Wintersporten met een handicap

Rogier op 30 januari 2013· 9 reacties

null
Ook met een handicap is genieten van de sneeuw mogelijk

Mensen met een handicap of een beperking kunnen in de winter vaak niet deelnemen aan de skisport. Voor hen is wintersport geweldig afzien. Maar toch is er voor elk wat wils! Het aanbod van sporten voor mensen met een beperking of handicap is de laatste jaren enorm gegroeid en onderstaand zal ik een aantal voorbeelden van de mogelijkheden beschrijven.

Snelheid
Als iemand van snelheid houdt dan is de mono-ski de perfecte uitrusting. Op een carve-ski is een frame gemonteerd met een mee-verende stoel. Je houdt dan je evenwicht met 2 korte ski’s en 2 kleine en korte skistokken. Deze vorm van wintersport is geschikt voor mensen met een dwarslaesie, spina bifida of multiple sclerose, maar ook voor mensen met een bilaterale amputatie of hersenverlamming. Belangrijk voor het gebruik van de mono-ski zijn een goede stabiliteit en het goed functioneren van de bovenste ledematen in combinatie met een goede grijpfunctie van de handen en flexibele beweging van de heup en/of knie gewrichten.

null

Stabielere variant
Een stabielere variant is de zogenaamde bi-ski. Omdat dit apparaat is gemonteerd op twee ski’s glijdt het aanzienlijk stabieler, maar verliest het wel aan wendbaarheid. Of het nu met of zonder stokken, hier neemt een skiënde begeleider altijd de leiding. Deze vorm van skiën is zeer geschikt voor mensen met een cerebrale parese, quadriplegie of hemiparese. De enige vereiste voor de deelnemers is het vermogen om gebogen te kunnen zitten.

null

Langlaufen
Een soortgelijk principe als op de bi-ski is ook toegepast bij het langlaufen. Hiermee kun je met een zogenaamde langlauf-slee slee de loïpes op. De gehandicapte wordt met riemen stevig vastgezet op de zitting van de slee en kan zo ook weer snel omhoog komen na een val. Voorwaarde voor deze sport is net als bij de mono-ski een goede basis stabiliteit en goed functionerende bovenste ledematen.
Een ander alternatief voor mensen met mobiliteitsproblemen, die niet op de mono-ski kunnen is de ski-bob / snowbike. Hier zit je op een aangepaste kleine fiets waaronder ski’s in plaats van wielen zijn gemonteerd. Ook meer niet-gehandicapten zie je tegenwoordig op de pistes met een ski-bob / snowbike.

null

Ook met amputaties
Zelfs mensen met een amputatie kunnen veilig sporten op ski’s. Het is daarbij wel erg belangrijk dat de prothese is voorzien van een stevige huls om de kracht op de ski’s optimaal te kunnen benutten. Als bij iemand een amputatie heeft plaatsgevonden dan is skiën met zogenaamde. skikrukken de oplossing. Bij beginners wordt er een cursus gegeven door een skileraar die dan zelf ook met deze krukken les geeft. Sportieve en meer ervaren mensen met een amputatie kunnen zelfs een snowboard proberen. Met de langlauf slee in combinatie met de skikrukken kunnen ze ook eenvoudig van de pistes afkomen.
Hier in Tirol is er een gespecialiseerd bedrijf in aangepaste winterport artikelen zoals de mono-ski, de firma Praschberger, die aangepaste sportuitrustingen maakt voor mensen met een handicap. Daarnaast maken ze speciale wintersport uitrustingen voor vijf Paralympische medaillewinnaars.

null

Visuele handicap
Voor mensen met een visuele handicap zijn er uiteraard ook mogelijkheden. Zij kunnen skiën of langlaufen samen met een skiënde metgezel. Soms sta ik er verbaasd van hoe snel je ook zonder of met een beperkt gezichtsvermogen de pistes af kan skiën! De skiënde begeleider moet wel beschikken over een luide stem, de skiërs worden door luid geschreeuw in de juiste richting gestuurd. Dit wordt alleen gedaan op de voor hun bekende pistes met weinig skiërs. Voor diegenen die geïnteresseerd zijn in dit onderwerp, de boeken ‘‘skiblind’ en ‘skibrevier’ van Clemens Sulzer zijn dan een must om te lezen.

Rogier
woont in de Franse Alpen. Als er maar een beetje sneeuw ligt, is hij buiten te vinden, om ons daarna bij te praten.

Plaats een reactie

Mijn vader heeft een kunstbeen… En ik weet dus niet beter dat mijn vader een skifiets/skibob heeft!
Echt lachen hoor zo een ding, ziet er nog best makkelijk uit, maar valt vies tegen.
Altijd een leuk gezicht en voorheen werd mijn vader altijd ondervraagd in de lift en bij restaurantjes. Mensen vonden het heel apart!
Tegenwoordig zie je het steeds vaker…

Kom net weer uit Flachau waar we als vrijwilligers ski-team van de SHOS ( St.geHandicapten Op Ski’s) weer les hebben gegeven aan mensen met een beperking tijdens de jaarlijkse reis van de SHOS naar de sneeuw. Ontzettend gaaf om te mogen doen en enorme bewondering voor de deelnemers en hun familieleden. Het is ontzettend leuk om te zien hoe de lessen op de sneeuwbanen in Nederland z’n vruchten afwerpen in de sneeuw! Als er nog mensen enthousiast worden om aan deze groep les te geven, ski/snowboard, we kunnen altijd nog goede mensen gebruiken!

@Gast289,

Vrij laag, je reactie op de post van Desiree.

On topic:

Mooi dat er voor mensen met een handicap genoeg oplossingen zijn om toch van de wintersport te kunnen genieten!!

DON'T BLINK BECAUSE HISTORY IS WRITTEN IN AN INSTANT

Stichting Cerebral in Bellwald is hier heel groot in. http://www.dualski-bellwald.ch/

Pannenkoek; een castrerende discus die door een agrarische autochtoon tussen je benen geramd wordt

Ik zag vorig jaar een gehandicapte jongen in een soort monoski achtig geval met een skileraar er achter de piste afknallen, hij zat echt met een enorme glimlach in dat ding.
Ook voor de ouders, die er achter skieden, was het zo te zien een heel leuk moment.
hij ging nog hard ook trouwens :)

@ arends, toch wel goed bedacht, jij was er niet op gekomen durf ik te wedden

Ik was met de Bas v/d Goor Foundation in Flachau dat het SHOS daar ook was.
Heb ze zien skiën en begeleiden, neem me petje af. zwaar zo’n speciale ski voor mindervalide je moet ze toch in balans kunnen houden als je er achter skiet :)
Top gedaan begeleiding en vrijwilligers!!

Dienten Die Alte schule

je kunt zelfs een backflip !!!

null
!

Om het dossier een beetje completer te maken:
Naast http://www.shos.org
is er ook
http://www.vgw-online.nl
http://www.swg-nederland.nl
http://www.nvsv.nl
http://www.poly-aktief.nl

en natuurlijk zijn er daarnaast verscheidene organisaties die mensen met een verstandelijke beperking een onvergetelijke wintersportvakantie beleven.

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie