Nog niet genoeg? De gletsjers (deel 1)

Roel op 31 maart 2013· 12 reacties

null
Voorjaarsski: voor de condities hoef je het dit jaar niet te laten.

Het seizoen zit er bijna op. De Paasweek markeert voor veel skigebieden het einde van een fantastische winter. Door de buitengewone sneeuwcondities zullen sommige gebieden het seizoen nog een of twee weken rekken maar daarna zijn pistefanaten toch vooral aangewezen op de gletsjers. Het eerste deel van een tweeluik “Nog niet genoeg”.

Onvermijdelijk
Hoewel de condities voor de tijd van het jaar nog geweldig zijn nadert voor veel gebieden toch het onvermijdelijke einde. Enerzijds door het teruglopend aantal wintersporters maar ook door de noodzakelijke personeelsinzet is het financieel steeds minder aantrekkelijk om gebieden open te houden. En daarnaast moeten de koeien natuurlijk weer de wei in. De vele natuursneeuw en zeker de ‘zwaardere’ kunstsneeuw heeft tijd nodig om helemaal weg te smelten.

Maar wil je ook na Pasen nog genieten van de uitstekende pistecondities dan kun je in een aantal gebieden nog wel terecht. Daaronder ook een paar winterskigebieden die tot maar liefst 28 april geopend zijn denk aan bijvoorbeeld
Obergurgl, Alpe d’huez, La Plagne en Les Orres. Maar verder zijn het toch vooral de gletsjers die nog relatief veel pistekilometers kunnen garanderen en vooral goede sneeuw.

null
De ‘TFH-Hang’ in Hintertux twee weken geleden.

1150 hoogtemeters
Twee weken geleden was ik op de Hintertuxer Gletscher, in Oostenrijk het enige gebied dat 365 dagen per jaar open is, en daar vertelden ze mij dat ze in ieder geval tot en met 29 april de afdaling tot de Sommerbergalm open houden. Dat betekent 1150 hoogtemeters waarmee je dus nog zeker een maand vooruit kunt!

Combi met gletsjer
Het zijn dan ook vooral de gebieden die hun winterskigebied delen met een gletsjer die het seizoen op een acceptabele manier kunnen verlengen. Op dikke papsneeuw met witte linten zit niemand te wachten. Andere voorbeelden zijn Sölden, Paradiski en Les Trois Vallées. Kijk in ieder geval op de plaatselijke websites voor de status van dat moment, want slagregens of een vroege zomerzon kunnen er zomaar voor zorgen dat de aangegeven einddata toch nog wat schuiven.

Voor wie van jullie is het écht nog niet genoeg, en vertrekt na Pasen nog een keer?

In het tweede deel vertelt Rogier iets over het toerskiseizoen dat eigenlijk pas net begonnen is en ook steeds meer wintersporters naar de Alpen trekt.

Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

Ik ben daar ook een keer geweest maar ik vind het skiën op een gletsjer maar niks:( ik vind een gletsjer veel te hard

#ProudToBePartOfLesWintersportérs

Woensdagavond vertrekken we met 4 mannen naar Ischgl. Heb er zin in. Het skieen voelt in deze periode wel bijzonder. Alsof je bevoordeeld bent. Heerlijk om tijdens het skieen aan die zwoegende collega’s te denken

1e week mei naar Stubaier Gletscher, idd bevoordeeld dan! En iedereen maar zeggen dat je je verstand niet hebt om dan nog te gaan skien. Wij weten wel beter haha

rond 12 april nog ff een lang weekendje als het goed is

Aanstaande vrijdag richting Tignes, niet meer te houden :D

Hier is het Grand Massif nog open tot 21 april en het Flaine deel nog tot (minimaal) 28 april. Het is echt niet te geloven hoeveel sneeuw er nog ligt voor de tijd van het jaar; op en off-piste :)

Verder is het niet alleen de hoogte, maar ook de ligging van de pistes tov de zon en de geografische ligging; hoe noordelijker, hoe langer het seizoen kan duren.

13 april afsluiten in Livigno waar ook nog pakken sneeuw liggen en de temperaturen momenteel nog negatief blijven. Dan mei, juni en juli doorkomen einde mei nog een weekje met de moto naar de Alpen. Augustus seizoen 2013 - 2014 plannen en bespreken september, oktober en november zien door te komen en december seizoen openen in Livigno. Yihaaa het is bijna zover.

RoCo

@Gast437: In de Alpen klopt dat niet: hoe noordelijker hoe langer. De droge lucht en het ontbreken van Föhn zorgt ervoor dat de Zuid Alpen juist vaak extreem lang in goede conditie blijven. Veel sluitingsdata hier hangen rond de 28e en dit jaar zou dat volgens mij zo een maand later kunnen zijn.

Click. Click. Peace

17 april naar nog een keer op de latten; Obergurgl, 1e keer voor me dit gebied, ben benieuwd!

27 april gaan wij naar Ischgl

11 april Hochfugen!

Solden! 14 april gaan we nog een weekje…kanniewachtennie
Iedereen die nog gaat, veel sneeuw/zon plezier!
gr. Albert

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie