Maak kennis met toerskiën

Gijs-JanLaven op 17 februari 2013· 8 reacties

null

De capaciteit van de liften in skigebieden wordt steeds groter waardoor het alsmaar drukker wordt op de pistes, vervolgens moet je in de restaurants in het skigebied echt je best doen om een tafel te bemachtigen voor de lunch. Traditionele wintersport is iets massaals en lijkt ieder jaar massaler te worden. Mede door die ontwikkeling is het freeriden en off-piste skiën en boarden het laatste decennium steeds populairder geworden. De meeste mensen ‘riden’ echter in en rond het skigebied, ook dan heb je nog steeds te maken met wachttijden bij de lift en massa’s mensen in de restaurants. Om de echte meute te ontlopen moet je een wintersportvakantie plannen buiten een skigebied, oftewel op pad gaan met toerski’s. Deze avontuurlijke wintersport discipline spreekt steeds meer mensen aan. Hoewel het toerskiën voor de inwoners van de Alpenlanden een alom bekende discipline is die al vele duizenden jaren wordt beoefend, krijgen ook steeds meer Nederlanders de smaak te pakken. Traditionele wintersporters krijgen meer en meer behoeften aan avontuur, natuur, rust, sportieve uitdaging en de primitieve belevenis van een berghut.

null

Toerskiën/boarden
Toerskiën/boarden is de puurste vorm van off-piste skiën of boarden. Het gaat echt alleen om jou, je collega’s, de bergen en de sneeuw. Je wordt één met de natuur en gaat de natuur hierdoor nog meer waarderen. Tijdens het toerskiën krijg je namelijk een andere kijk op het landschap, de berg en de sneeuw. Je krijgt een bepaalde vorm van respect voor de bergen, je moet ze namelijk op eigen kracht overwinnen. Samen met je collega’s en de gids ga je op zoek naar de minst risicovolle en eenvoudigste weg naar de top. De weg naar de top zorgt uiteraard voor een zeer sportieve maar ook technische uitdaging. Je krijgt te maken met de alpiene gevaren van de bergen, zoals lawines, afgronden, gletsjers, rotsen, en slecht weer. Deze moet je zoveel mogelijk vermijden. Dit kan alleen door een toer zeer precies te plannen aan de hand van de kaart, een hoogtemeter, een kompas en eventueel een GPS. Na het afzien tijdens de beklimming naar de top van een berg bezorgt de top je vervolgens een geweldige beloning. Allereerst de beloning van de kick die je krijgt van het bereiken van de top: de endorfine giert door je lijf. Daarnaast de fantastische beloning van het indrukwekkende panorama over de bergen. En als laatste en niet de meest onbelangrijke beloning, hetgeen waarvoor we het uiteindelijk allemaal doen, de ongerepte afdaling!

null

Berghut
Na een uitdagende dag toeren bereik je in de middag de berghut waar je de nacht doorbrengt. Deze berghutten, zeker in Oostenrijk, zijn tegenwoordig van alle gemakken voorzien. Een goed bed, soms op lager, en een welverdiende maaltijd staan op je te wachten. In de berghutten hangt een bijzonder gemoedelijke en gemeenschappelijke sfeer, iedereen die er slaapt is er namelijk op eigen kracht gekomen en iedereen deelt één en dezelfde passie, die van de bergen en het toeren! Tijdens het avondeten worden verhalen en avonturen van dezelfde dag uitgewisseld onder het genot van een goede voedzame maaltijd en een verfrissend biertje.

null

Risico
Helaas is het toerskiën niet zonder risico, integendeel. Gelukkig maar, want: ‘no risk no fun’. Toch moeten risico’s zoveel mogelijk uitgesloten en vermeden worden. Om de risico’s in te kunnen schatten en uit te sluiten is veel kennis en ervaring nodig. Het toerskiën is wat dat betreft een zeer specialistische discipline en daarom ook zo’n mooie discipline.
Om kennis te maken met het toerskiën organiseer ik, in samenwerking met Epique en Vasa Sport, een toerskiweek in de Silvretta Alpen voor beginnende en lichtgevorderde toerskiërs. De week vindt plaats in april, de beste toerskiperiode van het seizoen. Het Silvretta Alpen gebied, op de grens van Zwitserland en Oostenrijk, is uitstekend geschikt om een mooie toerskitocht te maken. In het gebied zijn goede berghutten en vele toerski mogelijkheden. Lijkt het je wat? Check dan voor meer informatie de websites van Epique en Vasa Sport.

Gijs-JanLaven
is in de winter dagelijks in de sneeuw te vinden. Hij houdt ons op de hoogte van de sneeuw en zijn avonturen.

Plaats een reactie

Ziet er goed uit!

Dit jaar gaat het voor mij niet meer lukken, maar ik heb voor volgend jaar in de planning staan om me meer op het tourskien te gaan richten.

Ik ben nog onervaren op het gebied van Tourskien maar wil me er graag op gaan richten om wat meer uitdagingn te vinden.

Ik kom er tegen die tijd op terug Gijs-Jan!

Ziet er goed uit!

Dit jaar gaat het voor mij niet meer lukken, maar ik heb voor volgend jaar in de planning staan om me meer op het tourskien te gaan richten.

Ik ben nog onervaren op het gebied van Tourskien maar wil me er graag op gaan richten om wat meer uitdagingn te vinden.

Ik kom er tegen die tijd op terug Gijs-Jan!

Hoe goed moet je kunnen skiën om te kunnen toerskiën? Het lijkt me geweldig mooi, maar ik maak me zorgen of ik met m’n zwitserse niveau 5 wel veilig kan meedoen?

Volgzaam type (off-piste mits berggids).

@ Derk, als je vragen hebt over het tourskiën stel ze gerust. Hoop dat je volgend jaar meegaat, het is een schitterende en verslavende ervaring!

@ Contstant, als instapniveau zeggen we dat je alle pistes, rood en zwart, sportief en gecontroleerd moet kunnen skiën. Daarnaast is enige off-piste ervaring gewenst. Maar je hoeft absoluut geen hele ervaren of super goede off-piste skiër te zijn. Ook is een goede basisconditie een vereiste. Als je informatie wil of vragen hebt over de reis of het tourskiën stuur me gerust een mailtje dan kan ik je info toesturen.
gijsjanlaven@gmail.com

Dank voor je antwoord.

Ik ben bang dat mijn off-piste ervaring nog teveel op het net-niet niveau zit, met leraar erbij gaat alles maar net goed :-) Ook als ik op het net-wel niveau zou zitten, vanwege de veiligheid en het prettig meedoen met de groep wil ik eerst nog even beter worden in de off-piste.

Ik ga meermaals per jaar op skivakantie, dus hopelijk einde van volgend seizoen ben ik klaar voor m’n eerste toerski-cursus?

Volgzaam type (off-piste mits berggids).

@ Constant. Helemaal goed, lekker trainen veel off-piste, buckels en verspoord terrein skiën. En dan volgend jaar op de tourski’s. Succes en veel plezier!

wij zijn ook helemaal los gegaan: check ons verslagje op http://www.hauteroute13.wordpress.com
succes!

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie