuw willen (al vroeg in het seizoen). En last but not least heeft Les Deux Alpes een aantal geweldige off-piste afdalingen. De verbinding naar La Grave is fantastisch voor iedereen die een keertje in La Grave wil skiën, maar vanwege het reisgezelschap in een gewoon skigebied moet zitten.

Dévoluy

Het totaalplaatje van Dévoluy is niet echt om heel warm van te worden. Een absurd lelijk gebouw op de front-de-neige, afgeleefde appartementen, en eenmaal boven vind je een niet al te ruim opgezet skigebied. Het gebied zegt 100 kilometer aan kilometers te hebben, maar het voelt toch echt aan als veel minder. Veel pistes liggen zo dicht bij elkaar dat het in principe dezelfde pistes zijn. Ook mis je uitdaging. Veel loom blauw, dat lijkt dan ideaal voor jonge kinderen maar de (beschonken) studenten en jonge oostblokkers die als kamikazes skiën en op de goede prijzen afkomen maken dit gebied hier minder geschikt voor.

*Waarom wel: *Superdevoluy is ronduit goedkoop! Waarschijnlijk het gebied met het goedkoopste totaalaanbod. Ook is de natuur om dit gebied heen geweldig mooi. Mocht je voor weinig geld in een mooie omgeving willen zitten en ook nog eens een mooie natuur om je heen willen, dan zit je hier goed. En als je net in die week zit dat alle studenten tentamens hebben dan heb je hier een prima gebied. Of je moet er als student zelf lekker naartoe gaan. Een onvergetelijke vakantie zal het zeker worden!

Großglockner Resort Kals - Matrei

Hier hebben we één van de grote pistenkilometer-leugenaars, waardoor veel mensen op het verkeerde been zijn gezet. Toen Kals met Matrei werd samengevoegd deed de rekenmachine van het gebied het waarschijnlijk niet want het gebied gaf doodleuk 110 kilometer aan pistes op. In werkelijkheid zijn het er niet meer dan 42. Als je daar het lange en saaie verbindingspad 15a nog van afhaalt blijft er niet veel over. De pistekaart belooft heel wat, maar als je daarna op Google Maps kijkt valt het allemaal toch wat tegen. Na een paar rondjes met de lift heb je het idee het hele gebied al te hebben gehad. Eerlijk gezegd voelt het zelfs klein voor een gebied met 42 kilometer pistes.

Waarom wel: Als je opzoek bent naar een overzichtelijk, klein gebied met goede liften, aangename dorpen en een goede wellness dan zit je hier goed. Je komt hier nauwelijks Nederlanders tegen en het is over het algemeen erg rustig op de pistes.

Warth - Schröcken

Met een hoogste punt van 2050 meter en een laagste punt van 1500 meter weet je al dat je niet naar Warth - Schröcken hoeft te gaan om je bovenbenen te trainen. Weinig hoogteverschil hoeft echter geen probleem te zijn, er zijn genoeg gebieden met korte maar erg leuke pistes. Helaas helpt de opzet van Warth-Schröcken niet mee. Tussen de korte pistes vind je veel verbindingspistes die de pistes nog korter lijken te maken. Zit je eenmaal op een lekkere piste dan ben je alweer bijna beneden. Daarbij lopen de verbindingspaden schuin af waardoor je weinig echt lekker bochten kunt draaien. Met de naastgelegen skigebieden van Lech en Sankt Anton bij de deur is het de vraag waarom je in Warth - Schröcken zou blijven.

Waarom wel: Warth - Schröcken is veel goedkoper dan Lech en toch heb je het skigebied van Lech via de Auenfeldjet tot je beschikking. Verder is het gebied extreem sneeuwzeker en de sneeuw blijft goed tot ver in het voorjaar dankzij de ligging op noordhellingen.

Kunnen jullie je vinden in dit lijstje? Of zitten wij er helemaal naast? Welke gebieden haalden jullie verwachtingen niet?

Rogier
woont in de Franse Alpen. Als er maar een beetje sneeuw ligt, is hij buiten te vinden, om ons daarna bij te praten.

Plaats een reactie

Harry(Winterberg)11 december 2016 · 08:14

Ik vind Sölden en Zell am See nogal overschat, maar met de nieuwe verbindingen die aanstaande zijn wordt dat natuurlijk heel anders.
Ook St. Moritz, waar ik elke 2 jaar bijscholing doe, valt op door veel oude liften en wel erg royaal berekende kilometers

Grussgott.... Ach, geht der Lift so hoch?
Frank6611 december 2016 · 08:32

Inderdaad, Zell am See is geen mooi skigebied. En gelukkig maakt men nu ook van het KleinWalserTal een echt skigebied.

goasstall11 december 2016 · 09:24

Wacht tot Zell Am See bij Saalbach Hinterglemm zal horen.
Dit zal veel veranderen voor de vasten gasten van Zell Am See.
Zal nog wel twee jaar duren, maar komt zeker goed.

paolie11 december 2016 · 09:34

Hochzillertal-Hochfügen hoort ook wel in dit rijtje. Veel parallelle pistes, weinig variatie en erg druk. Paar jaar geleden terecht het aantal km pistes terug geschroefd van 175 km naar 89 km.

MichelV11 december 2016 · 10:03

Wacht tot Zell Am See bij Saalbach Hinterglemm zal horen.
Dit zal veel veranderen voor de vasten gasten van Zell Am See.
Zal nog wel twee jaar duren, maar komt zeker goed.

goasstall op 11 dec 2016 09:24

In positieve of negatieve zin? De lui die naar ZaS gaan hebben blijkbaar een reden om niet naar SBH te gaan. En of ze dan zitten te wachten op een megagebied? Ik vraag het me af…

I am a skiing dad, just like a normal dad. Except much cooler | retired :-(
Jst8111 december 2016 · 10:07

Absoluut Berwang. Wat een aanfluiting is dat, zelfs met kinderen. Veel vlakke, korte prikpistes en bijna alleen maar slepers.

ivarros11 december 2016 · 10:53

Warth-Schrocken ben ik vorig jaar kerst geweest. Ik ben het niet eens met de review hierboven. Ik heb juist enorm genoten en was bijvoorbeeld erg verrast door de lange afdaling tussen de bomen richting schrocken. De hutjes op de piste bevielen goed en nergens sleepliften. De dorpjes vielen wel tegen en de echte noordligging is met Kerst wel erg ‘donker’ de hele dag. Uiteraard zaten we hier ook omdat het zo’n beetje de enige plek was waar je sneeuw had vorig jaar en hebben we veel gebruik gemaakt van de nieuwe connectie met Lech. Maar teleurgesteld, nee dat was ik niet.

Jst8111 december 2016 · 12:13

Warth-Schrocken ben ik vorig jaar kerst geweest. Ik ben het niet eens met de review hierboven. Ik heb juist enorm genoten en was bijvoorbeeld erg verrast door de lange afdaling tussen de bomen richting schrocken. De hutjes op de piste bevielen goed en nergens sleepliften. De dorpjes vielen wel tegen en de echte noordligging is met Kerst wel erg ‘donker’ de hele dag. Uiteraard zaten we hier ook omdat het zo’n beetje de enige plek was waar je sneeuw had vorig jaar en hebben we veel gebruik gemaakt van de nieuwe connectie met Lech. Maar teleurgesteld, nee dat was ik niet.

ivarros op 11 dec 2016 10:53

Eens met jouw post.

AnneDeB11 december 2016 · 14:20

Vind dat bij Devoluy een nuancering op zijn plaats is: La Joue du Loup maakt deel uit van hetzelfde gebied en is van een heel andere categorie. Veel mooie rode pistes, behoorlijk wat off-piste en tussen-de-piste mogelijkheden en een prachtige zwarte Mur. Ik ski al van kinds af aan, en ben echt een veeleisende skiër, maar in de Devoluy kun je je voor inderdaad weinig geld een week heel prima vermaken. En als je accomodatie boekt in Joue du Loup - vooral houten chalets -, heb je ook geen last van dat bizarre gebouw in Devoluy.

*bericht bewerkt door AnneDeB op 11 dec 2016 14:22

MichelV11 december 2016 · 15:55

Absoluut Berwang. Wat een aanfluiting is dat, zelfs met kinderen. Veel vlakke, korte prikpistes en bijna alleen maar slepers.

Jst81 op 11 dec 2016 10:07

Heeft ook wel een beetj te maken met wat je ervan verwacht. Als je wat informatie inwin was je niet teleurgesteld wbt de liften. (60% zijn sleeplift. 3 moderne en 1 verouderde stoeltjeslift). Gebied profileert zich ook als kindvriendelijk gebied. Als gevoede skiër ben je wel snel klaar, maar ook dit neemt niet weg dat er uitdagende stukken tussenzitten. Anyway ik had het na 2 keer (voor de kinderen) ook wel gezien…

I am a skiing dad, just like a normal dad. Except much cooler | retired :-(
David2311 december 2016 · 15:59

Wildkogel Arena.
Op de skigebiedspagina op deze site wordt er erg lovend over gesproken, maar dat valt goed tegen.

Allereerst het aantal kilometers. Van de 61 kilometer gaan er al 14 op aan een rodelbaan die ook als skiweg in gebruik is, en dan zijn er nog 2 kortere rodelbanen die ook als skiweg in gebruik zijn… Het aantal ‘echte’ pistes is dus relatief klein.

De pistekleuren kloppen van geen kant. Op deze site staat niet het actuele pistenplan, maar de laatste paar jaar heeft men 2 van de 3 echt blauwe afdalingen aan de Frühmesserbahn rood gemaakt en alle zwarte pistes zijn dan weer eerder rood. De blauwe dalafdaling naar Neukirchen is dan met name bovenin weer eerder rood. Bovendien zitten er in alle blauwe pistes enkele vervelende stukken, het beste voorbeeld is opnieuw bij de vrij nieuwe Frühmesser. Alledrie de pistes zijn dus gewoon blauw, afgezien van het gezamenlijke begin. Je hebt de keuze uit een steile, zeer snel afgeschraapte skiweg of een steile, zeer snel verbuckelde (maar korte) helling. Niet ideaal voor beginners dus. De verbinding van en naar de gondel vanuit Bramberg is een ramp voor snowboarders, de weg erheen is het ergst: meer omhoog dan omlaag… Ook de veel gebruikte piste van dalstation Gensbichlalm naar dalstation Frühmesser/Pfeifferköpfl is te vlak, het is dan ook niet terecht dat wintersporters.nl vermeldt dat er geen vlakke stukken zijn.

De enige pistes die meer dan 400 hoogtemeters maken zijn de dalafdalingen. Die naar Bramberg bevat enkele stukken skiweg, ook als de rode variant genomen wordt, en die naar Neukirchen komt niet eens uit bij de gondel.
Voor gevorderden is het dus een slechte keuze, voor beginners valt het gebied, ondanks het zeer grote aandeel blauwe pistes, ook wat tegen.

(Daarnaast is het gebied, in tegenstelling tot wat deze site beweert, absoluut niet rustig, om 9 uur sta je bij de gondel doorgaans 10-15 minuten te wachten - in 7 dagen Zillertal met de krokus heb ik op hetzelfde tijdstip nergens meer meegemaakt… De informatie op deze site mbt Wildkogel is hoe dan ook voor verbetering vatbaar.)

*bericht bewerkt door David23 op 11 dec 2016 16:07

Winter is always coming
Jst8111 december 2016 · 16:05

Absoluut Berwang. Wat een aanfluiting is dat, zelfs met kinderen. Veel vlakke, korte prikpistes en bijna alleen maar slepers.

Jst81 op 11 dec 2016 10:07

Heeft ook wel een beetj te maken met wat je ervan verwacht. Als je wat informatie inwin was je niet teleurgesteld wbt de liften. (60% zijn sleeplift. 3 moderne en 1 verouderde stoeltjeslift). Gebied profileert zich ook als kindvriendelijk gebied. Als gevoede skiër ben je wel snel klaar, maar ook dit neemt niet weg dat er uitdagende stukken tussenzitten. Anyway ik had het na 2 keer (voor de kinderen) ook wel gezien…

michelv op 11 dec 2016 15:55

Genoeg info opgezocht. Was voor ons een shortski bestemming in Maart met 2 kleine kinderen. Maar dat je het met een halve dag al gezien had… dat had ik niet verwacht.
Er zijn zoveel mensen lovend over dit gebied, ik begrijp niet waarom. De pistes in Landgraaf zijn nog steiler…
Oké ik zal het nuanceren, er zijn 1 of 2 wat steilere pistes in Bergwang.

*bericht bewerkt door Jst81 op 11 dec 2016 16:07

David2311 december 2016 · 16:05

Oh, en mijn Waarom wel voor Wildkogel Arena:
-uitstekende rodelmogelijkheden
-moderne liften, zeker gezien de grootte van het gebied
-compact (dat is een voordeel voor een gebied wat zich op beginners oriënteert)

Winter is always coming
fever11 december 2016 · 18:36

Val Cenis was voor mij een absolute afknapper. Lelijk dorp en vervelende verbindingen tussen linker en rechter gebied en zo goed als alles in de schaduw met kerst.
Waarom wel? Beter gaan skiën in een minder gebied dan helemaal niet gaan skiën ;-)

*bericht bewerkt door fever op 11 dec 2016 18:38

nils311 december 2016 · 21:15

oberstdorf nebelhorn
dal 800 meter, top dik 2200 meter. top ingredienten maar oude gare gondels naar boven zijn al een afknapper. Eenmaal boven heb je een aardig ruim gebiedje met weinig hoogtemeters. terug naar het dal is eigenlijk maar 1 piste/ skiweg. Maar naar het dal wil je niet omdat je dan weer die 3 ellendige gondels moet pakken. Jammer. supermooi dorp en genoeg hoogte en sneeuw met noordstau.

Romana11 december 2016 · 21:30

Leuke discussie! De teleurstelling is het liegen idd, niet de invalshoek. Sinds ik met kinderen ski, is de hoeveelheid km en aantal zwarte pistes niet meer van belang en vind ik Wildkogel en Kals-Matrei best ok.

Haus Gassner in Niedernsill
Bennie11 december 2016 · 21:51

Kals-Matrei geeft na op de vingers getikt te zijn al een tijd 42 km als officieel op. Verder kan ik er niet over oordelen.

Wat mij betreft mag Obertauern aan de lijst worden toegevoegd. Weinig punten waarop je hoogtemeters kan maken, en daardoor ook relatief korte pistes. Deze voelen nog korter doordat er tig afslagen en varianten zijn. Dat maakt dat de opgegeven kilometers redelijk zullen kloppen, maar je bent ook erg vlot door het gebied. De Tauernrunde doe je als het niet te druk is in een paar uur.
Positief is het lange seizoen, de redelijke infrastructuur en de après-ski mogelijkheden.

paolie11 december 2016 · 21:53

Apart. Vind Val Cenis juist een van de meest aangename gebieden die ik ken. Het lijkt in ieder geval groter dan ik op basis van het aantal km zou verwachten, en het is er vooral heerlijk authentiek Frans (en absoluut geen lelijke dorpen in mijn ogen). Smaken verschillen, dat is weer duidelijk.

roberthoogenboom11 december 2016 · 21:59

Vind dat bij Devoluy een nuancering op zijn plaats is: La Joue du Loup maakt deel uit van hetzelfde gebied en is van een heel andere categorie. Veel mooie rode pistes, behoorlijk wat off-piste en tussen-de-piste mogelijkheden en een prachtige zwarte Mur. Ik ski al van kinds af aan, en ben echt een veeleisende skiër, maar in de Devoluy kun je je voor inderdaad weinig geld een week heel prima vermaken. En als je accomodatie boekt in Joue du Loup - vooral houten chalets -, heb je ook geen last van dat bizarre gebouw in Devoluy.

AnneDeB op 11 dec 2016 14:20

Inderdaad, met accommodatie in la Joue du Loup zie je dat lelijke massale pand in Superdevoluy niet. En in la Joue du Loup zijn veel leuke chalets te huur voor - helemaal in laagseizoen - zeer interessante prijzen.

Studenten kom je er zeker tegen, last ervan zelden gehad. En Oostblokkers, is dat dan iets van de laatste paar jaar @rogier? Want voor die periode ben ik ze daar eigenlijk niet tegengekomen. Wel wat Belgen, Nederlanders en Britten.

Skigebied vind ik heel behoorlijk, natuur/omgeving inderdaad erg fraai.

Patrick_dv12 december 2016 · 07:41

Warth-Schrocken ben ik vorig jaar kerst geweest. Ik ben het niet eens met de review hierboven. Ik heb juist enorm genoten en was bijvoorbeeld erg verrast door de lange afdaling tussen de bomen richting schrocken. De hutjes op de piste bevielen goed en nergens sleepliften. De dorpjes vielen wel tegen en de echte noordligging is met Kerst wel erg ‘donker’ de hele dag. Uiteraard zaten we hier ook omdat het zo’n beetje de enige plek was waar je sneeuw had vorig jaar en hebben we veel gebruik gemaakt van de nieuwe connectie met Lech. Maar teleurgesteld, nee dat was ik niet.

ivarros op 11 dec 2016 10:53

Eens met jouw post.

Jst81 op 11 dec 2016 12:13
Patrick_dv12 december 2016 · 07:41

Ook volledig eens!

JanGerrit12 december 2016 · 11:06

@Rogier: “Veel loom blauw, dat lijkt dan ideaal voor jonge kinderen maar de (beschonken) studenten en oostblokkers die op de goede prijzen afkomen maken dit gebied hier minder geschikt voor.”

Ik hoop dat het zo niet bedoeld is - en daar ga ik eigenlijk ook nog steeds vanuit, maar zo kan het wel worden opgevat: “als er oostblokkers in de buurt zijn, dan is het niks voor jonge kinderen”. Volgens mij wordt er bedoeld dat het vanwege de lage prijzen druk is en dus minder geschikt voor jonge kinderen … . Is niet de eerste keer dat ik een opmerking lees over oostblokkers overigens. Vandaar mijn opmerking. Misschien dat we iets genuanceerder kunnen zijn :-).

Jan Gerrit
Vader en echtgenoot van een paar oostblokkers - waarmee het overigens mee prima skiën is … :-)

Rogierauteur12 december 2016 · 11:11

@JanGerrit Je hebt gelijk. Iets te generaliserend geschreven, ik ga het iets aanpassen. Maar de lage prijzen maken dit gebied ideaal voor wintersporters uit oostbloklanden die vaak weinig les nemen en als kamikazes naar beneden denderen. Dit geldt trouwens ook in mijn thuis gebied Puy Saint Vincent. En net als Nederlanders in Winterberg trouwens ;-)

Click. Click. Peace
Matthias12312 december 2016 · 11:11

@JanGerrit Wat het probleem is, is dat het overgrote deel van de Oostblokkers erg gevaarlijk is op de skies. Als ik het zo lees zijn jouw vrouw en kinderen westers geintegreerd en houden zij zich wel aan de normen en regels op de pistes. Helaas is mijn ervaring, en zo te lezen ook de ervaring van veel mede-forumgebruikes, dat veel Oostblokkers roekeloos en onder invloed van (veel) alcohol zich op de piste begeven. Dit maakt het (zeker voor kinderen) soms erg gevaarlijk.

Born to Ride
JanGerrit12 december 2016 · 11:35

@Rogier: dank @Matthias123: het ging mij om de generalisatie. zoals wel goed opgepikt door Rogier.

Hessel12 december 2016 · 11:46

@Jst81 ben je wel in de juiste Berwang geweest? :D

De pistes rondom het dorp zijn inderdaad niet heel lang, maar er zijn zeker ook wat langere afdalingen te vinden (naar Bichlbach en bij Rinnen, die laatste zijn zelfs best uitdagend en vaak erg rustig). Ik kan me er prima een paar dagen vermaken.
Maar het is inderdaad geen gebied voor lange tochten of voor veel stevig zwart en rood.

Jst8112 december 2016 · 12:42

@Jst81 ben je wel in de juiste Berwang geweest? :D

De pistes rondom het dorp zijn inderdaad niet heel lang, maar er zijn zeker ook wat langere afdalingen te vinden (naar Bichlbach en bij Rinnen, die laatste zijn zelfs best uitdagend en vaak erg rustig). Ik kan me er prima een paar dagen vermaken.
Maar het is inderdaad geen gebied voor lange tochten of voor veel stevig zwart en rood.

Hessel op 12 dec 2016 11:46

Haha ik ben inderdaad in het juiste Berwang geweest. De pistes richting Bichlbach zijn zeker leuk, en ik vermoed ook de langste van het gebied?? Richting Rinnen vond ik persoonlijk niet erg boeiend, alleen al om er te komen… (om maar te zwijgen om terug naar Berwang te komen)

Het is ons in ieder geval erg tegengevallen wat betreft meerdere factoren, ook al was het maar een short trip van 5 dagen.
Er wordt geadverteerd met 35 km piste, maar als je alle vlakke paden niet meetelt blijven er maar een paar echte pistes over. Ook laat de liftinfrastructuur echt te wensen over. Het personeel bij de liften en kassa’s zijn overigens ook niet van categorie vriendelijk.

Voor een shorttrip met kinderen prefereer ik dan toch echt andere kleine gebieden, waar de combinatie van een fijne infrastructuur, afwisseling en kindvriendelijkheid beter matcht

Daffie12 december 2016 · 13:12

Misschien vloeken in de kerk hierzo; maar in Ischgl heb ik ook altijd het idee dat ik binnen 2 dagen alle pistes heb gehad.

Bruno12 december 2016 · 18:25

Ben het niet eens met je stelling van Kals Matrei, heb er 2 jaar geleden geweest voor 6 skidagen en dat is inderdaad een beetje te veel als je alleen naar Kals Matrei zou gaan, maar het leuke is dat je ook in de omliggende gebieden mag skien met je skipas wat wij 2
dagen met heel veel plezier hebben gedaan. En Kals Matrei straalt toch iets leuks uit, heb er ook enkele leuke stukjes buiten piste kunnen doen. Zou er niet jaarlijks naar toe gaan, maar ga zeker ooit nog eens terug.

michelr12 december 2016 · 22:29

Ik heb het met Gerlos, het gebied is leuk maar het dorp…

De pistes zijn goed maar had al na twee dagen zoiets wat ga ik nu doen, het dorp was verschrikkelijk met dank aan die schreeuwende Hollanders.

Plaats een reactie

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.