Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Koud, kouder, windchill...

Rogier op 07 januari 2017· 15 reacties

Kou en wind een gevaarlijke combi!

Het is koud in de Alpen en liften zijn afgelopen dagen dicht gegaan vanwege stormachtige wind! Kou en wind levert vaak extreme condities op want door de wind koelen we nog sneller af dan dat alleen door de temperatuur. Dit komt door het zogenaamde windchill-effect, of in Nederlands windkoude of gevoelstemperatuur. Hier kun je je op kleden, en dat is verstandig ook, want door windchill kun je snel onderkoeld raken.

Hoe werkt windchill

Windchill ontstaat alleen bij mensen (en verschillende andere warmbloedige dieren), thermometers kunnen deze temperatuur niet meten. Het is niet de verplaatsing van lucht op zich die voor de kou zorgt. De wind waait echter een dun isolerend laagje warmte om ons lichaam heen weg. Wij creëren namelijk een luchtlaagje die op de huid ligt, warm is en waterdamp bevat. Hierdoor koelt ons lichaam minder snel af. Dit laagje is een perfect isolatiemateriaal, maar als deze wordt weggeblazen raakt de kou direct ons lichaam en koelen we heel snel af. Dit is ook de reden waarom wij het idee hebben dat het kouder is achter een ventilator, ondanks dat de luchttemperatuur hetzelfde blijft.

Snel gevaarlijk

Door de wind ontstaan er snel gevaarlijke gevoelstemperaturen. Met windkracht 4 (niet uitzonderlijk in de bergen) en een luchttemperatuur van -5, voelt het al aan als -12 wat al serieus koud is. Deze gevoelstemperatuur kan dus snel voor onderkoeling en zelfs bevriezing zorgen. Windchill onder de -15 graden is al zeer gevaarlijk en na een uur kan al koudeletsel optreden. Gevoelstemperaturen onder de -20 graden kunnen al gevaarlijk worden met standaard winterkleding. En dan moet echt speciaal op extreme kou gaan kleden. Denk aan extra dons als extra isoaltie, dikke wanten en gezichtsbedekking. Bij een gevoelstemperatuur van -25 graden loop je zeer snel risico op bevriezingsverschijnselen.

Bron wikipedia

Kleding

Als het koud is en het waait is het dus van het allergrootste belang de kou serieus te nemen. Goede isolerende kleding, winddichte kleding, een skibril, goede handschoenen en een gezichtsmasker zijn als het heel koud is echt niet overdreven. Het probleem bij bevriezingen is dat je vingers, oren of neus gevoelloos worden en je dus niet doorhebt dat je aan het bevriezen bent. Ook is kou heel vermoeiend en vreet het letterlijk energie. Goed eten en goed uitrusten is van groot belang.

Niet onderschatten

Kou en windchill is dus niet iets dat je moet onderschatten. Bedenk ook dat het weer snel kan omslaan. Terwijl je op een windstille plek heerlijk in het zonnetje kunt zitten kan het in de schaduw in de volle wind opeens gevaarlijk koud zijn. Bevriezen en onderkoelen gaat sneller dan je denkt. Let ook extra op kinderen. En als het zo ontzettend koud is met veel wind kan een dagje binnen blijven ook een verstandige keuze zijn.

Rogier
woont in de Franse Alpen. Als er maar een beetje sneeuw ligt, is hij buiten te vinden, om ons daarna bij te praten.

Plaats een reactie

ccollins7 januari 2017 · 09:18

Slecht weer bestaat niet, alleen slechte kleding! :)

Rogier1207 januari 2017 · 10:19

Ik ben nu ook wel benieuwd naar de oorzaak van het tegenovergestelde van windchill. Als het ergens 35 graden is, maar met een hoge luchtvochtigheid, heeft het al snel een gevoelstemperatuur van 40 graden. Heeft dit ook te maken met die isolerende laag?

Rogierauteur7 januari 2017 · 11:03

@Rogier120 Dat heeft te maken dat als het vochtig is ons transpiratie niet meer wil verdampen en wij daardoor slechter afkoelen:

Via weeronline:

"De combinatie van warme en vochtige lucht laat ons de warmte extremer ervaren dan dat het in werkelijkheid is. Als de temperatuur oploopt tot waarden hoger dan 30 graden Celsius, kan ons lichaam zijn warmte eigenlijk alleen maar kwijt middels transpiratie. Zweet moet verdampen om op die manier warmte aan het lichaam te onttrekken. Is de vochtigheidsgraad van de lucht erg hoog, dan wil zweet niet zo makkelijk meer verdampen en blijven we met de warmte zitten. "

Click. Click. Peace
Marijnt7 januari 2017 · 13:42

2jr terug in Andorra een gevoelstemperatuur van -23 meegemaakt. Dat was inderdaad best frisjes, maar met goede kleding is het prima te doen!

*bericht bewerkt door Marijnt op 07 jan 2017 13:43

Palme7 januari 2017 · 14:03

Iemand tips voor een goed gezichtsmasker?

Edwin.7 januari 2017 · 14:17

Iemand tips voor een goed gezichtsmasker?

Palme op 7 jan 2017 14:03

Komkommer? :P

Not all who wander are lost
Rogierauteur7 januari 2017 · 14:52

@Palme Persoonlijk wil ik er wel een waardoor ik kan uitademenen om geen ijs voor mijn neus en mond te krijgen. Dus met gaten voor de neus en mond. Zelf heb ik een neopreen masker van Mammut, veel merken maken vergelijkbare. https://www.mammut.ch/INT/en/Alpine-Climbing/Mixed-and-Ice-C…

Click. Click. Peace
tum8 januari 2017 · 07:32

Nuttige info dit, thanks @Rogier.

Ik zit vandaag in Konigsleiten en met vandaag nog een stevig windje zo te zien. Dus ik weet wat ik vandaag aan moet trekken!

Ski: 25 jaar -|- Snowboard: 6 jaar -|- Respect the Mountains
Wouterwinter8 januari 2017 · 09:40

juist terug van een weekje Nassfeld. was er de laatste dagen ook berekoud, maar gelukkig ook wel zonnig.
zag op de terugweg ook wel auto’s waarvan de ruitensproeier vast gevroren zat.
iemand enig idee wat het ideale spul is bij -15 ° ?

Rogierauteur8 januari 2017 · 10:22

@Wouterwinter Zelfs de flessen die tot -35° gaan volgens de fles bevroren bij mij rond de -20… Zag je helemaal niets meer op je autoruit :-)

Click. Click. Peace
iorusroos8 januari 2017 · 11:53

Paar jaar geleden met -32 graden C in Canada gaan skiën. Het was een uitdaging en glijden doen de skies ook niet best met die temperatuur. Gezicht insmeren met vaseline hielp ook behoorlijk. Wel een traan in een ooghoek gehad die bevroor (onder Mn goggle), niets van gemerkt maar dat is wel nog een jaar lang als een soort brandwond zichtbaar geweest. Dus zelfs bedekte huid is niet veilig met dat soort omstandigheden.

Eerst skier, toen snowboarder en nu weer skier
iorusroos8 januari 2017 · 11:53

Paar jaar geleden met -32 graden C in Canada gaan skiën. Het was een uitdaging en glijden doen de skies ook niet best met die temperatuur. Gezicht insmeren met vaseline hielp ook behoorlijk. Wel een traan in een ooghoek gehad die bevroor (onder Mn goggle), niets van gemerkt maar dat is wel nog een jaar lang als een soort brandwond zichtbaar geweest. Dus zelfs bedekte huid is niet veilig met dat soort omstandigheden.

Eerst skier, toen snowboarder en nu weer skier
HV1808 januari 2017 · 15:12

@Wouterwinter Zelfs de flessen die tot -35° gaan volgens de fles bevroren bij mij rond de -20… Zag je helemaal niets meer op je autoruit :-)

Rogier op 8 jan 2017 10:22

koop bij de drogist zuivere alcohol en voeg dit toe aan je antivries. met een beetje gevoel en testen weet je zo de juiste mengverhouding.
TIPJE: neem een kleine spuitfles met het alcohol + water en spuit hiermee de ruiten in voordat je gaat krabben… ik heb meetstal iets rond de 90/10 en 80/20 werkt super! ijs smelt direct weg. zuivere alcohol is niet zo duur, goedkoper dan Jenever… ;-)

MvG Hans

RoteHersentote8 januari 2017 · 19:04

Heb je weer weekenddienst Rogier ?

smehrlapf10 januari 2017 · 12:07

Ik moest aan het begrip natteboltemperatuur denken. Wellicht voegt dat nog iets toe aan je uitleg? Deze beschrijving op wikipedia is bijvoorbeeld vrij goed te volgen vind ik https://nl.wikipedia.org/wiki/Natteboltemperatuur.

Plaats een reactie