BEWintersport is ook beschikbaar op wintersport.be
sluiten
Vijf tips voor wintersporten in de mist!

Vijf tips voor wintersporten in de mist!

Rogier op 28 januari 2014 · 12 reacties

Half zon, half mist, zonde om niet de pistes op te gaan

Skiën en boarden in dichte mist is niet fijn. Maar als je een weekje op wintersport bent dan wil je zoveel mogelijk uit je vakantie halen, dus ga je op zo'n slechtweerdag ook de pistes op. Vaak zorgt die mist ook voor verse sneeuw. Hierdoor zijn de condities vaak goed. Op dagen met 'slechter' weer worden vaak de grootse verhalen geboren. Vijf tips om goed en zonder 'rampspoed' door zo'n dag te komen.

1. Zorg voor een goede skibril
Een goede skibril maakt zo ontzettend veel verschil. Vergeet goedkope, beslaande en slchtzittende skibrillen. Investeer in een goede bril. Brillen met snel verwisselbare lenzen zoals bijvoorbeeld de Adidas ID-2 pro zijn aanraders. Afgelopen jaar hebben wij een aantal skibrillen getest tijdens de skitest. Lees hier het resultaat. Een goede skibril maakt op slecht weerdagen het verschil tussen heerlijk knallen en geïrriteerd over de pistes glijden.

Mist zorgt vaak ook voor verse sneeuw!

2. Korte bochten
Ski niet te snel en houd je ski's alle tijd onder controle. Lange halen op volle snelheid zijn met weinig zicht natuurlijk uit den boze. Dus ski of board met korte krachtige bochten naar beneden. Zo hou je veel grip, ga je niet te snel en zodoende kun je dus controle houden over alles. Want kleine oneffenheden op de piste zie je slecht aankomen met mistig weer.

3. Goed veel druk op ski en board
In slecht weer is het uit den boze om 'lui' te skiën of te boarden. Zorg dat je de druk voorop houdt. Zo wordt je niet gelanceerd bij de eerste de beste hobbel of als de piste opeens iets steiler wordt. Goede techniek is bij slecht weer dus nog meer van belang dan met goed weer. Hou de druk ten alle tijden op je board of ski's. Even onoplettendheid wordt in slecht weer vaak keihard afgestraft.

Bomen, korte bochten en een zeer goede skibril!

4. Beste wintersporter voorop
Het is fijn om een richtpunt te hebben als je aan het skiën of snowboarden bent. In slecht weer is het namelijk moeilijk om diepte te zien. Als er iemand voor je skiet of board dan kun je deze persoon gebruiken om diepte te zien. Deze persoon geeft enorm veel informatie over de sneeuw en de steilte onder je. Het spreekt voor zich dat de beste wintersporter van de groep deze taak op zich neemt als het zicht echt slecht is. Let op dat je dicht bij elkaar blijft, helemaal in de buurt van lastige kruispunten. Het is niet de eerste keer dat een groep vrienden elkaar kwijt raakt.

5. Bomen, paaltjes en dergelijke
Ski onder de boomgrens! Of tussen rotsen. Want alles wat het 'witte' breekt is goed en zorgt ervoor dat je diepte kunt zien. Skiën op pistes tussen de bomen is dus aan te raden. Mocht je gebied geen bomen hebben, kies dan voor een lijn naast de pistepaaltjes en ski van paal naar paal. Hierdoor heb je ook zicht. Let dan wel op dat je op de piste blijft en niet per ongeluk aan de verkeerde kant van deze paaltjes terecht komt.

Op de hoogte blijven van de laatste artikelen? Meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief!


Plaats een reactie

Om te posten op dit forum heb je een account nodig. Login of maak een account aan.

Reacties

 • Gast447
  Gast447 28-01-14 17:07
  Gast447 28 januari 2014 · 17:07
  Palen met fluo oranje bovenaan markeren de rechterzijde van de piste alleszins zo in Frankrijk wist een pistier te melden
 • Jesper 28-01-14 17:12
  Jesper 28 januari 2014 · 17:12
  Bedankt voor de tips! Alleen volgens mij heb ik niet bepaald een goede skibril.. Denk ook niet dat ik een nieuwe mag van m'n ouders 😞 En 200 euro voor een goggle vinden ze sowieso te duur. Heeeel misschien mag ik de Oakley L-Frame. Anders moeten we maar hopen op mooi weer 😋
  Arlbergboy
 • Gast470
  Gast470 28-01-14 19:47
  Gast470 28 januari 2014 · 19:47
  Vorige week maandag in Laax, Zwitserland, letterlijk van paal naar paal geskied. De "linkse" palen hebben daar tot bijna bovenaan de kleur van de piste (blauw, rood, zwart), de "rechtse" palen tot ongeveer halverwege. Deze info staat keurig op de pistekaartjes vermeld en we hadden die kennis echt nodig om niet per ongeluk buiten de piste te komen. Vanaf woensdag was het zicht veel beter, gelukkig.
 • Gast140
  Gast140 28-01-14 21:43
  Gast140 28 januari 2014 · 21:43
  Excuses maar wat een gelul. Als je door mist niets ziet, dan zie je niets. Ook niet met een goeie skibril (is Adidas soms een sponsor). Bij mist moet je in de buurt van visuele markers blijven. De skipaaltjes, een voorganger (inderdaad de beste voorop) of het beste zoals op de foto (zonder mist) tussen de bomen.
 • Sarah 29-01-14 05:56
  Sarah 29 januari 2014 · 05:56
  @Gast140: Ik heb mij ook een Adidas goggle gekocht en het zicht is inderdaad super! Dit heeft niets met sponsoring te maken maar gewoon vaststelling... En het gaat eigenlijk niet over de adidas goggle op zich maar een GOEDE goggle!
  @Rogier: bedankt voor de tips, hopelijk heb ik ze volgende week niet nodig 😃
 • jp2 29-01-14 07:07
  jp2 29 januari 2014 · 07:07
  Ik merk ook weinig verschil met dure of goedkope brillen. Het blijft gewoon lastig en je moet vertrouwen op techniek en zichtpunten. Maar verbetering door de bril is imo verwaarloosbaar omdat simpelweg het contrast niet bestaat en contrastverhogende visors geen zin hebben.
 • Gast694
  Gast694 29-01-14 09:01
  Gast694 29 januari 2014 · 09:01
  Het is zeker zo dat de duurdere goggles niet beslaan, mijn echtgenoot is daar heel erg blij mee. Mannen transpireren nu eenmaal meer dan vrouwen en hij had altijd last van een beslagen bril waardoor je nog minder ziet. Persoonlijk vind ik een oranje glas wel iets helpen, maar het blijft toch heel vervelend skien en ik doe het dus gewoon niet meer. Bij slecht zicht ga ik gewoon iets anders doen. Ik heb zo vaak aan de mensen in mijn groep gevraagd bij slecht weer, boven op zo'n berg, niks kunnen zien, wat doe ik hier. Bestaan er nu geen brillen met licht/schijnwerpers/nachtkijkers ? Iets wat zou zorgen dat je geen last hebt van dat slechte zicht, maar helaas. Gat in de markt denk ik zo !
 • MartijnK 29-01-14 09:03
  MartijnK 29 januari 2014 · 09:03
  Laat ik nu net een nieuwe bril gekocht hebben (Anon Insurgent).
  Hiervoor had ik een goedkope Sinner, en inderdaad bij slecht weer, zag ik geen reet, en besloeg dat ding ook niet eens.. bah
 • Gertenbol 29-01-14 09:21
  Gertenbol 29 januari 2014 · 09:21
  Nog een tip die misschien wat flauw klinkt maar voor mij werkt: Blijf skiën!

  In slechte omstandigheden vergeet je vaak alle techniek maar het is juist belangrijk om alle geleerde techniek toe te passen.

  Voorin de ski's hangen, hakken omhoog als je voelt dat er een hobbel aankomt en gas geven maar 😀
 • FrankW 29-01-14 13:30
  FrankW 29 januari 2014 · 13:30
  Ooit in Morgins geskied met extreme mist. Kwamen allemaal mensen naar beneden met de lift en wij dachten huh, wtf is er aan de hand, want er is gewoon een prima dalafdaling. Eenmaal boven zag ik zelfs degene die naast me in de lift zat niet meer.

  Echt extreem, van paaltje naar paaltje was er niet bij, want je zag nog geen 10m voor je uit. Net wat lager vond ik ook nog een ski net buiten de piste. Nog kwartier gezocht of er iemand ergens hulpeloos lag te zijn in de sneeuw, maar niet gevonden. Ski maar meegenomen en afgegeven bij de dichtstbijzijnde lift. Wij moesten nog half Portes du Soleil rond, maar dat was echt geen doen. Heel voorzichtig en in de sleeplift zag je niet eens het anker voor je.
  Wie nooit valt zal niet weten waar z´n grens ligt.
 • Ferdinand 30-01-14 11:59
  Ferdinand 30 januari 2014 · 11:59
  Toevallig vorige week dinsdag in zeer dichte mist geskied.
  Ttip 2 tm 5 gingen al van nature, in je poging om de berg af te skiën kom je daar vanzelf wel achter.
  Ik merkte dat door mijn skibril, die geen oranje glas heeft maar spiegelend materiaal, niet doorheen te kijken was.
  Gelukkig had ik mijn oude skibril in mijn rugtas zitten, die wel voorzien is van oranje glas. En dat maakte al een wereld van verschil. Ik kon weer diepte zien!
  Enige nadeel, de vallende sneeuw bleef aan mijn bril plakken.. 😞
  fijne site hè, dat wintersporters.nl?
 • Johan-Lemmens 1-02-14 11:19
  Johan-Lemmens 1 februari 2014 · 11:19
  De mist ga je inderdaad niet weghalen, maar een beetje contrast opvijzelen lukt aardig mits een goggle met het juiste glas. Vergeet oranje in de mist dar is naar mijn ervaring waardeloos.
  Zelf heb ik een hele lichte gele (Bolle) welke al een flink eind helpt, maar die van mijn zoon werkt nog beter het is een gele met een licht roze schijn erin " deze lens werkt van licht zonnig tot mist (Smith optics + een extra lens voor goed weer => 100 €) Als je wat rondkijkt en je krijgt kwalitatief advies "hangt ook af van de informatie die je zelf meegeeft" kom zeer goede goggles tegen aan een redelijke prijs. Voor het frame van de smith van mijn zoon kan je ongeveer 10-15 verschillende lenzen aanschaffen (telkens voor een specifieke omstandigheid of een welbepaalde range). Voor elke lens staat de toepassing aangegeven.
  Wat ik hiermee wilde aantonen is dat een goede goggle niet extreem duur hoeft te zijn en dat de juiste lens net het verschil kan maken of nog net even dat beetje extra contrast kan geven om veiliger de berg af te komen.

Plaats een reactie

Om te posten op dit forum heb je een account nodig. Login of maak een account aan.