Vanaf nu opkomende sneeuwval

Roel op 02 februari 2017· 34 reacties

  • Sneeuw
  • 1cm
  • 5cm
  • 10cm
  • 15cm
  • 20cm
  • 30cm
  • 40cm
  • 50cm
  • 75cm
  • 100+
  • Regen
  • 1mm
  • 5mm
  • 10mm
  • 20mm
  • 30mm
  • 60mm
  • 120+

Vanaf vandaag gaan we een zeer wisselvallige fase in, met bijna iedere dag sneeuw, in de lagere gebieden ook regen en van tijd tot tijd veel wind. De westalpen (en deels ook de zuidalpen) liggen het hele weekend op ramkoers met plaatselijk wel een meter sneeuw.

Grote verschillen

Gisteren was het mooie dan wel een zwaar teleurstellende dag. Terwijl de zon volop scheen in de Franse Alpen en het ook in de Oostenrijkse Steiermark en het Salzburgerland opklaarde, bleef een neerslagzone slepen boven Vorarlberg en Tirol.

Waar scheen de zon, en waar was het bewolkt
Waar scheen de zon, en waar was het bewolkt

Het gevolg was heerlijk skiweer in Paradiski terwijl het grijs en miezerig bleef in het Oostenrijkse Fiss. Jullie weten het natuurlijk al lang, maar het weer maakt veel uit als je op wintersport bent.

Les Arcs (F)
Les Arcs (F)

Fiss (O), foto: Joep Reinhoud
Fiss (O), foto: Joep Reinhoud

Föhn in het noorden, südstau in het zuiden

Vandaag steekt er in Oostenrijk en het noorden van Zwitserland een föhn op waardoor hier nog een vrij mooie dag volgt. Het waait behoorlijk en het is zacht met op 2000 meter temperaturen van circa 5 graden. In de dalen wordt het met föhn zelfs plaatselijk 10 graden. Tegelijk zien we de bewolking in Italië door südstau toenemen met geleidelijk wat sneeuw vanaf 1200 tot 1600 meter. Morgenvroeg komen daar de Franse en Zwitserse Alpen bij als een eerste oceaanstoring arriveert die daarna van west naar oost over de Alpen trekt. Tot en met morgen is er in de westelijke Italiaanse Alpen lokaal 10 tot 30 centimeter mogelijk.

Franse Alpen veel sneeuw

In het weekend krijgen we vooral dikke sneeuw in de Franse Alpen, al minderend hoe verder we naar het oosten gaan. De sneeuwgrens zwabbert nog steeds tussen 1200 en 1700 meter, dus hou in de lagere skigebieden en dalen ook rekening met regen en natte sneeuw. In Oostenrijk zal het vrij wisselvallig zijn maar zonder grote uitschieters.

De Italiaanse Alpen krijgen natuurlijk ook sneeuw maar volgens de laatste berekeningen minder dan Frankrijk omdat zich dit weekend nog geen depressie echt wil ‘vastzetten’ boven Noord-Italië (een Genuadepressie). Maandag is die kans er wel en dan kan Oostenrijk ook meer sneeuw krijgen, daarover morgen meer.

Zon- en wolkenspel boven het skigebied 3 Zinnen - Sextner Dolomiten
Zon- en wolkenspel boven het skigebied 3 Zinnen - Sextner Dolomiten

Komt de kou terug?

Volgende week is de strijd tussen de vrij zachte zuidwestelijke stroming en het winterweer uit Oost-Europa nog steeds niet gestreden. Voordat een winters Scandinavisch hogedrukgebied het heft in handen zou kunnen nemen glippen er begin volgende week nog paar storingen vanaf de oceaan richting de Middellandse Zee. Hierdoor kan er in de Alpen nog af en toe wat sneeuw vallen, maar de zon laat zich niet helemaal onbetuigd. Wisselvallig weer dus, maar het lijkt wat minder dynamisch te worden dan dit weekend. Wel zien we een geleidelijke daling van de temperatuur. Of het tot echte kou leidt zullen we nog even moeten afwachten.

Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

Dat wordt een chaos in de franse alpen. Als ik mij niet vergis beginnen de franse schoolvakanties dit weekend. “gelukkig” ligt de sneeuwgrens niet al te laag.

Dat wordt een chaos in de franse alpen. Als ik mij niet vergis beginnen de franse schoolvakanties dit weekend. “gelukkig” ligt de sneeuwgrens niet al te laag.

aartstyle op 2 feb 2017 08:38

Ondanks dat de sneeuwgrens niet laag ligt gaat dit gewoon voor chaos zorgen. Vooral de Fransen hebben er een handje van om gewoon op zomerbanden naar de alpen te gaan…

Born to Ride

@Roel, wederom dank! Valt er al iets te zeggen over het weer zaterdag tijdens de reis naar de alpen? Wij zijn van plan om zaterdagochtend te vertrekken en gaan via Duitsland/Zwitserland naar Les Gets.

Het komt aan op de precieze timing maar ik vrees inderdaad voor overlast zaterdag. Vooral in Frankrijk. Morgen in het video weerbericht ga ik er verder op in

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

mooie berichten!

Wij vertrekken ook vrijdag op zaterdag nacht maar dan richting Solden, hopen dat het meevalt onderweg. Als ik er nou een muntje in gooi kan @roel dan beloven dat we ook nog de zon een beetje gaan zien komende week in Solden ;)

Ik heb er in ieder geval zin in!

Je weet niet wat je niet weet.

Sneakpreview voor de maandag roel? Aan welke hoeveelheden moeten we denken voor oostenrijk?

Redelijk veel wind, zo te zien

null

Fohn staat aan. Hoe warm is het bij @Rogier?

null

*bericht bewerkt door Edwin. op 02 feb 2017 11:39

Not all who wander are lost

Ik zie overal dat er volgende week vooral bewolking / zon is. Weinig sneeuw dus, behalve begin v d week.

Weet iemand de huidige conditie in Gerlos? Ligt er nog genoeg sneeuw atm?

@Edwin. Vanmorgen 9° nu 7.3 Mooi toch het weer en dat de weermannen dat goed voorspellen ;-)

Click. Click. Peace

Jullie voorspellen veel wind, maar vanaf hoeveel km/u worden de liften ongeveer gesloten?
Ik vertrek namelijk morgen nacht naar Serre Chevalier en dat is blijkbaar een gebied dat zeer gevoelig is voor de wind…

Sneakpreview voor de maandag roel? Aan welke hoeveelheden moeten we denken voor oostenrijk?

Rick1971 op 2 feb 2017 11:11

Orde van grootte 10-30cm maar kan nog schuiven. Dit zegt ons model:

null

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

@The Grizzly Maar Serre Che ligt aan de goede kant van de Alpenkam, het zal hier wel meevallen. De wind is hier alleen lastig voor de verbindingspistes. In elk deelgebied zal genoeg te skiën zijn, met verse sneeuw :-)

Veel plezier. Let op de Lautaret zou wel eens lastig kunnen zijn. Rij voorzichtig! En hou in de gaten of de col open is. http://inforoute.hautes-alpes.fr/wir3/circulation.html…

Click. Click. Peace

@Rogier, misschien wat voor de “domme” vragen rubriek (waar dien ik dat eigenlijk In?), maar misschien kan je de vraag vanuit hier meenemen. Waarom sluiten ze de ene col vanaf pak 'm beet eind october/begin november t/m eind april/begin mei af en maken ze andere cols steeds sneeuwvrij? De 1 is vast belangrijker dan de ander, maar bijvoorbeeld de Timmelsjoch lijkt mij ook best een goede verbindingsroute. Misschien kost dat erg veel moeite, tijd en geld en is het lawinegevoelig, maar dat weet ik niet.

Not all who wander are lost

@Edwin. Hele goede vraag. Waar ik wat verder meer over kan schrijven dan hier in antwoord/reactie past. Hij gaat bij de lijst

Click. Click. Peace

Timmelsjoch lijkt me nou niet bepaald een doorgaande route om van Oostenrijk in Italië te komen. Dat is een typische toeristenroute.

@Rogier, bedankt voor de info :)

Indrukwekkend temperatuur-foehn kaartje:

null

Click. Click. Peace

voorlopig is het nog mooi groen in het Val Gardena! duimen duimen duimen dat het nu deze keer WEL doorgaat, die sneeuwvoorspellingen!

Karin Es

null
kijk eens hoe hopeloos, dit is nota bene op 1.850 meter!!! Val Gardena, Seiser Alm.

Karin Es

@roel, voor val gardena staat nu 12 cm sneeuw voor de komende 6 dagen. Staat er nog meer sneeuw gepland voor de komende tijd?

Weer een heerlijke dag in Paradiski! Sneeuw blijft hartelijk welkom.

Oh Santa! Fresh snow, my favourite! How did you know?

Dit is ook wel aan de sombere kant. Hopen p een goede na-winter met veel neerslag dan maar. vanaf NU

(Wildspitz 1570m - Kanton Schwyz)
Beneden de 1800 tot 1500 meter heeft de sneeuw erg geleden #regen #föhn, er ligt aan N-zijde 30 tot 60% minder dan “normaal”

null

*bericht bewerkt door Edwin. op 02 feb 2017 20:22

Not all who wander are lost

@Roel of @Rogier ik wil morgen na een paar uur boarden rond 12 uur terug naar huis rijden vanuit les menuires vanwege een crematie van familie lid ik neem aan kwa drukte op vrijdag richting NL dat dit geen enkele probleem moet zijn? Of is het verstandiger om vroeger aan te rijden? Omdat voor de Fransen de vakantie begint ?

*bericht bewerkt door Freerider op 02 feb 2017 21:22

null
kijk eens hoe hopeloos, dit is nota bene op 1.850 meter!!! Val Gardena, Seiser Alm.

KarinEs op 2 feb 2017 17:07

null
kijk eens hoe hopeloos, dit is nota bene op 1.850 meter!!! Val Gardena, Seiser Alm.

KarinEs op 2 feb 2017 17:07

Zo hopeloos is het niet momenteel. Tenzij je de “looks” belangrijker vindt dan goede pistes

Eh… Ik hou van sneeuw ❄ op de pistes. Sorry maar ik vind het een rare opmerking.

*bericht bewerkt door KarinEs op 02 feb 2017 21:49

Karin Es

@Freerider Op vrijdag verwacht geen enkel echt probleem, je kunt best rond die tijd gaan rijden.

Click. Click. Peace

Eh… Ik hou van sneeuw ❄ op de pistes. Sorry maar ik vind het een rare opmerking.

KarinEs op 2 feb 2017 21:48

De pistes liggen er echt heel goed bij momenteel. Alles er naast niet, maar dat is qua skien geen drama. Verduidelijkt dit mijn rare opmerking?

Er is dit seizoen nauwelijks sneeuw gevallen, dat noem ik vrij hopeloos. Skiën op een strook sneeuw tussen het groen daarvoor kom ik liever niet in de Dolomieten. Heb het zelden zo slecht gezien. Ga toch al jaren richting Italië Val di Sole.

Karin Es

Ben je momenteel in Italië @KarinEs? Vermoed van niet? We zijn hier nu dik een week (Alta Badia, Val Gardena) en ondanks dat het bijna 100% “kunstsneeuw” is zijn de ski omstandigheden echt heel goed. Door de paar cm echte sneeuw van gisteren is het ook nog aardig voor het oog. Ik probeerde slechts je negatieve gevoel wat bij te stellen met live bericht ter plaatse maar Oostenrijk is ook mooi momenteel

Krijg zo’n raar gevoel dat de voorspellingen voor volgende week in het water gaan vallen voor benelux

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie