Hoelang gaan skischoenen mee?

Rogier op 22 februari 2017· 86 reacties

Iedereen kent verhalen van skischoenen die midden in een afdaling ontploft lijken te zijn. Vooral schoenen uit de tachtiger en negentiger jaren lijken gevoelig te zijn om op de meest onhandige momenten kapot te scheuren. Om te voorkomen dat je een afdaling op je sokken moet doen is het van belang je schoenen op tijd te vervangen. Maar wat is op tijd? Hoe lang gaan skischoenen eigenlijk mee?

Slijten?

Skischoenen hebben niet het eeuwige leven. Net als ski’s zijn skischoenen een gebruiksproduct. Als je zorgvuldig met je materiaal omgaat dan kunnen schoenen wat langer meegaan, maar een beetje skiër zal in zijn leven meerdere skischoenen verslijten.

De zool

Laat ik eerst beginnen met reden nummer 1 waarom skischoenen vervangen moeten worden: dat is de zool! De zool van een skischoen is niet zomaar een zool. Deze is precies zo uitgemeten dat deze perfect past in skibindingen. Dit is helemaal vastgelegd in de ISO 5355 norm. Het passen betekent niet alleen dat de zool vastzit in de binding, maar ook dat het veiligheidssysteem van de binding goed werkt. Als de zool teveel versleten is past deze niet meer en is een goede werking van de skibinding niet meer te garanderen. Sommige schoenen hebben speciale loopstukken die vervangen kunnen worden. Wacht je hier te lang mee dan zal de skischoen zelf beschadigen en is de schoen rijp voor de container. De tip hiervoor: loop zo min mogelijk op een harde ondergrond met je skischoenen.

Om zeker te weten of je zool van de skischoen nog goed is, is het verstandig om een specialist in een skiwinkel naar je schoen te laten kijken. Maar als het plastic is afgebot lijkt dat geen goed teken…

Ouderdom

Veel skischoenen worden van Polyurethane gemaakt. Dit is een plastic, en plastic heeft niet het eeuwige leven. Het materiaal wordt gekozen omdat het een een goede stijfheid en een perfecte rebound heeft. Maar dit materiaal veroudert ook, het wordt bros en kan breken. Alhoewel moderne schoenen minder gevoelig lijken voor kou dan de schoenen uit de tachtiger jaren breken ook modernere schoenen op koude winterdagen.
UV licht en warmte (hitte) maken het plastic bros, waardoor het plastic harder wordt en sneller breekt.

Schimmel

Buiten de ouderdom van het plastic kan de binnenschoen ook harder achteruitgaan dan nodig. Als je skischoenen nat en afgesloten opbergt kan je binnenschoen gaan schimmelen. Dit kan de binnenschoen aantasten. Haal de binnenschoen voordat je de schoenen opslaat even uit de schoen en neem de schoenen en binnenschoen af met een sopje. Vervolgens laat je ze drogen. Zo’n behandeling doet wonderen. Daarna doe je de binnenschoenen weer terug in de buitenschoen.

Opslaan

Om te zorgen dat je skischoenen zo lang mogelijk meegaan is het van belang dat je de schoenen droog, koel en vooral in het donker opslaat. Let dus op bij het plaatsen van de skischoenen op zolders, waar het in de zomer nog wel eens warm wil worden. Let ook op dat je de skischoenen net niet toevallig naast de buizen van je verwarming plaatst.

In Nederland en België hebben jullie hier vaak minder last van, maar in de Alpen waarschuwen skiwinkels ook erg voor ongedierte die in kelders graag van de binnenschoenen snoepen. (Waarom is nog steeds een raadsel ;-) ). Dus let erop dat je de schoenen niet opslaat waar muizen en ander ongedierte leven. Natuurlijk klik je ook de buckels vast (niet te strak) en zorg je ervoor dat de binnenschoen, goed en zonder vouw in de buitenschoen zit. En vergeet het klittenband niet vast te zetten anders plakt deze het jaar erop minder goed.

Levensduur

Dan komen we nu bij de hamvraag. Hoe lang gaan skischoenen eigenlijk mee. Door mechanische schade (lopen, of bijvoorbeeld klimmen over rotsen voor freeriders) kunnen schoenen in een paar dagen al helemaal kapot zijn. Maar als je zorgvuldig met je schoenen omgaat kun je de volgende richtlijnen aanhouden:

  • Dagelijks gebruik (skileraren, pro-riders, ski-bumps): 100-150 dagen skiën. Zwaardere krachtigere skiërs iets minder; lichtere skiërs met kleine voetjes iets meer. Dat zal voor deze skiërs dus één seizoen zijn of ietsje meer. Twee seizoenen is vaak net teveel gevraagd.
  • Veel recreatief gebruik: 3 a 5 seizoenen.
  • Vakantiegebruik: 7 a 8 seizoenen. Hierna is de kans dat het plastic bros wordt groot. Let wel: sommige schoenen halen makkelijk de 10 jaar, en moderne schoenen doorstaan de tand des tijds beter dan oude.
Rogier
woont in de Franse Alpen. Als er maar een beetje sneeuw ligt, is hij buiten te vinden, om ons daarna bij te praten.

Plaats een reactie

evr6622 februari 2017 · 07:22

Toch op tijd vervangen. Ooit meegemaakt dat op volle snelheid de zool brak (waren wel ouder dan 10 jaar), wordt je niet vrolijk van. Is wel al 20 jaar terug denk ik.

Edwin van Riel
AdiDassler22 februari 2017 · 07:32

Mmm… misschien na 10 jaar toch maar eens kijken voor vervanging. Hoewel ze voor mijn gevoel nog wel 10 jaar mee kunnen.

tessaneedssnow22 februari 2017 · 07:33

Zowieso ga je in die 10 vooruit kwa niveau. Flex is dus veranderd

Ski you later!
Papegijs22 februari 2017 · 07:53

Met mijn eerste paar schoenen 15 jaar gedaan… hoop dat deze ook de 10 jaar halen ?

Papegijs
tessaneedssnow22 februari 2017 · 08:24

Is juist fijn als je fijne schoenen hebt en ze gaan 10-15 jaar mee

Ski you later!
jos122 februari 2017 · 09:52

Goed stuk! Mijn schoenen worden dit seizoen 10jaar en ik ben van plan in de zomer eens te gaan schoppen voor nieuwe. Dus dit komt op het goede moment.

Wat ik ook wel zou willen weten hoe onderhoud je snowboard schoenen? Even een leren schoen in een sopje doen zit er ook niet in toch?

Member of global cooling initiative
Robert722 februari 2017 · 10:30

Dit jaar de Tecnica’s van 16 jaar oud vervangen voor Dalbello’s van vorig jaar (nieuw, scheelde maar liefst 150€ tov het nieuwe model die alleen qua kleurtje anders zijn).

Buitenschoen was nog niets mee mis, binnenschoen was dun geworden waardoor er irritatie optrad, met rode vlekken als gevolg, en koude voeten. Oude schoenen gaan nog wel voor alle zekerheid mee. Daar vinden we nog wel een plekje voor in de Stilo. Just to be sure.

HT22 februari 2017 · 10:59

Voor mij is de nr. 1 reden om skischoenen te vervangen wanneer de binnenschoen dusdanig dunner is geworden dat er teveel ruimte ontstaat. Heb dan ook n smalle voet, dus dit jaar maar gekozen voor een nieuwe Lange low volume boot van 97mm breedte (ipv mn 10 jaar oude Tecnica Diablo’s)

PvanH22 februari 2017 · 12:43

@Rogier, als je het hebt over recreatief gebruik hebt, over hoeveel dagen/weken per seizoen heb je het dan?

Daarnaast wordt door het verouderen en veelvuldig gebruik de stijfheid van de schoen aanmerkelijk minder. De schoen ‘lubbert uit’, echter merk je dit pas goed als je vervolgens in een nieuw paar vergelijkbare schoenen gaat staan. Dit komt uiteraard het skiën niet ten goede ;).

Verder een interessant stukje over iets waar vaak niet al te lang bij stil wordt gestaan!

Rogierauteur22 februari 2017 · 13:02

3 a 4 weken ongeveer. Dus zo’n beetje het dubbele van een vakantie skiër.

Click. Click. Peace
West22 februari 2017 · 13:03

Maand geleden toch echt me oude skischoenen moeten weg doen. Na 50 weken in 4 jaar trok ik binnenschoen doormidden toen ik die los wilde laten drogen… Weken daarna voor het eerst weer op andere skischoenen gestaan en wat een verschil! Me oude skischoen was ooit lang geleden flex 80 en de nieuwe waren flex 130. Is toch fijn om te voelen dat als je scheendruk geeft er ook weerstand geboden wordt door de skischoen:P

PvanH22 februari 2017 · 13:13

3 a 4 weken ongeveer. Dus zo’n beetje het dubbele van een vakantie skiër.

Rogier op 22 feb 2017 13:02

Duidelijk! In dat geval moet ik na de crocus ook maar eens de uitverkoop induiken.

ronaldvr22 februari 2017 · 15:15

@Rogier
Hoeveel skidagen heeft een leraar ongeveer per jaar? Gelet op de prijs schrik ik wel dat ze na 100-150 dagen al aan vervanging toe zijn. Dat is misschien 1 a 2 seizoenen?

Rogierauteur22 februari 2017 · 15:45

@ronaldvr Inderdaad.
Ik ski mijn schoenen ook behoorlijk op na 1 seizoen. Mijn toerskischoenen redden het zelden twee seizoenen. Ik vind dat best een prima score. Het zijn gebruiksproducten.
Sandra die een stuk lichter is doet er duidelijk langer mee.

Click. Click. Peace
larsdejongh22 februari 2017 · 17:46

Heb een keer me gemaakt dat we de ski hal uit kwamen lopen en dat de gene met oude schoenen een heel spoor van afbrekende skischoenen achter liet. Gelukkig had ik bij moeder al in gepraat dat ze met haar eigen skischoenen niet meer op pad moest gaan maar vaak geloven ze dat niet maar toen het zelf gezien te hebben was ze achteraf blij met de juiste keuze. Schoenen waren inmiddels ook bejaard ± 25 jaar.

*bericht bewerkt door larsdejongh op 22 feb 2017 17:47

Passie22 februari 2017 · 18:25

Oude schoenen gaan nog wel voor alle zekerheid mee. Daar vinden we nog wel een plekje voor in de Stilo. Just to be sure.

Robert7 op 22 feb 2017 10:30

Haha, zo herkenbaar, ik nam m’n oude ook nog zeker 2 keer mee.

Bas7622 februari 2017 · 18:32

Hi, wat is beter voor het behoud van je binnenschoen; de binnenschoen er elke dag uithalen om te drogen bijv op de verwarming of de hele schoen met binnenschoen laten drogen? De reden dat ik het vraag is dat ik me afvraag of het continue eruit en erin stoppen van de binnenschoen kwaad kan?

Rogierauteur22 februari 2017 · 18:49

@Bas76 ik haal mijn binnenschoenen er alleen uit als ze erg nat zijn en aan het eind van het seizoen. Elke dag eruit is bij goed drogen niet nodig en volgens mij inderdaad onnodig slijtage gevoelig…

Click. Click. Peace
Pirmin22 februari 2017 · 19:20

Paar weken geleden mijn, van een geschuimde binnenschoen, voorziene Technica’s (TNT Explosion 8) met pijn in mijn hart, na 17 jaar trouwe dienst vervangen door, gebootfitte (Dutch Bootfitter) Fischer RC Pro 130’s.
Vind het best spannend want op zich waren ze best goed in orde die “oudjes”.

marie-louise22 februari 2017 · 21:56

Ik heb op dit forum, al vaker gewaarschuwd voor materiaal moeiheid van oude skischoenen. Mijn zwager is gevallen op een vrijj vlak stukje piste, skischoen gebroken, gevolg scheenbeen gebroken. In het ziekenhuis, werd gezegt, materiaal moeiheid van de schoenen.
Bijna ieder jaar plaats ik hier een waarschuwing, omdat veel mensen dit niet weten

tessaneedssnow23 februari 2017 · 06:08

Nou @marie-Louise is heb dit jaar mijn eerste schoenen gekocht. Over 5-7 jaar zal ik eens aan je zwager denken in het ziekenhuis waar ik niet wil zijn.

Ski you later!
dennisbouwmeester23 februari 2017 · 07:03

Ik weet het niet hoor. Mijn skischoen is deze winter in 2en gebroken maar waren zeker 15 jaar oud. Ik lees veel verhalen van minimaal 10 jaar. Ik zou zeggen dat dit een verkooppraatje is.

Chonn23 februari 2017 · 08:31

Als ik de diverse reacties lees waarbij skischoenen kennelijk 10 - 15 jaar (weliswaar recreatief dus 1 a 2 weken per jaar?) in gebruik blijven, vind ik het best wel lang. Ik heb mijn skischoenen sinds seizoen 2013/2014 in gebruik, maar was plan deze na 7/8 jaar te vervangen, nu moet ik wel zeggen dat ik de afgelopen jaren 2 tot 3 weken (intensief) ski per jaar en los hiervan indoorlessen op eigen schoenen volg en natuurlijk de losse tripjes naar indoorskihallen en bijv. Winterberg. Dus volgens het advies van Rogier zou ik eigenlijk de schoenen al na ca. 5 jaar moeten vervangen ?

Atomic Redster XTI / Fischer RC4 Worldcup SC / Völkl Racetiger Speedwall GS UVO
marie-louise23 februari 2017 · 12:01

Ik denk,dat het materiaal nu wel beter is dan jaren geleden.
soms zie ik nog mensen met achterinstapschoenen, oke, ze waren ideaal voor in en uit te stappen.Die zijn misschien wel 30 jaar oud . Die moeten toch wel heeel snel in de container.

PvanH23 februari 2017 · 12:40

Ik weet het niet hoor. Mijn skischoen is deze winter in 2en gebroken maar waren zeker 15 jaar oud. Ik lees veel verhalen van minimaal 10 jaar. Ik zou zeggen dat dit een verkooppraatje is.

dennisbouwmeester op 23 feb 2017 07:03

Het feit dat je schoen nu in tweeën is gebroken geeft dus eigenlijk al aan dat 15 jaar sowieso te lang is. Mocht dit gebeuren bij een steile of snelle daling dan kunnen de gevolgen ernstig zijn. In dit geval is voorkomen dan een stuk beter dan genezen (of misschien zelfs niet genezen). Verkooppraatje of niet, moderne materialen beter dan vroeger, het maakt allemaal niet heel veel uit. Het gaat om je eigen en andermans veiligheid. Autobanden vervang je ook al eerder dan het moment waarop ze uit elkaar knallen van slijtage (over het algemeen).

Wat @Rogier hier schrijft is in mijn ogen een goede richtlijn, waarbij je beter ‘safe than sorry’ kan zijn.

Bas7623 februari 2017 · 13:35

En naar aanleiding van de tip van rogier heb ik even de oude post over schoendrogers nagekeken en ga nu toch maar een droger aanschaffen. Lekker in de ochtend warme droge schoenen! Ik heb begin dit jaar fijne nieuwe Länge schoenen gekocht en ze zitten super alleen erin komen is lastig. Zeker als de binnenschoen niet helemaal droog is want dan glijdt mijn voet/sok er niet lekker in. Maar dan zitten ze wel bijna helemaal goed, de schnallrn eigenlijk alleen maar dicht zetten. Ik doe het omdat ik denk dat mijn binnenschoen eerder op zal zijn dan mijn buitenschoen!

Joy8524 februari 2017 · 09:35

Ik heb mijn Salomons +- 15 jaar. Ik gebruik ze nog steeds voor een spontaan weekendje Sauerland. :) Mijn huidige Atomics gaan ook al weer 6 jaar mee. Ik ski er gemiddeld een 10-tal dagen mee per seizoen. Als je ze echt goed onderhoud en donker wegzet kun je er lang en veilig mee doorgaan! De Salomons gaan binnenkort wel op pensioen, want de Atomics ga ik vervangen door een paar nieuwe. Dan worden die weer opzij gehouden voor spontane Sauerland tripjes. :)

StevenDW24 februari 2017 · 11:23

Ben ondertussen aan mijn 3e paar skischoenen bezig, waarbij de flex systematisch hoger is geworden (nu een Salomon Xmax 120), omdat mijn niveau ook stelselmatig omhoog is gegaan.

Ik ski ongeveer 16 dagen per jaar (3 tripjes) in de alpen en dan nog van oktober tot maart bijna wekelijks op borstelbanen of indoor. Ik vervang mijn schoenen als ik merk dat de flex zwakker wordt en je de schnallen steeds strakker moet zetten om vast te blijven zitten. Gemiddeld is dit om de 5 jaar.

Bij de vorige 2 paar merkte ik ook dat ik de schoen ontgroeid was, omdat ik er stelselmatig doordrukte als ik er kracht op zette (flex 80 en flex 100).

Kevin225 februari 2017 · 08:09

Idem voor snowboard boots. Een kwalitatief paar (en van een kwalitatief merk) moet minstens 100 dagen meegaan, wat meestal verstaan wordt onder 1 seizoen.
Let zeker op bij de goedkopere boots want deze ogen misschien goed in de winkel, maar het kan zijn dat de stijfheid er na enkele weken gebruik uit is en dat is niet goed want dan wordt de enkel teveel belast en kan tot blessures leiden. In het begin voelt de boot te stijf aan, en na enige inlooptijd past deze zich wat aan maar dat mag niet teveel zijn.
Een tip is om in het begin de buitenschoen (hetzij veters, quick strap of boa) niet te hard aan te spannen maar net genoeg zodat de boot goed aansluit. Dit overbrugt de stijfheid wat gedurende de inloopperiode. Welteverstaan moet de binnenschoen altijd goed aansluiten om te genieten van optimale krachtoverbrenging naar het snowboard.
Vandaar de gouden regel bij het aankopen van een complete snowboard set: eerst boots, dan bindingen, en als laatste het snowboard.

JamesJ26 februari 2017 · 18:23

@Rogier, is het de bedoeling dagelijks een sopje over zowel de binnenschoen als de buitenschoen of pas wanneer ze voor langere tijd de opslag in gaan? Ik ga in principe uit van dit eerste in elk geval voor de buitenschoen.

Plaats een reactie

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.