Dinsdag veel regen en sneeuw in Oostenrijk

Roel op 29 januari 2017· 12 reacties

Na wat sneeuw is de zon in Sestrière (Piemonte, I) terug
Na wat sneeuw is de zon in Sestrière (Piemonte, I) terug

De dagen dat we ons over de sneeuwgrens geen zorgen hoeven maken zijn voorbij. Na de lichte sneeuwval in Piemonte van dit weekend, draait de stroming nu naar het zuidwesten en moeten we die sneeuwgrens wel degelijk in de gaten gaan houden. Om te beginnen dinsdag, dan kan er in de dalen een flinke plens water gaan vallen en hogerop veel sneeuw.

Noordalpen in de regen en sneeuw

Dit is de sneeuwverwachting voor dinsdag in Oostenrijk. Dat de kleuren (die corresponderen met sneeuw) de dalen niet afdekken zegt genoeg. We moeten ons voorbereiden op nattigheid.

  • Sneeuw
  • 1cm
  • 5cm
  • 10cm
  • 15cm
  • 20cm
  • 30cm
  • 40cm
  • 50cm
  • 75cm
  • 100+
  • Regen
  • 1mm
  • 5mm
  • 10mm
  • 20mm
  • 30mm
  • 60mm
  • 120+

In de hele noordalpen moeten we daar rekening mee houden. Daarbij geldt hoe verder naar het oosten, hoe lager de sneeuwgrens en dus hoe kleiner de kans op regen. Gemiddeld zal hij tussen de 1000 en 1500 meter komen te liggen. Dat betekent op de berg misschien wel 50 centimeter sneeuw, maar in het dal een waterballet afhankelijk van de hoogte.

Frankrijk en Italië in de luwte

De Franse Alpen blijven, met uitzondering van het noordelijke Portes du Soleil en Le Grand Massif grotendeels gevrijwaard van deze neerslag. Maar dat betekent ook dat er in de van nature veelal hogergelegen skigebieden ook weinig sneeuw valt. Gebieden waar we nog best wat sneeuw kunnen gebruiken. Hetzelfde geldt voor de Italiaanse Alpen.

Nog steeds een bizar uitzicht op de hooggelegen Seiseralm in Italië
Nog steeds een bizar uitzicht op de hooggelegen Seiseralm in Italië

In het zuiden toenemende sneeuwkansen

Toch biedt die zuidwestelijke stroming op termijn kansen. Donderdag (regionaal woensdag al) wanneer de zon in Oostenrijk en het noorden van Zwitserland is teruggekeerd, begint de bewolking in het zuiden door een lichte südstau toe te nemen, ook met neerslag. Die zal in eerste instantie vooral het zuiden van Zwitserland raken en de omgeving van Livigno. De Dolomieten lijken nog geen klapper te maken.

Zuidelijke straalstroom

In tweede instantie groeien de kansen juist voor de Franse Alpen. Tegen het volgend weekend zakt de straalstroom namelijk naar het zuiden en dan krijgen storingen vrij baan. In eerste instantie richting de Franse Alpen waar grote hoeveelheden mogelijk zijn, en in tweede instantie voor de hele zuidalpen. Zelfs het geplaagde Karinthië en Osttirol mogen eindelijk gaan hopen op sneeuw.

Silvretta Montafon ziet de komende week een veel wisselender weerbeeld
Silvretta Montafon ziet de komende week een veel wisselender weerbeeld

Het is alleen nog niet in kannen en kruiken. De berekeningen zoals ze er nu liggen moeten de komende dagen bevestigd worden (het is lange termijn), en bij zuidwestenwinden weet je nooit hoe laag of hoog de sneeuwgrens komt te liggen. De komende dagen hierover meer. In Oostenrijk is het voorlopig met de kou gedaan, daar wisselen föhn en neerslagmomentjes elkaar af bij een eveneens variërende sneeuwgrens. Oftewel er komen spannende ontwikkelingen aan.

Sauerland

Tot slot Sauerland. Daar zullen ze ook water bij de wijn moeten doen want de tijd van alleen maar kou en sneeuw is voorbij. Maandag valt er in Winterberg waarschijnlijk nog sneeuw (5-10cm) maar het is al kantje boord, de lagere skigebieden hebben regen of natte sneeuw. De dagen daarna ligt Sauerland in belangrijk zachtere lucht waaruit het nu en dan wat regent met tussendoor wat zon. Over de pistes hoef je je nog geen zorgen te maken, maar het winters plaatje zal er toch wat op achteruit gaan.

De pistes in Willingen liggen er nog prima bij
De pistes in Willingen liggen er nog prima bij

Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

@Roel, je schrijft dat PdS ook te maken krijgt met de neerslag komende dagen, ligt daar ook de sneeuwvalgrens tussen 1000-1500 m?

He Roel, ik volg je weerbericht al een paar weken leuk om te lezen! Wij vertrekken zaterdag naar Ischgl, ligt dat nou ook in de Noordkant van de Alpen?

@roel het is weer spannend…
Als ik naar Fiss kijk zie ik sneeuwvlokjes staan met aardig wat centimeters in het voorruitzicht. Gezien de 0 graden grens boven de 1438m is kan ik er vanuit gaan dat dit ipv van sneeuw letterlijk water (regen)valt?

Skiën= 6 maanden voorpret en 6 maanden napret

@Roeland klopt maar daar niet heel veel. De sneeuwgrens ligt wel eerder op 1500 dan op 1000 meter. @Puckster, Ischgl is Noordalpen. Check: https://www.wintersport.nl/weblog/bericht/313895/noordalpen… @Ivo_83, Ja of natte sneeuw, het dorp ligt waarschijnlijk net te laag

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

@roel , zie je nog op langere termijn de winter terugkomen in de benelux

Als die zuidelijke straalstroom doorzet kunnen er op lange termijn ook weer winterkansen komen voor de Benelux. Maar dat is op dit moment koffiedik kijken. Een nadeel is dat de kou eerst wordt weggevaagd uit Europa. Dus die moet zich eerst weer opbouwen wil het hier weer koud worden.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

oei die sneeuwgrens word wel even een ding zo te zien… hmmm ach nog 3 weken ;)

Seriously snow addicted family!

Nou ik moet zeggen, de bewoners van het pension waar we sliepen in Saalbach waren blij dat er wat regen valt in het dal, het is namelijk zoon vieze zooi op straat van zout, restjes sneeuw en ander straatvuil dat dat mooi weg gespoeld kan worden en de straat schoon kan worden. Des al niet te min, ja natuurlijk hebben ze graag ook sneeuw.

Ben blij te lezen dat vanaf donderdag de kans op sudstau kan starten in regio Livigno. Ben net terug van Livigno en de pistes hebben er echt wel sneeuw van doen (rest van zuidalpen natuurlijk ook). Ga terug in de krokusvakantie en hopelijk zijn dan wel alle pistes operationeel en is de normale breedte van de piste klaar om de massa’s skiërs te ontvangen. De afgelopen dagen was het ook aangenaam vertoeven in de zon, maar de pistes liggen er vanaf 11u wel echt heel hard, ijzig bij.
Duimen maar dat alle skigebieden tegen krokus een mooie extra laag krijgen.
Veel skiplezier!!

Vertoef ook in Livigno tijdens de krokusvakantie. Hoop dat de voorspellingen juist zijn zodat we dan ten volle kunnen genieten.

Ik hoop dat het op 11 februari in Breuil-Cervinia nog een beetje mooi bij ligt… al twee jaar op rij de ‘verkeerde’ periode gekozen. Ziet er nu ook weer niet al te best uit. Van het weer word ik ook al niet veel wijzer! Als ik kijk naar de 0 graden grens… :(

Zit inmiddels ruim 1 week in Arabba met alleen maar zon en top pistes. Mag van mij zo nog wel ff blijven. Echt top hoe ze de pistes erbij laten liggen. Heerlijk om te skiën en alle terrasjes zijn super lekker voor de lunch en koffiepauzes.

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie