BEWintersport is ook beschikbaar op wintersport.be
sluiten
Hoe blijft je relatie heel op wintersport?

Hoe blijft je relatie heel op wintersport?

Rogier op 21 januari 2017 · 91 reacties

Samen op wintersport is romantisch, is genieten, is lekker samen zijn. Tenminste dat zou je denken. Maar op de pistes zie ik veel stelletjes ruzie maken, en is het duidelijk dat samen op wintersport soms niet zo’n goed idee is. Zeker als één van de twee een fanatieke wintersporter is en de ander niet. Vier tips om te zorgen dat een wintersportvakantie met z’n tweetjes voor herhaling vatbaar blijft!

1. Geef elkaar geen les!

De allerbelangrijkste tip is dat je elkaar geen les moet geven. Of in ieder geval dat je weet waar je aan begint als je dit doet. Ten eerste is lesgeven een vak apart. Dit kun je in bijna alle gevallen beter overlaten aan gediplomeerde skileraren. Maar zelfs als je zelf skileraar bent is het niet verstandig om je vriend of vriendin tips en adviezen te geven. Op de een of andere manier is les krijgen van je partner iets dat heel moeilijk is, voor bijna iedereen. We zijn sneller op onze teentjes getrapt door onze geliefde dan door een willekeurige leraar of lerares. Zelfs tips of opmerkingen over elkaars ski- of boardstijl kun je de eerste wintersportjaren soms beter achterwege laten.

2. Wees eerlijk met wat je wil

Terwijl de één kilometers wil maken, wil de ander bij elk hutje lekker een kopje koffie pakken. Dan zijn ergernissen zo geboren. In plaats van te wachten tot de spreekwoordelijke druppel, is het beter om dit snel uit te spreken! Want zo kunnen jullie allebei water bij de wijn doen. Het belangrijkste is samen weg zijn toch? Als je hier geen ja op antwoordt kun je trouwens beter met een groepje wintersportvrienden op stap gaan.

3. Respecteer de angst en het kunnen van je partner

Een ander belangrijk punt waar het vaak mis gaat, is dat bij een verschil in niveau er geen rekening wordt gehouden met de eventuele angst van de ander. Ik zie te vaak stelletjes waarvan een van de twee (even vaak de man als de vrouw) duidelijk niet op donkerrood of zwart thuishoort en toch is meegegaan, soms onder lichte dwang. Dit resulteert vaak in angst welke niet altijd begrepen wordt door de betere wintersporter. Er is niets vervelender dan dat je het idee hebt dat je partner vindt dat je je aanstelt. Dus zorg ervoor dat je niet in deze situatie komt. Blijf dus lekker op eenvoudige pistes. Kom je wel in deze situatie, neem de angst dan serieus.

4. Stel je verwachtingen bij

Samen met je partner op wintersport is, zeker als er een niveauverschil is, heel anders dat met een groep skivrienden. Stel dus je verwachtingen bij, zeker de eerste keer. Ga op wintersport om lekker samen te zijn, en zet (zeker die eerste keer) het pure skiën en snowboarden even op de tweede plek. Zorg dat je verwachtingen kloppen met het samen op pad gaan. In een relatie luistert dat vaak net wat nauwer dan met een groep vrienden.

Dit zijn tips maar het kan natuurlijk ook dat jullie allebei hetzelfde niveau, en precies dezelfde wensen hebben tijdens een skivakantie. Dan is er geen vuiltje aan de lucht.

Mijn ervaring

En dan natuurlijk de vraag hoe mijn relatie met Sandra heel blijft. Als we samen voor het plezier skiën. Zonder camera, zonder filmspullen, kortom niet om te werken is er geen vuiltje aan de lucht. We kennen elkaars kwaliteiten. We zijn allebei bloedfanatiek. Echter als we aan het werk zijn, en er een bepaalde foto gemaakt moet worden of op een bepaalde manier geskied kan worden kan de druk wel eens hoog oplopen. Een verkeerd begrepen opmerking of tip over 'waar te skiën' of 'hoe een bocht te draaien' voor een foto kan wel eens irritatie opleveren. En dan kan er wel eens, tot groot genoegen van onze skimaatjes, wat onenigheid ontstaan... Maar ja, een poederbocht en een geweldige foto verder is het dan weer vergeten...

Wat zijn jullie ervaringen samen met je partner op wintersport?

Op de hoogte blijven van de laatste artikelen? Meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief!


Plaats een reactie

Om te posten op dit forum heb je een account nodig. Login of maak een account aan.

Reacties

 • ThomJ 21-01-17 09:07
  ThomJ 21 januari 2017 · 09:07
  Wat ik een beetje uit jouw verhaal proef is dat je vooral je verwachtingen moet bijstellen en je moet inleven in de ander. Dit is ook als je met vrienden op wintersport gaat met een ander techniek/ervaringsniveau wel zo.

  Wel heb ik mijn twijfels over puntje 1. Ik weet dat sommige mensen het moeilijk vinden als ze advies krijgen van mensen die heel dicht bij ze staan. Ik weet ook dat er mensen zijn waar dit juist prima kan. Het is naar mijn mening meer afhankelijk van hoe je advies geeft (hoe meedenkend je bent) en hoe de houding van je partner (in deze) is.
 • Roy83 21-01-17 09:19
  Roy83 21 januari 2017 · 09:19
  Met name punt 1 is herkenbaar! Ik was deze week in Winterberg en zag daar heel veel stelletjes ruzie maken, vaak ook waarbij de een de ander les gaf.

  Ik kan helemaal niet zoveel beter skien dat mijn vriendin, maar heb wel minder angst. Dus wij spreken soms even af dat ik een paar keer wat lastigere pistes ga doen, terwijl zij bij wat eenvoudigere blijft. Grootste gedeelte van de dag skien we wel lekker samen. Als t aan mij zou liggen, dan maakten we meer kilometers, als t aan haar zou liggen deden we fijne pistes gewoon 10x. Dat weten we van elkaar en werkt eigenlijk prima!
 • Rogier admin 21-01-17 09:20
  Rogier admin 21 januari 2017 · 09:20
  @ThomJ Dat klopt zeker! Het kan, maar vaak gaat het ook mis. Buiten het feit dat je cht wel goed moet zijn om goed les te kunnen geven om geen foute technieken aan te leren!.
 • Rogier admin 21-01-17 09:22
  Rogier admin 21 januari 2017 · 09:22
  @Roy83 En dat is precies de oplossing 😃
 • havana 21-01-17 09:44
  havana 21 januari 2017 · 09:44
  De ketting inkorten kan ook goed werken...
 • RCGrootveld 21-01-17 10:09
  RCGrootveld 21 januari 2017 · 10:09
  Vooraf samen bespreken wat ieders wensen zijn en op basis daarvan het gebied uitzoeken.

  Zo gaan wij meestal met een groep (10-15) met veel niveauverschillen en mensen die soms ook gewoon willen wandelen (al dan niet met sneeuwschoenen en/of met een gids).

  Proberen we gewoon rekening mee te houden bij het uitzoeken van de bestemming.

  Voor elk wat wils zeg maar.
  Rob
 • Hubert 21-01-17 10:32
  Hubert 21 januari 2017 · 10:32
  Mijn vrouw gehoorzaamd mijn bevelen eigenlijk gewoon nog steeds heel goed.
 • Bien 21-01-17 10:57
  Bien 21 januari 2017 · 10:57
  Ik ben nog nooit samen met mijn man op wintersport geweest. Hij is met zijn ouders vroeger wel geweest en vindt er niets aan. Dan ga ik hem ook niet lopen dwingen. Gelukkig hebben twee van mijn beste vriendinnen ook mannen die niet willen, probleem op gelost! Als snapt lang niet iedereen dat je een week zonder je wederhelft weggaat. Maar dat zal mij een zorg zijn. Voor ons werkt het.
  Let it snow, let snow, let it snow!
 • Alex 21-01-17 11:04
  Alex 21 januari 2017 · 11:04
  @Rogier Niks meer aan toe te voegen, klopt helemaal 😃
 • Sidinic 21-01-17 11:14
  Sidinic 21 januari 2017 · 11:14
  Makkelijk! Vrouw en kinderen thuis laten en je vrienden meenemen!

  Zitten met 6 vrienden op gelijkaardig niveau met dezelfde mindset. Dus vooral een goede groep zorgt voor weinig problemen.
 • Sandra3 21-01-17 11:23
  Sandra3 21 januari 2017 · 11:23
  Gelukkig geen probleem bij ons. Juist heel fijn als je samen het zelfde wilt en kunt. Wij beleven altijd vele km. ski plezier met z'n tweeen. Ook met een groep werkt dit prima dan gewoon een beetje aanpassen en iets minder kilometertjes maken. Gelukkig kunnen we altijd twee keer dus 1x samen en 1x met een groep. Mijn vriend is vroeger skileraar geweest maar les geven doet hij nooit bij mij, hij weet als geen ander dat dat niet werkt. Af en toe wat kleine aanwijzingen daar heb ik ook zeker geen probleem mee, ik heb ooit nog traditioneel leren skieen en hij Is begonnen op carve ski's dus dat maakt het verschil in techniek. Ben dus blij dat hij soms wat aanwijzingen geeft om mijn techniek te verbeteren. Inmiddels gaan we al weer 15 jaar 2 tot 3 keer per jaar op wintersport met veel plezier samen. Ik roep ook vaak dat ik blij ben dat wij qua nivo niet voor elkaar onder doen dat maakt het allemaal wel makkelijker om samen net zoveel plezier te hebben.
 • pimmetje 21-01-17 14:01
  pimmetje 21 januari 2017 · 14:01
  Ik kan prima met partner op wintersport, Ik ben de betere skiër, geef af en toe een tip waar hij toch niets mee doet. Kunnen we samen smakelijk om lachen. Tennissen daarentegen doen we niet meer samen. Dat levert scheidingstaferelen op. 😀
  *bericht bewerkt door pimmetje op 21 jan 2017 14:01
 • Elienc 21-01-17 14:24
  Elienc 21 januari 2017 · 14:24
  Haha zeer toepasselijk, we vertrekken vokgende week voor het eerst met twee. We hebben wel al behoorlijk wat besproken dus zitten wel op 1 lijn, en zijn ons goed bewust van het niveauverschil. Mogelijks gaat hij een dagje alleen of met gids op pad terwijl ik nog een lesje pak, komt wel goed.

  De afgelopen vakanties hebben vooral de relatie met de schoonouders op de proef gesteld 😀 zij hebben me meest leren skiën, in combinatie met les, en vooral schoonvader pushte wel eens. Bij bijna elke afdaling kreeg ik opdrachten etc. 😀

  'blijf dus lekker op de eenvoudigere pistes' vind ik niet zo'n super advies, tenzij de 'zwakkere' skiër het echt zo aangeeft, ikzelf heb meer aan meegaan met een betere groep, eventueel met wat hulp genre voorskien als ik het niet helemaal zie zitten. Een vriendin van me is toevallig tegelijk beginnen skiën, maar schat zichzelf consequent te laag in, waardoor ze telkens met beginners mee gaat en minder leert. Best wel blij dus om af en toe een meer uitdagende piste mee te pakken.
 • havana 21-01-17 14:37
  havana 21 januari 2017 · 14:37
  Net m'n vrouw hier op straat sneeuwkettingenles gegeven (zet gaat met louter vrouwelijke collega's skiën). Zonder ruzie. Maar goed, les geven is dan ook m'n vak 😉

  Zelfs bij de eerste poging had ze ketting er binnen 5 minuten strak op liggen, trots als een pauw natuurlijk 😀
  *bericht bewerkt door havana op 21 jan 2017 14:38 (26% bewerkt)
 • Rogier admin 21-01-17 14:40
  Rogier admin 21 januari 2017 · 14:40
  Haha zeer toepasselijk, we vertrekken vokgende week voor het eerst met twee. We hebben wel al behoorlijk wat besproken dus zitten wel op 1 lijn, en zijn ons goed bewust van het niveauverschil. Mogelijks gaat hij een dagje alleen of met gids op pad terwijl ik nog een lesje pak, komt wel goed.

  De afgelopen vakanties hebben vooral de relatie met de schoonouders op de proef gesteld 😀 zij hebben me meest leren skiën, in combinatie met les, en vooral schoonvader pushte wel eens. Bij bijna elke afdaling kreeg ik opdrachten etc. 😀

  'blijf dus lekker op de eenvoudigere pistes' vind ik niet zo'n super advies, tenzij de 'zwakkere' skiër het echt zo aangeeft, ikzelf heb meer aan meegaan met een betere groep, eventueel met wat hulp genre voorskien als ik het niet helemaal zie zitten. Een vriendin van me is toevallig tegelijk beginnen skiën, maar schat zichzelf consequent te laag in, waardoor ze telkens met beginners mee gaat en minder leert. Best wel blij dus om af en toe een meer uitdagende piste mee te pakken. Elienc op 21 jan 2017 14:24


  Pittigere pistes skiën is heel goed! Maar niet als de persoon in kwestie daar bang van wordt of dat te spannend vindt. Het is de angst die je moet respecteren.
 • Eisbeer 21-01-17 15:13
  Eisbeer 21 januari 2017 · 15:13
  Mijn vrouw gehoorzaamd mijn bevelen eigenlijk gewoon nog steeds heel goed.Hubert op 21 jan 2017 10:32

  Jouw vrouw zit zeker niet op dit forum 😜
 • OlafK 21-01-17 15:56
  OlafK 21 januari 2017 · 15:56
  Net voor het eerst met mijn vriendin geweest. Ging gelukkig helemaal goed. Zij is skilerares in carvetechniek, ik in de "oude school". Ik hoop dat ze volgende keer zich iets nog vrijer voelt om mij een paar tips te geven. Zij is toch echt de betere skier en ik hoop daar nog jaren van de profiteren.... 😃
 • RCGrootveld 21-01-17 17:23
  RCGrootveld 21 januari 2017 · 17:23
  Mijn vrouw gehoorzaamd mijn bevelen eigenlijk gewoon nog steeds heel goed.Hubert op 21 jan 2017 10:32

  Jouw vrouw zit zeker niet op dit forum 😜Eisbeer op 21 jan 2017 15:13

  Of ze weet niet wie hij is .....
  Rob
 • Jamie010 21-01-17 21:54
  Jamie010 21 januari 2017 · 21:54
  Gewoon zonder vrouw op wintersport, dan blijft de relatie ook erg goed.
 • Hulst 21-01-17 22:17
  Hulst 21 januari 2017 · 22:17
  Ik ski alleen en mijn vrouw en schoonzus vermaken zich perfect met wandelen, lift hogerop voor voetgangers, boodschappen doen, terrasje pakken. Aan het eind van de dag doen we dan samen een drankje. Tussendoor spreken we dan nog wel eens af op hoogte.
  En dat kun je in Trois Vallees jaren volhouden. Morgen starten we weer.
 • Carla46 22-01-17 11:14
  Carla46 22 januari 2017 · 11:14
  Zodra 1 van de 2 angst begint te krijgen of heeft begint de stress vaak toe te slaan 😃 Vaak kun je ook even splitsen bij sommige pistes en kom je op hetzelfde uit 😃 Ieder moet op zijn eigen niveau kunnen blijven skiën. Als dat niet gaat splits je of doet de minder goede skiër nog wat lessen nemen de helft van de dag bv. en ski je de rest van de dag nog ff wat samen.

  Les kun je beter van ´een vreemde´ krijgen (in het algemeen). Skileraren zijn opgeleid om snel foutanalyses te maken en geschikte oefeningen te geven ook en waar je de meeste aandacht op moet richten.
 • Goeleg 22-01-17 15:18
  Goeleg 22 januari 2017 · 15:18
  Gewoon zonder vrouw op wintersport, dan blijft de relatie ook erg goed.Jamie010 op 21 jan 2017 21:54
  Dan zou ik de scheiding aanvragen 😉
 • HarleySnowball 22-01-17 15:34
  HarleySnowball 22 januari 2017 · 15:34
  Ik ben fanatiek en mijn vrouw is dat minder. Maar ik pas mij graag aan vanwege een gezamenlijke wintersportervaring. Niets is zo romantisch als gezellig samen een helling afglijden, tussendoor een kusje en na een uurtje of 2 gezellig een terrasje pakken voor een half uurtje vooraleer we weer verder gaan. En mijn vrouw kiest voor een 3 of 4 uit 5 skipas, zodat ze een dagje rustig aan kan doen met een goed boek, en ik even vaart kan maken... als de betere bereid is om wat wat water bij de wijn te doen voor de mindere kun je een hele gezellige wintersportvakantie hebben samen!
  HarleySnowball
 • Elienc 22-01-17 20:43
  Elienc 22 januari 2017 · 20:43
  Oh, die was ik nog vergeten, als je er de kaart even bijpakte, zie je inderdaad vaak dat er wel eens een blauwe of rode afdaling zelfde start- en eindpunt als een zwarte hebben, dus dat kan wel eens fijn zijn. Vorige jaren vaak gedaan, maar telkens in groep. Hoe kijken jullie er tegenaan om met z'n tweeën te splitsen? M'n vriend en familie zijn van mening 'leave no one behind', en je gaat dus in principe niet alleen skiën, maar ik heb ook geen zin om hem de hele week tot last te zijn, dus lijkt me prima zo?
 • Jamie010 23-01-17 09:04
  Jamie010 23 januari 2017 · 09:04
  Gewoon zonder vrouw op wintersport, dan blijft de relatie ook erg goed.Jamie010 op 21 jan 2017 21:54
  Dan zou ik de scheiding aanvragen 😉 Goeleg op 22 jan 2017 15:18


  Nee juist niet. Dat heet elkaar de vrijheid om de dingen te doen die we leuk vinden. Als zij met vriendinnen naar Ibiza wilt gaan. Dan gaat ze lekker en zij vindt wintersport niks aan en veelste koud. En anderzijds weet zij dat ze een blok aan mijn been wordt. Dus scheiden nee. Ik heb een schat van een vrouw.
 • Quisa2 23-01-17 09:05
  Quisa2 23 januari 2017 · 09:05
  Oh, die was ik nog vergeten, als je er de kaart even bijpakte, zie je inderdaad vaak dat er wel eens een blauwe of rode afdaling zelfde start- en eindpunt als een zwarte hebben, dus dat kan wel eens fijn zijn. Vorige jaren vaak gedaan, maar telkens in groep. Hoe kijken jullie er tegenaan om met z'n tweeën te splitsen? M'n vriend en familie zijn van mening 'leave no one behind', en je gaat dus in principe niet alleen skiën, maar ik heb ook geen zin om hem de hele week tot last te zijn, dus lijkt me prima zo?Elienc op 22 jan 2017 20:43

  Mijns inziens lijkt dit prima. Toen ik een echte echte beginner was, vond ik het nog wel spannend (en deed het daarom niet), maar nu kan het prima.
  Ik zou alleen op 2 dingen letten (uit wrvaring ")):
  - niet doen op t einde van de dag (mocht er iets gebeuren, dan is het fijn als je niet het idee hebt dat je zo door de pisteurs moet worden opgehaald, maar dat er regelamtig iemand naar beneden suist)
  - echt even goed kijken of de pistes écht op hetzelfde punt eindigen en of jullie beiden weten welke afslagen je waar moet nemen (anders resulteert het gelijk in stukken lopen óf, in het mindere geval, in elkaar kwijt raken terwijl de mindere skier/boarder boven aan een onbekende donkerrode helling staat... niet per se leuk 😉).

  Nu kan ik zelf wel tegen een stootje, maar heb ik ook meerdere malen scheldend boven aan een donkerrode helling gestaan: vriendlief was op naburige helling lekker aan het crossen en ik had de afslag gemist. Een paniek belletje en 4 liften later konden we elkaar weer in de armen sluiten 😋 😋 als beginnend skier toch best spannend 😉)

  Oplossingen zijn mi:
  - lekker even samen eerst de helling doen (en kijken of het 'ok' is qua niveau en spanning
  - allebei dezelfde helling doen en elkaar 'lappen': we gingen bv 30 min dezelfde helling af, ik 3x en zij 5x... we zagen elkaar dan altijd beneden bij de lift 😃
 • michelr 23-01-17 09:22
  michelr 23 januari 2017 · 09:22
  Mijn vrouw en zusje vinden het heerlijk om de kleine piste te pakken in Saalbach, op een voorwaarde dat ik oprot en de hele dag op de piste ben.

  Tussen de middag mag ik wel langskomen voor eten, maar daarna weg wezen.

  Je hoort mij niet klagen 😃

 • Veenhoorn 23-01-17 10:29
  Veenhoorn 23 januari 2017 · 10:29
  Ik denk dat met je vrouw en met vrienden op wintersport gaan, en zelfs ook met kinderen, een kwestie van geven en nemen is.
  Ga je alleen de berg op kun je natuurlijk skiën wat je wilt en elke piste nemen die jij wilt. Is dat dan gezellig? In mijn ogen niet. Eerste jaren daarom ook geïnvesteerd in les en daarna rekening houdend met piste(kleur) en tempo. Kleine aanwijzingen, maar zeker geen betweterigheid. Niveau's en snelheden komen nu steeds dichter bij elkaar. En als ik een keer op zwart wil spelen of de ski-route, pakt zij een bakje koffie.

  Nu dat de kids meegaan en op skiles gaan, zal dat ook wel weer even aanpassen zijn. Die moeten om 09:30u afgezet worden, dus voordat je dan zelf on-route bent is het snel 10:00u. Dan kun je bij jezelf je lopen ergeren dat je niet om 08:30u aan de eerste afdalingen bezig bent en chagrijnig worden als het afscheid nemen net even iets langer duurt, maar dat is nu investeren in later. Over enkele jaren worden de kinderen op mij boos, dat ik niet genoeg opschiet....

  En te veel afstemmen, kost je misschien wat pistekilometers en wat getreuzel, maar zorgt wel voor beter overleg, meer rust en dus een betere relatie.
  Ein Winter ohne Schnee, tut dem Herz weh.
 • Ferdinand 23-01-17 10:32
  Ferdinand 23 januari 2017 · 10:32
  Kan je tegenwoordig op datingsites ook aangeven welk skiniveau je date moet hebben?
  Misschien iets voor Wintersporters.nl? 😉 😃
  fijne site hè, dat wintersporters.nl?

Plaats een reactie

Om te posten op dit forum heb je een account nodig. Login of maak een account aan.