Hoe snel verdwijnt sneeuw?

Roel op 29 januari 2017· 11 reacties

null

Er is een einde gekomen aan het koude vriesweer in de Alpen. Overdag lopen de temperaturen nu in veel dalen op tot ruim boven het vriespunt, en omdat het op veel plaatsen alweer zo’n twee weken geleden is dat de laatste sneeuw viel maken mensen zich langzaam zorgen over de sneeuwkwaliteit. Maar hoe snel verdwijnt sneeuw nu eigenlijk bij positieve temperaturen?

Sneeuw blijft soms lang liggen

Het antwoord op die vraag is minder eenvoudig dan je zou denken. Temperatuur zegt namelijk lang niet alles. Algemeen bekend is dat als de temperatuur boven het vriespunt komt sneeuw begint te smelten, maar er bestaan omstandigheden waarbij dat niet of nauwelijks gebeurt. We hoeven maar naar ons eigen land te kijken. In het oosten van Nederland, en een strook van Arnhem naar Den Bosch lag tot en met afgelopen vrijdag nog een aardig sneeuwdek. Sneeuw die twee weken daarvoor was gevallen, terwijl het overdag toch regelmatig 3 tot 5 graden dooide.

Bijna twee weken hield de sneeuw het boven Oost- en Midden-Nederland uit (foto: NASA)
Bijna twee weken hield de sneeuw het boven Oost- en Midden-Nederland uit (foto: NASA)

Zelfs in mijn eigen tuin, waar nog geen centimeter sneeuw is gevallen, lagen vrijdag nog sneeuwresten. Hoe dat kan? Er spelen veel meer factoren mee die soms nog wel belangrijker zijn dan luchttemperatuur. We zetten de belangrijkste op een rijtje.

Luchtvochtigheid

De luchtvochtigheid, en in relatie daarmee het dauwpunt, bepaalt in belangrijke mate of sneeuw smelt. Het dauwpunt is de temperatuur als de lucht verzadigd raakt. Ligt het dauwpunt onder nul, dan is de lucht vaak droog en houdt de sneeuw zich goed. Ook als de luchttemperatuur boven nul ligt smelt deze niet. Hoogstens sublimeert er wat, dat wil zeggen dat sneeuw van een vaste toestand in gas overgaat (vervliegt) en dus niet vloeibaar wordt. Laat je dus niet van de wijs brengen door alleen de luchttemperatuur. Die doet soms geen kwaad.

Wind

Het wordt snel anders als de wind gaat meespelen. Is de lucht vochtig, én het waait flink (eventueel met regen) dan smelt de sneeuw snel weg. Als de wind koud is kan hij sneeuw wegblazen, en een warme zuidenwind (föhn) vreet de sneeuw voor je neus weg. Zeker de südföhn is berucht. Deze kan binnen een dag 10 tot 20 centimeter laten verdwijnen, vooral als het verse sneeuw is.

null

Expositie

Niet iedere piste heeft een zelfde expositie. Op een zuidhelling staat meer en langer de zon dan op noordhellingen. Steile noordhellingen zien 's winters zelfs überhaupt geen zon. Sneeuw blijft op noordhellingen dus veel beter liggen. Een bekend skigebied waar expositie een grote rol speelt is Serfaus - Fiss - Ladis. Op de “Nordseite” bij Fiss ligt vaak al vroeg in het seizoen sneeuw die voor april niet meer verdwijnt. Aan de kant van de dorpen wordt het veel sneller groen, soms zelfs in januari.

Daarnaast is de hellingshoek van een piste relevant in verband met de hoek van de zon. 's Winters smelt de sneeuw op een 40° steile helling sneller weg dan op een helling van 10° of minder. In een vlak dal blijft de sneeuw nog beter liggen.

Zonkracht

Voor zuidhellingen wil het nog weleens iets uitmaken in welke maand je zit. In december en januari heeft de zon maar weinig kracht waardoor, zeker als er een flink pak ligt, de sneeuw vrij goed blijft liggen. Dat is wat we deze maand meemaken. Bijna twee weken heeft de zon onafgebroken geschenen in Saalbach, en nog steeds zijn de zonhellingen onder de Kohlmaiskopf wit. Dit had er trouwens ook anders uitgezien als de temperatuur en het dauwpunt een stuk hoger hadden gelegen.

Zuidhellingen in Saalbach na bijna twee weken zonneschijn
Zuidhellingen in Saalbach na bijna twee weken zonneschijn

Vanaf maart heeft de zon zoveel kracht dat zuidhellingen het veel sneller moeilijk krijgen. Op zonnige dagen heb je in de dalen en op zuidhellingen snel papperige pistes, en verse sneeuw blijft beneden 1000-1500 meter lastiger liggen.

Wolken

Het klinkt misschien tegenstrijdig maar wolken die de zon afschermen zijn niet altijd goed voor behoud van een sneeuwdek. Wolken fungeren als een soort deksel waardoor de uitstraling naar boven toe veel minder is. Bij temperaturen van iets boven nul kan sneeuw al gaan smelten, en 's nachts gaan wolken een flinke afkoeling tegen.

Antwoord

Een eenduidig antwoord op de vraag “Hoe snel verdwijnt sneeuw?” is dus niet te geven. Dat hangt van meerdere factoren af, maar we kunnen gerust stellen dat het heldere, koude weer van de afgelopen twee weken een goede conservator was. Het was zonnig, maar zowel de dauwpunten, luchtvochtigheid als de temperatuur werkten mee om de schade beperkt te houden. Zeker op kunstsneeuw, die van zichzelf al beter bestand is tegen weersinvloeden.

Lees ook:

Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

Hier in superD dooide het in het dorp elke dag ( 2-3 graden) afgelopen week. Buiten op de zuidhellingen deed dat inderdaad weinig met de sneeuw. Gisteren ging de temperatuur echter richting 6 graden in de zon en dan begint het toch snel te gaan

Afgelopen kerst en het jaar daarvoor in Saalbach-Hinterglemm weer kunnen genieten van (ook) veel dalafdelingen, terwijl het sneeuwdek dun was en de temperatuur hoog. Mazzel!!?

Precies @piraat maar dat ligt dus ook aan die andere factoren. Een temperatuur van 6 graden hoeft geen probleem te zijn als de dauwpunten en luchtvochtigheid ‘kloppen’. @MaartjeCW ja en nee, want zonder kunstsneeuw was dit niet mogelijk geweest

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

@roel Nuja voor mij is dit zonnetje prima hoor;) zit hier nog wel een aantal weken en ze voorspellen sneeuw volgende week. Nu enkel hopen dat die sneeuw daadwerkelijk komt.

@Roel en dan nu de hamvraag: hoe houdt de sneeuw die er nu ligt het vol onder de huidige omstandigheden in de Noordalpen? ?

Ik kan me moeilijk voorstellen dat de sneeuw in de dalen het overleeft met een paar dagen dikke dooi en ook nog eens regen…

@Roel en dan nu de hamvraag: hoe houdt de sneeuw die er nu ligt het vol onder de huidige omstandigheden in de Noordalpen? ?

Ik kan me moeilijk voorstellen dat de sneeuw in de dalen het overleeft met een paar dagen dikke dooi en ook nog eens regen…

Mατhιευ op 29 jan 2017 13:30

Dat zal inderdaad niet overal lukken, al geloof ik niet dat alle sneeuw uit de dalen verdwijnt. Zeker op noordhellingen blijft het gewoon wit. Woensdag maken we maar eens de eerste balans op.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

Ik kom net terug uit SHLF, de zuidhelling krijgen het wel zwaar hoor. Op plekken komt de ondergrond er weer doorheen steken en door de drukte vernemen de pistes het ook. Verder is er echt goed te skien, vooral tot een uurtje of 11 is het zeer goed vertoeven, daarna begint het wat zwaarder te worden.

Overigens, de temperatuur in het dal was de hele week minimaal -10 in de nacht en overdag vroor het er ook nog in de schaduw. Bovenop was het gewoon dan rond het vriespunt 's nachts. De pistes waren ware autobahnen waar heerlijk gecruised kon worden.

Ook in het Grand Massif kwamen we dit weekend toch heel wat bordjes tegen met ‘thin snow cover’, en een hoop meer dan eerder in de week. Naar sommige dalen (vooral les Carroz) lagen de verbindingspistes er echt niet zo super bij, zelfs tegen 's middags, hele stukken ijs, grind of modder, waardoor die blauwe pistes een pak smaller en moeilijker worden. Maar ook hogerop in Flaine verschenen de bordjes al. Daar kunnen ze dus zeker wat extra sneeuw gebruiken!

Misschien hebben we er de eerste dagen niet zo erg op gelet, maar er leek tegen zaterdag-zondag toch al wat minder te liggen dan bij aankomst op woensdag.

Dat zal inderdaad niet overal lukken, al geloof ik niet dat alle sneeuw uit de dalen verdwijnt. Zeker op noordhellingen blijft het gewoon wit. Woensdag maken we maar eens de eerste balans op.

Roel op 29 jan 2017 13:37

@Roel: de “kanarie in de kolenmijn” vandaag: https://soellereck.panomax.com/tal - Dalstation Söllereck, 1000 meter hoogte in de uiterste Noordalpen. Wel een noordhelling trouwens.

@Mατhιευ Ai dat doet al pijn aan de ogen

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

Ik lees net in een artikel van de Zwitserse weerdienst dat de ervaring leert dat op een regendag maximaal 10 tot 15 cm sneeuw wegsmelt. Dat valt me eigenlijk nog best mee.

http://www.meteoschweiz.admin.ch/home/aktuell/meteoschweiz-b…

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie