10 tips om vakantiedrukte te voorkomen

Arno5 op 31 januari 2013· 23 reacties

null
Hoe de drukte te ontlopen?

De vakantieperiode komt eraan. Het zal weer druk op de pistes worden. Gelukkig vallen de vakanties in mijn ‘thuisland’ Frankrijk redelijk gunstig zeker voor Nederlanders en Belgen. Maar dat het druk gaat worden dat is een ding dat zeker is. Hier tien tips om teveel wachttijden tijdens de vakantiedrukte te voorkomen.

1. Vermijd de vakantieweken
Dit is natuurlijk de meest voor de hand liggende tip, maar toch zijn er mensen die onnodig de drukte opzoeken. Was het voorheen redelijk verspreid, de laatste jaren heeft west Europa massaal dezelfde weken vrij. De kerstvakantie- en februariweken zijn dus erg druk. Kijk niet alleen naar de Nederlandse vakantieplanner, maar raadpleeg de internationale vakantiekalender! Heb je de mogelijkheid, zoek dan in januari of maart de sneeuw op of profiteer van heerlijke voorjaarscondities in april!

2. Creatieve lunchpauze
Tussen 12:00 en 14:00 is het lunchpauze en dat geldt zeker voor de Fransen die hier heel stipt in zijn (“c’est l’heure…”) en er dus ook goed de tijd voor nemen. Je merkt dan ook dat het even daarvoor tot even daarna een stuk rustiger is op de pistes. Natuurlijk moet er gegeten worden, maar als je daar creatief mee omgaat kun je tussen half 12 en half 3 genieten van relatief rustige pistes en de beste condities van de dag.

3. Vul de lift
Skiën en snowboarden zijn individuele sporten en bijkletsen doen we dan ook in de skiliften (sleepliften buiten gelaten). Maar als er een lange rij staat, zorg er dan voor dat je alle plaatsen in de lift vult en probeer niet persé bij je vrienden of familie in de lift te zitten. Zie het als een kans om je Duits, Franse of Engels op te halen en maak een gezellig praatje met je buitenlandse liftgenoten. De liften zijn tegenwoordig zo snel dat je elkaar binnen 10 terugziet bij de uitstap van de lift…

4. Vermijd de populaire plekken
Er zijn altijd liften, pistes en restaurants die iedereen kent en erg populair zijn. Bedenk vooraf welke dat zijn en ga daar juist niet heen. Zoek de hoeken van het skigebied op die niet zo bekend of populair zijn of zelfs dat gedeelte van het gebied waarvoor je een paar minuten (extra) in de skibus moet zitten. Schaduwrijke delen zijn ook altijd stiller; check de pistekaart!

null

5. Ga freeriden met een gids (voor off-piste skiërs/boarders)
Tijdens de vakantieweken zijn de mooie off-piste afdalingen binnen no-time uitgespoord. Wil je nog wat first tracks scoren dan ben je vaak aangewezen op een gids. Bij de liftrij krijg je met de gids/leraar vaak voorrang en even later sta je op een top, genietend van de stilte en neerkijkend op de hectiek van de pistes en het skigebied. Wil je echte rust beleven, ga dan toerskiën en zoek (met een gids) de backcountry op!

6. Kies de zondag als wisseldag
Bij de Nederlandse touroperators is het onmogelijk, maar via privé chalets en gespecialiseerde reisorganisaties is het vaak wel te regelen dat je op zondag aankomt en vertrekt. Je eerste skidag is niet op de drukke zondag, maar op maandag en je laatste skidag is de rustige zaterdag, als de meesten weer de auto of bus instappen. Deze lokale organisaties kunnen je ook nog eens voorzien van insider tips om de drukte te vermijden!

7. Neem een skivrije dag
Hollands als we zijn vinden we dit vaak zonde van de kostbare skidag. Maar het is voor het lichaam erg goed om even een dag anders te bewegen en de skispieren even te laten bijkomen. Ga bijvoorbeeld een dag het dorp in of bezoek een stadje in de omgeving. Of wat dacht je van een dag bijkomen in het plaatselijke wellness center of ga (net als de Fransen) eens uitgebreid lunchen van 11:30 tot 14:30 inclusief een mooie fles wijn. Natuurlijk kun je alsnog wat actiefs gaan doen door bijvoorbeeld een mooie sneeuwschoenwandeling te gaan maken, te gaan schaatsen of (iets extremer) te gaan ijsklimmen onder begeleiding van een ervaren gids. Met een creatieve onderbreking van je skivakantie zul je merken dat je vakantie veel langer lijkt te duren; probeer het maar eens!

null

8. Ga juist wél de piste op als het sneeuwt
Als het sneeuwt en het zicht is minder, blijven vele toeristen thuis in appartement of hotel. Dit zijn juist de dagen dat je kunt profiteren van goede sneeuw en relatief rustige pistes! Kleed je goed aan, gebruik de juiste bril en kies voor de afdalingen (in het bos) waar het zicht nog wel goed is en geniet van de verse sneeuw!

9. Blijf relax, je hebt vakantie
Kijk eens om je heen in een lange rij bij de drukke skilift, passenkassa en supermarkt. Wie staan zich doorgaans het meest op te winden en het hardst de zuchten? Juist, wij Nederlanders gevolgd door de Engelsen die er ook wat van kunnen (en trouwens vreemde ideeën hebben over het maken van rijen). Laten we eens omdenken en proberen te genieten van het moment van even niks te moeten maar gewoon even lekker te wachten. Kijk om je heen, maak een praatje met je buurman/vrouw, ga trendwatchen of ontpop een nieuw fenomeen; fileflirten bij de skilift!

10. Eet knoflook ;-)
Dit is de laatste oplossing als niks anders meer helpt. Praat veel met, of liever nog tegen, je liftgenoten en dan vooral in afgesloten gondels. Dit is een tip die wij Hollanders nog niet veel in de praktijk brengen maar waar de Fransen en Italianen al veel langer lucht van hebben gekregen. Grote kans dat iedereen je aan het eind van de week meteen voor laat gaan in de liften ;-)

Heb jij zelf nog goeie tips of aanvullingen op deze 10 tips, deel ze dan hieronder!

Arno5
beleeft in het Franse Grand Massif vanuit het basecamp in Samoëns mooie avonturen en houdt ons daarvan op de hoogte.

Plaats een reactie

Een gebied kiezen met weinig bedden in verhouding tot de capaciteit van de liften als je toch in het hoogseizoen moet gaan. Of een gebied dat moeilijk bereikbaar is om de dagjestoeristen te ontlopen.

Komend weekend ga ik naar Flachau, ik ben benieuwd naar de drukte. Normaal gesproken ga ik in januari en maart maar dit jaar kon het even niet anders. Gelukkig vallen de Nederlandse vakanties wat later dus ik hoop dat het meevalt met de drukte!

@Robin: de enige juiste tip ! Kijk vooral naar de liftcapaciteit, gaan al jaren naar saalbach Hinterglemm en zijn gebonden aan de krokus maar nooit van die fuiken vol met skieers zoals op de foto, moet er niet aan denken ! Zonde van je tijd toch ?!

Tip 11.
Vroeg starten: om 9.00 op de piste. DWZ geen rij bij de lift/kassa. auto dicht bij de lift en maagdelijke pistes. Dan om 11.00 aan de chocolat chau en inderdaad na 14.00 lunchen.Stoppen om ± 15.30 geen file vanaf de lift (Châtel) en nog rustig in de supermarkt.
Tot 17.00 op terras genieten van de zon.
Succes!

@Derk (en anderen)

Tips voor Flachau: 1. Opsteigen met bijv. Die Rote 8er of Flying Mozart (gaan gelijk naar de top)
2. Vermijd Flachau zelf.
Ga bijvoorbeeld naar Zauchensee. Dit is ook leuker als je wat verder gevorderd bent.
Of ga naar Hochkönig, Schladming (hier is de Ski Amade-pas ook geldig)

Een mooie extra tip als je in le Grand Massif gaat skiën:

Neem ruim de tijd voor de Cascades piste en laat je lunchpakketje thuis. Reserveer (telefonische) je lunch bij de halverwege gelegen Refuge de Gers en doe eigenaar Stephan de groeten van me :)

De Cascades is een halve dagtoer en zeker als je gaat eten bij de refuge. Ook leuk om te combineren met een paar pistes is het mini gebiedje van Sixt waar je anders nooit zult komen. Voor de Cascades afdaling heb je uiteraard verder geen liften nodig en in Sixt is het nooit echt druk; veel plezier!

De belangrijkste tip vergeten: kies een rustig skigebied waar je niet aan de lift moet wachten en de pistes zelfs in de vakantie relatief verlaten zijn!

of ga niet

Iemand nog tips waar het relatief rustig(er) blijft tijdens de voorjaarsvakantie?

@gast 272: de Weissee vlakbij Kaprun.

www.wausclothing.com THE BRAND FOR BOARDERS

Volgens mij kan je vakantiedrukte niet voorkomen (tenzij de meerderheid van de wintersporters thuis blijft), maar je kunt het wel ontlopen. En dat doe ik graag, dat is een ding DAT(leuke verhalen altijd hier op wintersporters maar een kleine spellingscursus zou geen overbodige luxe zijn voor de bloggers;-)) zeker is. Ik ga lekker in maart als het weer wat rustiger is!

Niet iedereen kan in Januari of Maart. Ik ben docent en het liefste ga ik ook week 3 maar dan heb ik uiteraard nooit schoolvakantie. Ik zit dus vast aan de schoolperiode. Volgende week weer ValTho (twee jaar geleden viel de drukte mee omdat de liften super snel zijn). Nu hebben de fransen nog geen vakantie dus zal nog iets rustiger zijn.

Wie heeft er een tip (Oostenrijk en Frankrijk) voor een gebied wat meer dan 100km piste heeft (mag verzameld), waar iets te doen is buiten het skien om en waar het relatief rustig is in de vakantie periodes?

@ Thomas, ik denk dat je helemaal gelijk hebt. In Frankrijk valt de vakantie ‘wat laat’ en daardoor zal het volgende week een stuk rustiger zijn dan op het moment dat de Franse vakantie losbarst. Sowieso hebben we geluk met het feit dat Parijs en Marseille niet tegelijk vakantie hebben.

Click. Click. Peace

Tip 10!! Naar 't schijnt is look nog gezond ook :-))).

@Thomas, hieronder een aantal tips voor rustigere (tijdens Nederlandse vakanties) Franse skigebieden met leuke dorp/stad (voor bezigheden naast het skiën).

  1. Megève (Evasion Mont Blanc, 336km piste) = Leuk dorp/stad, nabij Chamonix
  2. Valloire (Galibier Thabor, 150km piste) = Mooi gezellig drop (geen flats/bunkers)
  3. La Rosière (Espace San Bernardo, 150km piste) = Mooi gezellig dorp, nabij Bourg St. Maurice, bijna alle Nederlanders rijden hier (onterecht) aan voorbij richting La Plagne/Les Arc, Tignes.
  4. Le Grand-Bornand/La Clusaz (Massif des Aravis, 222km piste) = Beide authentieke bergdorpen

Tot slot heb ik in gebieden als Espace Killy nog nooit lang bij de lift hoeven staan tijdens vakantie periodes, er zijn hier gewoonweg zoveel liften dat de mensenmassa zich zeer snel verspreid en met name het zoeken van de ‘uithoeken’ van het skigebied (Tip 4) is aan te raden. Een goed voorbeeld hiervan is bijvoorbeeld de lift/pistes van de Mon Du Vallon in Les3Vallees. Hier is nooit wat te doen…

Slot tip voor de reis er naartoe… rijdt pas rond 11-12.00uur 's middags weg in Nederland, dan zal je achter iedereen aanrijden en heel veel drukte ontlopen op de snelwegen, met name voor de Oostenrijkgangers is dit een tip.
Let op!!! Bel wel even van te voren je Hotel/Appartement om door te geven dat je laat aankomt en of dit geen probleem is.

Wij vertrekken, sinds een aantal jaar, altijd de dag ervoor (meestal op vrijdag dus), zowel in de schoolvakanties als erbuiten. Het uur van vertrek is afhankelijk hoe vroeg (of hoe laat) ik op mijn werk weggeraak maar als je rond 16u of 17u vertrekt kun je toch al snel nog een 700km rijden en dan nemen we een goedkoop hotel (Etap, Motel One, …) 's Morgens op een fatsoenlijk uur opstaan (en dus niet om 2u of 3u), ontbijtje en voor de grootste files tegen de middag ter plaatse. Als we ons niet kunnen bedwingen gaan de latten nog even aan en worden nog wat pistes gedaan.

Afgelopen Kerst waren we op vrijdag al tegen de middag vertrokken, tot in München gereden en 's anderendaags rond 11u al in de gondel :-).

@Gast879; ik heb altijd interesse in een extra cursus Nederlands, maar moet hier toch even opmerken dat het intro in dit geval niet uit mijn pen voortkwam ;-) Misschien zitten sommige bloggers al zo lang in het buitenland, dat we/ze niet meer weten hoe het heurt…

By the way: In de gebieden waar veel Engelsen zitten (Morzine, Chamonix, Grand Massif, etc) zal het tijdens de week van 9-16 feb erg druk gaan worden.

Tis wel duidelijk dat Arno geen kinderen heeft. Ik denk dat 80% in die week dan gaat omdat het niet anders kan vanwege de schoolvakanties. Ik denk dat iedereen zelf ook wel kan bedenken dat het laagseizoen een betere tijd is omte gaan.
Tip 4 en 6 zijn zeker hele goede. Zo was ik vorig jaar in Lermoos met de kerst. De lift die naar de top ging had enorme wachtrijen. De “langzame” lift die er parallel aan liep, maar die tot 50m onder de top kwam had nauwelijks een wachtrij. Mensen zijn toch wel kuddedieren…

@martijn: als die overige 20% zónder kids dan buiten die vakanties zou gaan, zou dat het een stuk schelen in de drukte zou beter zijn voor de spreiding :) Ik ken namelijk best wat mensen die, hoewel ze niet door kinderen aan die vakantieweken gebonden zijn, toch dán op wintersport gaan. Sorry, maar dat snap ik dus echt niet…

Echt een groot nadeel van docent zijn: je zit vast aan die schoolvakanties! Gelukkig zijn in les Trois Vallees de meeste liften tegenwoordig ‘débrayable’ en dat scheelt zoveel!

Misschien is dat nog een goeie tip: check je skikaartje, meestal (althans, in Frankrijk wel) kan je zien aan het liftsymbooltje of een stoeltjeslift débrayable is of niet - zo’n lift gaat doorgaans harder en verwerkt veel meer personen per uur. :)

Bovenste foto, telesiege des Grand Vans in Flaine. Wat een vreselijke lift is dat, de enige lift terug vanuit Flaine naar de rest van het skigebied…

@Arno, wij vertrekken volgende week naar Les Carroz, maar ik zie de Cascades wel zitten. Maar ik zie geen liften terug vanuit Sixt. Moet je daar dan de bus terugnemen, of hoe werkt dat daar ?

@Gast439; De Cascades moet je zien als een mooie halve dagtoer; fijner voor skiërs als voor boarders. Ideaal om een skidag mee af te sluiten als je in Samoëns verblijft. Als je in Flaine of les Carroz zit, beter 's morgens aan beginnen en halverwege lekker eten bij de refuge de Gers (doe Stephan de groeten van me

De Cascades is nu in prima conditie! Beneden pak je de bus, die rijdt in 15 mnt naar Samoens en met 3 snelle liften zit je weer terug in Flaine.

Als er verse sneeuw ligt, dan kun je natuurlijk via de poederbowl van Gers naar de refuge…

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie