BEWintersporte is ook beschikbaar op wintersport.be
sluiten
Snowbiken in Mutters

Snowbiken in Mutters

Lieke op 13 september 2017 · 6 reacties

Vrijdagochtend 10.00 uur, we hebben afgesproken met Appi bij Hotel Seppl in Mutters. Appi heet eigenlijk Markus maar iedereen noemt hem Appi. We hebben geen idee hoe onze dag er vandaag uit gaat zien, het enige dat we weten is dat we gaan snowbiken met Appi, de snowbike guide. Als ik heel eerlijk ben moet ik toegeven dat ik het een beetje spannend vind. Ondanks dat ik ben opgegroeid naast de duinen waar veel gemountainbiked wordt heb ik tijdens mijn jeugd alleen gefietst door de polder. Vanaf m’n studententijd woon ik in Amsterdam en ook in de Amsterdamse fietsfiles heb ik niet echt iets geleerd wat met mountainbiken te maken heeft...

Obstakels

Appi legt uit dat we in Mutters en het naastgelegen dorpje Götzens zullen beginnen met wat training. We verwachten later op de dag sneeuw, wat erg gunstig is voor het snowbiken. IJs is met snowbiken namelijk onze grootste vijand. Afgelopen dagen was het warm, vannacht daalde de temperatuur enorm en veel gesmolten sneeuw is opgevroren. Daarom is het plan pas later op de dag omhoog te gaan richting de Götzner-Alm. Stiekem had ik van te voren verwacht dat we met de lift omhoog zouden gaan en daar op de snowbikes zouden stappen. Maar nee, we beginnen bij het hotel. Nadat we een proefrondje hebben gemaakt op de E- Snowbikes met lekker grote 27,5 inch wielen met dikke banden vertrekken we. Wow, dit fietst makkelijk! Naast dat ik nog nooit op iets wat op een mountainbike lijkt heb gezeten heb ik ook nog nooit op een elektrische fiets gezeten. Met gemak rijden we omhoog! Het voelt een beetje als vals spelen. Terwijl we via de weg naar het bos toe rijden begint het al harder te sneeuwen.

We rijden over langlaufloipes en komen uiteindelijk in een bos aan waar Floris zich uitleeft tussen de bomen en bergjes. De gids is enorm enthousiast en terwijl ik wat foto’s maak crossen Floris en Appi om me heen. Als we even later onze route omhoog vervolgen zetten ze me nog voor wat spannende heuveltjes en obstakels. Met weinig nuance vertellen ze me dat het belangrijk is dat het slim is om m’n gewicht naar achter te houden, want anders vlieg ik over de kop. Na deze bemoedigende uitleg schiet ik half gillend de obstakels af. Van bovenaf leek het enger, eigenlijk viel het reuze mee! Ik besluit dat als er obstakels zijn, deze vooral in m’n hoofd zitten en ik begin me op deze fiets al bijna net zo vrij te voelen als op m’n stadsfiets.

Opgevroren ijs met een laagje sneeuw

Inmiddels sneeuwt het flink en ligt er op het ijs een laag sneeuw. Zo vervolgen we onze weg omhoog. Een aantal keer kruisen we piste waar skiërs naar beneden komen. Nog net kan ik de verbaasde blikken van hun gezicht aflezen wanneer ze beseffen dat we met snowbikes op 1400 meter de piste oversteken.

Turbostand

De avond ervoor heb ik wat filmpjes bekeken van het snowbiken. Het afdalen leek me het makkelijkst en gaafst. Het stijgen leek me vooral zwaar en inspannend. Ik ben redelijk sportief maar een paar uur lang zwetend de berg op rijden... ik weet niet of dat mijn ding is. De elektrische fietsen kunnen op verschillende standen. Mijn favoriete stand ‘turbo’ zorgt ervoor dat we voor mijn gevoel nog bijna sneller dan de lift kunnen stijgen. Dat is natuurlijk niet zo maar we zijn zeker wel sneller dan de skitoerders! We nemen alleen een andere route, de piste is eigenlijk iets te steil om makkelijk naar boven te kunnen rijden, maar de rodel- en wandelpaden zijn perfect. En het bergop rijden blijkt veel makkelijker te zijn dan het afdalen! In de turbostand knallen we de berg op, en ik kan je vertellen...zonder al te veel zweet voelt dat ontzettend gaaf!

Götzner hut

Tegen de middag komen we aan bij de Götzner hut. Na zo’n inspannende ochtend smaken de echte Oostenrijkse kaasknödels en rode wijn extra lekker. De jassen en helmen hangen te drogen voor de haard. Buiten sneeuwt het flink door en de fietsen die voor het raam tegen een picknick tafel staan sneeuwen langzaam in. Na de lekkere lunch vervolgen we onze tocht. Kris kras door het skigebied van Mutters en Götzens rijden we via bospaadjes, rodelafdalingen, wandelpaden en stukken piste verder. Deze activiteit is nog niet in elk gebied zo ontwikkeld, ik geloof dat in Mutters het materiaal en de begeleiding optimaal is. Zo gaat de gids vaak met kinderen op pad en kun je hem voor één run, een halve dag of een hele dag inhuren. We begonnen heel rustig en Appi paste alles perfect aan op ons niveau. Zo zorgde hij voor Floris voor uitdaging en gaf hij mij het vertrouwen in de snowbike.

Super ervaring

Het laatste stuk rijden we over langlaufloipes en over de weg en stoep terug naar het hotel. We hebben veel van het natuur en skigebied in deze regio gezien dankzij de snowbikes, we hebben zelfs papegaaien (echt waar) gehoord en veel waanzinnige momenten met elkaar beleefd! Behalve dat ik nog nooit op een mountainbike heb gezeten had ik ook nog nooit op een elektrische fiets gereden. Nou, beide gaan zeker vaker voorkomen dankzij deze snowbike ervaring!

Op de hoogte blijven van de laatste artikelen? Meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief!


Plaats een reactie

Om te posten op dit forum heb je een account nodig. Login of maak een account aan.

Reacties

 • Ilekso 13 september 2017 · 09:26
  Ziet er geweldig uit! Al denk ik dat die banden geen 27,5 cm dik zijn 😉
 • Rogier admin 13 september 2017 · 09:33
  @Ilekso Dat lijkt mij ook. Ik heb het maar even aangepast want Lieke bedoelt lekker grote 27,5 inch wielen met + banden zo te zien.
  Elke meter wordt de sneeuw beter
 • nr49 13 september 2017 · 09:36
  Nice! Zou dit niet ook een mooie manier zijn om van je huisje naar de lift te gaan als je niet direct naast de piste zit? Met je gear in een kluisje bij de lift?
 • Rogier admin 13 september 2017 · 09:42
  @nr49 Zeker! ik sprak pas een oostenrijkse gids en die gebruikt een elktriesche MTB om naar hutten te gaan en lange aanlopen in te korten.
  Elke meter wordt de sneeuw beter
 • Skimams 13 september 2017 · 11:14
  Hé! Wauw wat leuk! Nu ik niet meer kan skiën is dit ook een gave activiteit in de sneeuw😃 Ik ga meteen eens kijken of dit in Kaprun ook mogelijk is.
  mama on a mission in the snow
 • nicky6 13 september 2017 · 15:03
  Ziet er hartstikke leuk uit! Dit kan ook weer op mijn wintersportlijstje.

Plaats een reactie

Om te posten op dit forum heb je een account nodig. Login of maak een account aan.