Sneeuwval begonnen en het blijft onbestendig

Roel op 01 februari 2013· 9 reacties

null
In Wallis (Bettmeralp) sneeuwt het al lekker, dat wordt snel meer.

Uit de actuele radar- en webcambeelden kunnen we opmaken dat ‘het’ is begonnen. Eerst zit er nog regen bij vermengd maar vanaf vannacht is het alleen nog maar sneeuw wat omlaag valt. Tot en met morgen valt er op veel plaatsen 30 tot 60 centimeter en regionaal nog wel meer. Ook volgende week blijft de sneeuw vallen en zijn droge zonnige dagen zeker in de Noordalpen schaars.

Eerst ook regen
Vandaag moeten we eerst nog een portie zachte lucht kwijtraken. Eventuele sneeuw die nu valt gaat beneden 1400 meter tijdelijk over in regen maar in de hogere gebieden van vooral Frankrijk en Zwitserland sneeuwt het al behoorlijk. Dat gaat door tot en met morgen en daar verwacht ik ook de grootste hoeveelheden. Veel zon hoeven we tot zondag niet te verwachten.

Mogelijk weer veel sneeuw
Eigenlijk geldt dat ook voor aankomende week, met uitzondering van de Zuidalpen die dankzij de Alpenhoofdkam weer lekker in de luwte liggen. Maandag hebben we af te rekenen met een zwak warmtefront waardoor de temperatuur weer even stijgt en het in de dalen weer wat kan regenen. Maar goed, dinsdag komen we langzaam weer in de koudere lucht en vervolgens nemen de sneeuwkansen weer gewoon toe. Als de berekeningen van de modellen vanochtend letterlijk uitkomen, wat gezien de termijn natuurlijk niet zeker is, dan valt er in zowel Frankrijk, Zwitserland als Oostenrijk weer makkelijk een halve meter bij. Zonneschijn blijft voorbestemd voor Italië.

Frankrijk
Vanuit het westen intensiverende sneeuwval, beneden 1400 meter eerst ook regen. Ook morgenvroeg nog sneeuw maar daarna mogelijk wat opklaringen. Zondag vrij mooi met zon en vrijwel droog. Maandag en dinsdag vooral in het noorden wat meer wolken dan in het zuiden en vrij zacht. Daarna sneeuwval en kouder.

Zwitserland
Bewolkt en tot en met morgen veel sneeuw, vandaag in de dalen eerst ook regen. Zondag even wat meer zon. Begin volgende week eerst wat zachter en beneden 1400 meter kans op wat regen. Na dinsdag kouder en flinke sneeuwval.

null
Lichte sneeuw in Damüls, vanmiddag kan dit even overgaan in regen.

Oostenrijk
Het sneeuwt op sommige plaatsen al licht, vanmiddag intensiveert dit en gaat mogelijk even over in regen. Vanavond weer afkoelend en vooral morgen flink wat sneeuw. Zondag nog een paar sneeuwbuien. Maandag tijdelijk zachter en mogelijk wat regen. Vanaf dinsdag geleidelijk kouder en later opnieuw sneeuw.

Italië
Vandaag eerst nog zon. Vannacht en vooral morgen af en toe sneeuw. Waarschijnlijk iets minder dan aan de noordkant. Vanaf zondag meer zon en vrijwel droog. Eerst vrij zacht met een nulgradengrens rond 2000 meter, na dinsdag flink kouder.

Sauerland
Vandaag grijs kwakkelweer met regen of natte sneeuw, op de hoogste punten misschien net droge sneeuw. Morgen en zondag overal onder nul en nog wat sneeuwbuien. Maandag opnieuw dooi met wat regen. Daarna kouder en mogelijk veel sneeuw.

Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

hier in les menuires is het weeral aan het regenen tot zo’n 2000 meter

Wij vertrekken normaal morgenochtend vroeg naar het zillertal, wanneer begint het ongeveer te sneeuwen in die richting? Zouhetbeter zijn vanavond al te vertrekken onderweg ergens overnachten en morgenvroeg verderrijden?

Gast 664 , wij doen dat altijd standaard al. Gewoon tussen stop maken nabij Wurstberg of zoiets. Een 1km van de weg heb je voor een koopje een slaapplek en de volgende dag lekker vroeg die kant weer op na ontbijt ben je mooi op tijd in Zillertal. Alles even regelen en een hapje en drankje en volgende dag meteen van de pistes afscheuren.

Hier in Val Thorens vanaf 8.00u al dikke sneeuwval en gelukkig geen regen waardoor we toch nog redelijk kunnen skiën ondanks het matige zicht. Het waait hier nauwelijks in tegenstelling tot in Les Menuires.

In Sölden sneeuwse het vandaag boven de 2000 meter en de komende dagen wordt er elke dag nogal wat verse sneeuw verwacht.

Skiën. What else.

Serfaus, hele dag sneeuw boven en vanaf nu net boven het dorp sneeuw, daaronder vieze natte sneeuw… Boven al sowieso 15cm gevallen op Plansegg

Hier in Gaschurn in Montafon Oostenrijk nu op dit moment nog stees regen tot 1700 meter. het is nu 19:30. en vorstgrens lijkt nog niet te gaan zakken. maar prachtige week gehad. morgenochyend vroeg weg. bovenop nog.pistes zeer goede kwaliteit. dalafdalong gaschurn al 5 dagen geschlossen.

@Gast664 morgenvroeg sneeuwt het bijna overal dus ik denk dat het weinig uitmaakt. Ik zit nu in Orcières-Merlette, Zuidfranse Alpen en daar regent het nu nog flink. Nog even.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

Het heeft heel de dag geregend in Les Ménuires. hogerop veel liften gesloten door een wind die er amper blijkt te zijn. Je moet in 3 vallées het echt gaan zoeken boven 2200 meter. Vanaf 2000 meter zware sneeuwkorrels. Alles behalve een topdag

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie