BEWintersporte is ook beschikbaar op wintersport.be
sluiten
Focus nu volledig op de Westalpen én de winter

Focus nu volledig op de Westalpen én de winter

Roel op 10 januari 2017 · 45 reacties

dinsdag 6.00 tot maandag 6.00
1cm5cm10cm20cm30cm50cm100cm+
Net als gisteren begin ik vandaag met de sneeuwverwachtingskaart voor de komende zes dagen, met geweldig nieuws voor de Franse en Zwitserse Alpen. De volledige sneeuwval top 10 ligt nu in de westalpen, een van de ondergeschoven kindjes deze winter. Aan het eind van de week ligt hier plaatselijk gewoon een meter sneeuw.

Hogedrukgebieden eindelijk op de goede plek

Over de oorzaak heb ik het de afgelopen dagen al eens gehad. Het gaat om de veranderde positie van de hoge- en lagedrukgebieden. De sneeuwarmoede van de afgelopen maanden heeft mijns inziens dan ook weinig met klimaatopwarming te maken, behalve dat ik me afvraag of het 'nieuwe klimaat' een rol speelt bij waarom hogedrukgebieden soms zo lang op een bepaalde (ook soms ongunstige) plek blijven liggen. Indirect zou dat wel degelijk met klimaatverandering te maken kunnen hebben, maar net als velen ben ik hierin zoekende.

Gelukkig nemen de sturende hoge- en lagedrukgebieden nu een veel gunstigere positie, en wat mij betreft mag dat twee maanden zo blijven. Sneeuw in de Alpen en het Sauerland is dan gegarandeerd. En als er dan zo'n dagen als gisteren tussenzitten is het 100% genieten!

Het Brandnertal gisteren (foto: Harry Bruijsten)
Het Brandnertal gisteren (foto: Harry Bruijsten)

Alles over Weststau

Nadruk op het noordwesten

Wel praat ik dan natuurlijk niet helemaal voor de zuidalpen. In Italië maar ook het zuiden van Oostenrijk (Osttirol en Karinthië) wacht men nog met smart op de verlossende dump. Veel bergen zijn hier nog gewoon groen. Deze week komt daarin nog weinig verandering. Met de noordwestelijke stroming liggen onder andere de Dolomieten in de luwte met hoogstens een verdwaalde sneeuwvlok.

Vandaag bereikt een eerste sneeuwgebied de Franse en Zwitserse Alpen met 5 tot 15 centimeter, maar vanaf morgen gaat het grote werk beginnen. De straalstroom, de wind op grote hoogte, staat de komende dagen pal op de westalpen gericht. Daardoor wordt de ene na de andere actieve storing op de westalpen afgevuurd met bijna dagelijks sneeuw.

Oostenrijk doet goed mee, maar is even koploper af. Vooral de Arlberg zal echter vele decimeters gaan meepikken van deze 'weststau'. Hoe dat werkt? Check even het filmpje hiernaast.

Straalstroom voor vrijdag
Straalstroom voor vrijdag

Winter op komst?

En dan de lange termijn. Die ziet er spannend uit, en doet mijn hart als winterliefhebber sinds gisteravond behoorlijk sneller kloppen. Vanaf vrijdag komen we in de Benelux ook in een koude noordwestelijke stroming terecht met steeds vaker sneeuwbuien, (Sauerland een dik pak) en vanaf zondag konden we weleens de winter induiken.

Het Europese model, die vorige week de nordstau het beste in de smiezen had, kwam gisteravond maar ook vanochtend weer met een vorstinval in de nieuwe week. Een hogedrukgebied wordt dan in de steigers gezet boven Scandinavië, en in combinatie met een eventueel sneeuwdek zou dat de winter tot bij ons kunnen brengen. Strenge vorst is dan mogelijk, en zelfs overdag kan het blijven vriezen. Dit is de temperatuurafwijking op 1500 meter volgens het Europese model voor over een week (bron: wxcharts.eu).

Het breekpunt ligt echter op de zondag. Dan moet dat Scandinavische hogedrukgebied worden gelanceerd, en echt alles moet kloppen. Het is wel opvallend dat de laatste twee runs inderdaad alles 'klopt', dus ik blijf dit met interesse volgen. Het GFS-model is namelijk nog niet helemaal 'om'. Mocht dit scenario bewaarheid worden dan wordt het in de Alpen ook bitterkoud, maar waarschijnlijk ook droger. Spannend!

Op de hoogte blijven van de laatste artikelen? Meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief!


Plaats een reactie

Om te posten op dit forum heb je een account nodig. Login of maak een account aan.

Reacties

 • robbertvanwinsen 10 januari 2017 · 08:43
  Mooi nog een paar centimeter voordat we hopelijk as zondag op de latten staan in SFL. Kan ik hier ook vanaf dan t/m donderdag wat zon bestellen 😉?
 • JeromeduMont 10 januari 2017 · 08:44
  Hi Roel, bedankt voor de update!

  Indien het scandinavisch hoog wordt gelanceerd, houdt dit dan in dat de Dolomieten ook weer eens een laag sneeuw van betekenis kunnen ontvangen?
 • Frnzxl 10 januari 2017 · 08:50
  @Roel, over klimaatverandering gesproken. Is het dan niet zo dat door de hogere temperaturen er steeds vaker regen valt ipv sneeuw, ook op hoogte in de Alpen? Bijv eind november heeft het 3 dagen achtereen geregend in de westalpen. Was dit als sneeuw gevallen dan was het keretseizoen gewoon uitstekend geweest.
  Mijn indruk is dat het de laatste jaren juist in november/december steeds vaker regent. Dat heeft dan weer niet zoveel met de ligging van hogedruk te maken toch?
 • Anon5710 10 januari 2017 · 08:50
  Bhoe, -10 beneden -20 boven met wind tot 50km/uur.

  Ik denk dat ik mij warmere kledij ga kopen.
 • Frnzxl 10 januari 2017 · 08:51
  Keretseizoen=kerstseizoen
 • Anton007 10 januari 2017 · 08:52
  Thx voor dit geweldige nieuws Roel

  Ik las hier (http://www.skiplezier.nl/sneeuwinfo.html)
  dat het vrijdag mogelijk onstuimig gaat worden met windstoten van wel 100km per uur. Wat zijn jou bevindingen hierin Roel?

  Mvg,
  Anton
 • GiGi 10 januari 2017 · 08:58
  Komt er op den duur toch ook sneeuw voor de Dolomieten? Het is nog ver weg (volgende week dinsdag) en allemaal erg onzeker, dat weet ik. Maar de Europese run is - zoals @Roel al aangaf - al een tijdje vrij consistent... En op de neerslagkaart hier op Wintersporters staat voor aanstaande donderdag t/m zondag toch ook al een paar centimeter in de voorspelling.

  Dit plaatje werd bij een concurrerende weersite gepubliceerd zojuist:
  There's no business like snow business - gigiski.com
 • ViolaB 10 januari 2017 · 09:09
  Leuk dat je Nederland ook even meepakt @Roel! Wij moeten nog tot de carnaval wachten, maar als we intussen wel kunnen schaatsen hier in Nederland dan is de winter voor de liefhebbers hier ook geslaagd. Dus inderdaad maar hopen dat alles goed komt te liggen zondag...
 • Roeland 10 januari 2017 · 09:11
  @Roel, het filmpje over de Weststau is ook echt top, dank!
 • Rene admin 10 januari 2017 · 09:14
  Zou er zelf ook geen moeite mee hebben als de Dolomieten een keer aan de beurt komt 😀
  Don't panic, you will always have your towel...
 • Arno5 10 januari 2017 · 09:15
  Leuk filmpje en uitleg over de weststau.
  Le Grand Massif en Flaine pakt de meeste sneeuw met een west tot noordwester. Komt de depressie vanuit het Noorden, dan zitten we in de luwte van de Jura en profiteren we hier niet echt van.
 • Roel admin 10 januari 2017 · 09:29
  @JeromeduMont @GiGi dat zou op termijn kunnen maar zoals de kaarten er nu bijliggen is het cosmetisch werk. Vrijdag bijvoorbeeld, dan valt er een paar centimeter (staat al een paar dagen op de kaart) maar geen dump. Wil dat volgende week wel lukken dan moet de stroming iets bijdraaien naar het zuiden. Niet onmogelijk maar dan moet er nog wat aan geschaafd worden.

  @Anton007 klopt het wordt dan even stormachtig. In de gaten houden dit!
  Weerman, skiër, Limburger
 • Roel admin 10 januari 2017 · 09:32
  @Roel, over klimaatverandering gesproken. Is het dan niet zo dat door de hogere temperaturen er steeds vaker regen valt ipv sneeuw, ook op hoogte in de Alpen? Bijv eind november heeft het 3 dagen achtereen geregend in de westalpen. Was dit als sneeuw gevallen dan was het keretseizoen gewoon uitstekend geweest.
  Mijn indruk is dat het de laatste jaren juist in november/december steeds vaker regent. Dat heeft dan weer niet zoveel met de ligging van hogedruk te maken toch?Frnzxl op 10 jan 2017 08:50


  Dat is zeker waar, door warmere lucht regent het vaker blijkt ook uit Oostenrijks onderzoek over de Oostenrijkse Zuidalpen (Karinthië). Maar ik had het over het standvastige hogedrukgebied dat wekenlang de neerslag tegenhield. Dat is een ongelukkige samenloop van omstandigheden waarvan ik me afvraag of het alleen maar toeval is.
  Weerman, skiër, Limburger
 • GiGi 10 januari 2017 · 09:35
  Cosmetisch is prima. Het skiën is in de Dolomieten het probleem niet. Ik ben er al vaak geweest in sneeuwarme periodes: de pistes liggen er perfect bij en ze hebben veel open. Off-piste daar lenen zich de meeste gebieden zich toch niet voor, dus gaat het eigenlijk puur om de mooie plaatjes voor in het reisverslag dat ik eind januari wel zal maken en dagelijks updaten met een indruk van het gebied dat we hebben bezocht. Wit is beter dan bruin, zullen we maar zeggen (zo lang het over landschappen in wintersport-oorden gaat).
  There's no business like snow business - gigiski.com
 • Nico S 10 januari 2017 · 09:42
  Ik ben al blij als Livigno inderdaad enkele centimeters kan meepikken van deze weststau. Hopelijk blijven deze centimeters op de kaart staan de volgende dagen, want heb elders op internet geen sneeuw gezien. Maar ik heb het meeste vertrouwen in deze fantastische site 😃 Een dump moet ik precies niet meer verwachten tegen 20 januari, maar het ziet toch al een klein beetje wit op 1800m 😃
  *bericht bewerkt door Nico S op 10 jan 2017 09:43 (32% bewerkt)
 • Matthias123 10 januari 2017 · 09:42
  Laat maar komen die kou en sneeuw. Hoe meer sneeuw in de alpen en het sauerland hoe beter het is. @GiGi ik weet niet of Sylvana het daar mee eens is hoor, ik denk dat die zelfs het liefst ook nog de sneeuw bruin heeft. Een witte kerst bijv zal ze wel hartstikke dicriminerend vinden... Sneeuw is zelfs het meest discriminerende product op aarde, het maakt namelijk alles wit en de meeste mensen vinden het nog leuk ook...

  Maargoed laat die kou maar komen, mooi ZWART (euhm in politiek correcte taal donker gekleurd) schaatsijs hier in Nederland en veel sneew in de skigebieden.
  Born to Ride
 • Veenhoorn 10 januari 2017 · 10:02
  Ik kijk met steeds meer spanning vooruit. Eind volgende week naar Tirol. Dus het is niet alleen spanning, maar ook enthousiasme. Sinds vorige week is het daar dus goed wit en deze week valt daar nog wel wat bij. Wekenlang hebben we op sneeuw zitten wachten en nu ga ik weer hopen op zon (en niet al te veel wind, niet te koud en....). Hoe egoïstisch kan een mens eigenlijk zijn? We zijn bijna net zo veranderlijk als het weer 😃
  klagen doe ik niet hoor. Ben al lang blij dat het goed wit is. En een beetje hopen op mooi weer mag toch wel...
  Ein Winter ohne Schnee, tut dem Herz weh.
 • Veenhoorn 10 januari 2017 · 10:02
  .
  *bericht bewerkt door Veenhoorn op 10 jan 2017 10:02 (100% bewerkt)
  Ein Winter ohne Schnee, tut dem Herz weh.
 • VanBakel 10 januari 2017 · 10:07
  Inderdaad duimen voor sneeuw in de Dolomieten. Er is dus nog steeds een (bescheiden) kans als ik de berichten hierboven goed begrijp.
 • Raymonvoskuilen 10 januari 2017 · 10:22
  @Roel

  Wat zou voor a.s. Vrijdag de beste route zijn naar Serfaus? Lijkt ons geen goede optie om met de verwachte sneeuwval de kortste route te nemen die via Karhlsruhe en Ulm gaat. Misschien omrijden via München? Verwacht je enige problemen rond de fernnpas?
 • Jst81 10 januari 2017 · 10:23
  Fijnste route naar Serfaus is toch echt via de Arlbergtunnel!!
 • mwl0 10 januari 2017 · 10:30
  Hey,

  @Roel ,Dus als ik het goed versta , moeten wij ons morgenvroeg(4u) geen zorgen maken voor onze rit naar ellmau(going)? Zullen we dus niet te veel sneeuw meer moeten verwachten ter plaatse? Maar er ligt toch al ee' mooie laag.
 • elisabeth101 10 januari 2017 · 10:48
  Zondag naar Skiwelt jeej! Ben nu vooral aan het afwachten wanneer we het beste kunnen rijden! Heus niet erg als we n dag eerder weg moeten 😉
 • Jeroen6 10 januari 2017 · 10:48
  @Roel, is er al iets zinnigs te zeggen over de reis vrijdag nacht richting Frankrijk of nog net iets te ver? We kunnen ook een dag eerder vertrekken, maar is dat een oplossing?
  If there is no park, open your eyes - the mountain is a natural one.
 • Edwin. 10 januari 2017 · 11:18
  Mooie winterkaarten. Nu nog hopen dat er hier in Nederland ook eens sneeuw van enige betekenis gaat vallen, maar dat valt waarschijnlijk weer tegen.
  Never Stop Exploring
 • Roel admin 10 januari 2017 · 11:40
  @Raymonvoskuilen en anderen, voor de routes verwijs ik graag naar onze gebiedspagina's. Blijkbaar zitten daar toch nog een paar voor jullie verstopte features 😃, namelijk de button "bereikbaarheid". Voor Serfaus: https://www.wintersporters.nl/dorpen/serfaus/bereikbaarheid...
  Ik zou dan persoonlijk nooit voor München kiezen, te ver om.

  @mwl0 ja morgenvroeg verwacht ik weinig problemen. @Jeroen6 en anderen: vrijdag of zaterdag verwacht ik meer complicaties maar concreet is daar op zijn vroegst morgen iets iets over te zeggen.
  *bericht bewerkt door Roel op 10 jan 2017 11:40
  Weerman, skiër, Limburger
 • GiGi 10 januari 2017 · 12:19
  Mooie winterkaarten. Nu nog hopen dat er hier in Nederland ook eens sneeuw van enige betekenis gaat vallen, maar dat valt waarschijnlijk weer tegen.Edwin. op 10 jan 2017 11:18

  2 cm is genoeg voor een verkeersinfarct toch? 😉

  Vrijdag de 13e kan dan echt een 'horror' dag worden...
  There's no business like snow business - gigiski.com
 • Raymonvoskuilen 10 januari 2017 · 12:22
  @Roel

  Voor de route naar Serfaus weet ik alle opties wel. Waar het ons om gaat is hoever de sneeuw het westen van Duitsland intrekt. Ik kan mij voorstellen dat het rond karhlsruhe slechtere omstandigheden zijn dan als we iets omrijden door midden Duitsland.
 • Jamie010 10 januari 2017 · 12:29
  Eindelijk vrijdag naar Espace Killy. Dit is precies het laagje om een fantastische week te hebben. En als er inderdaad die donderdag erop nog 15cm bij gaat vallen. Dat wordt spelen in de poeder. Voorpret is leuk.....

Plaats een reactie

Om te posten op dit forum heb je een account nodig. Login of maak een account aan.