Terug naar decemberachtig 'Eurohoog'

Roel op 23 januari 2017· 32 reacties

Droomcondities in Obertauern
Droomcondities in Obertauern

We naderen eind januari, meteorologisch zo’n beetje het hoogtepunt van de winter met gemiddeld de laagste temperaturen. Zoals het er nu naar uitziet verloopt januari in zijn geheel ook enkele graden kouder dan normaal, maar gaan we geleidelijk een zachtere fase in. Daarbij verschijnt het bekende ‘Eurohoog’ terug op de kaarten, voor verse sneeuwliefhebbers niet zo’n goed nieuws. Voor zonaanbidders des te meer.

Strakblauw

Gisteravond las ik de foto’s en reacties op het weerbericht en die spraken voor zich. Niet dat ik er iets aan kon doen, maar we hebben strakblauwe lucht en veelal perfecte sneeuwcondities. Hier in Obertauern is dat niet anders. Het weer kan eigenlijk niet beter en het is alles behalve zacht.

null

Daar komt de komende dagen maar langzaam verandering in. Een hogedrukgebied bepaalt het weer, maar ligt zodanig dat zachte lucht uit het zuidwesten de Alpen niet kan bereiken. Sterker nog, met een oostelijke stroming wordt tot donderdag droge continentale lucht aangevoerd uit Oost-Europa waar op veel plaatsen sneeuw ligt. Zacht voelt het dus alleen in de zon aan. De nulgradengrens ligt tussen 1500 en 2000 meter.

Westalpen tijdelijk iets meer wolken

Er is één kleine complicatie en dat is een kleine storing in de bovenlucht die via de Benelux naar de Franse Alpen trekt. Hierdoor raakt het in de westalpen tijdelijk bewolkt en kan er van dinsdag op woensdag een vlok sneeuw vallen. Het stelt niks voor, maar de zon kan het hier dus even wat moeilijker krijgen.

In de Franse Alpen kan het even bewolkt raken (webcam: Valmeinier)
In de Franse Alpen kan het even bewolkt raken (webcam: Valmeinier)

Kurkdroog vervolg voor Italië

Na woensdag keert de zon ook hier echter terug om voorlopig ook niet meer te verdwijnen. De wind draait dan via het zuiden door naar het zuidwesten en dan wordt het wel iets zachter. Nog steeds geen hoge uitschieters, maar zuidhellingen zullen 's middags wat eerder papperig worden.

Het hogedrukgebied nestelt zich dan namelijk boven Zuid- en Oost-Europa, en dan komen we in een situatie die enigszins vergelijkbaar is met december. Dit soort hogedrukgebieden hebben de neiging lang te kunnen blijven liggen, wat betekent dat we nog even niet aan verse sneeuw hoeven denken. In het gunstigste geval zou hier pas in de loop van volgende week verandering in kunnen komen. Dat betekent dat de droogte in Italië aanhoudt. Opmerkelijk: in Bolzano, aan de rand van de Dolomieten, is in heel december én januari tot nu toe slechts 1 millimeter neerslag gevallen.

Bolzano met op de achtergrond de het Sella-massief bij Val Gardena
Bolzano met op de achtergrond de het Sella-massief bij Val Gardena

Sneeuw Obereggen vs. eerdere jaren
Sneeuw Obereggen vs. eerdere jaren

In het skigebied Obereggen op bijna 1900 meter ligt op dit moment 4 centimeter sneeuw. Sinds het begin van de metingen, dat wil zeggen in meer dan 30 jaar tijd, lag er nooit eerder zo weinig sneeuw liet de weerdienst van Zuid-Tirol vanochtend weten. Zelfs voor Italië bijzondere cijfers.

Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

@Roel al 4 a 5 dagen lang geeft hij na de 28ste aan dat het 0 graden niveau tot boven de 3000 uit gaat komen in westalpen, hoe groot schat je daarmee de kans in dat dit ook daadwerkelijk gaat gebeuren?
En hij geeft dan ook ene keer wel en dan weer niet sneeuwval aan maar mijn angst is heel erg aanwezig dat het een waterballet dreigt te worden als ik volgende week in de alpen zit?

Of kan het roer nog om en is het nog te ver weg?

*bericht bewerkt door Freerider op 23 jan 2017 08:52

Maar @Roel dit wil ik helemaal niet lezen. Voorspel morgen alsjeblieft bakken met poeder. :-)
@Freerider Ik antwoord even uit ervaring. Dat is ten eerste erg ver weg. Dus glazenbolwerk. Ten tweede is een hoge tempratuur echt niet zo’n probleem. Maak je geen zorgen. Nog niet!

*bericht bewerkt door Rogier op 23 jan 2017 09:10

Click. Click. Peace

Inderdaad. En zoals ik schreef zie ik die grote uitschieters nog niet. Ik ken januarimaanden die stukken warmer eindigden.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

Beide heren bedankt voor jullie reacties, excuses voor mijn irritante angst reacties maar als het om wintersport gaat, gaat het mij diep aan mijn hart ik ben echte TE gek op wintersport en leef er maanden na toe en dan loopt de spanning soms op als het met de sneeuw even tegenvalt.
Het zal er volgend jaar anders aan toe gaan want zolang in niet aan het hoogseizoen verbonden zit gaat deze jongen never nooit meer voortijdig boeken maar gewoon last minute dan heb ik geen spanning meer en misschien dat de mensen op het forum hier mij nog leuk beginnen te vinden ook :P

Daar wordt ik wel blij van deze berichten!
Natuurlijk was een vers laagje poeder ook welkom geweest, begrijp me niet verkeerd, maar lekker in de zon skiën en een hapje eten buiten op het terras is toch ook zeker een belangrijk ingrediënt voor een geslaagde wintersport!
Woensdag vertrekken we richting Zell am Ziller, heb er nu al zin aan!
@Roel: bedankt weer voor je heldere weerbericht, lees ik dagelijks met veel plezier!

ik ben stiekum wel een beetje blij dat ik niet voor val die fiemme ben gegaan dit jaar… Hoe mooi het er ook is!

Seriously snow addicted family!

@roel: Waar heb je dat plaatje met de statistieken van de Obereggen vandaan? Ben wel benieuwd naar de statistiek van Skiwelt… ;-)

Het positieve aan het hogedruk dat we al op verschillende plaatsen kunnen schaatsen in de benelux , en alles maar blijft opschuiven

Vrijdag naar Saalbach en die zonvoorspelling vind ik eigenlijk wel heeeeeuuuul lekker. Verse sneeuw zou mooi zijn, maar dat zonnetje alleen al! Zin in yeeeeewwwww!

Ik wou zeggen potje genieten deze week, morgen naar Saalbach :) Zon, prima temperaturen en sneeuw zat. De pistes zijn dus racebanen en super om te carven.

Ik begin nu toch wel soort van zenuwachtig te worden. De temperatuur voor Val Gardena begint toch wel op te lopen en de 0 graden grens gaat ook stijgen. Wij vertrekken ‘pas’ over 39 dagen naar Val Gardena en er is nog steeds geen sneeuw in aantocht hopelijk komt het nog goed met net die ene dump. Een maand is nog erg veren er kan veel gebeuren, ik weet het. Maar toch… hoe lang kunnen ze het volhouden daar met temperaturen boven 0?

Ik ben net terug van wintersport in Salen Zweden, dat gebied grenst aan Noorwegen, we hebben daar een uitstapje gemaakt naar Noorwegens grootste skigebied aldaar en wat mij opviel ondanks de geringe hoogte van dat gebied (1150 mtr)is het temperatuurverschil boven met enorm veel wind( + 2)en beneden -13.erg groot.Het Noorse weerbericht geeft melding van extreem weer in het uiterste noorden met enorm veel sneeuw en wind. Mijn idee is, als niet weerman, dat er veel warme en koude lucht om elkaar draaien. Mijn vraag is aan Roel: hoe zit dat met het noorden?

null

@Bartje deze is van de weerdienst in Südtirol, Italië. Ik heb deze niet van Oostenrijk.
@Vincent1980 het komt zeker goed in Val Gardena want op kunstsneeuw is daar prima te skiën, zelfs als het landschap groen is en het nog 39 dagen droog blijft. 's Nachts vriest het namelijk wel.
@Jano dat vind ik een vreemde combinatie: veel wind en hoog op de berg warmer dan in het dal. Anders had ik meteen aan een inversie gedacht.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

Tot nu toe is het heerlijk hier in het Zillertal, wel benieuwd hoe de pistes blijven deze week. Zal wel wat ijziger worden, maar voorlopig lekker genieten.

null
Ik houd het dan maar op het Zweeds Noors broeikaseffect

*bericht bewerkt door Jano op 23 jan 2017 17:05

Beide heren bedankt voor jullie reacties, excuses voor mijn irritante angst reacties maar als het om wintersport gaat, gaat het mij diep aan mijn hart ik ben echte TE gek op wintersport en leef er maanden na toe en dan loopt de spanning soms op als het met de sneeuw even tegenvalt.
Het zal er volgend jaar anders aan toe gaan want zolang in niet aan het hoogseizoen verbonden zit gaat deze jongen never nooit meer voortijdig boeken maar gewoon last minute dan heb ik geen spanning meer en misschien dat de mensen op het forum hier mij nog leuk beginnen te vinden ook :P

Freerider op 23 jan 2017 09:33

Hoe was je recente trip eigenlijk, veel gewandeld? @Roel, wij gaan de laatste week van maart, hoe is het dan?

@Roel, wij gaan de laatste week van maart, hoe is het dan?

Userd op 23 jan 2017 17:00

LoL

Seriously snow addicted family!

@Vincent1980: het is op dit moment geweldig in de Dolomieten! Vandaag Lagazuoi gedaan (uiteraard lunch bij Scotoni) en op de heen- en terugweg door Alta Badia genoeg sneeuw gezien. Meer dan In Val Gardena overigens, maar overal in het gebied valt echt super te skiën. De strakblauwe luchten maken het plaatje vervolgens af :-)

Zoals @Roel al zei: don’t worry, komt helemaal goed straks!

Ik leef ook het hele jaar naar het weekje wintersport toe. 11 februari naar Val Gardena. Zou toch wel mooier zijn met sneeuw overal en niet alleen op de piste. Wordt wel heel spannend nu.

Beste @roel, ik zie op veel verschillende weersites staan dat er de komende 3 weken niks gaat vallen in Oostenrijk. Ik ga over een maand naar Oostenrijk en maak me zorgen dat de pistes niet in orde zijn. Denk jij met al jou ervaring dat er de komende 4 weken nog een dump aan komt?

@Roel, wij gaan de laatste week van maart, hoe is het dan?

Userd op 23 jan 2017 17:00

Don’t know if serious or trolling…

A winter without powder isn't a winter!

@Forza, zo goed om te lezen! Over 3 dagen gaan we die kant op. Zag wel dat de decorsneeuw langzaam begint te verdwijnen maar de pistes nog top zijn is te gek

Beste @roel, ik zie op veel verschillende weersites staan dat er de komende 3 weken niks gaat vallen in Oostenrijk. Ik ga over een maand naar Oostenrijk en maak me zorgen dat de pistes niet in orde zijn. Denk jij met al jou ervaring dat er de komende 4 weken nog een dump aan komt?

MickB op 23 jan 2017 18:34

Het kan vriezen het kan dooien…

Not all who wander are lost

@Roel, wij gaan de laatste week van maart, hoe is het dan?

Userd op 23 jan 2017 17:00

Don’t know if serious or trolling…

Joostw op 23 jan 2017 18:39

Doe eens een wilde gok.

@Userd we hebben kunnen boarden en het weer was uitstekend maar pistes waren in la plagne vaak dramatisch. Mijn board zag er niet uit en veel ijzige harde pistes met tot op grote hoogte aan de zuidhellingen geen sneeuw te bekennen. Voor mij een complete omschakeling gezien ik altijd bakken sneeuw heb meegemaakt.
Maargoed wees maar gerust want dit is de laatste keer dat je mij in deze mood aantreft hier zoals ik al eerder zei lang leve last minute!

@Userd
Hmm, als ik de vraagstelling bestudeer vallen me de volgende dingen op: Het is een vraag aan een weerman, het is geplaatst om 5 uur stipt, achter je vraag zit een vraagteken, je naam is Userd en om het af te maken is het 23 januari 2017.
Als ik hier een berekening van maak:
5 + 23 = 28, 28x2017 = 56476. Het aantal cijfers in de uitkomst zijn er 5, dit is precies het getal van het aantal letters van je naam. Als ik weerman met vraagteken combineer krijg ik weerteken. Dit zijn 9 letters, integreer heeft ook 9 letters. Dit betekend dat 56476 geïntegreerd moet worden. Als ik dit doe kom ik op (56476x + C) uit, als je hier uit alle cijfers, symbolen en letters bij elkaar op telt kom ik op 8 uit. Wat mijn berekening compleet maakt aangezien trolling uit 8 letters bestaat…
Mijn gok is dus trolling.

A winter without powder isn't a winter!

@Forza dat zijn de berichten die er toe doen en ook een mooie tip voor de lunch! Is die afdaling ook te doen voor een vriendin die dit jaar voor na een week skiles mee op tocht gaat? Via Alta Badia er naar toe is volgens mij meest blauwe piste en die lagazuoi rood als ik mij niet vergis?
@Roel dat het dan maar flink mag vriezen 's nachts zolang de sneeuwval achterwege blijft :)

@Joostw, da’s wel een hele omslachtige uitleg om aan te geven dat je zin in erwtensoep hebt! ?

@Forza dat zijn de berichten die er toe doen en ook een mooie tip voor de lunch! Is die afdaling ook te doen voor een vriendin die dit jaar voor na een week skiles mee op tocht gaat? Via Alta Badia er naar toe is volgens mij meest blauwe piste en die lagazuoi rood als ik mij niet vergis?

De Lagazuoi is inderdaad rood. Ik weet niet hoe goed je vriendin skiet na een weekje les maar echt moeilijk wordt het eigenlijk nooit… Mocht ze toch boos op je zijn omdat het te moeilijk was dan kan je het weet goedmaken op de terugweg achter de paardentaxi :-)
Alta Badia is zeker goed te doen, als je wil kun je daar de hele dag op brede blauwe pistes cruisen.

*bericht bewerkt door Forza op 23 jan 2017 21:55

Wat een drama in de Dolomieten… Nog 5 weken…

Karin Es
Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie