Skischoenen zijn misschien wel het belangrijkste uitrustingsstuk voor skiërs. Skischoenen maken namelijk de verbinding tussen ons lichaam en de ski’s. Daarom is het van groot belang om goede, bij jezelf passende, schoenen te vinden. Dan bedoel ik natuurlijk de pasvorm, maar ook de flex (de stijfte van de schacht) en het type schoen moet bij je passen. Allemaal niet eenvoudig om zelf uit te dokteren, daarom raden wij aan om skischoenen bij een goede winkel met verstand van zaken uit te zoeken. Dit is een in 2020 geüpdatete versie van het blog dat in 2016 is live gegaan.

Wat is de juiste maat skischoen?

Het belangrijkste aan een goede skischoen is een goede maat. Veel wintersporters skiën met te ruime schoenen. Als je schoen te ruim zit ga je verkrampt skiën, zet je de buckels te strak en krijg je juist koude voeten. Ook zullen bewegingen minder precies worden doorgegeven van je lichaam naar de ski.

Bij de goede maat van een skischoen raak je, als je rechtop staat, net de voorkant van de schoen met je tenen, als je in skipositie gaat staan komen je tenen los. Ook in de breedte moet de schoen goed aansluiten. Het vinden van een goede maat is voor veel wintersporters, zonder het deskundige oog van een goede bootfitter, best lastig. Door het eventuele gebruik van zooltjes kan de pasvorm van een schoen enorm verbeterd worden en krijgt de voet meer ondersteuning. Ook hier is het kundig oog van een goede bootfitter welkom.

null

Hoe stijf moet je skischoen zijn?

Hoe stijver de skischoen is, hoe hoger de flex. maar dan komen we bij de flex-waarde. Eigenlijk zegt een flex niet zo bar veel, om de hele simpele reden dat er geen gestandaardiseerde meetmethode bestaat. Een flex 100 van het ene merk is veel stijver dan een flex 110 van het andere merk, en zelfs binnen een merk zijn er verschillen tussen de modellen. Bedenk ook dat plastic bijvoorbeeld anders reageert op kou dan carbon en je begrijpt dat er nogal wat verschil in de flex zit als je eenmaal in de sneeuw staat.

De goede stijfte van je schoenen vind je door te passen en te proberen. Belangrijk is dat je goed druk kunt zetten op de voorschacht van de schoen en deze dus naar voren kan worden gebogen zonder dat je deze als het ware dubbelvouwt. Er moet marge overblijven. Krijg je amper beweging in de schoen of maar een klein beetje dan is deze te stijf.

null

Dit betekent dat een skiër die een goede krachtoverbrenging teweeg kan brengen, dus iemand die aanvallend skiet, een stijvere schoen nodig heeft dan een beginnende skiër. Tegelijkertijd heeft een goede maar rustige skiër meer baat bij een soepele schoen. Zwaardere skiërs zullen sneller een iets hogere flex nodig hebben, maar ook hier is het van belang dat de voorwaartse druk goed genoeg is om de schoen te buigen. Een lichtgewicht topskiër geeft meer voordruk dan een zwaargewicht beginner. Ook hier kunnen ze je in een goede winkel mee helpen.

Veel mensen skiën met een te stijve schoen, deze zit een goede techniek en leercurve in de weg. Onthoud: een schoen met een hogere flex is niet per definitie beter!

Welk type skischoen kiezen?

Er worden verschillende type schoenen aangeboden. Hierbij geldt wel dat het verschil tussen een freerideschoen en een pisteschoen veel minder groot is dan het verschil tussen een pisteski en een freeridelat. Bij een schoen is de pasvorm het belangrijkste, al zal een keiharde raceschoen niet de meest voor de hand liggende keuze zijn als je een freestyler bent. Als je ook regelmatig omhoog klimt om de dikste poeder te vinden heb je misschien liever een gedeeltelijk rubberen zool dan een harde plastic-zool. Al deze verschillen vallen, wederom, echter in het niet bij de pasvorm. Leg dus in de winkel goed uit wat voor soort skiër je bent!

Wat is thermoformen van een skischoen?

Thermoformen is het door warmte aanpassen van de skischoen aan de voet. Hiermee begin je als je een goed zittende schoen hebt gevonden. Daarna kan de pasvorm nog verbeterd worden door thermoforming. Verschillende merken gebruiken verschillende manieren voor het aanpassen van de binnenschoen, maar het idee is altijd hetzelfde, het kunststof van de binnenschoen wordt verwarmd waardoor deze naar je voeten gaat zitten. Verwacht hier hier geen wonderen van. De pasvorm moet in principe al goed zijn, dus het blijft van groot belang om al in de basis een goed passende schoen te vinden. Het is aan te raden om een paar keer te skiën met een schoen voordat deze de oven in gaat. Zo kun je precies aangeven waar deze eventueel aangepast moet worden. Volstaat thermoformen niet? Dan kun je ook denken aan bootfitten.

null

Wat is bootfitten?

Het hele zoekproces van het vinden van een goede schoen is in principe al bootfitten. Maar een goede bootfitter kan verder gaan dan het vinden van de goede maat en het eventueel thermoformen. Een bootfitter kan door wegschuren en uitdrukken bepaalde pijnpunten in skischoen wegwerken waardoor deze echt als gegoten gaat zitten. Het is dus mogelijk om een zeer nauwsluitende skischoen te vinden die geen pijn doet en waar je nooit meer koude voeten in hebt!

Lees meer:

Rogier
woont in de Franse Alpen. Als er maar een beetje sneeuw ligt, is hij buiten te vinden, om ons daarna bij te praten.

Plaats een reactie

Ik merk bij mijn huidige skischoenen dat ik gedurende de dag de schnallen steeds strakker wil zetten om een goede pasvorm te behouden. Op een gegeven moment kan ik niet meer strakker.

Kunnen zooltjes hierbij uitkomst bieden?

Morgen ga ik voor nieuwe schoenen bij deze specialist. Ik ben echt heel benieuwd, heb best lastige voetjes ?

@bram82 Ja, en laat je voeten nog eens opmeten. In de breedte en lengte, zijn je schoenen echt niet te groot?

Click. Click. Peace

@rogier, mijn ene voet is 1cm kleiner , kan je dat ook oplossen met zolen of iets anders , heb vorig jaar mijn zolen laten aanpassen, het is verbeterd maar nog niet 100 %

@Pieter230976 Dat is inderdaad heel lastig en daarom nog belangrijker om naar een goede bootfitter te gaan. En zelfs dan nog wil het niet in een keer goed zijn.

Click. Click. Peace

Merci , nog eens terug gaan waar ik vorig jaar mijn schoenen heb laten aanpassen met zolen van sidas , mss kijken voor extra zool bij die ene voet

Zeer goed artikel.
Ik heb een beenlengteverschil van 12mm.
In het dagelijks leven draag ik een zooltje van 5mm onder mijn rechter hiel (ter correctie)
Het probleem is dat deze dikwijls naar voren schuift…
Bij het sporten draag ik hierdoor geen zool, gevolg is kniepijn enz…
Wat zou ik moeten doen bij het skiën ?

Naar een goede bootfitter gaan die ook podotherapeut is en niet alleen skischoenen verkoopt. Dutch Bootfitter in Amsterdam bijvoorbeeld.

Kennen jullie zo’n goede bootfitter en podotherapeut in België ?

Kennen jullie zo’n goede bootfitter en podotherapeut in België ?

BaY op 18 dec 2016 19:24

Bij runnersworld in Mol zit een goede podotherapeut voor (steun)zolen

Ik wil ook inlegzolen in mijn skischoenen. Kun je deze het best op maat laten maken, of gewoon standaard zooltjes van de goede maat nemen?

Allemaal heel juist, maar zo goed als alle winkels/bootfitters hebben hun merk wat ze veel liever verkopen dan een ander merk… is het dan uit commercieel oogpunt of omdat ze hun er beter bij voelen, het maakt niet uit ze zullen je er toch naar toe pushen! Wat daarom niet wil zeggen dat het een slechte keuze is voor jou, maar het is wel een feit!

Raar dit gerecycled artikel

Vaak knuffel ik de berg onvrijwillig....

@Mountainhugger we hebben een nieuw filmpje gemaakt en het topic is nog steeds een veel bekeken onderwerp. Dus vandaar. Maar hier graag on-topic. Kritiek op de website hebben we andere topics voor. Hier graag on-topic: skischoenen.

Click. Click. Peace

Mag toch toch best aangeven dat ik het raar vind, als ik zie dat de laatste reacties uit 2016 zijn? Bovenaan staat zelfs een waarschuwing aangegeven dat de laatste reactie meer dan 2 jaar geleden is.
Vind je dat kritiek? Ik zou het als beheerder van een site serieus nemen als je ontopic reacties op het "nieuwe" filmpje wil, maar ja ik zal ontopic blijven.

Is er een specifieke volgorde om de schnallen vast te zetten, en de strap doe je die altijd als laatst?

*bericht bewerkt door MountainHugger op 02 feb 2020 09:49

Vaak knuffel ik de berg onvrijwillig....

Kennen jullie zo’n goede bootfitter en podotherapeut in België ?

BaY op 18 dec 2016 19:24

Sportina in erpe mere is ook een goeie

Mag toch toch best aangeven dat ik het raar vind, als ik zie dat de laatste reacties uit 2016 zijn? Bovenaan staat zelfs een waarschuwing aangegeven dat de laatste reactie meer dan 2 jaar geleden is.
Vind je dat kritiek? Ik zou het als beheerder van een site serieus nemen als je ontopic reacties op het "nieuwe" filmpje wil, maar ja ik zal ontopic blijven.

Is er een specifieke volgorde om de schnallen vast te zetten, en de strap doe je die altijd als laatst?

MountainHugger op 2 feb 2020 09:48

Om het zoeken op de site makkelijker te behouden is het verstandiger om dit soort reeds bestaande blogs een update te geven dan een nieuw topic te maken. Omdat wij niet zomaar reacties verwijderen blijven de oude reacties ook gewoon staan :-)

Volgorde van schanllen aantrekken is deels persoonlijk,ik begin met de schacht, daarna, de onderste buckels, daarna eventueel schacht ietsjes strakker en daarna de elastische band.

Click. Click. Peace

De aankoop van een goede skischoen begint natuurlijk bij de juiste winkel en de juiste persoon om je van goed advies te voorzien. Waar is dat hier in Nederland het geval?

Er zijn er in Nederland een heleboel van, andere gebruikers kunnen je hier zeker bij helpen!

Click. Click. Peace

Waar was dit filmpje opgenomen dan? Lijken in ieder gespecialiseerde meetapparatuur te hebben.

@Mic bij daka in Rotterdam die meet-apparatuur is echt geweldig!

Click. Click. Peace

@Mic bij daka in Rotterdam die meet-apparatuur is echt geweldig!

Rogier op 2 feb 2020 17:10

Dank je wel! Maar haha, Centrum, Noord, Oost of Zuid?! Mag ik daar overigens ook uit concluderen dat het advies en de keuze daar ook goed is (en niet alleen de apparatuur)? Het maakt mij namelijk niet uit waar ik heen moet rijden, ik wil gewoon het beste advies. ;)

Oeps, sorry ;-) dit is Rotterdam noord. De mannen waar ik mee sprak hadden zeker veel kennis van zaken. Op het forum (of hier) kun je afhankelijk van je woonplek ook advies vragen waar er goede skischoen-shops zijn!

Click. Click. Peace

Kennen jullie zo’n goede bootfitter en podotherapeut in België ?

BaY op 18 dec 2016 19:24

Sportina in erpe mere is ook een goeie

flap20 op 2 feb 2020 12:22

heb zelf een heupprothese en ook nog een beetje beenlengte verschil
Bosthon in Helchteren heeft me erg goed geholpen met zowel bootfitting als geschikte ski’s

Iemand goede ervaringen met bootfitter in Gent? Of toch beter meteen naar Sportina in Erpe-Mere?

Hoewel skiën er dit jaar helaas niet in gaat zitten wil ik wanneer de winkels weer open gaan graag nieuwe skischoenen aanschaffen. Huidige schoenen zijn al weer een aantal jaar oud en moet ik op de strakste stand van de schnallen en strap zetten om ze nog een beetje ok te laten zitten.

Ik heb een vrij hoge wreef en brede voeten, dus wil een schoen die daar goed op kan worden aangepast. Ik woon zelf in Amersfoort dus zou naar Daka (voormalig Wim Jaquet) kunnen gaan, heeft iemand ervaring met de bootfitters daar?

Ik hoor ook graag van andere zaken met goede expertise, geen probleem om hier een flink stuk voor te rijden.

@Blok Voor een hoge wreef en brede (voor)voet is eigenlijk alleen een Strolz schoen de juiste keuze.

Date your skis but marry your boots

Toch weer actueel. Inderdaad net als Blok hoge wreef en brede voet. Vorige schoen van alles aan gedaan (opnieuw vormen, uit drukken etc.), maar toch na twee pistes al geen gevoel meer in de voet.

Mijn vraag is in Nederland een betere schoen/bootfitter zoeken of in Oostenrijk/Frankrijk een gespecialiseerde verhuur winkel zoeken, testen en dan aanschaffen?’

@Paultjeftw Kom eens vrijblijvend langs in Amsterdam. We zijn gewoon open.
https://www.bootfitter.nl/afspraak_maken/

Date your skis but marry your boots
Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie