Saas Fee, een mooi bergdorp tussen de vierduizenders

Rogier op 13 maart 2013· 12 reacties

null
Het bergdorp Saas Fee

In het Zwitserse kanton Wallis ligt het bergdorp Saas Fee. Het dorp wordt gekenmerkt door oude houten chalets en luxueuze nieuwbouw voor rijke toeristen. Maar ook de “gewone” toerist, heeft voldoende keus uit leuke appartementen voor familie en/ of vrienden. Als je door de straten loopt van dit autovrije bergdorp dan proef je de Zwitserse sfeer van rust en eenvoud. De enige vervoersmiddelen door de straten zijn elektrische auto’s en paardenkoetsen.

Drie gebieden
Het grootste skigebied van het Saastal is het gebied van Saas Fee met 100 kilometer aan piste. Daarnaast zijn er een tweetal kleinere gebieden: Saas Almagell en Saas Grund met samen 45 kilometer aan pistes. Wij hebben ons een week in het gebied van Saas Fee vermaakt. Het skigebied begint in het dorp op een hoogte van 1800 meter en met enkele liften en een treintje ben je in ongeveer een half uur op een hoogte van 3500 meter. De laatste sleeplift brengt je dan nog een honderd meter hoger.

Fabuleus uitzicht
Grofweg kun je het gebied van Saas Fee indelen in drie kleinere gebieden die uiteraard met elkaar verbonden zijn. Allereerst Plattjen met een uitdagende zwarte afdaling en een mooi bospad voor de beginnende skiërs. Daarnaast Langfluh en Spielboden met een fabuleus uitzicht op de gletsjers van Alphubel en Täschhorn. De piste boven Langfluh is voor de beginnende wintersporters een mooie oefenpiste. De gevorderde skiër zal deze blauwe piste wellicht eentonig vinden of weet deze piste te waarderen omdat er geweldige carvebochten gemaakt kunnen worden. Terug naar het dorp moet je via een rode en zwarte piste of de lichtgevorderde skiër maakt de oversteek naar Morenia.

Draairestaurant
Vanaf Morenia gaat de gondel richting Felskinn. Daar brengt een treintje je naar 3500 meter. Als je hierboven bent, dan “moet” je even een hapje en drankje doen in het draairestaurant. In ongeveer een uur draait dit restaurant om zijn as en heb je prachtig uitzicht op de bergen rond Saas Fee. Vervolgens klik je de ski’s onder en de lange afdaling terug naar het dorp ligt op je te wachten.

Après-ski
De après-ski is zoals we deze in Zwitserland kennen: Rustig. Vaak is het genieten van een glas wijn met een heerlijk kaasplankje. Voor de toeristen die meer vertier zoeken, zijn er in Saas Feeenkele bars in de hoofdstraat.

null
Het bergdorp Saas Fee

null
Begin van het skigebied waar ook de skischool is

null
Karakteristieke huisjes

null
De hoofdstraat “by night”

null
Allalinhorn

null
Brede pistes bij Langfluh

null
Langfluh

null
Gletsjers waar we nog “eeuwige” sneeuw hebben

null
Saas Fee tijdens een avondwandeling

Rogier
woont in de Franse Alpen. Als er maar een beetje sneeuw ligt, is hij buiten te vinden, om ons daarna bij te praten.

Plaats een reactie

kom hier al 20 jaar. Top dorp! Mooie gletschers ook en ook in de zomer aan te raden.

Mooie reportage, lijkt me leuk om eens te gaan skiën.

ben eigenlijk nog nooit in zwitserland wezen skien. maar samen met zermatt en laax is saas fee toch wel een gebied waar ik nog heen wil.

Oh ja. En verbier
PS dat was ik

#ProudToBePartOfLesWintersportérs

Dat was ik.
Verbier ook nog

#ProudToBePartOfLesWintersportérs

Ik ben er twee keer geweest, maar de in het artikel genoemde paardenkoetsen heb ik er niet gezien, geen één. Verder een hele goede beschrijving.

Als er poeder is gevallen, dan is het een echte aanrader. Er zijn een drietal of viertal mooie gele pistes, waar je veilig langs de gele palen je off-piste vaardigheden kunt trainen. Nog beter is een leraar of een gids te huren en ongerepte poeder vinden :-)

Met een plattegrond langs de achteraf straatjes met houten huizen lopen en bezoek aan het dorpsmuseum zijn echte aanraders voor de liefhebbers van historie.

Gezien de ligging van de hellingen, begint het seizoen in Saas-Fee pas echt ergens in februari. Ga je in december of januari, dan ski je het grootste deel van de dag in de schaduw door de ligging van de bergen. In februari en maart heeft die ligging juist het voordeel dat de sneeuw aanzienlijk beter is dan elders.

Verder is de parkeergarage erg goed geregeld. Je parkeert op een tijdelijke plek, waar de electrische karretjes van de hotels makkelijk kunnen komen, belt je hotel, laadt je bagage in het karretje, zet daarna zelf je auto weg en laat je naar het hotel rijden.

Volgzaam type (off-piste mits berggids).

Saas Fee is een fantastisch gebied met mooie brede pistes en ligt de hele dag in de zon. Het dorp is authentiek en heeft gezellige eet gelegenheden. Er zijn redelijk wat winkels in Saas Fee met de betere snowboard zaken voor de pro’s. Het aandeel snowboarders is in Saas Fee gemiddeld hoger dan de meeste gebieden. Het heeft een enorm groot funpark en de wereldtop traint hier in de zomer ook.
Zermatt is mijn thuishaven, we komen hier 2 losse weken in het jaar maar soms gaan we een dag naar Saas Fee. Zermatt is ook een autovrij dorp waarbij je de auto in Tasch kan parkeren, Tasch is het laatste dorp dat bereikbaar is met de auto en ligt op 10min reisafstand van Zermatt en is te bereiken met de trein. Zermatt is bekend van zijn wereldbekende bergtop de Matterhorn (Le Cervin) die als een enorme punt boven het dorp uitsteekt. Je hebt een enorm mooi uitzicht op de Matterhorn vanaf de Gornergrat of de Klein Matterhorn die met bijna 4000 meter de hoogste lift en piste van europa is. Bij Schwarzsee kan je aan de voet van de Matterhorn skiën, dit is een indrukwekkend gezicht. Het dorp heeft veel winkels en is ook authentiek, net zoals Saas Fee rijden hier ook elektrische auto’s en paardenkoetsen rond.
Ik vind dat Zermatt wat meer te bieden heeft, meer piste kilometers en een gezelliger, groter centrum met hele leuke apres ski barretjes die beneden aan de piste bij Furi en Patrullarve al beginnen. Zodoende kan je nog eens een afzakkertje nemen ;-).
Wij gaan 5 april weer voor een week naar Zermatt waar we jaarlijks een vakantiehuis van een Nederlandse eigenaar in Tasch Huren. Zermatt is alleen voor de rijkere betaalbaar en daarom reizen elke dag 10 minuten met de trein heen en weer.

love the powder

Saas Fee is een fantastisch gebied met mooie brede pistes en ligt de hele dag in de zon. Het drop is authentiek en heeft gezellige eet gelegenheden. Er zijn redelijk wat winkels in Saas Fee met de betere snowboard zaken voor de pro’s. Het aandeel snowboarders is in Saas Fee gemiddeld hoger dan de meeste gebieden. Het heeft een enorm groot funpark en de wereldtop traint hier in de zomer ook.
Zermatt is mijn thuishaven, we komen hier 2 losse weken in het jaar maar soms gaan we een dag naar Saas Fee. Zermatt is ook een autovrij dorp waarbij je de auto in Tasch kan parkeren, Tasch is het laatste dorp dat bereikbaar is met de auto en ligt op 10min reisafstand van Zermatt en is te bereiken met de trein. Zermatt is bekend van zijn wereldbekende bergtop de Matterhorn (Le Cervin) die als een enorme punt boven het dorp uitsteekt. Je hebt een enorm mooi uitzicht op de matterhorn vanaf de Gornergrat of de Klein Matterhorn die met bijna 4000 meter de hoogste lift en piste van europa is. Bij Schwarzsee kan je aan de voet van de Matterhorn skiën, dit is een indrukwekkend gezicht. Het dorp heeft veel winkels en is ook authentiek, net zoals Saas Fee rijden hier ook elektrische auto’s en paardenkoetsen rond.
Ik vind dat Zermatt wat meer te bieden heeft, meer piste kilometers en een gezelliger, groter centrum met hele leuke apres ski barretjes die beneden aan de piste bij Furi en Patrullarve al beginnen. Zodoende kan je nog eens een afzakkertje nemen ;-).
Wij gaan 5 april weer voor een week naar Zermatt waar we jaarlijks een vakantiehuis in Tasch Huren en elke dag met de trein heen en weer reizen.

null
null
null
null

love the powder

mooiste plek waar ik ooit heb gesnowboard

Geweldig mooi gebied en heel uitgestrekt met op elke plek een andere uitzicht.

Werkelijk een prachtige vakantiebestemming. Zowel in de zomer (nog steeds te skiën op de gletsjer) als in de winter!

De uitzichten en de gletcher zijn inderdaad adembenemend. Daar kan je geen genoeg van krijgen. Het dorp is ook nog karakteristiek en niet overgenomen door projectontwikkelaars. De sjieke chalets liggen juist achterin het dorp.
Een aantal liften worden dit jaar vervangen, en voor het jaar daarop staat een flinke uitbreiding op het programma.
Als skigebied is het echter redelijk beperkt. De dalafdalingen zijn er om beneden te komen dus de leuke pistes liggen boven. Je bent dus altijd even onderweg voordat je een leuke afdaling kan doen. Tel daarbij op dat je redelijk wat loopt. Allereerst naar de liften, maar ook boven. Liften sluiten niet makkelijk aan op elkaar of de pistes. Kan vaak niet anders omdat je nou eenmaal op een gletcher zit, maar het vele lopen is een vaak gehoorde klacht.
Saas Fee biedt ca. 100km aan pistes. Als gevorderde skier heb je het gebied na een paar dagen wel gezien. Wij zijn er nu voor de derde keer geweest in de winter met een groep vrienden en kleine kinderen. Dan verveelt het minder snel, maar nu geloof ik het ook wel. De omgeving verveelt echter nooit!

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie