Hoeveel uur per dag op de piste?

Rogier op 02 februari 2013· 25 reacties

null
De laatste afdaling na een fantastische dag in Alpe d’Huez

In de Alpen staat een wintersporter gemiddeld 4 uur per dag op de pistes. Dit lijkt niet veel. Maar ik vind dit als gemiddelde nog wel meevallen. Want natuurlijk ben je snel een hele dag onderweg maar als je daar ook het aantrekken van je skispullen, de lunch, en een pauze voor een kop chocolademelk aftrekt dan is vier uur best een mooie skidag.

Even rekenen
Stel, je begint de skidag vroeg om 9:00 dan vertrek vanuit je huisje om 8:45, de schoenen gaan aan, de kleding moet goed dicht worden gestopt en de ski’s of board ondergeklikt. Voor je goed en wel op weg bent ben je zo 10 minuten verder laat staan als je met de auto of skibus richting het gebied gaat. Voordat je in de lift zit is het snel 9:15-9:30. Stel dat je dan tot het einde van de dag non-stop skiet. Dan zou je op 8 uur uitkomen, maar feit is dat veel wintersporters het rond een uur of 15:00 wel voor gezien houden. Dat betekent 7 uur. Maar let wel, dan hebben we het nog steeds over non-stop skiën of boarden. Als je een keertje stopt voor een koffie of een chocolademelk gaat er zo 40 minuten vanaf en eten duurt alles bij elkaar zo een uur. Dus de kilometervreters die ook van een lekkere pauze houden komen ongeveer op 5 uur skiën of boarden op een wintersportdag uit.

null
Dit soorten dagen sta ik lang op de ski’s

Relax
Maar bij het scenario wat ik hierboven schets waarbij men 5-6 uur skiet of board heb ik het al wel over de hele fanatieke wintersporters. Het merendeel van de skiërs en boarders houdt er namelijk ook van om tussen de middag even lekker te eten. En groot gelijk geef ik ze. Wintersport is natuurlijk ook vakantie, en precies om 9:00 op de piste te staan tot de laatste lift, wie doet dat echt.

Paradijselijke dagen
Voor mij zijn het de dagen meter heel veel verse poeder dat ik hele dagen doorhaal en dan wil zelfs de lunch erbij inschieten. Dat sta ik echt van 9:00 tot 16:30 op de ski’s zonder een echte pauze. Maar dit gebeurt maar een paar keer per seizoen de andere dagen is vier uur wintersporten al best veel. Zeker als je in die vier uur keihard doorskiet of board.

null
Maar even chillen is toch ook erg lekker?

Hoeveel uur staan jullie op ski’s of board
Als jullie eerlijk rekenen dus ook met alle pauzes erbij en vanaf het moment dat jullie door het liftpoortje gaan, hoeveel uur skiën jullie dan per dag? Dan heb ik het niet over de tijd van appartement naar appartement, maar de tijd dat je echt al skiënd/boardend of in de lift doorbrengt? Volgens mij valt die 4 uur per dag als gemiddelde nog best mee, of zie ik dit verkeerd?

Rogier
woont in de Franse Alpen. Als er maar een beetje sneeuw ligt, is hij buiten te vinden, om ons daarna bij te praten.

Plaats een reactie

9u op de piste, doorskiën tot 12u, dan een uurtje lunchen, om 13u terug de piste op tot 16u-16u30. 3+3(,5)=6(,5) per dag. Alleen bij hevige mist of sneeuwval gaan daar zo’n 2 uur af.

Als ik ski ski ik meestal van 8:30 tot 16:00 zonder pause, maar op een rustige dag van 9:30 tot 15:30 met een heerlijke lunch!(dat is natuurlijk ook heerlijk)

Ik denk dat ik gemiddeld 5 uur aan het snowboarden ben op een wintersportdag.

Ik denk dat ik rond de 5 à 6 uur zit meestal, vaak sla ik pauzes over en ga ik in m’n eentje nog een extra half uurtje door. Het lukt me over het algemeen maar één week per jaar om op de latten te staan, dus dan zorg ik dat ik daar optimaal gebruik van maak! :)

Ik ski ook heel de dag van het moment dat de liften open gaan tot dat ze dicht gaan .alleen tussen de middag ga ik lekker een hapje eten .

Wat sowieso erg belangrijk is, of je nou 3 of 6 uur per dag op de ski’s of board staat, neem altijd goed de tijd voor een goede lunch. De meeste ongelukken gebeuren nog steeds in de namiddag wanneer mensen moe worden (lees: te weinig energie hebben). Zeker wanneer het in de ochtend goed is gegaan met alle afdalingen dan nemen ze in de middag meer risico.

Skiën. What else.

Wij zijn er vaak rond een uurtje of tien, dan rond twaalfen een uurtje schaft, dan rond drie uur een biertje en dan naar beneden. Dus een uur of vier is een goede dag. Tis ook vakantie…

Altijd de 1st lift, niks beter dan de vroege ochtend, vers gereden pistes weinig volk … en dan is alles afhankelijk van de conditie’s op een top dag kan ik ook niet stoppen tot de laatste lift maar bij minder weer… durf ik tegen de middag de handdoek smijten en een saunaatje gaan doen ook niet slecht :-)

Op 31 december heb ik in St johann samen met mijn dochter het hoogte record gebroken, daar hebben we in Oberndorf de 1st lift genomen en deze lift (enkel zwarte piste) 21 keer achter elkaar genomen 11 min lift 3,5 min skiën, tussen de middag zijn we dan kwestie van afwisseling naar de andere kant van het gebied geskied om daar vlug een pasta te eten en terug … spijtig genoeg heeft toen het systeem 2 liften naar ginder niet gelocht anders hadden we nog 1km meer gedaan :-) Nu zijn we gestrand op 14km
De dag erna op 1 januari was ik wel een beke moe, we zijn terug met de 1st lift begonnen maar om 12 uur was het goed geweest :-)

Voor mij is 4 uur veel te weinig. Ik heb maar 1 of 2 weken in het jaar om aan wintersport te doen dus dan moet ik die ook volop benutten :D.

De meeste liften gaan 8u30 open dus dan sta ik om 8u30 aan die lift om de eerste gondel naar boven te nemen. Ik zorg altijd dat ik goed ontbeten heb rond 7u45 is dat meestal. dan ski ik meestal tot rond een uur of 11u30 dan eet ik een halfuur tot 12u zodat ik terug op de latten sta als het wat rustiger is. Dan ski ik meestal altijd van 12u tot 16u30 aan een stuk, rond 15u eet ik nog wel wat in de lift, chocolade of een energiereep. Om 16u30 neem ik dan de laatste gondel naar het hoogste punt en dan ski ik naar beneden zodat ik nog ietwat langer dan wanneerd de liften sluiten kan skien, dan is het ook heel rustig een zalig moment altijd. Dus dan kom ik toch aan gemiddeld 7u skien per dag. :)

No sweat no glory

Zit de tijd in de lift hier ook bij?

#ProudToBePartOfLesWintersportérs

Na een uurtje of 3-4 taai ik wel af, rustig lunchen, en op tijd aan de borrel :-)
Ons motto is echt onthaasten en vooral genieten, of dat nu 3 uur skiën is, of 8 uur, als je het maar naar je zin hebt.

Wat een grootspraak van de diverse posters. Trek er maar alvast minstens 1/3 wachttijd bij en zitten in de liften vanaf. Lijkt dus heel wat 6 a7 uur maar is denk toch wat overdreven.

Volgens deze rekenmethode is 6 uur niet zo heel lastig te halen. Wat veel meer kost is dat je van die 6 uur er ongeveer 4 in de lift zit (of wacht) en max 2 echt op de piste staat. Maarja, we hebben het er graag voor over.

08.30 eerste lift, 3 x half uurtje pauze (koffie, lunch op een mooie steen langs de piste en rond 15 uur biertje/friet) en om 17 uur aan de borrel: dat maakt dus dat we zo’n 7 skien (of liften)…

9u op de piste rond 11u een plas en drankstop om 12u30 eten en 13u10 terug vertrekken tot 16u30 = dus ongeveer 6u30

RoCo

Ik neem aan dat al die tijden die genoemd worden inclusief lifttijd zijn. Als je die er af haalt kom je denk ik toch een stuk lager uit met je ski uren.

4 uur per dag is echt heel weinig.

Ik ga altijd met de eerste lift omhoog om 8.30 uur en dan ski ik tot 13.00 uur dus dat is al 4,5 uur. Dan van 1 tot ongeveer 2 uur eten. In de middag nog van 14.00 uur tot ongeveer 16.15 of 16.30 uur op de latten.

In totaal dus 7 uur.

Mensen, jullie moeten toch echt de wachttijden bij de liften en tijd die je in de lift zit eraf trekken en dan kom je echt niet tot bv 7 uur pure skitijd!

@gast026 in het bericht wordt duidelijk gevraagt om het aantal uren skieën en in de lift

http://www.skiline.cc
Dan weet je alles.

maar dit is incl lift. eigenlijk ski je minder

Hangt er vanaf hoe we op wintersport gaan. Met kinderen op les ski je natuurlijk tussen de lestijden in, dit betekent 10.00 uur de eerste piste en om 11.45 weer terug. Dan lunch tot 13.15 en vervolgens nog tot 15.00 skiën. Helaas kan de jongste nog niet de piste op, dus kunnen we niet nog even doorskiën. Kom dan dus slechts tot 3,5 uur op zo’n dag :(

Als we zonder kinderen gaan dan wordt dit gemiddelde gelukkig weer een beetje opgeschroefd, zo rond 10.00 de piste op, skiën tot 13.00 uur, uurtje eten en vervolgens tot 16.00 uur skiën. 5 uurtjes dus.

Het valt mij op dat jullie allemaal met de eerste liften omhoog gaan. Oké ik geef jullie wel gelijk want dat is wel echt geweldig.
Wij met het gezin gaan 3van de 5 dagen lekker vroeg en de andere 2 meestal rond half 10(ook niet erg laat maar als het aan mij ligt ga ik als eerste naar boven.

Meestal van 9-16.30 uur en dan tussen de middag een uurtje pauze dus 6,5 uur.
Waar ik mezelf altijd wel na de pauze aan stoor dat dat weer 1a2 afdalingen moet pakken om er weer een beetje in te komen na de lunch. Voor de lunch ging het nog zo super en daarna moet je weer inkomen, in extreme goede dagen eten we de belegde stokbroodjes op in de lift en pakken we in geen extra pauze.

De eerste lift red ik meestal niet; het is ook vakantie dus wil niet al te vroeg op. Als ik om half tien op de piste sta heb ik het al netjes gedaan. En dan door tot ik het mooi geweest vind. Dat kan 15.00u, maar ook 16.30u zijn. Met tussentijd een bakkie choco met rum en een lunch natuurlijk!

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie