Is kunstsneeuw langzaam geaccepteerd?

Roel op 04 januari 2017· 18 reacties

null

Veel mensen die deze week in de Alpen zitten, of vorige week op wintersport waren, zullen kunnen beamen dat er nog aardig geskied kon worden. Op kunstsneeuw welteverstaan. Anderen, bijvoorbeeld mensen die in de Haute-Savoie zaten, hadden meer pech en zagen slechts wat kunstsneeuwstrookjes in een verder bruin/groen landschap. Dat kerstmis voor het derde jaar op rij zonder noemenswaardige sneeuw verliep is nieuw voer voor discussie.

Natuur werkte niet mee

Hoe goed we deze kerstvakantie wellicht ook hebben kunnen skiën, aan de natuur hebben we dat niet te danken. Wekenlang was het warm, zonnig en droog, alleen in een relatief klein gebied op de Italiaans/Franse grens viel genoeg sneeuw. Andere regio’s noteerden de droogste decembermaand sinds het begin van de metingen, en hogere gebieden namen een top 10 - plek in op de lijst van warmste decembermaanden ooit.

Dat het toch beter was dan vorig jaar, komt voort uit het feit dat we een paar koudere fasen hebben gehad waarin veel kunstsneeuw gespoten is. Mits voorhanden, want nog steeds hebben niet alle skigebieden in de Alpen genoeg sneeuwkanonnen.

Gewend aan kunstsneeuw

Skigebieden met genoeg financiële middelen spuiten echter naar hartelust kunstsneeuw op. Mensen die wij de afgelopen week spraken komen daardoor allesbehalve teleurgesteld terug. “Het plaatje was er niet naar, alles was bruin, maar skiën ging eigenlijk prima”, is een veelgehoorde opmerking. Blijkbaar zijn we er na drie sneeuwarme kerstvakanties zo aan gewend geraakt, dat sommigen er geen probleem mee hebben als er geen natuursneeuw ligt.

Tussen de regels door lees je dit op ons forum trouwens al jaren van mensen die naar de Dolomieten gaan. In de afgelopen jaren lag hier in de dalen vaker geen natuursneeuw dan wel, maar we horen niemand klagen. Interesseert het ons echt zo weinig? Je zou het bijna denken. Als we maar kunnen skiën.

Ook dit jaar weinig sneeuw in de Dolomieten
Ook dit jaar weinig sneeuw in de Dolomieten

Belangen te groot (gemaakt)

Tegen welke prijs is skiën op deze witte linten dan reëel? Staan de kosten van kunstsneeuw - 2,50 euro per opgespoten kubieke meter water - nog wel in verhouding met waar we het voor doen? Opmerkelijk genoeg is die vraag overduidelijk met “ja” te beantwoorden. Zonder kunstsneeuw geen bezoekers. Punt. Omdat een dal in de Alpen grotendeels afhankelijk is van toerisme is de berekening snel gemaakt. Zonder kunstsneeuw is het halve dal werkloos dus kunstsneeuw mag wat kosten.

Als je een directeur van een skigebied erom vraagt is zijn reactie waarschijnlijk: “Geen kunstsneeuw betekent geen klandizie. Wat kost dat wel niet??” De belangen zijn simpelweg te groot. Maar hebben ze die belangen zelf niet gecreëerd? Vroeger haalde een skigebied het niet in zijn hoofd begin december te openen. Nu moet dat kunnen, en als het dan een seizoen tegenzit wordt er geklaagd over tegenvallende opbrengsten. Voorheen werd begin december in de meeste gebieden nooit geld verdiend aan wintergasten, en een slechte kerst werd ingecalculeerd.

We fronsen onze wenkbrauwen over een skihal in Dubai, maar in de tussentijd skiën we met zijn allen veel te vroeg in het jaar in veel te lage skigebieden waar normaal geen sneeuw ligt. En dan hebben we het nog niet over klimaatopwarming.

Ski Dubai
Ski Dubai

Discussie voorlopig ten einde

We willen met zijn allen heel veel, maar is het allemaal reëel? Na de sneeuwval van de komende dagen zullen we het er even niet meer over hoeven hebben, maar vroeg of laat zal de discussie de komende jaren vanzelf weer oplaaien.

Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

Dat er nog maar heeeel veel mensen in december mogen gaan wintersporten, ik offer mezelf eind maart wel op ;)

Born to Ride

Dat het wat mag kosten is duidelijk. Maar wat kost het nou? Besneeuwing per pistekilometer bijvoorbeeld?

@GiGi Hier zijn we op de site al vaak op teruggekomen. Ongeveer 2,5 euro per kubieke meter. Zie bijvoorbeeld hier: https://www.wintersport.nl/weblog/bericht/313974/waarom-is-e…

Click. Click. Peace

Ik zou sowieso wel eens wat meer inzicht willen in de kosten van een skigebied; hoeveel personeel (lift, pistedienst, kassa) werkt daar nou, hoeveel pistebullies hebben ze, wat kost die besneeuwing etc? Zal enorm per gebied verschillen, maar ik zou dat heel interessant vinden…

Op zich wel eens met de laatste regel: onze gewenste skikalender is wat raar, we willen allemaal rond kerst en in februari, terwijl met name met kerst helemaal niet logisch is…en maart vinden we te laat, terwijl dat de mooiste maand is! Ik snap dat dat met schoolvakanties ed te maken heeft, maar t blijft apart.
@rogier: dat is pas service ;)

*bericht bewerkt door Roy83 op 04 jan 2017 07:56

Wannabe Dolomietenkenner... || Carv gebruiker

Is het niet een beetje zoals met de Nederlandse supermarkten?? Vroeger waren ze 1 avond in de week open en had je nooit een koop zondag.
Tegenwoordig zijn ze dagelijks tot 9 uur 's avonds open en regelmatig een koopzondag. Want stel je voor dat jij dicht bent en ze zo naar de concurent gaan.

Het is denk ik een kwestie van tijd voordat het eerste gebied officieel in november open gaat. En er zullen er dan veel volgen.

Gevolg is wel dat de kleinere gebieden dit niet aankunnen en er steeds meer kleine gebieden moeten sluiten. Net als met de kleine zelfstandige winkels tegenover de grote supermarkten.

Übung macht den meister!!!

De belangen voor de skigebieden zijn inderdaad erg groot, meende ooit eens ergens gehoord te hebben dat ze minstens 100 dagen het gebied open moeten hebben? En geen liften open betekend geen toeristen, betekend geen inkomsten voor het gebied om nieuwe investeringen te doen, maar ook in de restaurants, hotels etc zijn er geen inkomsten… De laatste paar jaar ga ik later in het seizoen, maar voorheen altijd met Kerst en oud en nieuw ook geweest, maar merkte laatste jaren al wel op dat het toch ook minder begon te worden

@GiGi Hier zijn we op de site al vaak op teruggekomen. Ongeveer 2,5 euro per kubieke meter. Zie bijvoorbeeld hier: https://www.wintersport.nl/weblog/bericht/313974/waarom-is-e…

Rogier op 4 jan 2017 07:56

Dank @Rogier. Het was puur dat in de titel de vraag wordt gesteld, maar geen concreet antwoord wordt gegeven in de tekst zelf.

@GiGi het is als citaat bedoeld dus ik heb het nu tussen aanhalingstekens staan.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

Op zich wel eens met de laatste regel: onze gewenste skikalender is wat raar, we willen allemaal rond kerst en in februari, terwijl met name met kerst helemaal niet logisch is…en maart vinden we te laat, terwijl dat de mooiste maand is! Ik snap dat dat met schoolvakanties ed te maken heeft, maar t blijft apart.

Ik denk dat je daar een punt hebt, statistisch gezien valt volgens mij de meeste sneeuw ruwweg in februari en de grote meute zit natuurlijk aan de schoolvakanties vast.

2e helft maart levert vaak nog een paar dagen genieten op

Rob

Heb het wel eens vaker gezegd dat wij (in theorie) eigenlijk de huidige Gregoriaanse kalender moeten aanpassen. Het zou veel beter zijn voor ons als we de kalender aanpassen door deze 2 maanden naar voren te schuiven. Hierdoor komt de kortste dag in Feb en de langste dag in Aug. Midden in de winter danwel in de zomer dus. Maar helaas heeft het geloof in het verleden de kalender gevormd en dat passen we hier niet even aan :-D.

Ik ben wel benieuwd wanneer het plafond bereikt wordt, er worden alweer tientallen jaren enorm geïnvesteerd in liften, kunstsneeuw en verbeteringen. Skigebieden worden vergroot en samengevoegd.

Ik ben ik 1994 op mijn zesde begonnen in Mellau, toen nog slechts 30km piste. Nu is het een gebied met damüls samen van ca. 100km. Ik ben er sinds 2000 niet meer geweest, omdat ik toch liever naar andere gebieden ga met langere pistes. Het valt mij wel op dat dit op heel veel plaatsen gebeurd. Waarschijnlijk zal in dit gebied ook veel besneeuwd zijn in het voor en naseizoen.

Zullen de prijzen van de skipassen op een gegeven moment niet gaan dalen? Daarnaast vraag ik me af of er op een gegeven moment niet teveel gebieden zijn die in november/ begin december al open zijn?

Ik heb ooit gehoord dat skigebieden structureel verlies draaien op de exploitatie.Dat de verkoop van skipassen niet kostendekkend is, maar dat er veel subsidie heen gaat ivm de werkgelegenheid en de bijkomende omzet op overnachtingen, eten/drinken, etc. Klopt dat?

Het grootste probleem is dat als je schoolgaande kinderen hebt je (in Belgie) Maar 3 momenten kan gaan Kerst en nieuwjaar, krokus en Pasen.
Krokus is megadruk, Pasen is vaak waterskien dus rest er kerst en nieuwjaar en nemen we de witte linten er Maar bij
Kinderen hebben nog nooit iets anders gezien en zowel vorig jaar en dit jaar super weer gehad.
Mij hoor je niet klagen !

Het grootste probleem is dat als je schoolgaande kinderen hebt je (in Belgie) Maar 3 momenten kan gaan Kerst en nieuwjaar, krokus en Pasen.
Krokus is megadruk, Pasen is vaak waterskien dus rest er kerst en nieuwjaar en nemen we de witte linten er Maar bij
Kinderen hebben nog nooit iets anders gezien en zowel vorig jaar en dit jaar super weer gehad.
Mij hoor je niet klagen !

Wouterwinter op 5 jan 2017 17:48

Dat zijn 4 periodes, zelfs 5: kerst, nieuwjaar, krokus en 2 x Pasen

Het besneeuwen kent, naar ik aanneem, ook fysiek zijn grenzen.
Met name dan op het vlak van het kunnen beschikken over voldoende water(reservoirs). Het vroege besneeuwen en de daarop volgende grote droogte zijn nu al te merken. Ik zie, althans op de webcams, dat er in Les Menuires, weinig besneeuwd wordt. De hele olympische oefenpiste bij Croisette lag tot gisteren nog vrijwel groen/bruin. Ik mis momenteel de dagelijkse informatie van onze skifan. Ik neem aan dat daar snel verandering inkomt. Wat blijft is mijn vraag inzake het besneeuwen.

Hen48

Foutje…

Waarom kan ik berichten nog steeds niet verwijderen?

*bericht bewerkt door Edwin. op 05 jan 2017 22:37

Not all who wander are lost

Heb het wel eens vaker gezegd dat wij (in theorie) eigenlijk de huidige Gregoriaanse kalender moeten aanpassen. Het zou veel beter zijn voor ons als we de kalender aanpassen door deze 2 maanden naar voren te schuiven. Hierdoor komt de kortste dag in Feb en de langste dag in Aug. Midden in de winter danwel in de zomer dus. Maar helaas heeft het geloof in het verleden de kalender gevormd en dat passen we hier niet even aan :-D.

HN65 op 4 jan 2017 10:05

Ik meen dat dat om bepaalde redenen niet mogelijk is. Heb ik ook al eens gezegd. Alleen al omdat je dan later de kortste dag hebt en het niet midden in de zomer al weer relatief vroeg donker is. Al is het wel prettig dat het in maart ook al wat langer licht is. In december hebben die donkere dagen nog wel wat, maar daarna ben ik er ook wel weer gauw klaar mee.

Not all who wander are lost

Het grootste probleem is dat als je schoolgaande kinderen hebt je (in Belgie) Maar 3 momenten kan gaan Kerst en nieuwjaar, krokus en Pasen.
Krokus is megadruk, Pasen is vaak waterskien dus rest er kerst en nieuwjaar en nemen we de witte linten er Maar bij
Kinderen hebben nog nooit iets anders gezien en zowel vorig jaar en dit jaar super weer gehad.
Mij hoor je niet klagen !

Wouterwinter op 5 jan 2017 17:48

Dat hangt toch echt af van A) waar je zit, B) wanneer Pasen valt en C) wanneer je boekt. Gewoon een last-minute boeken met Pasen is imo het beste om jezelf te verzekeren van goede sneeuw.

Also, Krokusvakantie-drukte kan je imo vermijden door rekening te houden met schoolvakanties in het buitenland. Als Frankrijk Krokus heeft en jouw kinderen ook, ga dan naar Italië, heeft Duitsland/oostenrijk Krokus, ga dan naar Italië of Frankrijk of zelfs Andorra. Alle landen hebben echt niet allemaal dezelfde week vakantie.

*bericht bewerkt door DavidW op 05 jan 2017 22:49

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie