Kou schampt Oostenrijk dit weekend

Roel op 23 november 2016· 16 reacties

Santa Caterina (I)
Santa Caterina (I)

De südstau is nog altijd in volle gang, en de föhn in de Noordalpen ook. Wat dat betreft weinig nieuws onder de zon, met dat verschil dat we het sneeuwdek in Oostenrijk met de dag zien slinken. Natuursneeuw hoeven we voorlopig ook niet te verwachten, maar vanaf het weekend kunnen de sneeuwkanonnen mogelijk wel weer tijdelijk aan. Scandinavische kou is namelijk onderweg naar het zuiden en schampt daarbij waarschijnlijk Oostenrijk.

600 mm regen in een dag

We gaan dag 4 in van de südstau in de Italiaanse, Franse en Zwitserse zuidalpen. De stad Genua hoort dan wel niet formeel tot de Alpen maar het heeft wel met dezelfde stuwing te maken. In het stadsdeel Fiorino tegen de heuvels viel maar liefst 600mm regen in 24 uur tijd.

null

Wat verder opvalt is de hoge sneeuwgrens. Neerslagafkoeling - verlaging van de sneeuwgrens door intensieve neerslag - heeft nauwelijks voor sneeuwval in de dalen kunnen zorgen. Beneden 2000 meter bleef het veelal bij regen waardoor vooral de gletsjerskigebieden profiteren. Lokaal lukte het beneden de boomgrens wel voor dumpplaatjes te zorgen, zoals hier in Champorcher.

Champorcher (1427m), Aosta-dal
Champorcher (1427m), Aosta-dal

Nog veel neerslag onderweg

Het is nu woensdag, en dit zit er volgens het GFS-model t/m morgen nog aan neerslag aan te komen (bron: wetter3.de). Merk ook de scherpe begrenzing op tussen de Noord- en de Zuidalpen op. Oostenrijk blijft gewoon helemaal droog (op het uiterste zuiden na).

null

In het noorden zorgt de föhn ook nog steeds voor krantenkoppen. In het Zwitserse Linthal en in Salzburg (O) werd het respectievelijk 20,2 en 21,5 graden. Hier in de noordalpen slinkt de sneeuw nu zienderogen. Waarschijnlijk is deze week beneden zo’n 1800 meter alles verdwenen.

Skigebied Hochkönig t.h.v. Dienten
Skigebied Hochkönig t.h.v. Dienten

Vooral in oosten van Oostenrijk kouder

Dat komt natuurlijk wel vaker voor eind november, maar na de uitstekende sneeuwcondities vorige week is het zonde. De oorzaak is ook niet alledaags, deze lange föhnperiode. Daar komt in het weekend gelukkig een einde aan. Tegelijk gaat koude lucht vanuit Scandinavië naar het zuiden uitstromen. Deze zal wegvloeien over de Balkan maar Oostenrijk kan hiervan een staartje meepakken. Dat betekent lagere temperaturen, de nulgradengrens gaat richting 1500 meter en misschien wel lager, en zeker 's nachts kunnen de sneeuwkanonnen weer volop gaan spuiten.

Door föhn een prachtige zonsopkomst in de Jungfrau Region, rechts de Wetterhorn
Door föhn een prachtige zonsopkomst in de Jungfrau Region, rechts de Wetterhorn

Naar het westen toe (Franse Alpen) is de afkoeling veel minder uitgesproken, maar daar kan vrijdag boven 1500 meter weer wat natuursneeuw vallen als de südstau voor de laatste keer aanzet. Dat is het wel zo’n beetje. Vanaf zaterdag is het met de sneeuw voorlopig gedaan en zorgt hogedruk overal voor veel rustiger en droger weer.

Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

@roel stel je had komend weekend geblocked voor een eventuele shorttrip. Zou jij dan gaan? (we zitten te denken aan Zermatt)

Pittig. Ik kijk maar even minder webcams want het wordt groener en groener op de plaatsen waar wij over 4 en 8 weken naartoe gaan (Frankijk, massif des aravis en Oostenrijk Montafon). Echt zonde. Hoop dat de sneeuwkanonnen aan gaan zodra het kan en dan maar duimen voor een dumpje half december :)

@Helmert, ik zou zeker gaan als je aan Zermatt zit te denken. Het klaart vanaf vrijdag juist op.

Er zit trouwens inzake kou trouwens een groot verschil tussen het Europese en het Amerikaanse model. De Europeanen (ECMWF) voorzien vanaf zondag kouder weer (en ook over een groter deel) dan het Amerikaanse GFS-model. Beide modellen zijn het er wel over eens is dat de kou tijdelijk is.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

Pfff… gaat December weer zo’n thriller worden als afgelopen jaren? De kerstvakanties van 2011 en 2012 waren geweldig, maar de afgelopen 3 jaren hield het niet over…

Ik weet dat er nog 4 weken te gaan zijn en het in een paar dagen volledig wit kan zijn, maar had gehoopt dat de goede start van een meer blijvend karakter was. We krijgen wel opnieuw de bevestiging dat onder de 1500-2000m het eigenlijk pas vanaf begin december gaat tellen wat winterseizoen en opbouwen sneeuwdek betreft.
@roel dank voor de heldere updates als altijd ;)

@edwinros
Het is niet voor niets dat er geaccumuleerd veel meer sneeuw ligt met paas dan rond kerst. De meeste gebieden proberen open te gaan maar dat is geen zekerheid.

Ik kan hem zo niet vonden maar Roel of Rogier heeft er al eens over geschreven.

Verder denk ik niet dat het een billenknijper word wat ik me er van kan herinneren zijn we nu al zo anders gestart dat de door jou genoemde winters en zeker als vorig jaar. Of dat positief is weet ik niet.

Zoek ook nog even naar de effecten van minder als normaal poolijs en de straalstroom.

Seriously snow addicted family!

@Jeffrey.

Helemaal logisch en terechte opmerking. Uiteraard bouwt het sneeuwdek over het seizoen op, vandaar ook mijn opmerking “opnieuw de bevestiging”…

Ook in de voorgaande winters hebben we in November wel een goede eerste ‘wintereinbruch’ gehad en verdween die vervolgens als sneeuw voor de zon in de periode tot kerst. Vorig jaar bijvoorbeeld was het rond deze tijd goed wit in SFL wist facebook mij pas nog aan te herinneren ;)

Poolijs en straalstroom lijken inderdaad wel veelbelovende signalen, maar je ziet aan deze week dat het allemaal wel precies goed moet uitpakken. Als ik Saas-Fee of Zermatt had geboekt was ik nu waarschijnlijk superpositief geweest ;)

Maak me zeker geen zorgen over de kerst, maar ben wel realist genoeg om te beseffen dat ‘we er voorlopig nog niet zijn’ …

@edwinros, geen dank!
Vergeet niet dat deze föhnperiode eigenlijk ongekend is. Meestal houdt ie na een dag of twee / drie op, maar nu blaast ie eigenlijk al sinds vrijdag (met een korte onderbreking afgelopen zaterdag).

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

Gisteren 80 cm compacte sneeuw op de Lautaret, en het sneeuwt er nog steeds hard. Foto via Hotel des Glaciers:

null

Click. Click. Peace

@edwinros

We zijn er inderdaad nog niet maar dat houd dit ook zo boeiend :) “dingen” die hoger in de atmosfeer gebeuren zoals de straaltroom (en nog hoger) zijn slechts een indicatie or richting zo je wilt… Onderop moeten de sturende gebieden nog wel even de details bepalen.
@Rogier dat gaat lekker daar!

Seriously snow addicted family!

@Roel: GFS gaat nu ook veel meer voor kou en hoé. Erg benieuwd hoe dit evolueert.

Valfrejus gaat helemaal loos… Meer dan twee meter sneeuw zeggen ze op facebook:

null

Click. Click. Peace

@Roel: GFS gaat nu ook veel meer voor kou en hoé. Erg benieuwd hoe dit evolueert.

Timsa op 23 nov 2016 12:52

Klopt, het ensemble is weer wat kouder geworden. Helaas niet al te lang.

Vanmorgen:

null

Vanmiddag:
null

*bericht bewerkt door Roel op 23 nov 2016 14:49

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

@roel Even tussendoor… Ik ben stiekem een beetje nieuwsgierig naar jou mening over het feit dat het al een lange tijd veel te warm is richting Spitsbergen.

Airolo, Tessin CH - happy shoveling

null

The older I get, the better I was

@roel Even tussendoor… Ik ben stiekem een beetje nieuwsgierig naar jou mening over het feit dat het al een lange tijd veel te warm is richting Spitsbergen.

jarinvergeer op 23 nov 2016 17:51

Artikel, noordpool 20 graden (!!!) warmer dan normaal
https://www.washingtonpost.com/news/energy-environment/wp/20…

temperatuur afwijking, groen is normaal, rood is 2016

null

die trend van de hoeveelheid poolijs krijg je ook de bibbers van

null

The older I get, the better I was

@jarinvergeer de grafieken van @Onnem zeggen eigenlijk genoeg. Ik vind het erg verontrustend waarbij we eigenlijk niet precies weten wat de gevolgen gaan zijn. Siberië heeft nu wel zware vrieskou en veel sneeuw, maar dat is feedback op het vele open water a.g.v. de warmte op de Noordpool. Er gaan verder theorieën dat de winter hierdoor bij ons juist meer kans krijgt. Daar heb ik geen mening over, we moeten het gaan zien.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger
Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie