Vrij zacht maar vanuit het zuidwesten vaak sneeuw

Roel op 01 februari 2017· 16 reacties

In Schladming (O) is men er dankzij de sneeuwval op vooruit gegaan
In Schladming (O) is men er dankzij de sneeuwval op vooruit gegaan

Met gemengde gevoelens kijken we terug op de dag van gisteren. Het was soms letterlijk een mengelmoesje van sneeuw, regen en toen weer sneeuw waarbij de hogere pistes erop vooruit zijn gegaan. In de westalpen moest je het dan boven 2000m zoeken, in het oosten van Oostenrijk sneeuwde het nog op dalniveau. De komende dagen zijn de Franse en Italiaanse Alpen aan de beurt, en krijgt Oostenrijk met föhn te maken.

Wat is de schade?

Om een beeld te krijgen hoe het op jouw bestemming is verlopen kun je het beste de webcams checken. Het zal van plaats tot plaats variëren waarbij het wel overduidelijk de oostelijke Alpen waren die het langst in de sneeuw zaten. Bad Mitterndorf in de Steiermark had gistermiddag nog sneeuw op 800m, terwijl die in de Franse Alpen, Zwitserland en het westen van Oostenrijk al lang in regen was overgegaan.

">31 januari 2017

Zelfs Italië had gisteren tijdelijk wat sneeuw doordat de neerslag even de Alpenhoofdkam overkwam. Omdat het daar iets kouder was sneeuwde het ook in sommige dalen, zoals in Alta Badia.

La Villa, Alta Badia
La Villa, Alta Badia

Föhn

Föhn

Vandaag krijgen de Franse Alpen een goedmaker voor de tegenvaller gisteren. De zon schijnt flink. Oostenrijk heeft langer last van bewolking, en ook wat regen maar vanuit het westen wordt het ook hier langzaam droog.

Morgen hebben de noordalpen ook een mooie dag, maar dat komt door föhn. De wind trekt aan uit het zuidwesten waarmee het aan de zuidkant van de Alpen geleidelijk begint te regenen en sneeuwen. Een typische stau - föhn situatie zoals we die vaker kennen in de Alpen. Het is de inleiding voor veel meer dynamiek waarbij nu eens de Italiaanse en Franse Alpen de vruchten gaan plukken.

Vooral in het zuiden en westen sneeuw

Ik heb het een paar dagen geleden al gehad over de straalstroom die een stuk zuidelijker komt te liggen. Daarmee komen nieuwe storingen pal over of vlak langs de Alpen gescheerd, waar vooral de west- en zuidalpen profijt van gaan hebben. Houd nog wel rekening met een nog altijd sterk fluctuerende sneeuwgrens. Gelukkig liggen veel Franse gebieden hoog genoeg.

  • Sneeuw
  • 1cm
  • 5cm
  • 10cm
  • 15cm
  • 20cm
  • 30cm
  • 40cm
  • 50cm
  • 75cm
  • 100+
  • Regen
  • 1mm
  • 5mm
  • 10mm
  • 20mm
  • 30mm
  • 60mm
  • 120+

In het weekend bereiken deze storingen ook af en toe de noordalpen, en als dat gebeurt ligt de sneeuwgrens daar niet veel lager. Zo tussen 1200 en 1600 meter wat voor Oostenrijkse begrippen vaak net te hoog is. Tussendoor schijnt af en toe de zon, dus het is ronduit wisselvallig weer voorlopig.

Winter?

Volgende week komen we geleidelijk in een soort niemandsland terecht. De sneeuwval neemt na maandag af met waarschijnlijk meer zon. Op mijn tijdlijn van twitter zag ik gisteravond veel opwinding over een nieuwe winterinval die aanstaande zou zijn. Volgens diverse berekeningen vormt zich boven Scandinavië een hogedrukgebied dat vanaf volgende week woensdag koude lucht op transport zet naar West- en Midden-Europa. De winter zou dan keihard kunnen terugslaan.

Je voelt mijn “maar” al aankomen. We hebben het hier over een termijn van meer dan een week, en over alleen de hoofdberekening. De ensembles of pluimen van deze modellen willen tot vanochtend nog niet echt mee in dit scenario, dus ik vind het te vroeg voor al te grote opwinding. Niet dat ik dit niet spannend vind, maar ik vind het risico veel te groot dat de media het oppikken als een ‘zekerheid’ en er weer valse verwachtingen gewekt worden. De kans dat we echt de winter induiken acht ik minder dan 30%, waarbij ik dus niet zeg dat die kans de komende dagen niet kan groeien. Voorlopig zie ik vooral veel sneeuw vallen dit weekend, met name in Frankrijk en Italië.

Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

Top weerbericht weer Roel! Ik zat gisteren wel even met bange blikken naar de webcams in Valloire te kijken, maar aankomend weekend lijkt er lekker wat sneeuw bij te vallen. Dus het gevreesde waterballet voor de shortski dit weekend lijkt te gaan meevallen gelukkig.:)

*bericht bewerkt door Jolieke op 01 feb 2017 08:06

Dit weerbericht is al een stuk positiever dan gisteren. Hopelijk zet de winter vanaf volgende week weer door, zodat ik vanaf 18 feb top condities heb in Alpe Dhuez!

*bericht bewerkt door wayno op 01 feb 2017 09:32

@wayno Sowieso ziet het er voor Alpe d’Huez niet slecht uit…

Click. Click. Peace

@Rogier dat klopt zeker… Ik zie +50cm verse poeder boven +/- 2000m. Helaas maak ik mij nog beetje zorgen om de 0 graden/regen grens… Hopelijk wordt het aankomende tijd iets kouder in de Alpen… Maar goed, 18 feb is nog redelijk ver weg dus kan nog van alles gebeuren :)

In Corvara, Colfosco ( Alta Badia) sneeuwt het nu nog steeds.
https://www.skylinewebcams.com/en/webcam/italia/trentino-alt…

Skimitri

Ben verrast. Zie op de webcams dat ook Livigno een verse laag sneeuw gekregen heeft van ongeveer 25 cm. Uit de weerberichten had ik niet kunnen opmaken dat dit ging gebeuren, maar klaag niet hoor. En dan moet de echte dump nog komen.

De voorspelling voor de Dolomieten zit er al de hele winter voortdurend naast: zowel qua temperatuur als neerslag, telkens te optimistische cijfers…

De voorspelling voor de Dolomieten zit er al de hele winter voortdurend naast: zowel qua temperatuur als neerslag, telkens te optimistische cijfers…

Bram_DC op 1 feb 2017 13:53

Of men er al een hele tijd naast zit, weet ik niet. Vaak werden er op de langere termijn wel kansen gegeven voor de dolomieten, die vaak net niet goed kwamen.
Volgens de sneeuwverwachtingskaart vallen de dolomieten nu ook deels uit de boot.
Hoe komt het trouwens dat de hele zuidwestkant (binnenboog tot grensgebied Zwitserland) en het zuidoosten (richting Slovenië) veel sneeuw meepakt, en de dolomieten, die er in het midden tussen liggen, zoveel minder?

Wij gaan met de krokus naar de dolomieten. Naar wat ik lees is het er prima skiën, maar ontbrak vaak de winterse setting…

*bericht bewerkt door Rik7 op 01 feb 2017 15:40

Vandaag natte sneeuw en regen in Carezza gehad
Vanmiddag werd het papperig
Hopelijk morgen beter weer

@roel We gaan wel zien voor volgende week als het ijskoud word in de benelux, temperatuur dan in val thorens valt best mee vergeleken van met nieuwjaar

@MorRonski dat was voor mij ook een (aangename) verrassing. Meestal pakken ze weinig mee uit het noorden, maar de lucht was zo zacht dat de oversteek over de Alpenhoofdkam geen probleem bleek. Bij kouder weer lukt dat niet.
@Bram_DC gisteren waren de berekeningen te pessimistisch, dus ik vraag me af of ze structureel te positief zijn. Voor de Dolomieten gold gisteren hetzelfde als voor Livigno. De afgelopen weken waren er op lange termijn regelmatig kansjes die met het dichterbij komen alleen niet verzilverd werden. Ik heb goeie hoop dat het dit weekend en maandag anders gaat.
@Rik7 dat is deels toeval in de setting van deze week, maar de Dolomieten zijn vaak ook geen echte ‘staulage’. De binnenboog en Slovenië zijn dat veel meer door de vorm van het gebergte en ligging ten opzichte van de zee en de Po-vlakte.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

@roel zijn de kaarten voor benelux al kouder geworden voor volgende weken

@Pieter230976 Nee niet overtuigend. Iets minder koud, en het koelt ook later af. Morgen nieuwe kansen.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

Kirchberg was vandaag fantastisch! Mist tot in t dal, maar daar boven perfect!

@Pieter230976 Nee niet overtuigend. Iets minder koud, en het koelt ook later af. Morgen nieuwe kansen.

Roel op 1 feb 2017 21:06

Hopen dat het Europees model nu ook het GFS volgt

net bericht weer @Roel.

Seriously snow addicted family!
Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie