5 tips tegen de kou!

Rogier op 17 januari 2017· 36 reacties

Donsjas, dikke wanten, genieten ondanks de kou
Donsjas, dikke wanten, genieten ondanks de kou

Het is koud in de Alpen. Maandagochtend werd het maar liefst -24° in Bessans op 1700 meter in de Franse Alpen en ook in de rest van de Alpen is het koud. Dit soort temperaturen moet je serieus nemen en kunnen snel gevaarlijk zijn. Door de droge lucht en het lekkere zonnetje lijkt het af en toe mee te vallen. Maar als je in de schaduw komt is het meteen extreem. Bevriezingsverschijnselen liggen op de loer. Vijf tips tegen de kou om, ondanks deze kou, te kunnen genieten van wat misschien wel de beste wintersportweek van dit seizoen zal zijn.

1 Neem de kou serieus

Als de temperaturen goed onder de -15° zakken is het van belang om kou niet te onderschatten; bevriezing en onderkoeling liggen op de loer. Neus, oren, handen en voeten zijn zeer gevoelig voor bevriezingen. Het verlies van gevoel en het verkleuren van de huid zijn kenmerken van bevriezing. Warm bevroren ledematen slechts langzaam op. Een bezoek aan een dokter is bij bevriezing aan te raden.

Milde onderkoeling is te herkennen aan vermoeidheid, rillingen, prikkelbaarheid en warrig taalgebruik. Moedig onderkoelde mensen aan om in beweging te blijven en probeer een beschutte plek te vinden om langzaam op te warmen. Ernstige onderkoeling is heel erg gevaarlijk. Deze personen voelen zich niet langer rillerig, de spieren beginnen te verstijven en de lippen worden blauw. De hartslag en de ademhaling vertragen en er beginnen zich gevoelens van verwarring en onverschilligheid te manifesteren. Dit is echt ernstig, en snelle professionele redding (bergredding, pisteurs) is essentieel.

Vooral in geval van een ongeluk is het raadzaam om op onderkoeling te letten. Als iemand door letsel niet meer kan bewegen en op hulp moet wachten ligt onderkoeling op de loer.

Als het koud is moet je dus goed gekleed de bergen ingaan. Veel wintersporters vinden dat kou bij de wintersport hoort en dat kou ook lekker kan zijn. Ik begrijp dat, ik vind het zelf namelijk ook, maar kou is ook een sluipmoordenaar waar je respect voor moet hebben.

Met goede kleding is het in de kou genieten van topsneeuw
Met goede kleding is het in de kou genieten van topsneeuw

2. Wanten en geen handschoenen

Vaak zijn het je handen die het het meest te verduren hebben. Zorg dus voor goede handschoenen. Als je snel koude handen hebt kies dan voor dikke, goed geïsoleerde wanten. In wanten blijven je handen warmer dan in handschoenen want de warmte die door je hand gegenereerd word komt makkelijker bij elke vinger. Elke vinger hoeft zich dus niet afzonderlijk te verwarmen. Ook is het in wanten eenvoudiger om een hotpack naast je hand te stoppen. Persoonlijk ben ik na wat vrieswonden die ik ooit heb opgelopen erg gevoelig voor koude handen. Ik draag bij lage temperaturen dus altijd dikke donzen handschoenen en ik wil niet anders. Een extra paar handschoenen of wanten onder je jas kan verstandig zijn. Stel dat je per ongeluk een handschoen laat vallen onder een lift, dan kan een reservepaar letterlijk je vingers redden.

3. Verwarmingselementen

Als het echt koud is, kan het zijn dat je lichaam moeite heeft je handen en voeten überhaupt warm te houden. Dan kun je ervoor kiezen om je lichaamsdelen op te laten warmen door externe warmtebronnen. Denk aan elektrisch verwarmde zooltjes in je skischoenen. Deze zooltjes gebruiken een oplaadbare accu die je achter je schoen kunt klikken. Deze leveren genoeg energie om je voeten een dag lang warm te houden.
Of gebruik hotpacks die in twee versies bestaan: een wegwerpvariant die in aanraking met lucht een aantal uren warm blijft, of een herbruikbare (met een oplossing van water en het ongevaarlijke zout natriumacetaat). Deze hotpacks zijn ideaal om in je wanten te stoppen en zo warme handen te houden.

Elektronisch verwarmde zooltjes zijn een uitkomst voor koude voeten
Elektronisch verwarmde zooltjes zijn een uitkomst voor koude voeten

4. Goede isolerende / droge en warme kleding

Let bij kou extra op je kleding. Neem goed isolerende kleding. Ganzendons isoleert het allerbeste. Zorg dat je vochtregulerende kleding draagt en als eerste laag zeker geen katoen, wat lang nat zal blijven. Twijfel ook niet om een extra isolerende tights aan te trekken onder je skibroek. Een thermoshirt, fleecetrui, donsjas en daarover nog eens een echte winddichte laag is tijdens extreme kou niet raar. Zorg ook dat via je nek geen kou binnen kan komen. Een sjaal, neck-gaiter of buff is prettig om je nek mee te beschermen en een facemask kan in extreme koud fijn zijn voor je gezicht. Natuurlijk heb je een goede helm op. Mocht je het dan nog steeds koud hebben, dan bestaan er dunne bivakmutsen die perfect onder elke helm passen.
Verder zorg je er natuurlijk voor dat je skischoenen droog en warm zijn als je ze ’s ochtends aantrekt. Je laat ze dus zeker niet ’s nachts in de auto liggen. Schoenen die eenmaal koud zijn geworden warm je niet zomaar op.

5. Uitrusten, goed eten en drinken

Om je lichaam warm te houden heb je in de kou veel energie nodig. Meer dan wanneer de temperaturen hoger zijn. Goed voedzaam en gezond eten is dus van belang. Ook is het belangrijk dat je bloed goed blijft stromen. Omdat op hoogte je bloed sneller stroperig wordt vanwege de aanmaak van extra rode bloedlichaampjes, moet je goed blijven drinken. Ook als je geen dorstgevoel hebt. Op deze manier blijft je bloed doorstromen en zullen je handen en voeten warmer blijven. Drink geen alcohol, dit mag misschien een warm gevoel geven, maar alcohol verhoogt juist het warmteverlies van je lichaam. Ook is goed uitrusten van groot belang. Je lichaam heeft veel energie nodig om warm te blijven en kan deze alleen goed leveren als je bent uitgerust. Iedereen die ervaring heeft in extreme kou weet dat je na een dag in koude temperaturen vermoeider bent dan wanneer het minder koud is.

Wat zijn de koudste dagen die jullie tijdens de wintersport hebben meegemaakt? Hebben jullie nog andere tips tegen extreme kou?

Rogier
woont in de Franse Alpen. Als er maar een beetje sneeuw ligt, is hij buiten te vinden, om ons daarna bij te praten.

Plaats een reactie

Koudste dag was 6 jaar geleden in Keystone (Colorado). Er stond -38C op de thermometer. Voordat we mochten skiën kregen we tegoedbonnen voor een koffie en muffin want de liften zaten vastgevroren. Uiteindelijk gaan skiën maar we waren onherkenbaar want elk stukje huid was bedekt. Ook hadden we soort neopreenhoezen over onze skischoenen. Ook dat scheelde 2graden ?. Wel topdag gehad daar, maar was best frisjes die dag.

Een jaar of 4 a 5 geleden was het 's morgens vroeg toen we boven kwamen op de Pic Blanc in Alpe d’Huez -28 dat was in combinatie met een stevige bries (4Bft) aardig koud. Dikke kleren aan, sjaal om, bivakmuts op en gaan met die banaan. Gelukkig was het in het dorp een stuk aangenamer met -19 ;)

Born to Ride

Ooit eens in Tignes de funiculaire uit gestapt, -24 en 5 Bft. Was niet leuk…maar -38 @Mrski? Moet er niet aan denken!

Advies betreft ganzendons vind ik niet goed, dit is pure dierenmishandeling. Er zijn genoeg alternatieven!

Vorig jaar precies rond deze tijd was het ook ontzettend koud in Saalbach. Heb toen een paar foto’s genomen maar daar heb ik wel spijt van gehad! Kreeg direct pijnlijke handen door de snijdende wind en dat ging ook nog wel een paar minuten door toen ik de handschoenen weer aan had. De dagen erna ook wel goed last va gehad door een beschadigde huid.

Goede tips want deze serieuze kou moet je echt niet onderschatten :).

Advies betreft ganzendons vind ik niet goed, dit is pure dierenmishandeling. Er zijn genoeg alternatieven!

RRski op 17 jan 2017 08:44

Die alternatieven geven minder isolatie.

In Canada onze huur auto uitgeschept zonder handschoenen aan, na 5 minuten al last gekregen van bevriezende vingers. Doe ik nooit meer. Daar ook met -34 graden C in Kicking Horse naar boven gegaan. Best fris. Dikke laag vaseline op je gezicht helpt ook goed tegen de kou.

Eerst skier, toen snowboarder en nu weer skier

De windchill factor mag je in dit verhaal nooit vergeten. Met een beetje wind daalt de gevoelstemperatuur nog iets verder en daar krijg je het echt koud van! Het koudste waar ik in geweest ben is op de berg met -23 door de wind, gemeen koud in elk geval! Ben ook ooit eens in de winter naar de Niagara Falls geweest, was ook rond de -25… Toch maar niet op de Maid of the Mist geweest om de waterval van dichtbij te gaan bekijken omdat mijn collega’s het te koud hadden en weer terug naar het hotel wilden, anders was ik er wel een rondje op mee gevaren!

Advies betreft ganzendons vind ik niet goed, dit is pure dierenmishandeling. Er zijn genoeg alternatieven!

RRski op 17 jan 2017 08:44

In heel veel landen wordt gans gewoon gegeten. Mij is altijd geleerd dat als je een dier dood, je niks mag verspillen. In culturen waar mensen zelf nog slachten wordt dit als respectloos gezien. Dus tja, als je ze toch eet kan je ook maar beter de dons gebruiken.

Een donsjas vind ik alleen lastig te gebruiken, omdat mijn kleding atletisch is en daardoor de donsjas als tussenlaag een beetje plat wordt gedrukt en als buitenlaag vind ik ze een beetje kwetsbaar…

Begin januari 1985 ben ik voor het eerst op wintersport geweest. Naar L3V, Courchevel. Dat was pas koud, alleen wist ik toen nog niet dat het exceptioneel koud was. Alles was nieuw.
In de nacht was het ter plaatse -40 of nog iets lager. Je werd ook overal gewaarschuwd voor de kou. Overdag gingen de lessen een paar dagen niet de berg op, maar alleen maar door de bossen. Op de open pistes en zeker in de lift was het gevaarlijk koud.
Wonend aan de A12 tegen de Duitse grens aan ben ik via Duitsland en Zwitserland gereden. Ook dat was al extreem, met name NRW. Op de Autobahn kon alleen de rechter baan sneeuwvrij gehouden worden en de onverdunde ruitensproeiervloeistof bevroor bij iedereen meteen op de ruit, zodat op elke parkeerplaats autoruiten met sneeuw schoongemaakt werden.
Mijn geleende donsjack was ruim voldoende warm in die kou. Maar van laagjes, laat staan thermo-ondergoed, had nog niemand gehoord, hoewel je dat met die kou eigenlijk vanzelf doet. Gewoon dik aankleden was het devies toen nog.

Soms twijfel je wel eens over herinneringen. Maar tegenwoordig heb je het internet. Toen ik “temperature janvier 1985” intikte bleek dat dit één van de koudste periodes ooit in Frankrijk was. En ik was er bij, kan ik later aan de kleinkinderen vertellen :D.

*bericht bewerkt door Frank op 17 jan 2017 11:02

2024 Met kleinkinderen, weer gebonden aan het hoogseizoen €€€

Afgelopen weekend -16 gehad, voelde aan als -2. Omdat het vrijwel windstil was eigenlijk geen last gehad van de kou. Alleen even toen we door de mist gingen boarden bevroor mijn sjaal. Maar ik heb me in het verleden bij -2 met harde wind veel kouder gevoeld.
Overigens blijft het gevaar op onderkoeling er niet minder om natuurlijk, we waren goed gekleed en hadden extra kleding mee (laagjes) mocht de wind opkomen.

*bericht bewerkt door Saalbach2015 op 17 jan 2017 11:16

In heel veel landen wordt gans gewoon gegeten. Mij is altijd geleerd dat als je een dier dood, je niks mag verspillen. In culturen waar mensen zelf nog slachten wordt dit als respectloos gezien. Dus tja, als je ze toch eet kan je ook maar beter de dons gebruiken.

PC2K op 17 jan 2017 10:19

Als het dier gedood wordt ben ik het zeker met je eens. Echter worden de ganzen levend geplukt. De vraag naar dons is groter dan de vraag naar ganzen vlees.

Ik zou het ook niet zo fijn vinden als ze de haren uit m’n kop trokken om daarmee een duikboot te kunnen isoleren.

Advies betreft ganzendons vind ik niet goed, dit is pure dierenmishandeling. Er zijn genoeg alternatieven!

RRski op 17 jan 2017 08:44

In heel veel landen wordt gans gewoon gegeten. Mij is altijd geleerd dat als je een dier dood, je niks mag verspillen. In culturen waar mensen zelf nog slachten wordt dit als respectloos gezien. Dus tja, als je ze toch eet kan je ook maar beter de dons gebruiken.

Een donsjas vind ik alleen lastig te gebruiken, omdat mijn kleding atletisch is en daardoor de donsjas als tussenlaag een beetje plat wordt gedrukt en als buitenlaag vind ik ze een beetje kwetsbaar…

PC2K op 17 jan 2017 10:19

Die veren worden levend geplukt, daar zit het probleem.

Dank voor de tips. Anderhalve week geleden waren we in Bramberg. De thermometer gaf - 20 aan. Zelf vond ik het nog wel meevallen, maar mijn dochter had het heel zwaar, tot aan huilens toe. Had bij Wim Jaquet Sport net voordat we weggingen nog nieuwe handschoenen voor haar gekocht, maar die gaven te weinig warmte. Zal voor de volgende keer dikke wanten kopen en eens kijken naar zo’n warmte element.

Skiën bij -38… pfff… denk dat ik dan binnen was gebleven. Dan ben je wel een echte liefhebber hoor! Compliment ;-)

Peter Pos

Het jaar weer ik niet meer, maar het zal begin jaren 80 zijn geweest. Zo ontzettend koud, en jachtsneeuw. Een man met zo’n krulsnor kwam van de piste, en er was gewoon een stuk van zijn snor afgebroken. Mijn zwager had een bevroren wang. Skien is leuk, maar met zo’n kou en wind, dat de jachtsneeuw je om de oren waait, en als een ingepakte mummy nog een beetje probeert te skien is niet leuk meer.
Als we dat jaar eerder naar huis waren gegaan, was ik er niet rouwig om geweest.
In al die jaren erna, hebben we nooit meer zoooo koud gehad. Als je in zo’n extreme kou voor de eerste keer gaat skien, ga je volgens mij, nooit weer.

*bericht bewerkt door marie-louise op 17 jan 2017 12:11

Advies betreft ganzendons vind ik niet goed, dit is pure dierenmishandeling. Er zijn genoeg alternatieven!

RRski op 17 jan 2017 08:44

In heel veel landen wordt gans gewoon gegeten. Mij is altijd geleerd dat als je een dier dood, je niks mag verspillen. In culturen waar mensen zelf nog slachten wordt dit als respectloos gezien. Dus tja, als je ze toch eet kan je ook maar beter de dons gebruiken.

Een donsjas vind ik alleen lastig te gebruiken, omdat mijn kleding atletisch is en daardoor de donsjas als tussenlaag een beetje plat wordt gedrukt en als buitenlaag vind ik ze een beetje kwetsbaar…

PC2K op 17 jan 2017 10:19

Die veren worden levend geplukt, daar zit het probleem.

RRski op 17 jan 2017 11:41

Totaal afhankelijk van welke leverancier je dons haalt. Vrijwel elke grote bekende merk nemen tegenwoordig alleen dood geplukte dons. De goedkopere dingen zijn een ander verhaal…

Zorg voor een goede doorbloeding van je vingers en tenen. Heb gemerkt dat je je (snowboard)schoenen dus niet té strak moet zetten.

Wie had gedacht dat een beetje glijden zo leuk kon zijn?

Totaal afhankelijk van welke leverancier je dons haalt. Vrijwel elke grote bekende merk nemen tegenwoordig alleen dood geplukte dons. De goedkopere dingen zijn een ander verhaal…PC2K op 17 jan 2017 12:21

En een leverancier zegt natuurlijk al snel dat zijn dons van dode ganzen komt! Duurzam etc. En heeft daar misschien zelf de ‘officiele’ certificaten voor. Maar de geschiedenis leert dat er mee gerommeld wordt.
Er was zo’n slogan; Dom Bontje. Ik denk dat dat voor ganzenveren ook op mag gaan. Maar dat is mijn bescheiden mening.

@Sinn @PC2K Dit topic gaat over tips tegen kou. Graag uw dieren wantoestand discussies elders voeren. On topic weer graag.

MAND!

Wij zitten nu in Val Cenis, vlakbij Bessans. Op de berg is het dik -20 en dat is zo koud dat je buff tijdens een sleepliftritje van 5-10 minuten gewoon bevriest. Elke 2 uur opwarmen in een restaurantje is gewoon noodzaak;)
Het is wel helder en zonnig en de sneeuwcondities zijn super, dus we klagen zeker niet:) En met goede kleding is het best te doen.

Wij zitten nu in L3V en hier is het ook vanaf zondag erg koud met in de ochtend in St.Martin -18. Dus ook hier 4 lagen aan, wanten ipv handschoenen, gezichtsbedekkend masker, schoenen niet te strak etc.
En lekker vaak opwarmen in een fijne hut. ? Maar het is alle dagen al bluebird en bijna geen wind dus het is met goede bescherming prima te doen.

*bericht bewerkt door moderator op 17 jan 2017 16:47

Winter is coming

Altijd vervelend die kindjes met witte neusjes

Gang is alles

Gisteren een biertje bestelt en buiten in een hoekje in het zonnetje opgedronken. Helemaal niet door dat -17 graden vroor.

Dan keek ik nog is naar men biertje, die schuimkraag was gewoon bevroren !

Een aantal jaar geleden met Kerst met -28°C geskied. Bij snijdende wind raakten neus en wangen bevroren. Daarna toch maar een paar dikke wanten, buff en muts voor onder helm gekocht. Als je handen eenmaal koud zijn, doet het opwarmen echt pijn en kost het veel tijd. Mijn vrouw skiet nu met verwarmde zooltjes van Lidl. Die functioneren prima. Sinds die tijd hebben we het echter niet zo koud meer gehad.

Relax, if you can...

Wij zaten van 1-1 tot 9-1 in Tignes. Het was mooi weer, veel zon en stralend blauw, maar ijs- en ijskoud.
'S ochtend -15 tot -17 oC in het dorp maar zelfs 's middags op de Grande Motte (3200) was het gewoon nog -18 tot -20 oC.
Echt last hadden we er niet van en koud hebben we het niet gehad. Alleen op woensdag met de sneeuw en meer wind erbij was het af- en toe afzien door de kou op je gezicht in de lift.
En natuurlijk met foto’s maken, moest je niet te lang je handschoenen uitdoen want dat voel je meteen.
Het mooie van dit weer is natuurlijk dat de sneeuw perfect was (en dat er überhaupt nog sneeuw lag na een maand zonder serieuze sneeuwval)

We hebben wel eerder koud weer gehad maar dit was dus wel de koudste week tot nu toe!
Het was wel een mooi excuus om na het skiën een glaasje groene Chartreuse te drinken :)

Blauwe lucht en zon maar schijn bedriegt. Bij het nemen van de foto was het zo’n -15 !

null

Momenteel in L2A en afgelopen dagen -20 en 50 km/h wind (7/8 net) gehad op 3200 meter. Lijkt komende dagen iets warmer en vooral minder wind te worden. Wind was nog erger dan actuele temperatuur.

null
null
Mooi en leerzaam artikel Rogier! Hoewel ik een liefhebber ben van de Franse Alpen, was ik medio februari 2012 samen met wat collega’s van het werk op de Stubaigletsjer in Oostenrijk te vinden. Daar heb ik zelf ook de nodige kou mogen ervaren: -28C zonder wind en -47C met wind chill index bij 55 km/u (zie foto). Pistes waren zo goed als leeg. Wel heerlijk kunnen skiën. We waren er op voorbereid met onze kleding e.d… Overigens heb ik altijd reserve handschoenen bij me. En naast een helm ook een goede skibril en buff om het gezicht te beschermen. Essentieel! En zelfs dan nog wat zwarte strepen en vlekken op wangen en neus aan toe. Kortom opletten ‘geblazen’ bij wind en extreme koude. Geen blijvend letsel aan over gehouden. Maar wel een mooie ervaring rijker.

*bericht bewerkt door Eelco. op 18 jan 2017 11:22

Zwarte strepen? Je wilt dus zeggen dat je bevroren/afgestorven delen had ;)?

Not all who wander are lost

Koudste dag voor mij was -38 boven op de berg in Snowbird (Utah). We hadden zo veel extra kleding gekocht (thermosokken, bivak, onderhandschoenen) dat het uiteindelijk gelukkig als een gewone dag aanvoelde. Mooi was dat ze ter voorkoming van “frostbite” overal bij de liften zakdoekjes hadden om je neus te snuiten etc omdat tranen en snot op je gezicht bevroren.

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie