Op verkenning in het hoogstgelegen dorp van de Zugspitz Arena

Lieke op 27 oktober 2018· 3 reacties

Heiterwanger Hochalm, links ga je naar Berwang, rechts naar Bichlbach

We gingen op verkenning in Berwang, een klein Tirools dorp dat deel uitmaakt van de Zugspitz Arena, een gevarieerde regio met zes wintersportgebieden. Berwang ligt het hoogst (1342 meter) van alle dorpen, maar de hoogte is niet het belangrijkste dat dit gebied interessant maakt.

Rust en mooie natuur

Berwang is vanaf Utrecht maar 815 kilometer rijden en dat is natuurlijk een pluspunt. Dankzij de relatief hoge ligging van het dorp is het behoorlijk sneeuwzeker, ook al komt de hoogste top van het kleine skigebied tot nog geen 1800 meter. Geen grote hoogteverschillen dus, maar er is een aanzienlijke kans op een wit uitzicht vanuit het hotel. Het dorp bestaat grotendeels uit kleinere hotels en pensions. Er zijn ook wat duurdere accommodaties te vinden zoals het luxueuze hotel Kaiserhof met uitgebreide wellness faciliteiten. Die zijn openbaar toegankelijk, waardoor je er ook van kan genieten na een middagje skiën.

Uitzicht op Berwang

Klein skigebied in de Zugspitz Arena

Het gebied heeft twaalf liften en 36 kilometer piste, niet heel groot dus. Je zou ervoor kunnen kiezen om als afwisseling een of meerdere dagen in andere skigebieden van de Zugspitz Arena te skiën. Er rijdt een gratis skibus tussen de gebieden. Van Berwang naar Lermoos is het bijvoorbeeld vijftien minuten met de bus of auto. Dat is best een optie wanneer er een paar meer ervaren skiërs bij zijn. Beginners kunnen blijven oefenen in het veilige Berwang en de meer gevorderde skiërs kunnen een dagje naar Lermoos (skigebied Grubigstein) of de skigebieden van Ehrwald en Biberwier.

Skiën voor families

In het skigebied van Berwang en Bichlbach kan je tussen de dorpen heen en weer skiën. Het is niet groot, maar de pistes liggen redelijk uitgespreid waardoor je toch het idee hebt een klein tochtje te maken. De afdalingen variëren wel wat, maar verreweg het grootste deel van de pistes is makkelijk. Echte cracks hebben het hier snel gezien. Het kinderland van Berwang ligt direct bij het dorp dus dat is ideaal voor ouders die willen zien hoe hun kroost het tijdens de skiles doet.

Piste 1 onder de Almkopfbahn. Op de achtergrond de Fernpassstrasse.

Pistes langs de Fernpass

Je kan je dag beginnen in Berwang of opstappen aan de andere kant van het gebied bij de Almkopfbahn. Bij die laatste gaan de meeste dagjesmensen de berg op, aangezien de Almkopfbahn direct aan de Fernpass ligt. Rijdend over deze weg zul je deze pistes vast weleens gezien hebben. In Berwang lopen de pistes tot in het dorp en bij een aantal hotels is het mogelijk om tot aan de deur te skiën. Een extraatje is de skishow bij de Egghof Sunjet op dinsdagavond. Heb je na het skiën energie over dan kun op donderdagavond ook rodelen, schaatsen op de schaatsbaan of een fakkelwandeling maken. Families en beginners zijn hier uitstekend op hun plek, vergevorderde skiërs en boarders kunnen beter een stukje doorrijden.

Foto’s: Berwanger Bergbahnen

Lieke
luuk777w27 oktober 2018 · 09:41

Als kind heel veel geweest. We zaten toen (2004 - 2012) elk jaar in Lermoos en gingen de laatste jaren ook een dag naar Berwang. In 2013 zaten we zelfs in Berwang.

Berwang is best wel heel leuk als je beginnend skiër bent, maar ook als licht gevorderde. Het heeft best een aantal leuke pistes. Enig nadeel is die lange sleeplift. Hij duurt lang, zit een bocht in, en is op het eind vrij stijl (Snap niet dat die nog steeds niet vervangen is). Ook heeft het gebied aardig wat vlakke stukken kan ik mij herinneren. Ondanks dat is het nog steeds het favoriete skigebied van m’n moeder.

Berwang gewoon leuk.

Wintersport, het beste wat er is.
ThomJ27 oktober 2018 · 11:02

Dit brengt mooie herinneringen bij me boven. Ook voor mij het gebied waar ik de meeste van mijn jonge ski-jaren heb doorgebracht. De Thanellerkarlift is een lange en bijzondere sleeplift. Er vielen ook altijd wel mensen uit bij de bocht. Ik geloof dat die lift tot een jaar of 2 geleden een andere eigenaar had en dat de aandelen nu over zijn gegaan naar de algemene bergbahnen.

Ik vond de pistes op de rastkopf wel wat hebben, de weg over moeten steken en dan in een oude lift belanden. De pistes daar hadden ook echt een ander karakter dan de rest van het gebied, waar inderdaad veel vlak is.

Roy8328 oktober 2018 · 09:47

Ik heb hier echt leren skien en denk dan ook met weemoed terug aan het gebied. Die lange thaneller lift, waar je de eerste lessen vlak na het bordje ‘verboden uit te stappen’ uit moest stappen, die spannende eerste keer dat je helemaal naar boven gaat…Echt een topgebied voor je eerste week. Je komt overal, kan lekker een dagje naar Ehrwald, door de sleepliften ben je daar ook voor de rest van je ski carrière klaar voor en het is best een leuk dorp.

Voor mij echt de tip voor je eerste skivakantie. Sneeuw en skizeker, goed te berijden, veel makkelijke pistes (en hier en daar wel iets meer uitdaging). Ik zou er zo nog weer een weekendje heen gaan!

Wannabe Dolomietenkenner...

Plaats een reactie

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.