Deze week de mooiste van de winter

Roel op 16 januari 2017· 28 reacties

Reit im Winkl, Winklmoosalm - Steinplatte
Reit im Winkl, Winklmoosalm - Steinplatte

Het is winter! In de nachtelijke uren is er in de Beierse Alpen en het noorden van Oostenrijk en Zwitserland weer 10 tot 20 centimeter sneeuw gevallen. Zo had de kerst eruit moeten zien zullen ze hier in Reit im Winkl gedacht hebben. De komende dagen blijft het lekker koud, en na vandaag komt de zon steeds vaker tevoorschijn. Bijna niets staat een droomweek nog in de weg.

Nog steeds sneeuw…

Na de dump van vrijdag en zaterdag trokken er gisteren losse sneeuwbuien richting de Noordalpen. In de ‘staulagen’ op de grens van Duitsland en Oostenrijk gingen clusterden deze tot meer langdurige sneeuwval. Onder andere in Fieberbrunn sneeuwde het nog regelmatig waar ik deze ‘goedlachse’ foto van doorgestuurd kreeg.

">15 januari 2017

Franse Alpen al zon

Vandaag vallen er nog enkele sneeuwbuien in het noorden van Oostenrijk en Zwitserland, omdat er nog altijd wat lichte stuwing (nordstau) is. In tegenstelling tot de Franse Alpen waar het gisteren al prachtig opklaarde. In Val Thorens bijvoorbeeld zag het er hemels uit met veel zon op een vers pak sneeuw, en dat blijft zo. De Franse Alpen zijn nu definitief verlost van de sneeuwarmoede, dus het grote genieten kan beginnen.

Val Thorens, Les Trois vallées
Val Thorens, Les Trois vallées

Morgen trekken de sneeuwbuien ook geleidelijk uit de noordalpen weg, waardoor de zon overal de overhand krijgt. Er volgen een paar schitterende dagen. In combinatie met het pak sneeuw kon het weleens de mooiste week van de winter worden. Vooral de eerste dagen is het wel bijzonder koud. Vanochtend was het in Sankt Michael im Lungau en Sankt Moritz -20, en als het morgen verder opklaart wordt het op veel meer plaatsen zo koud.

Sneeuw voor de Abruzzen

Verse sneeuw hoeven we na vandaag weinig meer te verwachten. Een langgerekt hogedrukgebied boven Midden-Europa houdt storingen op afstand. Boven Italië bijvoorbeeld, daar tolt een actief lagedrukgebied rond dat in de Abruzzen weer voor veel sneeuw gaat zorgen. 1 tot 2 meter viel hier vorige week al, en nu verwacht opnieuw die hoeveelheden. De reden is de koude lucht die vanaf de Adriatische Zee veel vocht opneemt en uitsneeuwt tegen de oostkant van de Apennijnen.

null

Helaas zit het allemaal net te zuidelijk voor de zuidalpen, alleen de langs de Italiaans-Franse grens kan nog wat sneeuw vallen.

Wat doet de hogedruk?

Vanaf komende weekend is het de vraag wat het hogedrukgebied gaat doen. De berekeningen lopen wat uiteen, al acht ik de kans het grootst dat het mooie weer nog tot begin volgende week aanhoudt. Storingen boven de Middellandse Zee zitten op het vinketouw, maar vinden vooralsnog geen gaatje om er doorheen te prikken.

Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

Hoi Roel,

Top !!! Wij zij zitten van vrijdagavond tot dinsdagavond in Mittelberg.
Voor bijtende kou en wind hoeven we niet te veel te vrezen vermoed ik ?

dank voor je dagelijkse berichten.

Een collega vertelde me dat je ook in de Abruzzen prima kan skiën, er schijnen redelijk grote gebieden te zijn. Daar ligt sowieso de rest van het seizoen genoeg, lees ik. Misschien een geheimtip voor een romantische Italiaanse getaway?

Hopelijk trekt het mooie weer nog door tot eind volgende week!
Vrijdag richting Oostenrijk :)

Wat een prachtige plaatjes nu overal, echt genieten! Wij vertrekken zaterdag naar Montafon, hoop op nog zo’n prachtige week, ietsje minder koud is oké en een combi van zon/sneeuw zou leuk zijn, maar het zwabbert nu nog alle kanten op, komt hoe dan ook goed, heerlijk!

Woensdag vertrekken we voor een paar daagjes naar Oostenrijk. Ziet er goed uit!!
De afgelopen dagen ook gezien dat weersberichten op verschillende sites alle kanten op kunnen schieten. zon, neerslag, diepvries of 0 graden en veel en weinig wind, dus ik laat het nog een beetje op me afkomen. Dit ziet er in ieder geval alvast top uit en met dat gevoel krijgt ik er ontzettend veel zin in!

Als ik wit zie, dan gaat het bergafwaarts met me.

Eens met Mατhιευ : benieuwd naar de mogelijkheden in de Abruzzen. Kan iemand daar misschien een keer een item aan besteden?

*bericht bewerkt door ivarros op 16 jan 2017 09:28

Fantastisch!! -we gaan dinsdagmorgen rijden vanuit het mooie witte Sauerland (Hotel Bilstein) met droomcondities en vallen wéér met de neus in de boter in het Zillertal! Alleen maar zon de hele week, kan niet mooier;
De zonnebrand zit al in de koffer!

http://roccaraso.net

skigebied met 110km pistes in de abruzzen en ene 800-tal hoogtemeters. ( is de grootste i die regio)
sneeuw lijkt daar inderdaad geen probleem te zijn momenteel.

Donderdag richting Maria Alm voor een lang weekend. Hadden we niet beter kunnen plannen denk ik. Lekker hoor!

Vergeet niet dat er de grote hoeveelheid sneeuw een grote kans op lawines is: waarschuwingsniveau per land: http://www.avalanches.org/eaws/en/main.php

null

Ow, kwam nog wel een mooi plaatje tegen :)

null

*bericht bewerkt door Edwin. op 16 jan 2017 11:55

Not all who wander are lost

@roel , de schaatsen mogen weer in de kast zeker voor Benelux , nu het minder gaat vriezen , en de temperatuur vanaf volgende week beginnen te stijgen ,ook in de alpen

Andere kant van de steinplatte (Waidring) is ook een plaatje nu de zon voorzichtig door begint te komen; zo had het inderdaad met de kerst moeten zijn! Toch een fantastische week gehad toen.

null

actuele beelden van deze webcam: http://webcam.fullmarketing.at/view/index.php?id=70…

Mooiste van de winter? Tot nu toe dan hè! Laten we hopen dat er nog vele mooie(re) weken komen! Maar dit ziet er al prachtig uit. En @Edwin. wat een plaatje zeg…

Ondanks dat er niet heel veel sneeuw ligt, zijn de omstandigheden in Alta Badia echt prima, pistes liggen er super bij!

null

Mooiste van de winter? Tot nu toe dan hè! Laten we hopen dat er nog vele mooie(re) weken komen! Maar dit ziet er al prachtig uit. En @Edwin. wat een plaatje zeg…

ViolaB op 16 jan 2017 13:12

@ViolaB uiteraard tot nu toe :-) Prachtige foto inderdaad

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

Alweer 50cm in de Abruzzen

null

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

Fantastisch!

Wij vertrekken 28 januari naar Hinterglemm, kan je al wat zeggen voor die tijd @Roel of ben ik te voorbarig? :-)

Fantastisch!

Wij vertrekken 28 januari naar Hinterglemm, kan je al wat zeggen voor die tijd @Roel of ben ik te voorbarig? :-)

fvanveer op 16 jan 2017 14:54

Wat valt er te zeggen? Er ligt sneeuw zat, dus je kan prima skien. Uitspraken over het weer is het te vroeg

Not all who wander are lost

En laat ons net deze week op wintersport zijn …zalig genieten van zon en prachtige pistes in serfaus fiss ladis!

De pistes in Fiss liggen er super bij ( naar het dal hier en daar wat harder) en het weer valt beter mee dan verwacht! Wel koud (dat is eigen aan de winter)…maar goede zichtbaarheid op de pistes…oef!

Hi Roel, Vars-Risoul was geslaagd, een leuk doch niet al te groot en moeilijk gebied. Donderdag- en vrijdagmiddag sneeuw. Zaterdag en zondag prachtig weer en perfecte condities. Eind maart mag ik nog een keer, bestemming is nog onbekend. Ik blijf je weerbericht dus volgen!

Onze tuin ligt er ook prachtig bij ;)

null

Dienten Die Alte schule

Mogen we volgende week weer een nordstau aanschouwen? Wil wel weer poeder ?

Mogen we volgende week weer een nordstau aanschouwen? Wil wel weer poeder ?

Tim. op 16 jan 2017 19:36

Wel beduidend hogere neerslagsignalen op dit moment, maar wel een hogere sneeuwgrens dan de afgelopen week, volgens mij.

Not all who wander are lost

In hoeverre zijn de voorspellingen voor binnen twee weken betrouwbaar? Er staan nu redelijk positieve temperaturen op… tot welke temperatuur blijven de sneeuw condities ok ?

Wat een heerlijke week, dit jaar weer geluk met het weer.

Helaas zijn de voorspellingen voor volgende week heel wat minder rooskleurig . Er zou een zuidwestelijke tot westelijke stroming op gang komen met veel neerslag voor Westelijke en noordelijke alpen . Hoge sneeuwgrens oplopend tot wel 1800 a 2000m .
Moet weer lukken , ik ben dan in Montafon Oostenrijk .
Hopelijk schuift het nog wat op of verandert het weer, maar vele weersites geven dit aan dus de kans is nu wel vrij groot .
Had ik maar deze week gegaan , maar je hebt het soms niet voor het kiezen hé .

Eens met Mατhιευ : benieuwd naar de mogelijkheden in de Abruzzen. Kan iemand daar misschien een keer een item aan besteden?

ivarros op 16 jan 2017 09:28

Je kan hiermee al eens starten: http://www.skiresort.nl/skigebieden/abruzzen/

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie