Wit kerstcadeautje voor Oostenrijk

Roel op 25 december 2016· 17 reacties
">25 december 2016

Vanmorgen was het lekker opstaan in Oostenrijk. In de iets hogergelegen dorpen was het na nachtelijke sneeuwval heerlijk wit. Geen dik pak maar er lag tenminste sneeuw. Op 1e kerstdag. Vandaag verdwijnt deze in de lagere gebieden weer, en na nog wat sneeuwvlokken op dinsdag keert het zonnige weer terug. Tot de jaarwisseling. Dan zou alles anders kunnen worden.

Stijgende sneeuwgrens

Vandaag sijpelt er zoals aangekondigd zachtere lucht binnen doordat er een warmtefront overtrekt. De sneeuw van vanochtend gaat op steeds meer plaatsen over in lichte regen, maar boven 2000 meter blijft de sneeuw lekker poederig.

Silvretta Montafon
Silvretta Montafon

Gerlos was vanochtend ook 'wittig'
Gerlos was vanochtend ook 'wittig'

Een welkom geschenk, vanuit Fieberbrunn meldde Lieke gisteren nog deels bruine hellingen. Vooral hogerop wat te maken heeft met de inversie die wekenlang boven de Alpen hing. Op de berg was het soms duidelijk zachter dan in het dal.

Daar is nu geen sprake meer van. Een aandachtspuntje deze dagen is de wind, vooral aan de zuidkant van de Alpen. Een harde nordföhn zorgde er in Breuil-Cervinia voor dat 130 mensen vastzaten in een grote cabinelift. Vooral in de Dolomieten blijft het de komende dagen hard waaien bij een verder stralend blauwe hemel. Dinsdag en woensdag waait het vooral in het oosten van Oostenrijk stormachtig.

Oostenrijk dinsdag/woensdag wat sneeuw

Dit heeft te maken met een nieuw krachtig hogedrukgebied dat vanuit het westen opdringt, en het toenemend drukverschil zorgt in Oostenrijk voor een lichte nordstau. Vooral ten oosten van Salzburg kan er van dinsdag op woensdag lichte sneeuw vallen, maar hou dus rekening met die stormachtige wind. Dit zijn de hoeveelheden, je ziet dat het voor de meeste wintersporters allemaal net te oostelijk zit.

  • Sneeuw
  • 1cm
  • 5cm
  • 10cm
  • 15cm
  • 20cm
  • 30cm
  • 40cm
  • 50cm
  • 75cm
  • 100+
  • Regen
  • 1mm
  • 5mm
  • 10mm
  • 20mm
  • 30mm
  • 60mm
  • 120+

Vanaf woensdag keert het zonnige weer overal terug, in ieder geval tot en met 1 januari. Een hogedrukgebied neemt opnieuw bezit van de Alpen met veel zon en strakblauwe luchten. Geweldige omstandigheden als je iets verder wil kijken dan het dunne of ontbrekende sneeuwdekje.

Verandering?

Dan wordt het 2017. Een grote rug van hogedruk richt zich dan op boven de Atlantische Oceaan waarmee zachte oceaanlucht alvast de pas wordt afgesneden. Die zijn we voorlopig kwijt. Aan de oostflank stroomt bovendien zeer koude lucht over Scandinavië richting het zuiden. So far so good. Daarna moeten de puzzelstukjes alleen nog goed vallen wil het in de Alpen ook echt gaan winteren. Het gaat er van afhangen, waar straks de uitstroom van deze koude lucht naartoe gaat.

Weerkaart 3 januari: waar gaat de uitstroom van kou heen?
Weerkaart 3 januari: waar gaat de uitstroom van kou heen?

Gaat hij richting Golf van Biscaye dan wordt het koud maar stijgen de kansen wel op de südstau, dat wil zeggen de zuidelijke Franse Alpen en Italië. Stroomt de lucht linea recta uit richting de Alpen dan mogen Oostenrijk, Zwitserland en wellicht de noordelijke Franse Alpen hun borst nat maken voor een zware nordstau. En dan is er nog een scenario dat de uitstroom te ver weg plaatsvindt, en dan zou alles met een sisser kunnen aflopen. Kortom het is te vroeg om de vlag uit te hangen - alles speelt zich af op +180 uur van nu - maar er zit potentie in de kaarten. De natuur moet het alleen waarmaken.

Kerst uit de ruimte

Ik sluit af met deze nachtelijke ‘kerstfoto’ van Thomas Pesquet, de astronaut in het ISS-station hoog boven de aarde. De sneeuw die reflecteert in het maanlicht, alle grote steden, bijna alles is vanuit deze mooie hoek te zien. Een fijne 1e kerstdag!

Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

@Roel jij ook fijne kerstdagen en ik ga nu m’n auto laden om morgen richting Kirchberg te vertrekken ⛄?⛷

Kom maar op met die zware nordstau.

A winter without powder isn't a winter!

Fijne kerstdagen @Roel!

Bergen + Sneeuw = ❤

Fijne feestdagen allemaal, @Roel, bedankt voor de weerberichten van dit jaar :)

Hoop dat er gauw meer valt…

*bericht bewerkt door joostdubbink op 25 dec 2016 17:41

Fijne dagen @Roel! En met de tweede week in de Jungfrau Region mag die nordstau wel tegen de Eiger daar klappen en loslaten ?☃

Fijne feestdagen allemaal! En, let it snow, let it snow :-). Nog 8 daagjes voor ons…

Atomic Redster S9 Revoshock 160 / G9 Revoshock 172 / Rossignol Hero Elite LT 176

@Roel als allereerst prettige kerst!!
Zit nu in Grindelwald. Je verwacht dus dat het hier na 1 januari veel sneeuw gaat vallen?
Ik ga 7 januari weg, pik ik dan nog een dump mee?? Prettige dagen nog!!

Skilover

???

@ivarros Dat zou geweldig zijn als hij bij ons loslaat he?? Heb echt zin in de off-piste!!

Als die neerslag die op de oceaan ligt rond nieuwjaar nu eens op de Alpen zou botsen, bingo ??, volgens gfs 2 januari

Condities in skiwelt perfect, alleen waar zijn de wintersporters ???
Ontzettend rustig op de pistes dus heerlijk skieen.

null

waar ligt Europa

null

waar ligt Europa

Pieter230976 op 25 dec 2016 20:46

null

@skilover : ja dat zou errug fijn zijn! Hoe is het nu daar? Erg beroerd qua skien of hebben ze nog wel wat open boven? In iedergeval blijft het een prachtige omgeving!

@ivarros De pistes zijn top alleen weinig open. Het ziet er ook droevig uit met dat groen.

null
Hier in Hinterglemm heeft het vannacht helaas (warm) water geregend, er kan dankzij de kunstsneeuw goed worden geskied, maar al dat groen is wel wat treurig.

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie