BEWintersport is ook beschikbaar op wintersport.be
sluiten
Obertauern, een skigebied gerund door families

Obertauern, een skigebied gerund door families

Roel op 9 februari 2017 · 20 reacties

Onlangs was ik een lang weekend in Obertauern in het Salzburgerland. Ik had van tevoren natuurlijk al een indruk van dit 100 kilometer grote skigebied en het gebied geniet grote bekendheid door zijn sneeuwzekerheid, maar van de drie dagen dat ik er heb geskied is mij iets heel anders bijgebleven. Namelijk dat alle liften en pistes eigendom zijn van een 11-tal families/ondernemers die het samen goed voor elkaar hebben.

Oude handelsroute

Invloedrijke families en Oostenrijkse skigebieden. Je kunt er een boek over schrijven. De keuterboertjes van weleer die hun koeien in de bergen lieten grazen zijn nu de rijkste Alpenbewoners. Ik schreef er eerder dit seizoen al eens over. In veel skigebieden bezitten de nazaten nu de duurste hotels en restaurants; in Obertauern is dat niet anders.

Obertauern ligt bovenop een pas van 1740 meter, die de regio Pongau - bekend van plaatsen als Flachau en Wagrain - verbindt met de regio Lungau. Het is een oude handelsroute die al door de Romeinen werd gebruikt. Tot het begin van de vorige eeuw behelsde het dorp weinig meer dan wat boerderijen en onderkomens voor gestrande reizigers.

De oude handelsroute loopt dwars door Obertauern
De oude handelsroute loopt dwars door Obertauern

Gemaakt voor de wintersport

Inmiddels is Obertauern een volwaardig Alpendorp maar wonen er nog steeds slechts 280 mensen. Het is dan ook volledig op toerisme gericht en heeft maar liefst 9000 gastenbedden. Tegenover iedere inwoner heb je dus 32 gastenbedden. Daaruit blijkt wel dat het een populaire plaats is, maar vooral onder wintersporters. Voor zomergasten duurt het seizoen op deze hoogte simpelweg te kort. Vaak ligt er tot in juni sneeuw, en in september arriveert alweer de sneeuw van het nieuwe seizoen.

Het dorp is dus volledig ingericht op de wintersport, en dat zijn de families ook. Obertauern heeft maar liefst 40 viersterren-hotels maar opvallend genoeg ook 7 jeugdherbergen. Die nemen 1500 van de 9000 gastenbedden voor hun rekening. Best veel zou je zeggen maar dat is een bewuste keuze, namelijk om de jeugd die met school komt skiën over 20 jaar weer terug te laten komen met partner en eventueel kinderen.

Een aardig centrum met veel traditionele architectuur en tussendoor een moderner gebouw
Een aardig centrum met veel traditionele architectuur en tussendoor een moderner gebouw

Skigebied in particuliere handen

In Obertauern zijn alle liften en pistes in particuliere handen. Zoals in veel andere skigebieden bestaat er in Obertauern dus geen grote "Liftgesellschaft" die alles regelt en de gronden voor de pistes pacht van boeren. Hier regelen en bepalen de verschillende eigenaren van de gronden alles zelf. Ze zijn vaak grondeigenaar en liftexploitant in één. Daarboven hangt de "Liftgemeinschaft Obertauern GmbH" maar die zorgt slechts voor de benodigde afstemming. Beslissingen nemen de lifteigenaren zelf. Het skigebied van Obertauern is op die manier opgedeeld onder 11 ondernemers die elk één of meerdere liften en pistes bezitten.

De Hochalmbahn van de familie Krings
De Hochalmbahn van de familie Krings

Mini-imperium

Een van de invloedrijkste ondernemers in Obertauern is de familie Krings. Deze familie bezit vier moderne stoeltjesliften en zes pistes, maar ook een halve bergalm midden in het skigebied met een luxe hotel en twee bergrestaurants (de Kringsalm en Hochalm). Over concurrentie op deze gunstige plek hoeven ze zich niet druk te maken. Het hotel staat aan de rand van het beschermde natuurgebied "Hundsfeldmoor". Tussen deze plek en het dorp mag niks meer gebouwd worden.

Opvallend is dat de familie duidelijk laat merken wie eigenaar is. Op de stoeltjes van de fluoriscerende Panoramabahn staat geen Obertauern maar "Krings Bergbahnen". Als je hier voorbij skiet besef je dat deze familie zo langzamerhand een mini-imperium heeft opgebouwd.

Krings Bergbahnen
Krings Bergbahnen
Hundsfeldmoor
Hundsfeldmoor

Samen sterk

Als je hier wat liften pakt 'hop' je dus als het ware langs de belangrijkste families van Obertauern. Maar ondanks dat alle deelgebieden vanaf verschillende eilandjes worden bestuurd merk je daar als skiër/boarder weinig van. De meeste liften zijn 'Oostenrijks' modern, de pistes worden goed onderhouden en alle liften zijn met dezelfde skipas te gebruiken. Onder de Obertauernse gemeenschap heerst een gezonde sociale druk die tegengaat dat er een familie met de pet naar gooit. Samen sta je sterk is de gedachte die door alle ondernemers hier gedragen wordt.

Mocht je aan de 100 kilometer piste van Obertauern trouwens niet genoeg hebben; vanaf een anderhalve daagse skipas is hij ook geldig in Grosseck Speiereck. Op een kwartiertje rijden heb je nog eens 50 kilometer piste tot je beschikking.

Op de hoogte blijven van de laatste artikelen? Meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief!


Plaats een reactie

Om te posten op dit forum heb je een account nodig. Login of maak een account aan.

Reacties

 • Drafi 9-02-17 08:43
  Drafi 9 februari 2017 · 08:43
  Interessant! Vorig jaar geweest en eind maart weer. Mooie feitjes om te delen in de skilift straks 😉
 • rvanwell 9-02-17 08:49
  rvanwell 9 februari 2017 · 08:49
  Ik kom al jaren in obertauern het is er echt fantastisch.
  Ik verblijf in DAS SEEKARHAUS van de familie krings, ongelofelijk hoe hard die mensen werken om hun gasten te verwennen.
  Ze geven je nog een echt familie gevoel.
  Het mooie is dat de skiliften bij het hotel al vroeg open gaan dus je bent als eerste op de piste.
  De gang naar de skiruimte lijkt wel een muzeum en hangt helemaal vol met (olympische) medailles, familie krings weet dus precies wat er nodig is na een dag (top)sporten.
  Het restaurant en de wellness zijn van superieure kwaliteit.
  Kortom echt een aanrader
  Er is trouwens een prachtig boek tekoop bij het toeristenbureau over de historie van obertauern met prachtige foto's van vroeger.
  Er werden vroeger zelf autoraces gehouden op de pas


  *bericht bewerkt door rvanwell op 9 feb 2017 09:13
  hitandrun
 • Lowman 9-02-17 09:14
  Lowman 9 februari 2017 · 09:14
  Mooi stukje @Roel. Waar haal jij deze (gedetailleerde) informatie trouwens vandaan? Ik weet zelf het een en ander over de familie verhoudingen in Obergurgl, maar pas nadat ik daar een seizoen had gewerkt bij de skischool. Ik vind het interessant wat er in een skidorp speelt, vooral als ik er vaker kom. Zoals jij al zegt is menig televisie soap er niets bij vergeleken met de perikelen en disputen tussen deze families. In Oostenrijkse skidorpen zie je vaak al aan de namen op de gevels van sportzaken en hotels wie de "machtige" families van het dorp zijn, maar jij weet wel bijzonder veel over deze families voor een buitenstaander.
 • Rachel-P 9-02-17 09:16
  Rachel-P 9 februari 2017 · 09:16
  Wat een leuk en interessant stukje!
  mama on a mission in the snow
 • Roel admin 9-02-17 09:21
  Roel admin 9 februari 2017 · 09:21
  @Lowman als ik een skigebied bezoek doen we altijd wel wat research. Lezen, met mensen praten, vragen stellen aan de VVV enz. Daarnaast vind ik dit soort dingen zelf ook interessant.
  Weerman, skiër, Limburger
 • SkiBeppie 9-02-17 10:24
  SkiBeppie 9 februari 2017 · 10:24
  Helaas zijn de prijzen niet zo 'familievriendelijk' en zijn ze niet aangesloten bij Sk iAmade dat om hoek ligt.
  mooi stukje Roel.
 • Sekper 9-02-17 10:28
  Sekper 9 februari 2017 · 10:28
  ik vroeg me af of er ook zoon stukje is voor andere gebieden?

  vind het altijd zeer interessant om te lezen
 • Roel admin 9-02-17 10:42
  Roel admin 9 februari 2017 · 10:42
  @SkiBeppie, de accommodaties zijn redelijk aan de prijs, maar de skipas weer niet vond ik. Ze hebben Ski Amadé niet echt nodig omdat ze sneeuwzekerder zijn en het toch een stukje rijden is. Ze zijn wel voorzichtig aan het denken over een verbinding met Zauchensee.

  @Sekper het hangt natuurlijk van het gebied af maar als we de kans krijgen doen we dat.
  Weerman, skiër, Limburger
 • Jeffvdv 9-02-17 11:11
  Jeffvdv 9 februari 2017 · 11:11
  Interessant stukje hoor!

  Afgelopen december voor de kerstdagen op een short-ski trip naar Obertauern geweest. In mijn ogen een perfecte locatie om zowel vroeg als laat in het seizoen te gaan skiën! Door de hoogte en de locatie van het dorp is het ski seizoen erg lang en beschikt het over het algemeen ook in de vroege en late perioden over een prima sneeuwkwaliteit. De prijzen voor geschikte accommodatie vallen buiten het reguliere seizoen ook reuze mee.

  Doordat het dorp zo hoog ligt, zijn de pistes wel erg kort dus wanneer je een beetje gas geeft ben je in 2 dagen door het gebied heen (echt alle pistes gehad). Mede hierdoor vind ik het persoonlijk een ideaal gebied voor een short-ski trip. De uitwijk mogelijkheid naar Grosseck-Speireck is zeker een aanrader, dat wij daar heen gingen waren we de hele dag zo wat de enige op de pistes. (Heel gaaf!!!). Tevens kan je nog naar het gebiedje Fanningberg en eventueel Aineck, deze twee kunnen niet op dezelfde pas. Dus wanneer je van kilometers maken houdt, zijn er door de aanwezigheid van meerdere gebieden mogelijkheden genoeg om ook aan je trekken te komen voor een langere ski vakantie.

  Het grappige/gekke aan Obertauern is dat je door de ligging nergens echt vergezichten hebt. Dit valt vooral op als je ineens in Grosseck-Speiereck op de berg staat, waar je een prachtig uitzicht hebt op het dal.

  Verder beschikt Obertauern over een aantal mooie winkels voor de mensen die van de wat "luxere" (ski)kleding houden. De apres-ski is Duits en erg gezellig.

  Oh en @Roel, wij hadden het gevoel toen we er waren dat de familie Lurzer ook aardig aan de weg timmert... 😜
  *bericht bewerkt door Jeffvdv op 9 feb 2017 11:16 (1% bewerkt)
 • Sekper 9-02-17 11:49
  Sekper 9 februari 2017 · 11:49
  @Roel, Dat ik dit zo las deed het me heel erg denken aan Ischgl. vandaar dat ik er naar vroeg.
 • Olliebollie 9-02-17 12:57
  Olliebollie 9 februari 2017 · 12:57
  @skibeppie je kan altijd een Salzburger super skipas kopen, dan kan je wel naar amede
 • Denis 9-02-17 13:42
  Denis 9 februari 2017 · 13:42
  @jeffvdv

  De familie Lürzer is inderdaad ook zo een familie die heel wat in handen heeft in Obertauern (oa de Lurzer Alm en Edelweissalm en enkele hotels). Of ze ook liften in handen hebben dat weet ik wel niet, maar dat ze schatrijk zijn geworden van hun activiteiten dat dan weer wel (al hun bars, resto's en hotels zijn wel tiptop in orde)

 • ErikP 9-02-17 14:47
  ErikP 9 februari 2017 · 14:47


  ....Tevens kan je nog naar het gebiedje Fanningberg en eventueel Aineck, deze twee kunnen niet op dezelfde pas.


  Jeffvdv op 9 feb 2017 11:11


  Dat kan wel, op de Lungo skipas. Aineck valt overigens onder Katschberg, in totaal heb je het dan over circa 250 km gok ik. Niet aaneengesloten uiteraard.
 • laco 9-02-17 15:27
  laco 9 februari 2017 · 15:27


  ....Tevens kan je nog naar het gebiedje Fanningberg en eventueel Aineck, deze twee kunnen niet op dezelfde pas.


  Jeffvdv op 9 feb 2017 11:11


  Dat kan wel, op de Lungo skipas. Aineck valt overigens onder Katschberg, in totaal heb je het dan over circa 250 km gok ik. Niet aaneengesloten uiteraard. ErikP op 9 feb 2017 14:47


  Dat klopt.
  Obertauern 100km
  Grosseck Speiereck 50km
  Katschberg 70km
  Fanningberg 30km

  *bericht bewerkt door laco op 9 feb 2017 15:29 (2% bewerkt)
 • Mikannika 9-02-17 19:52
  Mikannika 9 februari 2017 · 19:52
  Niet cynisch bedoelt hoor, maar in veel wintersportplaatsen zijn de beste hotels, de liften en veel grond van een paar families. De rest van het dorp is veelal bij hen in dienst. Niet dat die families het altijd slecht voor hebben met de rest, maar hun wil is wel wet, zelfs tot in de gemeenteraden aan toe. Alles wat het belang van deze families zou kunnen aantasten wordt verworpen...
  Grußen aus dem Sauerland
 • peterpos 9-02-17 22:43
  peterpos 9 februari 2017 · 22:43
  Mooi en interessant verhaal. Leuk om te weten.

  @Roel, Dat ik dit zo las deed het me heel erg denken aan Ischgl. vandaar dat ik er naar vroeg.Sekper op 9 feb 2017 11:49

  Ik dacht ook meteen aan Ischl. Misschien is het wel in meer dorpen zo. Maar toen ik vorig jaar in Ischl was vertelde de vrouw van het pension over hoe het daar ooit begon en hoe de afspraken onderling gemaakt zijn. Was ook een mooi verhaal om te horen.
 • SkimeisterJan 9-02-17 22:54
  SkimeisterJan 9 februari 2017 · 22:54
  De inkomsten van de skipas zouden verdeeld worden in functie van het aantal hoogtemeters per lift. Dus als je de ganse dag dezelfde lift zou gebruiken dan gaat de hoofdmoot van je skipasprijs voor die dag naar de eigenaar van die lift. Heb me laten vertellen dat het daarom is dat de eitjeslift enkel in het middenstation open gaat om in te stappen. Je mag er daar niet uit.
  Zou er tijdens het hoofdseizoen wel nooit naartoe gaan want je staat toch wel snel beneden. Maar top infrastructuur en zeer vriendelijke bediening.
 • 18187 10-02-17 08:11
  18187 10 februari 2017 · 08:11
  Heel leuk stukje, zeer interessant!
 • Frank72 10-02-17 13:51
  Frank72 10 februari 2017 · 13:51
  vrijdag as vertrekken we voor de 4e opeenvolgende x naar obertauern. Prima gebied ook voor kinderen, overzichtelijk, bijna alles ski in ski out. Wachttijden bij liften vind ik marginaal en belangrijk er ligt altijd sneeuw. Ieder kan zijn vertier er vinden maar je kunt je er ook prima aan onttrekken.
 • DavidW 10-02-17 19:11
  DavidW 10 februari 2017 · 19:11
  Interessant stukje hoor!

  Afgelopen december voor de kerstdagen op een short-ski trip naar Obertauern geweest. In mijn ogen een perfecte locatie om zowel vroeg als laat in het seizoen te gaan skiën! Door de hoogte en de locatie van het dorp is het ski seizoen erg lang en beschikt het over het algemeen ook in de vroege en late perioden over een prima sneeuwkwaliteit. De prijzen voor geschikte accommodatie vallen buiten het reguliere seizoen ook reuze mee.

  Doordat het dorp zo hoog ligt, zijn de pistes wel erg kort dus wanneer je een beetje gas geeft ben je in 2 dagen door het gebied heen (echt alle pistes gehad). Mede hierdoor vind ik het persoonlijk een ideaal gebied voor een short-ski trip. De uitwijk mogelijkheid naar Grosseck-Speireck is zeker een aanrader, dat wij daar heen gingen waren we de hele dag zo wat de enige op de pistes. (Heel gaaf!!!). Tevens kan je nog naar het gebiedje Fanningberg en eventueel Aineck, deze twee kunnen niet op dezelfde pas. Dus wanneer je van kilometers maken houdt, zijn er door de aanwezigheid van meerdere gebieden mogelijkheden genoeg om ook aan je trekken te komen voor een langere ski vakantie.

  Het grappige/gekke aan Obertauern is dat je door de ligging nergens echt vergezichten hebt. Dit valt vooral op als je ineens in Grosseck-Speiereck op de berg staat, waar je een prachtig uitzicht hebt op het dal.

  Verder beschikt Obertauern over een aantal mooie winkels voor de mensen die van de wat "luxere" (ski)kleding houden. De apres-ski is Duits en erg gezellig.

  Oh en @Roel, wij hadden het gevoel toen we er waren dat de familie Lurzer ook aardig aan de weg timmert... 😜  Jeffvdv op 9 feb 2017 11:11


  Ik ben er verleden jaar met Pasen geweest en vond de sneeuwkwaliteit toen alles behalve. Akkoord het is sneeuwzeker door de ligging van het dorp op 1600, maar door het geringe hoogteverschil is het feestje snel voorbij.

  In januari ooit ook eens geweest en de sneeuw was toen perfect.

Plaats een reactie

Om te posten op dit forum heb je een account nodig. Login of maak een account aan.