Mooi-weer-periodes rijgen zich aan elkaar

Roel op 12 december 2016· 16 reacties

null

Jaja. Dit is echt sneeuw en hier staat 12 december 2016. Het ziet er zelfs behoorlijk heftig uit op de webcam van de Faschinajoch in Vorarlberg al bedriegt de schijn. Deze mini nordstau geeft vandaag maximaal 5-10 centimeter, en woensdag valt er weer een paar centimeter, maar dat is het voorlopig dan ook. Er komt namelijk een nieuwe mooi-weer-periode aan.

Cosmetisch laagje

“Wie het kleine niet eert, is het grote niet weert” is een bekend gezegde. Dat is van toepassing op de schermutselingen van dit moment. Er valt sinds lange tijd weer sneeuw uit de lucht, en hoewel het niet veel is moeten we blij zijn. Het zijn dit soort sneeuwmomentjes waar we het straks tijdens de kerst misschien van moeten hebben, om een cosmetisch laagje te krijgen waardoor een skivakantie er toch wat winterser uitziet.

Gerlospass, Zillertal Arena
Gerlospass, Zillertal Arena

Hinterglemm
Hinterglemm

Noordalpen minder, Zuidalpen meer sneeuw

Is het nu erger met de sneeuw gesteld dan vorig jaar? Hoe kunnen we dat beter vergelijken dan met de satelliet. Ik zet een beeld van 10 december vorig jaar en eentje van 10 december 2016 onder elkaar. Op deze beelden is sneeuw roodgekleurd, waardoor je sneeuw niet verwart met wolken. Er zijn toch wel wat verschillen zichtbaar.

Bron: NASA
Bron: NASA

Bron: NASA
Bron: NASA

Je ziet dat er vooral in de zuidalpen wat meer sneeuw ligt dan vorig jaar. Vooral in de zuidelijke Franse Alpen en Noordwest-Italië ligt duidelijk meer. In de noordalpen is het eerder andersom. Vooral in Oostenrijk ligt minder, en dat danken we natuurlijk aan de föhn die bijna een week lang heeft geblazen, want daarvoor zag het er veel minder slecht uit.

Een kleine verbetering van de condities zal de sneeuwval van nu wel gaan opleveren. Juist in het geplaagde Oostenrijk waar woensdag mogelijk ook nog een vlok sneeuw zal vallen. Arjen zit op dit moment in Katschberg waar elke vlok welkom is.

Langdurig droog

Daarna is het gedaan en wordt het weer voor langere tijd droog en zonnig. Met realistische meteo-ogen (vooruitblik tot begin volgende week) zie ik namelijk nog geen enkel serieus sneeuwmoment op de kaart verschijnen. Hogedrukgebieden blijven aan zet. Begin volgende week draait de wind iets bij naar het zuidoosten en dan zou er in de zuidelijke Franse Alpen wat stuwing kunnen gaan optreden met ook wat sneeuw. Dat zijn de wapenfeiten voorlopig zo’n beetje. Dit is het kurkdroge GFS-ensemble voor Geneve, representatief voor de noordelijke Franse Alpen. Deze toont bovenaan de temperatuur op 1500 meter en beneden de neerslag.

null

Duimen voor een lekkere dump voor kerst mag nog steeds, maar misschien moeten we ons gaan richten op een cosmetisch sneeuwlaagje. Dat zijn iets haalbaardere kaarten.

Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

Jaja dat is al een heel ander zicht op de webcam van Talblick buiten gisteren.
Natuurlijk een heel dun en vlug terug alles groen met witte lijnen na een streepje zon.

Ik stel mij alvast in op een 2de Kerstweek (net als afgelopen keer) met witte linten in een grauw/groen berglandschap. Wordt nog wat met de drukte…

Atomic Redster S9 Revoshock 160 / G9 Revoshock 172 / Rossignol Hero Elite LT 176

goedemorgen Roel ,is het nog mogelijk dat er sneeuw valt voor kerst kan het weer nog omslaan of moeten we daar niet meer op rekenen wij gaan naar Ehrwald ?

Model heeft precies een serieuze tik gekregen. Niet alleen sneeuw maar ook de kou is nu ver te zoeken in de West Alpen.

Dit patroon is standvastig en de modellen laten dit ook zien. Denk dat de kaarten wel geschud zijn voor de eerste vakantieweek. Nu is het verder speculeren voor de tweede vakantieweek.

May the ski force be with you !!

Dit kan wel eens een zeer sneeuwarme december worden. Snik …

Piste riderrrrr

goedemorgen Roel ,is het nog mogelijk dat er sneeuw valt voor kerst kan het weer nog omslaan of moeten we daar niet meer op rekenen wij gaan naar Ehrwald ?

martin-libbrecht op 12 dec 2016 08:49

Dit is zeker nog mogelijk. Ter indicatie, het Europese model dat ik vaak gebruik gaat maar tot +240 uur. Dat is 22 december, dus buiten de betrouwbare termijn.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

Het is in Zillertal gaan sneeuwen nog wel niet veel helaas…

Foto is van Ginzling-Dornauberg in Zillertal

null

Op menig andere weersites was men euforisch november een hoop sneeuw en de situatie is compleet anders dan de afgelopen paar jaar. Alles wat o.a. ik zei over de bekende slag om de arm werd als negatief ervaren en ook zo afgeblaft.

En zie hier heb ik (jammer genoeg) weer gelijk, het is weer voor de mensen die rond de kerst naar Oostenrijk gaan billenknijpen. Oke het is wat kouder maar nog steeds niet zoals je het wil hebben en zoals de bepaalde sites men doet geloven, ik ga pas over 10 week dus dat zal wel goed komen zoals ieder jaar.

Nu hopen dat het snel omslaat en dat er voor de kerst een mooie dump komt, ik ga dansen en duimen draaien.

YES! Ik zie het sneeuwen in zell am see, volgens bergfex vandaag 10cm, totale sneeuwhoogte nu 30cm. Komt het misschien toch nog goed voor ons vanaf donderdag.,voor een week skien. Nu vraag ik me af, bij welke temperatuur zouden ze de sneeuwkanonnen kunnen gebruiken?
Ik hoop voor de kerstganger, dat er nog een mooie dump aan komt.

*bericht bewerkt door marie-louise op 12 dec 2016 12:34

Omgeving Geneve is er ook wel slecht aan toe. Grand Massif, Port du Soleil, La Cluzas, Espace Diamant, Megeve. Het is echt huilen met de pet op. Vooral Megeve is echt verschrikkelijk om te zien. Zeer slechte condities. Zijn buiten de sneeuwval in de zuid Franse alpen gevallen en delen ook niet mee in deze kleine Nordstau’tjes. Brrr…

Check de webcams eens…: http://www.snoweye.com/?page=fr-hautesavoie

*bericht bewerkt door Thomas op 12 dec 2016 12:59

Even a bad day skiing is better then a good day at work

@marie-louise: https://www.wintersport.nl/weblog/bericht/5546/hoe-wordt-kun…

Bij extreem droge lucht kan er vanaf 0° sneeuw gemaakt worden, en vanaf -3° zal deze ookecht goed zijn. Bij wind/vochtige lucht moet het echt kouder zijn.

Click. Click. Peace

wij stappen woensdag in de auto voor een paar dagen sneeuw. Waar moeten we zijn ? :-)

Wordt nog een moeilijke keuze denk ik.

Wilden eerst vliegen maar er zijn nog weinig vluchten deze week

@sandernogwat, denk eens aan Cervinia. Een zekere keuze op dit moment

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

Gelukkig zijn hier in Tignes de condities velen malen beter dan vorig jaar.
Vanaf 2000/2100 meter echt volop wintersecondities. En geen gras en stenen op de pistes.
Zelfs buiten de piste is er nog steeds goed te skiën.
Enkel de dalafdalingen zijn puur kunstsneeuw.
Al met al mogen wij hier zeker niet klagen met tot betrekking de andere skigebieden in de Alpen.

Ik zie weer dynamiek in de kaarten, goed nieuws, biedt perspectief!

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie