Even wat zachter maar winter niet verslagen

Roel op 14 maart 2013· 17 reacties

null
Vorst, sneeuw en een waterig zonnetje in Garmisch-Partenkirchen (D)

De winter is nog niet gedaan. Het heeft weer gesneeuwd, vooral in Oostenrijk, en na een tijdelijke verzachting dit weekend lijkt er volgende week weer sneeuw in de pijp te zitten. Zelfs bij ons in de Benelux moeten we daar nog rekening mee houden.

Actueel
Tot 20 centimeter is er sinds dinsdagavond langs de Oostenrijkse Alpenhoofdkam en in de bergen van Osttirol gevallen, in Salzburg lokaal zelfs 40 centimeter. Elders was het veel minder maar een dun laagje doet voor het aanzicht al veel.

Dat kan ik uit eerste hand beamen want van de 10cm verstoven sneeuw die maandag hier in Noord-Limburg viel waren gisteren nog alleen de sneeuwduinen over. Vanmorgen is het echter weer begonnen met sneeuwen en nu is alles weer wit tot op de A73 aan toe. Maastricht noteerde gisteren de derde ijsdag op rij, uniek voor het tweede decade van maart! Wat een winter.

null
De sneeuwzone trekt weg, daarvoor in de plaats komt een zwakke nordstau

Vandaag trekt de sneeuwzone boven Oostenrijk geleidelijk naar het oosten weg, maar de Noordalpen houden tot en met morgen last van enkele sneeuwbuien. Tussendoor laat de zon zich af en toe zien. Wel klaart het steeds langer en op steeds meer plaatsen op totdat het zaterdag overal puur zonnig is. Een schitterende dag wordt dat, ook omdat het nog lekker fris is.

Dump
Zondag neemt de zuidenwind in kracht toe en wordt het iets zachter, zeker aan de noordkant door föhn. In Frankrijk en later ook de Zuidalpen neemt de bewolking toe en gaat er wat regen vallen, boven 1500-1800m sneeuw en dat is het begin van iets wat waarschijnlijk een nieuwe dump wordt. In de Zuidfranse Alpen (Rogier) en later ook Italië en Zwitserland gaat het begin volgende week hard sneeuwen, ook omdat er vanuit het westen weer iets koelere lucht wordt aangezogen. Ik hou er rekening mee dat er lokaal een halve meter of meer gaat vallen. Ook in Oostenrijk gaat weer wat sneeuw vallen maar waarschijnlijk minder veel, het zou daar in ieder geval wat vaker kunnen opklaren.

null
Verse sneeuw in Val Gardena (I)

Tot in ieder geval halverwege volgende week houdt het wisselvallige weer aan. Daarna zou het iets kunnen stabiliseren maar daar geloven niet alle modellen in. Pluk de dag blijft het motto. Er zullen best mooie momenten tussen zitten, kijk maar naar deze week waar het regionaal soms heel aardig weer is, maar achterover leunen is er niet bij.

Vanaf morgen zit ik een paar dagen in Zillertal 3000 waar we onder andere de Hintertuxer Gletscher opgaan. Via twitter hou ik je op de hoogte van de gevallen sneeuw en condities, en uiterlijk zaterdag lees je hier een nieuw weerbericht.

Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

goede morgen,ik hou je bevindingen in de gaten,ik vertrek vrijdag nacht naar gerlos,licht ook in de buurt,prima omstandigheden als ik het zo eens lees

Morgen naar Saalbach-Hinterglemm. Dat wordt genieten!!

Viel spaB!

Piste riderrrrr

Roel,
die foto van de webcam op hotel Plan de Gralba heeft me enorm doen grijnzen,wat een sneeuw nog daar tov vorig jaar,nog een weekje en ik sta daar op de latten,

you’ve made my day thx

Pain is temporarly but pride is 4ever...

Ik zit vanaf zaterdag in Mayrhofen. @ Roel; gezien de lokale effecten, kun je zeggen wanneer we naar Hintertux moeten uitwijken?

@Ruben gezien de huidige vooruitzichten zou ik me daar niet druk over maken.

Voorgaande jaren was de temperatuur rond deze tijd dik in de dubbele cijfers en dan viel er nog voor de middag op de Penken en Rastkogel goed te skieën.

@Roel: Vanaf zaterdag ben ik voor 'n weekje in Mayrhofen… jij ook veel plezier aldaar!

Als het gaat vriezen dan warm ik op!

Hoe staat het weer er voor in Superdevoluy?

Hoe staat het weer er voor in Superdevoluy?

Zaterdag naar Isola 2000. Zier er weer super uit , met bijna 3 meter sneeuw en nog meer in het vooruitzicht . Heb er weer zin in.

Zaterdag eindelijk in Gerlos te vinden…net verse sneeuw erbij dus wordt sowieso een top week!

Morge

In Serfaus 2 vlokken gevallen. Veel pistes ijzig maar beste kwaliteit deze week doordat het ijs en ijs koud is

Ik ben net aangekomen in Zillertal 3000. Opvallend: het eerste deel van het Zillertal nog compleet groen incl. Kaltenbach en Fügen. Pas vanaf Zell am Ziller de eerste sneeuw en in Lanersbach een witte wereld en 15cm vers. Benieuwd hoe het morgen boven is!

null

In de richting van Gerlos was zo te zien ook genoeg gevallen.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

He Roel we zijn onderweg naat hochkonig hoe zijn de condities?

@Gast879, Keek net op de webcam, Fellersbach en Hochmais lekkere laag verse sneeuw, je ziet het aan de skiërs die voorbij komen. Bij ons huis op 900 m ligt ook een aardige laag voor de deur. Dus prima condities, veel plezier, ik ga woensdag weer heen :)

Dienten Die Alte schule

skivrienden die gaan naar dolomiten(stella ronda)super super skipistes, verse sneeuw donderdag avond 25 cm en maandag en dinsdag (17 18 maart)nog meer!!!Deze week 10-16 maart periode met zon ,mist en sneeuw maar elke dag kunnen super skiien prachtig gebiet maar vrij druk

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie