BEWintersporte is ook beschikbaar op wintersport.be
sluiten
Winter klopt aan de deur in de Benelux

Winter klopt aan de deur in de Benelux

Roel op 11 januari 2017 · 30 reacties

Hoe winters wordt het? (Archiefbeeld Horst, december 2010)
Hoe winters wordt het? (Archiefbeeld Horst, december 2010)
Mensen die me volgen op twitter weten dat ik met een schuin oog ook de weersontwikkelingen in eigen land volg. Op dit moment zelfs met meer dan een schuin oog, want de winter klopt ook in de Benelux aan de deur. Eerst met sneeuw, daarna met vorst. En in het Sauerland gaat er zelfs nog een schepje bovenop!

Sneeuw of geen sneeuw?

Eerst even naar de weersituatie van morgen. De sneeuw die in de Alpen gaat vallen, hangt samen met een noordwestelijke hoogtestroming. Die voert vanaf donderdag ook steeds koudere lucht aan richting Nederland en België. De regenbuien gaan vanaf morgen daardoor steeds vaker over in natte sneeuw of sneeuw.

De complicerende factor waar we morgen mee te maken krijgen is een kleine depressiekern die in de stroming meetrekt. Aan de voorzijde en ten zuiden van deze kern zit zachte lucht. Aan de achterzijde draait vanuit het noordoosten koude lucht binnen, waarop een fors sneeuwsignaal zit.

Dit zou morgen eerst vooral regen kunnen geven, maar in de loop van de avond en nacht kan deze overgaan in sneeuw. Hier twee kaartjes met de sneeuwprognose voor morgenavond:

Europees model: veel sneeuw over het midden van Nederland
Europees model: veel sneeuw over het midden van Nederland
ICON (Deutscher Wetterdienst) tekent de sneeuw veel zuidelijker in
ICON (Deutscher Wetterdienst) tekent de sneeuw veel zuidelijker in

Van alle berekeningen zijn dit zo'n beetje de twee uitersten. Andere modellen zitten hier ergens tussenin dus het kan nog alle kanten op. In het gunstigste geval komt er plaatselijk een sneeuwdek van meer dan 10 centimeter te liggen, in het ongunstigste geval is de sneeuw nat of blijft het bij regen. Voor de goede orde, ik besef dat niet iedereen op besneeuwde wegen zit te wachten, dus deze kwalificatie gebruik ik als winterliefhebber :-).

Koers bepalend

Voor wel of geen sneeuw wordt de exacte koers van de depressiekern dus bepalend. Hoe noordelijker de kern over onze omgeving trekt, hoe kleiner de kans op sneeuw omdat dan vanaf de Noordzee zachtere zeelucht wordt aangevoerd. Hoe zuidelijker de koers, hoe makkelijker de kou er aan de achterzijde in komt en hoe groter de kans op sneeuw. Hieronder zie je de verwachte koers volgens het GFS-model.

GFS: de depressiekern passeert over Zuid-Nederland
GFS: de depressiekern passeert over Zuid-Nederland

Een gevolg van de koers is ook de wind. Die kan vooral ten zuiden van de depressiekern flink uithalen. Onderschat ook dit niet. Kortom, morgenavond wordt het spannend!

Veel sneeuw voor de Ardennen en Sauerland

Minder spannend maar niet minder winters wordt het voor de Ardennen en het Sauerland. Daar hoeven we ons niet druk te maken over regen, alles valt als sneeuw. Door stuwing valt daar, onafhankelijk van de depressiekern, gewoon 10 centimeter of meer. Werkt de koers van de depressie mee zelfs 20 tot 30 centimeter!

In Winterberg ligt nu al meer dan genoeg sneeuw
In Winterberg ligt nu al meer dan genoeg sneeuw

In het weekend blijven de sneeuwkansen groot al is het dan in de vorm van losse buien. Tussendoor laat de zon zich ook zien. In Nederland en België komt het kwik nog wel boven nul, waardoor het eventueel aanwezige sneeuwdek deels zal wegsmelten. Toch verwacht ik dat er regionaal wel een laagje blijft liggen.

Volgende week vorst

De echte vorst komt er dan namelijk aan. Een hogedrukgebied bouwt zich op boven de Atlantische Oceaan en breidt zich uit richting Scandinavië waardoor de wind doordraait naar het noordoosten. Dan gaat het pas echt vriezen, deels ook overdag. Belangrijk voor de temperatuur is of er tegen die tijd nog sneeuw ligt. Zo ja, dan kan het 's nachts met gemak streng gaan vriezen, dat wil zeggen kouder dan -10 graden. Zonder sneeuw wordt het eerder matige vorst, -5 tot -9. Overdag komt het kwik niet of nauwelijks meer boven nul, en dan gaat het rap met de ijsgroei. Dit is de temperatuurpluim voor Midden-Nederland van het Europese model.

De pluim van Zuid-Nederland is nog wat kouder. Pakken we als prikpunt Zuid-Limburg dan zou de temperatuur in de tweede helft van volgende week zelfs nauwelijks nog boven -5 graden uitkomen:

Transportkou of niet?

De onzekerheid neemt dan echter ook toe, dus daar loop ik nog even niet op vooruit. Het wordt begin volgende week in ieder geval winters. Het enige vraagteken dat wat mij betreft nog rest is of we met transportkou te maken krijgen, dat wil zeggen aanvoer van zeer koude lucht uit Rusland of dat het uiteindelijk stralingsvorst wordt. Bij stralingsvorst neemt de kans op mist toe, en echt lage temperaturen (en een goede ijsaangroei) worden lastig tenzij het 's nachts voldoende opklaart.

Daarvoor is de positie van het hogedrukgebied volgende week bepalend. Blijft het mooi boven Scandinavië liggen dan blijft de winter in het zadel met vanuit het oosten verder verscherpende vorst. Ligt de kern zuidelijker dan stopt de oostenwind en wordt het vanuit het zuiden op termijn zachter. Spannend.

Op de hoogte blijven van de laatste artikelen? Meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief!


Plaats een reactie

Om te posten op dit forum heb je een account nodig. Login of maak een account aan.

Reacties

 • Edwin. 11 januari 2017 · 13:30
  "Voor de goede orde, ik besef dat niet iedereen op besneeuwde wegen zit te wachten, dus deze kwalificatie gebruik ik puur als winterliefhebber 😃."

  Lijkt mij duidelijk dat vrijwel iedereen hier wel gewoon sneeuw wil 😉.

  Laatste runs zijn voor mijn omgeving betreft sneeuw in ieder geval goed. Dat geldt dan niet alleen voor donderdag op vrijdag, maar ook voor in het weekend en deels nog maandag. Dauwtemperaturen liggen waarschijnlijk vrij laag en door de intensiteit zou het makkelijker sneeuw kunnen worden ipv regen. Wel trekt het gebied vrij snel over. Ik hoop in ieder geval dat het ook blijft liggen. Dan zijn de nachten komende week sowieso kouder en er valt geen sneeuw op ijs, dus sneeuwliefhebbers tevreden en daarna extra koud voor ijs aangroei. Goed, nu hopen dat de modellen gunstig blijven 😃. Morgen weten we al meer
  Never Stop Exploring
 • Rogier admin 11 januari 2017 · 13:38
  "Voor de goede orde, ik besef dat niet iedereen op besneeuwde wegen zit te wachten, dus deze kwalificatie gebruik ik puur als winterliefhebber 😃."

  Lijkt mij duidelijk dat vrijwel iedereen hier wel gewoon sneeuw wil 😉.

  Laatste runs zijn voor mijn omgeving betreft sneeuw in ieder geval goed. Dat geldt dan niet alleen voor donderdag op vrijdag, maar ook voor in het weekend en deels nog maandag. Dauwtemperaturen liggen waarschijnlijk vrij laag en door de intensiteit zou het makkelijker sneeuw kunnen worden ipv regen. Wel trekt het gebied vrij snel over. Ik hoop in ieder geval dat het ook blijft liggen. Dan zijn de nachten komende week sowieso kouder en er valt geen sneeuw op ijs, dus sneeuwliefhebbers tevreden en daarna extra koud voor ijs aangroei. Goed, nu hopen dat de modellen gunstig blijven 😃. Morgen weten we al meerEdwin. op 11 jan 2017 13:30


  Plus er is in NL bijna niets mooiers dan zwart waterijs naast besneeuwde akkers...
  Iets als 'teveel sneeuw' bestaat niet.
 • Mario3 11 januari 2017 · 13:43
  Niet iedereen hoor, ik ga liever voor de regenoptie. Ik rij 200 km per dag over de nederlandse wegen dus ik zal mijn regendansje doen 😃
 • Matthias123 11 januari 2017 · 13:45
  Laat die vorst maar komen voor NL. Weer eens een molentocht of Sluis-Brugge-Sluis zo heerlijk zijn. De trip naar Winterberg die vanaf 23-01 in de planning staat gaat ook perfect worden op deze manier 😀 kortom dat die scandinavie hoog maar lekker boven scandinavie mag blijven hangen.
  Born to Ride
 • Nics 11 januari 2017 · 13:47


  Plus er is in NL bijna niets mooiers dan zwart waterijs naast besneeuwde akkers... Rogier op 11 jan 2017 13:38


  Precies dat!

  Morgen schaatsen naar de slijper. Nu maar hopen dat de plassen en vaarten niet al dicht liggen als het nog sneeuwt. Maar de ingrediënten zijn aanwezig voor perfectie. Het doet mij in elk geval een mogelijk tripje naar de Alpen nog een weekje uitstellen (we willen het liefst naar Italië, dus zitten op een retour d'est te wachten, dat wachten wordt een stuk minder erg als er geschaatst kan worden).
 • Nicky 11 januari 2017 · 13:53
  Laat die vorst maar komen voor NL. Weer eens een molentocht of Sluis-Brugge-Sluis zo heerlijk zijn. De trip naar Winterberg die vanaf 23-01 in de planning staat gaat ook perfect worden op deze manier 😀 kortom dat die scandinavie hoog maar lekker boven scandinavie mag blijven hangen.Matthias123 op 11 jan 2017 13:45

  We hebben al een vorst in Nederland 😉

  Laat jezelf op tijd vallen! Voor je het weet lig je beneden...
 • Harry(Winterberg) 11 januari 2017 · 13:54
  Kijk, dat is de juiste volgorde: eerst sneeuw en dan pas ijs. Beter en meer ijs met een prachtig wit decor in de omgeving...
  Grussgott.... Ach, geht der Lift so hoch?
 • Rene admin 11 januari 2017 · 13:55
  Mooie vooruitzichten! Hopen dat we dit jaar weer zo'n mooie dag in Winterberg kunnen meepakken zoals vorig jaar 😃

  Don't panic, you will always have your towel...
 • ViolaB 11 januari 2017 · 14:16
  Ik heb de gok maar vast gewaagd en schaatsen voor de kinderen besteld. De jongste is 7 en heeft nog nooit op het ijs gestaan: geen fatsoenlijk natuurijs hier gehad sinds dat hij er oud genoeg voor was. De laatste keer echt flink schaatweer, zat hij nog in de maxi cosi terwijl zijn zus op glij-ijzertjes rondkrabbelde. Kom maar op met die Winter!!! Liever eerst sneeuw in een nog onbevroren ijsbaan en daarna het zwarte goud, dan andersom...
 • HarleySnowball 11 januari 2017 · 14:16
  Een lekker gevoel dat we na 6 jaar ook in Nederland weer eens wat serieuzer winterweer krijgen. Ik denk nog steeds met kippevel terug aan die mooie Decembermaand in 2010...
  HarleySnowball
 • Coldfeet 11 januari 2017 · 14:55
  In het weekend blijven de sneeuwkansen groot al is het dan in de vorm van losse buien. Tussendoor laat de zon zich ook zien. In Nederland en België komt het kwik nog wel boven nul, waardoor het eventueel aanwezige sneeuwdek deels zal wegsmelten. Toch verwacht ik dat er regionaal wel een laagje blijft liggen.

  Die zon is dat ook voor Sauerland of enkel voor Benelux? 😃
 • Roel admin 11 januari 2017 · 15:14
  @Coldfeet ook voor Sauerland maar de sneeuwbuien kunnen er langer blijven hangen.
  @HarleySnowball december 2010 was inderdaad onvergetelijk! Die eerste foto is op 1e kerstdag genomen toen hier minstens 20cm lag. Bijna heel december was het wit.
  Weerman, skiër, Limburger
 • wimaerts1979 11 januari 2017 · 15:28
  @Coldfeet ook voor Sauerland maar de sneeuwbuien kunnen er langer blijven hangen.
  @HarleySnowball december 2010 was inderdaad onvergetelijk! Die eerste foto is op 1e kerstdag genomen toen hier minstens 20cm lag. Bijna heel december was het wit.Roel op 11 jan 2017 15:14


  Heeft Nederland enkele jaren geleden in het noorden eens geen pak sneeuw gekregen, lokaal 30 à 40 cm? Was dit in 2010?

  Alleszins, als wintersportliefhebber duim ik toch voor koude en sneeuw... een stresstest voor de installaties van het openbaar vervoer en het Agentschap Wegen en Verkeer (bij jullie Rijkswaterstaat?) 😃
 • Roel admin 11 januari 2017 · 16:15
  @wimaerts1979 Op 2 en 3 maart 2005 om precies te zijn. Tot 50cm viel er toen in Friesland. De dag erop werd het -20,7 graden in Marknesse... Dat is nu nog allemaal niet aan de orde 😃
  Weerman, skiër, Limburger
 • evert 11 januari 2017 · 18:47
  In Belgie ziet het er een pak(sneeuw) minder plezant uit de komende 2 dagen ...

  :-S

  http://deredactie.be/cm/vrtnieuws/regio/westvlaanderen/1.2863926...
 • Pieter230976 11 januari 2017 · 18:53
  Belgische kust geen sneeuw , bakken regen en zwaarste springtij in 50 j
 • ErikP 11 januari 2017 · 19:01
  @wimaerts1979 Op 2 en 3 maart 2005 om precies te zijn. Tot 50cm viel er toen in Friesland. De dag erop werd het -20,7 graden in Marknesse... Dat is nu nog allemaal niet aan de orde 😃Roel op 11 jan 2017 16:15
  Weet ik nog goed, omdat ik precies in die week m'n allereerste wintersportvakantie had geboekt. En net dan gaat het helemaal los in NL. Dus de wilde verhalen over die kou en sneeuw heb ik alleen van horen zeggen😁
 • Pieter230976 11 januari 2017 · 19:11
  Of een winter zoals 1976 , dat je op de noordzee kon lopen en schaatsen
 • Edwin. 11 januari 2017 · 19:31
  Prima run weer. Nunog hopen dat dat ook blijft liggen 😃
  *bericht bewerkt door Edwin. op 11 jan 2017 19:39 (26% bewerkt)
  Never Stop Exploring
 • Pieter230976 11 januari 2017 · 19:49
  Prima run weer. Nunog hopen dat dat ook blijft liggen 😃  Edwin. op 11 jan 2017 19:31


  mss ook bijzetten smeltende sneeuw of droge sneeuw , met smeltende sneeuw ben je niks
 • Edwin. 11 januari 2017 · 22:12


  Diepvries:
  Never Stop Exploring
 • NicolePlas 11 januari 2017 · 23:07
  Heerlijk! De winterbanden liggen er onder dus laat de sneeuw maar komen! Zondag rijden wr weg naar Soll om daarna naar Italie te rijden.. hopelijk krijgen de dolomieten ook nog een laag sneeuw! Wel prachtig weer en de pistes liggen er nu nog mooi bij dus zal vast goed komen.. hopelijk kunnen we er goed komen door Oostenrijk ivm de sneeuw!
  Enjoy life and snow...and wine...and mountains
 • BasSteen 12 januari 2017 · 00:19
  Had op de planning staan om vrijdagmiddag vanuit Drenthe te vertrekken richting Oostenrijk. Alleen zijn de voorspellingen niet al te best.
 • NicolePlas 12 januari 2017 · 07:43
  Had op de planning staan om vrijdagmiddag vanuit Drenthe te vertrekken richting Oostenrijk. Alleen zijn de voorspellingen niet al te best.BasSteen op 12 jan 2017 00:19

  Rustig rijden? Hoe is Duitsland dit weekend? Ik heb een range rover dus kachel rustig erdoor.. hoop ik haha
  Enjoy life and snow...and wine...and mountains
 • BasSteen 12 januari 2017 · 15:21
  Moeten dinsdagmorgen weer terug. Heeft weinig zin om 20uur heen te kachelen voor 2daagjen skiën.
 • Pieter230976 12 januari 2017 · 22:06
  eerste 3 cm sneeuw in Brugge belgie
 • Matthias123 12 januari 2017 · 22:21
  Hier op Walcheren vallen ook de eerste natte vlokken, op de buienradar is de stuwing in het Sauerland heel mooi te zien. Als ik dit zo zie gaat dat niet stoppen met 20cm voor morgen...
  Born to Ride
 • Matthias123 12 januari 2017 · 22:21
  Hier op Walcheren vallen ook de eerste natte vlokken, op de buienradar is de stuwing in het Sauerland heel mooi te zien. Als ik dit zo zie gaat dat niet stoppen met 20cm voor morgen...

  *bericht bewerkt door Matthias123 op 12 jan 2017 22:22 (11% bewerkt)
  Born to Ride
 • Pieter230976 12 januari 2017 · 22:28
  Brugge belgie


Plaats een reactie

Om te posten op dit forum heb je een account nodig. Login of maak een account aan.