Terugkeer winter steeds waarschijnlijker

Roel op 06 maart 2013· 16 reacties

null
Zwoel föhnluchtje boven Schladming (O)

De kans wordt steeds groter dat we nog een felle winterveeg krijgen. Volgende week hebben we de winterjas, sjaal en handschoenen weer gewoon nodig. Ook in eigen land want het Amerikaans model houdt voet bij stuk en krijgt steeds meer ondersteuning van andere modellen.

Eerst nog föhn
Voor het zover is krijgen we eerst nog twee dagen föhn aan de noordkant, en grijs weer in Italië. Het verschil is op deze satellietfoto duidelijk te zien. Het hoogtepunt bereiken we vandaag maar gisteren werd het in Garmisch-Partenkirchen (D) al 15,2 graden, in Kufstein (O) 17,2 graden.

null
Het borrelt in het zuiden (stuwing), opklaringen in het noorden (föhn).

Ook de wind liet van zich spreken! Op de Kleines Matterhorn in Zwitserland werd een windstoot gemeten van 194 km/uur, maar ook in de dalen werden lokaal windsnelheden gehaald van meer dan 100km/uur (Altdorf 115). Niet vreemd dus dat liften plaatselijk hebben moeten sluiten.

Vandaag en morgen valt er vooral in de Italiaanse, Zuid-Zwitserse en Zuid-Oostenrijkse Alpen lichte sneeuw en regen. Het meeste is voor Piemonte en de meest zuidelijke Franse Alpen. Elders blijft het bij een paar vlokken of druppels. De sneeuwgrens stijgt van 1200 naar zo’n 1700m morgen maar ten noorden van de Alpenhoofdkam waar de meeste skigebieden liggen kan het kwik nog zeker twee dagen stunten. Maxima tussen 15 en 18 graden blijven mogelijk.

Weekend deprimerend
In het weekend komt het overal tot wat regen, het meeste voor de Franse Alpen en is het merendeels bewolkt en nog zacht. Misschien lijdt het sneeuwdek het meest van die dagen want ook 's nachts zal het door de bewolking nauwelijks nog vriezen. Schrik dus niet als je zaterdag of zondag de Alpen binnenrijdt.

Invallende winter
Volgende week is de winter dan eindelijk weer aan zet. Er ligt dan een gigantische koudereservoir klaar boven Noord-Europa en het lijkt echt een kwestie van tijd dat dat de Alpen bereikt. Sterker nog, GFS zet er vaart achter en dompelt het Alpengebied vanaf maandag al in ijzige vrieslucht met in de Zuidalpen de nodige sneeuwval.

Het Europese model is nu ook “binnen boord” maar iets trager, al kan dat een voordeel zijn. Dit model laat een lagedrukgebied eerst langs de Alpen slepen en dat zou voor veel meer sneeuw kunnen gaan zorgen en in een groter gebied (iets hogere sneeuwgrens) voordat de kou invalt. Dus links- of rechtsom, ik geloof langzaam in een winterse afloop volgende week!

Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

Beste Roel,

bedankt voor je inzichten. Ik volg je berichten al maanden maar nu is het voor ons zover: zaterdag rijden we naar Lermoos.

Heb je al zicht of we die week leuk skiweer gaan hebben, of is het nog koffiedik kijken?

Nog eens bedankt voor je weerbabbel heel het seizoen.

Groetjes
Christophe

Blogt voor wintersport.be - familiaal skiër, levensgenieter en Alpenfan.

Maandag dus in de zuidalpen de nodige sneeuwval. Laat ons dan hopen dat we erna winterweer krijgen maar met de nodige zon :-) Afwachten, altijd spannend het winterweer maar we nemen het zoals het is.

We vertrekken zaterdag naar Champoluc in italie en hopen toch op een beetje zon. Zit die kans erin? Of gaat het daar eveneens sneeuwen en kouder worden?

Nou lekker verhaal weer voor ons… wij vertrekken zondagochtend vroeg naar Zillertal…

grrrrrrrrr

heb me nu maar even ingelogd. Enfin, dat wordt dus erg koud in het Zillertal…
lekkere berichten weer… grrrrrrr

Beste roel, goed te horen dat het weer kouder gaat worden in de alpen. Is die koude lucht uit het noorden ook relatief droog?

Wij zijn een skitrip aan het plannen voor 13-17 maart. Waar zou jij de pijlen op richten als je zo veel mogelijk zonuren wilt? Noord-oost-west-zuidkant het maakt ons niet uit.

Yes!! Koning Winter mag nog wel weer even anderhalve week gaan heersen (met een beetje zon). Ziet er goed uit Roel. Keep us posted.

Elke dag lees ik je weerbericht Roel! A.s zaterdag vertrekken weer naar het Zillertal Arena! Het belooft weer de goede kant op te gaan! Vorst en sneeuw zijn zeker welkom in Konigsleiten! Helemaal omdat de dooi zijn intreden nu doet. Ik wacht met spanning de laatste vooruitzichten af!

Koud is niet erg. Wij vertrekken zaterdag naar Solden. Ben wel benieuwd hoe het met de wind en het zicht is gesteld? Maw zien we volgende week ook nog de zon, is het zwaar bewolkt, of valt de sneeuw met bakken uit de lucht?

Lermoos mogelijk in het weekend regen maar daarna ook weer sneeuw. Er ligt voldoende dus ik zou mij geen zorgen maken.

Piste riderrrrr

Lermoos eerst regen op zaterdag en zondag lijkt het, daarna weer sneeuwval. Er ligt genoeg, dus weinig reden tot zorgen.

Piste riderrrrr

Na drie mooie dagen is het nu grijs in Arabba. Het heeft de hele ochtend licht gesneeuwd. Geen regen. Helaas zeer slecht zicht op de pistes. We stoppen vandaag iets vaker en iets langer bij een berghut.

Hoi Roel, ik kwam deze GFS run tegen op de site van Meteociel
http://meteociel.fr/cartes_obs/gens_display.php?ext=1&la…

Is deze een beetje betrouwbaar? Ik weet niet waar jij naar kijkt maar deze site bekijk ik vaak en is denk ik wel betrouwbaar. Heb jij daar als weerman een mening over?
ben erg benieuwd, want als ik deze run zo lees kan het wel eens erg koud worden…

Apart om te zien dat de ene vakantieganger happy is met kou en de ander baalt. Voor iedereen geldt denk ik, laat je vakantie er niet door bederven.

@Wouter, ik gebruik meteociel ook. De vraag is meer of het model betrouwbaar is dan of de site dat is, die toont slechts de modelberekening. GFS is zeker een belangrijk model maar staar je er niet blind op. Door de vele gratis informatie ben je geneigd daar blind op te varen maar er zijn nog meer modellen.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

Op de webcams is helaas al goed te zien dat alle sneeuw snel wegsmelt in het dal. Vooral in Mayrhofen:

http://panocam.zillertalarena.com/rosenalm

Tijd even naar 17.00 verplaatsen. Gelukkig gaat daar weer wat sneeuw vallen

@eric ja dat is ieder jaar weer zo in get dal ligt nooit veel in mayrhofen.
@Roel goed koud en hevige sneeuwbuien dan krijg je get ware skiën

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie