BEWintersport is ook beschikbaar op wintersport.be
sluiten
Telemarken uitgelegd in 10 vragen

Telemarken uitgelegd in 10 vragen

Rogier op 7 februari 2017 · 16 reacties

Sierlijk telemarken...
Sierlijk telemarken...

In mooie sierlijke bochten komen ze naar beneden over de pistes en in de poeder. De knie naar beneden en torso recht vooruit! Veel mensen vinden telemarken geweldig om te zien. Ook om het te doen is het erg leuk. Wat telemarken precies is leggen wij uit in dit blog. Wij? Ja ,want soms heb je het als blogger erg makkelijk, ik kreeg dit artikel zo goed als af van Havana.

1. Wat is telemarken?

Telemarkskiën is een skitechniek waarbij de hak van je schoen los zit. In de VS en Canada wordt het ook wel “free heel skiing” genoemd. Naar verluidt is telemarken de oudste skitechniek op aarde. Telemarken is oorspronkelijk afkomstig uit Noorwegen.

2. Waarom zou je gaan telemarken?

Ten eerste omdat het er natuurlijk erg cool uit uitziet! Het gevoel is ook heel anders dan een alpinetechniek, dit komt omdat je veel lager bij de sneeuw zit. Telemarken vereist een goede conditie. Ook technisch is het echt een uitdaging, ook voor gevorderde skiërs. Zeker in het begin ligt de snelheid bij telemarken lager dan bij alpineskiën.. Vandaar dat er in de telemarkwereld vaak wordt gezegd “Half the speed, twice the fun”. Maar goede telemarkers knallen echt keihard naar beneden... Moet je nagaan wat een plezier zij hebben.

3. Wat voor schoenen heb je nodig?

Telemarkschoenen zijn totaal anders dan alpineschoenen. In de neus zit een gedeelte dat kan veren (het lijkt een beetje op een accordeon). Meestal zit er een enorme lip voorop die in de speciale telemarkbinding past. Daarnaast zijn telemarkschoenen alleen geschikt voor telemarkbindingen, ze passen dus niet in gewone alpinebindingen.

4. Wat voor bindingen heb je nodig?

Er zijn vele soorten bindingen. Kabelbindingen zijn nog altijd de meest gebruikte. Er wordt bij dit type binding een schoen gebruikt met een flap (z.g. duckbill) aan de voorkant. Om de schoen heen zit een kabel, met daarin een veer, welke in verschillende sterktes te verkrijgen is afhankelijk van het niveu van de telemarker. Deze bindingen hebben geen stopski, dus je je hebt een leash nodig. Het aandoen kost wat tijd. Kabelbindingen kunnen wel los schieten, maar het zijn geen veiligheidsbindingen.

Tegenwoordig zijn er ook ander type telemarkbindingen. Het nadeel is vaak wel dat je daar meteen speciale schoenen voor nodig hebt. Wat ervoor zorgt dat men maar langzaam overstapt.

5. Wat voor ski’s en stokken heb je nodig?

Er zijn geen speciale ski’s voor telemarken. Eigenlijk kun je iedere ski gebruiken waar geen bindingsplaat op is gemonteerd. Meestal zijn het wel de meer all-mountain en off-piste ski's die gemonteerd zijn met telemarkbindingen. De meeste telemarkers gebruiken stokken die 5-10 cm korter zijn dan normaal, omdat je lager op de sneeuw zit. Echte die-hards hebben maar één stok; echt Old-school..

6. Waar kun je telemarkmateriaal huren?

Mocht je het een keer willen proberen: tegenwoordig is in bijna elke skiwinkel telemarkmateriaal te huren. Vaak zitten telemarkski's vanwege de dure schoenen en prijzige bindingen in het hogere huursegment.

7. Is telemarken moeilijk?

Telemarken is in principe niet moeilijker dan goed alpine-skiën. Maar met alpine-skiën kun je af en toe wel wat smokkelen, bij telemarken is dat een stuk lastiger. Goede les is, net als met alpine skiën, noodzaak als je niet wilt dat er foutjes in je techniek sluipen... Zeker als je al een ervaren alpine-skiër bent moet je opletten dat je niet te snel terug valt op alpine gewoontes. Als je eenmaal de techniek onder de knie hebt is de sky the limit. Diepe poeder, freestyle, steil terrein, alles is mogelijk!

Diepe poeder, geen enkel probleem
Diepe poeder, geen enkel probleem

8. Waar kun je telemarkles krijgen?

Vrijwel iedere skischool biedt telemarkles aan. Dit zijn over het algemeen prive-lessen. Of je moet een groepje zover krijgen dat ze allemaal willen telemarken. In Nederland organiseert de Nederlandse telemarkvereniging laagdrempelige lessen in Snowworld Zoetermeer. De telemarkvereniging organiseert ook lesweekendjes in de Alpen.

9. Kun je met telemarkski’s ook “gewoon” skiën?

Dat gaat verrassend goed! Een gewone bocht draaien met de hak op de ski is gewoon mogelijk. Ideaal als je moe bent, of als de omstandigheden daarom vragen als de sneeuw erg moeilijk is.

10. Kun je met telemarkski’s ook toeren en met toerski’s telemarken?

Je zou denken dat je met iedere telemarkbinding eenvoudig omhoog kunt lopen maar niets is minder waar! Als je binding geen toeroptie heeft dan moet je bij iedere stap de weerstand in de binding overwinnen, wat op z’n zachtst gezegd niet erg fijn is. En dan hebben we het nog niet eens over de spitzekehre... Aardig wat telemarkbindingen hebben echter een toeroptie, waarbij de weerstand op de binding (sterk) verminderd wordt. Ook zitten er heelrisers op dit soort bindingen. Met toerski’s kun je niet telemarken. De hak kan weliswaar los maar er zit geen weerstand op de schoen. Ook is de voorbak van toerbindingen niet sterk genoeg om een freeheel bocht te houden...

Wie van jullie heeft er wel eens getelemarkt? Of lijkt het jullie wat?

Op de hoogte blijven van de laatste artikelen? Meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief!


Plaats een reactie

Om te posten op dit forum heb je een account nodig. Login of maak een account aan.

Reacties

 • Sidinic 7-02-17 09:53
  Sidinic 7 februari 2017 · 09:53
  Vorig jaar in Flaine gezien. Ziet er echt vet uit, maar idd niet simpel!
 • Marijnt 7-02-17 10:36
  Marijnt 7 februari 2017 · 10:36
  Blijft een mooi gezicht om iemand sierlijk naar beneden te zien gaan, vooral ook offpiste!
 • kokkieAmiga 7-02-17 22:31
  kokkieAmiga 7 februari 2017 · 22:31
  Ik was eind november in Hintertux wezen skien, en toen ik daar was, toen was er een FIS telemark skiwedstrijd. Ik heb toen niet echt naar die wedstrijd zitten kijken, want zelf skien is toch leuker. In mijn onderkomen zat een Hongaar die voor de lol aan die westrijd meedeed. Hij zat toen ik eens thuiskwam van het skien, relaxed zijn 2 paar ski's te waxen die hij de volgende morgen weer nodig had om mee te doen aan de wedstrijd. Die dag was hij als een-na-laatste geeindigd, ja hij was er zelfs blij mee! Volgend jaar zou hij ermee stoppen. Ik heb een tijdje met hem erover gebabbeld, en dat was best interessant.
  Ski or Die
 • Coudron 7-02-17 23:12
  Coudron 7 februari 2017 · 23:12
  Echt toevallig dat er nu een topic van staat. Gisteren nog op de gebiedspagina van Alpe D'huez het filmpje bekeken en was echt wel onder de indruk hoe Rogier al telemarkend de zwarte piste "Le tunnel" tussen de buckels afkwam😮
 • Rogier admin 8-02-17 07:19
  Rogier admin 8 februari 2017 · 07:19
  @Coudron Dat ben ik niet, dat is mijn maatje Raphael 😉
 • Posie 8-02-17 07:26
  Posie 8 februari 2017 · 07:26
  Echt toevallig dat er nu een topic van staat. Gisteren nog op de gebiedspagina van Alpe D'huez het filmpje bekeken en was echt wel onder de indruk hoe Rogier al telemarkend de zwarte piste "Le tunnel" tussen de buckels afkwam😮Coudron op 7 feb 2017 23:12

  Linkje? 😄
 • RFKANGOO 8-02-17 07:36
  RFKANGOO 8 februari 2017 · 07:36
  Zie ze regelmatig telemarken in Zoetermeer. Er zitten een paar hele goede tussen. O.a. 1 die volgas achteruit naar beneden komt. Ziet er erg gaaf uit.

  @Rogier kun je met telemarken vol gesneden bochten maken of blijf je altijd iets slippen??
  Servus
 • Rogier admin 8-02-17 14:08
  Rogier admin 8 februari 2017 · 14:08
  @RFKANGOO Je kunt echt vol gesneden bochten maken...
 • Lars3 8-02-17 16:29
  Lars3 8 februari 2017 · 16:29
  Is er met telemarkskiën eigenlijk een hoger/lager risico op (knie)letsels?

  Ik ben geneigd te zeggen dat het lager is (geen hielbak en meer vrijheid) ... maar door de houding of belasting op de benen/gewrichten is het misschien anders?
  Beter een slechte dag op de piste dan een goede dag op kantoor!
 • monoskito 8-02-17 16:47
  monoskito 8 februari 2017 · 16:47
  Veel telemarkers beschermen hun knieën: een steentje onder de sneeuw kan vreselijk pijn doen.
 • Coudron 8-02-17 23:48
  Coudron 8 februari 2017 · 23:48
 • woutur 9-02-17 08:17
  woutur 9 februari 2017 · 08:17
  Kijk eens aan! Is dit de Havanna oet Grunn (Frank)? Leuk artikel! Voor de enthousiastelingen: zondag ochtend kun je altijd wel aanschuiven in Zoetermeer. Berichtje naar STN en je kan misschien meteen materiaal lenen voor een keertje. In maart is er het Telemark festival in Kleinwalsertal, leerzaam en heel gezellig.
  TeleMarker
 • havana 9-02-17 09:28
  havana 9 februari 2017 · 09:28
  @woutur Inderdaad, de wereldberoemde havana ut Grun. Nog wel, want we gaan verhuizen over een tijdje. Waarheen is nog niet duidelijk overigens. Wel is het zo dat ik dit seizoen 100% de overstap heb gemaakt naar telemark. NTN-bindingen gekocht en deze overgezet op mijn Kendo's. Ik heb dus geen alpineski's meer. Ga jij ook naar het Telemark Festival?
 • woutur 9-02-17 11:49
  woutur 9 februari 2017 · 11:49
  @havanna: jup. Niveau van workshops is daar vrij hoog. En natuurlijk kan je meedoen aan het NK Telemark!
  TeleMarker
 • Posie 10-02-17 15:41
  Posie 10 februari 2017 · 15:41
  @ posie https://www.wintersporters.be/skigebieden/alpedhuez...
  Vanaf 1min 50sec 😉Coudron op 8 feb 2017 23:48


  Haha oh was niet zo moeilijk te vinden dus ahum 😃
  Supervet!
 • TeTe 25-03-17 09:03
  TeTe 25 maart 2017 · 09:03
  Ik was met de carnaval in Kleinwalsertal. In Ifen telemarken er op een piste heel veel. De rodepiste rechtsonder de tweede oude lift. Als iemand dat begrijpt. Ziet er cool uit.
  TeTe

Plaats een reactie

Om te posten op dit forum heb je een account nodig. Login of maak een account aan.