Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Nieuwe liften in Italië

Henri op 31 januari 2017· 9 reacties


Zoals ik eerder schreef heeft Frankrijk een aantal mooie vernieuwingen gerealiseerd, maar ook in Italië heeft men de afgelopen zomer niet stilgezeten. Wij hebben ook hier de belangrijkste nieuwe liften op een rijtje gezet.

Gran Paradiso in Val Gardena: de eerste stoeltjeslift met stoelverwarming in Italië

Val Gardena blijft elk jaar steevast moderniseren door verouderde liften te vervangen. Afgelopen zomer was het de beurt aan de Gran Paradiso sleeplift. Daarvoor in de plaats is de nieuwe 8-persoons stoeltjeslift Gran Paradiso met kap en stoelverwarming gekomen. Hoewel het skigebied beweert dat men als allereerste van Italië een stoeltjeslift met stoelverwarming heeft, is er deze zomer net ten zuiden van de Brennerpas in Ratschings ook een 8-persoons stoeltjeslift met stoelverwarming gebouwd. Daarover zometeen meer.

De nieuwe Gran Paradiso lift in Val Gardena, bron: CJAHulskamp

De ligging van de nieuwe lift is iets veranderd ten opzichte van zijn voorganger. Het bergstation van de Gran Paradiso stoeltjeslift ligt nu wat meer in zuidoostelijke richting, dichterbij het bergstation van de Città dei Sassi stoeltjeslift. Bovendien is de lift ook iets verlengd, waardoor er vanaf nu een directe verbinding met de groene Sella Ronda (tegen de klok in) is gemaakt. Deze directe verbinding met de Sella Ronda zal ook de Piz Seteur en de Città dei Sassi stoeltjesliften ontlasten.

Nieuwigheden in Val di Fassa

Na de succesvolle verbinding vorig jaar tussen het skigebied Buffaure en de Sella Ronda met de nieuwe Alba-Col dei Rossi funifor, gaat men in Val di Fassa ook dit jaar door met het moderniseren en uitbreiden van het wintersportaanbod.

San Pellegrino heeft vanaf dit seizoen een nieuwe uitdagende zwarte piste erbij met de naam ‘La Volata’. Vanaf de Col Margherita loopt de steile zwarte piste met een totale lengte van 2350 meter tot aan het dalstation van de gondel. In totaal overbrugt de piste maar liefst 600 hoogtemeters en op het steilste punt heeft hij een helling van 57%.

'La Volata', de nieuwe zwarte piste in San Pellegrino, bron: skiareasanpellegrino.it

Even verderop in het skigebied van Alpe Lusia zijn de twee 4-persoons stoeltjesliften Castelir – Fassane en Fassane – Morea vervangen door een moderne 10-persoons gondel Castelir - Fassane – Morea met een middelstation. Overstappen is vanaf nu dus niet meer nodig. In 2017/2018 volgt er waarschijnlijk een directe liftverbinding vanuit het dorp Moena met het skigebied van Alpe Lusia.

Moderne 10-persoons gondel voor Roccaraso (Abruzzen)

Niet alleen in de Alpen zijn er vernieuwingen. Ook in het grootste en meest populaire skigebied in de Abruzzen, de regio in Midden-Italië waar recentelijk bakken met sneeuw zijn gevallen, is afgelopen zomer gewerkt aan een nieuwe 10-persoons gondel met 2 middelstations (lift T1 en T2 op het pisteplan). De nieuwe lift start net naast het dalstation van de 6-persoons stoeltjeslift Pizzalto. De eerste sectie verloopt vanaf Pizzalto over het vrij vlakke Piano dell’Aremogna tot aan het 150 meter hoger gelegen Macchione. Vanaf hier start er een blauwe afdaling terug naar Pizzalto. Het tweede gedeelte van de gondel heeft geen afdaling en verloopt compleet vlak tussen de parkeerplaatsen Macchione en Valle Delle Gravare. Vanaf hier loopt de derde sectie tot bijna aan de top van de Toppe del Tesoro (2141m).

Pistekaart Roccaraso (Alto Sangro), Abruzzen

Roccaraso (Alto Sangro) heeft met zijn 83 kilometer aan piste een behoorlijk aanbod. Ook al is de regio voor de wintersport totaal onbekend voor de meeste mensen, het kan wel een leuke wintersportbestemming zijn. Om er helemaal naartoe te rijden is wat ver, maar de vliegvelden van Rome liggen op slechts 200 kilometer rijden, dus de skigebieden in deze regio zijn nog redelijk goed te bereiken.

Vervanging van de oude gondel in Klausberg

In het Ahrntal (Speikboden & Klausberg) in Zuid-Tirol is afgelopen zomer in het deelgebied Klausberg een 20 jaar oude 6-persoons gondel vervangen door de moderne 10-persoons gondel K-Express. Met een capaciteit van 2.800 personen per uur zorgt de nieuwe gondel ervoor dat de wachtrijen 's ochtends zijn verdwenen. De tweede vernieuwing voor dit seizoen is de nieuwe zwarte ‘Enzenberg’ piste. Het is een nieuwe pistevariant in het onderste gedeelte van de dalafdaling.

Combilift voor Obereggen – Latemar

De 25 jaar oude fix geklemde stoeltjeslift Laner in Obereggen is met ingang van dit seizoen verleden tijd. Hij is vervangen door een moderne lift met een combinatie van 6-persoons stoeltjes en 8-persoons gondels. Om de vergrote capaciteit van de lift ook op de piste te kunnen verwerken is de Laner piste verbreed. De nieuwe lift maakt net zoals zijn voorganger over een lengte van 470 meter slechts 98 hoogtemeters.

Combibaan Laner in Obereggen, bron: obereggen.com

Ratschings - Jaufen: Enzian stoeltjeslift vervangen

Al eerder in deze blog kwam het even voorbij. Samen met de nieuwe Gran Paradiso lift in Val Gardena heeft ook het skigebied Ratschings - Jaufen een eerste stoeltjeslift met stoelverwarming gebouwd. Het is bijzonder dat zo’n klein skigebied steeds weer flink investeert in nieuwe liften en besneeuwingsinstallaties. Voor zijn grootte is Ratschings – Jaufen een verrassend modern skigebied. Dit is al de derde nieuwe stoeltjeslift in 4 jaar! Afgelopen zomer is de oudere koppelbare stoeltjeslift Enzian vervangen door en 8-persoons koppelbare stoeltjeslift. Het is geen wonder dat de lift door Leitner is gebouwd, aangezien het hoofdkantoor van deze liftenproducent op slechts een paar kilometer van het gebied staat in Sterzing (Vipiteno).

Nieuwe 8-persoons stoeltjeslift Enzian in Ratschings, bron: www.leitner-ropeways.com

Nieuwe Pfannspitz gondel in Plose

In het skigebied van Plose - Brixen, net ten oosten van de stad Brixen, heeft men de afgelopen zomer de nieuwe 10-persoons gondel Pfannspitz gebouwd. De trage en windgevoelige ‘Skihütte’ en ‘Pfannspitze’ stoeltjesliften zijn afgebroken. In iets minder dan 5 minuten (3 keer sneller dan eerst) gaat de nieuwe gondel vanaf 1900 meter helemaal tot aan de top van de Pfannspitz op 2505 meter hoogte. De pistes richting het dalstation van de Pfannspitz gondel zijn verbreed zodat er geen opstoppingen plaatsvinden. Bovenaan het bergstation van de nieuwe gondel is ook een nieuwe hut gepland, de Pfannspitzhütte. Deze wordt aankomende zomer gebouwd en opent waarschijnlijk in het winterseizoen 2017/2018. Zowel de gondel als de hut zal ook in het zomerseizoen geopend zijn.

Nieuwe Pfannspitzbahn in Plose, bron: Facebookpagina Plose

De 4-persoons stoeltjeslift Trametsch is verkocht aan Chiesa di Valmalenco. De in 2004 gebouwde koppelbare stoeltjeslift was een miskoop van Plose - Brixen, aangezien de stoeltjeslift geen extra pistekilometers opleverde (de lift ontsloot ongeveer 2/3 van de dalafdaling), maar wel hogere onderhouds- en salariskosten met zich meebracht. Vanaf dit seizoen is de dalafdaling richting St. Andrä/Brixen ook zwart gemarkeerd in plaats van rood.

Nieuwe stoeltjeslift met twee nieuwe rode pistes in Pejo 3000

In Pejo, onderdeel van Val di Sole, staat er vanaf dit seizoen een nieuwe fix geklemde stoeltjeslift op de plaats van de oude Saroden sleeplift. De nieuwe lift maakt bijna 300 hoogtemeters en eindigt op een hoogte van 2480 meter. Misschien was de keuze voor een koppelbare stoeltjeslift hier beter geweest, aangezien de lift bijna 1 kilometer lang is. Bij de nieuwe stoeltjeslift lopen er vanaf dit seizoen ook twee nieuwe rode pistes. De Saroden piste heeft een lengte van 1 kilometer met een hoogteverschil van 300 meter en een gemiddelde helling van 27%. De Beverina piste heeft over 650 meter lengte een hoogteverschil van 150 meter en een helling van 23%.

Vervanging Portados lift in Arabba

De 2-persoons stoeltjeslift Portados in Arabba is vanaf dit winterseizoen vervangen door een moderne 8-persoons gondel. De nieuwe gondel heeft een capaciteit van 2400 personen per uur, wat beduidend meer is dan zijn voorganger. Over een lengte van 1438 meter maakt de lift 492 hoogtemeters.

Andere vernieuwingen

Een overzicht van nog meer nieuwe liften dit seizoen in Italië:

  • Chiesa in Valmalenco 4-persoons stoeltjeslift Alpe Palú - Cima Motta
  • Sauze d’Oulx 2-persoons fixe stoeltjeslift Gran Comba (herpositionering)
  • Courmayeur 3-persoons fixe stoeltjeslift Dzeuleuna
  • Lorica (Calabrië) 4-persoons fixe stoeltjeslift Valle del Cavaliere - Marinella di Coppo
  • Piano Battaglia (Sicilië) 2-persoons fixe stoeltjeslift
  • Bruncu Spina (Sardinië) 2-persoons fixe stoeltjeslift Fonni
Henri
weet alles van nieuwe skigebieden, liften en projecten.

Plaats een reactie

Forza31 januari 2017 · 08:30

Leuke topics, @HenriS! Ga vooral zo door :-)

Quick31 januari 2017 · 12:34

Ben benieuwd hoe een gebied als Ratschings het financieel bolwerkt om ongeveer elk jaar een dergelijke investering te doen. Weet jij hoe dat kan, Henri?

Mr. Slow
CJAHulskamp31 januari 2017 · 17:56

Roccaraso lijkt me eens de moeite om te bezoeken. Ook het landschap is apart.

May the ski force be with you !!
Henriauteur31 januari 2017 · 20:31

@Quick, misschien verkoopt Leitner zijn liften voor een vriendenprijsje aan Ratschings…Ik zou het eerlijk gezegd niet precies weten. Ik weet wel dat Ratschings bij Duitsers erg geliefd is als bestemming voor een busreis om een dagje of een weekend te skiën. Moderne liften + betaalbare skipassen is aantrekkelijk voor veel mensen, waardoor het skigebied goed bezocht is en ze ook weer kunnen blijven investeren.

Onnem31 januari 2017 · 20:48

voor de liefhebbers, het beste forum voor italiaans skigebieden nieuws
http://www.funiforum.org/funiforum/forumdisplay.php?f=86…

google translate gebruiken als je geen italiaans kunt lezen ;)

*bericht bewerkt door Onnem op 31 jan 2017 20:54

The older I get, the better I was
tessaneedssnow31 januari 2017 · 21:56

Hé is/ komt er zo’n blog over Oostenrijk? Wel leuk hoor

Ski you later!
Henriauteur31 januari 2017 · 22:07

@TeTe, ik ben er mee bezig ;)

tessaneedssnow1 februari 2017 · 08:19

Fijn wil je er de nieuwe lift in Ifen Kleinwalsertal ook bij zetten.

Ski you later!
MorRonski2 februari 2017 · 08:04

Ook in Livigno wordt de Carosello 3000 vervangen heb ik gehoord. Werken zouden al gestart zijn.

Plaats een reactie